Skip to content

Χριστόφια, αν παραιτηθείς είσαι πούττος

15/07/2011

Καταλαβαίνω πως η ατμόσφαιρα στην Κύπρο είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένη,  τα γεγονότα πολύ νωπά, η κρισιμότητα της κατάστασης μεγάλη. Όλοι θέλουν κάποιον να φταίξει ΤΩΡΑ. Από την άλλη, “το να παραιτηθεί ο πρόεδρος ΤΩΡΑ” (επιλέγω την ευγενική έκδοση για σκοπούς επιπέδου) εν κουβέντα της μάππας.

Παραπάνω που οτιδήποτε άλλο τούτες εν απόπειρες αποπροσανατολισμού από τα δεδομένα.

Τα δεδομένα είναι πως ο 50χρονος κρατικός μας μηχανισμός λειτουργά όπως ο μέσος 50χρονος Κυπραίος: αργά, ανεύθυνα, και αναβλητικά. Για τούτο φυσικά δεν φταίει μόνο ο (κουμουνιστής) πρόεδρος Χριστόφιας αλλά η πολιτική ηγεσία διαχρονικά στο σύνολο της και ο μέσος Κυπραίος που μια χαρά τον εβόλεψε μέχρι στιγμής η εκμετάλλευση αυτού του συστήματος για να σάσει την πάντα του. Τωρά που ο μέσος Κυπραίος αναγκάστηκε να δει την ουσία του πράματος, ότι πάνω απ’όλα εν ο συνάνθρωπος, η κοινωνία, το καλόν του τόπου, φταιν όλοι εκείνοι που έχουν αξιώματα την δεδομένη στιγμή.

Το επιχείρημα “Χαλόου, εν Κύπρος δαμέ!” που πιππιλούμε όλοι μας ανέκαθεν και μεταφράζεται στο “μεν περιμένεις τίποτε να γίνει, εγώ εν περιμένω” εξιάσαμεν το. Τωρά περιμένεις; Καλά κάμνεις! Δόκε πομονήν όμως, τούτα εν γίνονται που την μια μέρα στην άλλη. Τζαι ξεκίνα που λλόου σου. Μεν ξανακρύψεις φόρους. Μεν ξαναβάλεις μέσον. Μεν ξαναυποτιμήσεις ανθρώπους που το “στάτους” τους εν χαμηλότερο του δικού σου. Μεν ξαναεκμεταλλευτείς το διεφθαρμένο σύστημα. Μεν βάλεις τα ριάλλια πάνω που τες αξίες. Μεν σιωπάς όταν βλέπεις τούτα να γίνουνται. Μεν ξαναπείς “Χαλόου, εν Κύπρος δαμέ”. Βάλε πρώτο το σύνολο τζαι μετά την πάρτη σου. Άλλως πως, μεν έσιεις απαίτηση οι κρατικοί σου μηχανισμοί να λειτουργήσουν σωστά, γιατί εσύ ο ίδιος επεμβαίνεις σε τούτο.

Φταίει ο Χριστόφιας που ούλλοι μας λίγο πολύ διαχρονικά στηρίζαμε ένα σύστημα αναξιοκρατίας και διαφθοράς; Όχι (μόνο) φυσικά. Ο Χριστόφιας απλώς έτυχε να είναι επικεφαλής της δημοκρατίας όταν έγινε το συγκεκριμένο κακό. Ο Χριστόφιας ίσως φταίει γιατί τα τελευταία 3μιση χρόνια δεν εφρόντησε όπως ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί σβέλτα, υπεύθυνα και άμεσα, δεν εφρόντισε να αλλάξει η νοοτροπία του μέσου Κυπραίου, δεν εφρόντισε να πάει που μόνος του να σηκώσει τα κκοντέινερ και να τα πετάξει στη θάλασσα. Χμ…  Αν είχαμε ηγέτες βεληνεκούς Σούπερμαν, η ανάρτηση θα είχε εντελώς άλλο περιεχόμενο.

Το “δεν γίνεται η κυβέρνηση να είναι στο πόστο της εφόσον διερευνάται”, μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να το πει και να το απαιτήσει. Ο καθένας την δουλειά του.

Αλλά let’s humor the scenario του να παραιτηθεί ο πρόεδρος: Θα έχουμε μια χώρα ακέφαλη (ακόμα περισσότερο της πουτάνας) μέχρι να ολοκληρωθούν πρόωρες εκλογές, κατά τις οποίες ο πρόεδρος θα αντικατασταθεί δημοκρατικά από έναν άλλον πρόερδο, ο οποίος θα ρίχνει την ευθύνη για όλα τα κακά του τόπου στην προηγούμενη κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα θα εκμεταλλεύεται την αναξιοκρατία και την διαφθορά της εξουσίας του. Εκτός αν έχουμε για υποψήφιο τον Γκάντι, όπως καταλαβαίνετε, με το να αντικατασταθεί ο πρόεδρος με τα σημερινά δεδομένα, δεν λύνεται τίποτα το ουσιαστικό. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι η Κύπρος πλέον θα έχει μη-κομμουνιστή πρόεδρο. Κάτι που είχε και πριν. Και τι κατάλαβε;

Το άλλο δεδομένο είναι ότι εγώ, εσύ και όλοι οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος ευθύνεται και πόσο. Μόνο υπολογίζουμε και εικάζουμε. Σωστά ή λάθος και σε ποιο βαθμό, ιδέαν δεν έχουμε. Αν αποδειχτεί πως ευθύνεται και δεν παραιτηθεί – όπως δήλωσε – αν φταίει και δεν κατηγορηθεί, τιμωρηθεί, τότε μετά χαράς, να απαιτήσουμε την παραίτηση του από το προεδρικό αξίωμα και όχι μόνο.

Προηγουμένως όμως δεν τιμά κανέναν η απαίτηση να παραιτηθεί και να κατηγορηθεί ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας μας χωρίς αποδείξεις. Η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει και να αναλάβει τις ευθύνες της. Να παραδειγματιστεί και να παραδειγματίσει. Αν είναι μάγκες. Έχουν ενάμιση χρόνο στη διάθεση τους για να αποδείξουν ότι oι κρατικοί μηχανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Εγώ μπορεί να είμαι βλάκας και αφελής γιατί θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως ο πρόεδρος θα κόψει τον λαιμό του να αποδοθεί δικαιοσύνη – γιατί όπως έχουν τα πράγματα δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι άλλο. Σίγουρα όμως υπάρχει κόσμος που είναι πιο βλάκας και αφελής από μένα και πιστεύει ότι το να παραιτηθεί η κυβέρνηση σήμερα χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες της, θα είναι καλό για τον τόπο μας που λέμε ότι τόοοοοσο αγαπάμε!!

84 Comments leave one →
  1. 15/07/2011 14:30

    Δαμέ θα συμφωνήσω απολύτως!

  2. 15/07/2011 14:38

    Egrapses akrivws oti tha elega tzai gw an emporousen o egkefalos mou na sygirisei oullin tin sygxisi tzai anastatwsi p niwthw gia to olo thema. Tzai otan ennow anastatwsi den ennow mono gia to oti en etomos o kosmos na kremmasei mes tes plateies tous koummounistes oullous giati en oulloi egklimaties tzai dolofonoi, alla ennoeitai prwtistws gia ta tragika pramata p esmvikasin

  3. takeiteasy permalink
    15/07/2011 14:40

    Εγκρίνεται όπως ένει!

  4. treblon permalink
    15/07/2011 14:45

    epitelous ki ena sxolio me logiki…

    H paragrafos:

    Tο επιχείρημα “Χαλόου, εν Κύπρος δαμέ!” που πιππιλούμε όλοι μας […] μεν έσιεις απαίτηση οι κρατικοί σου μηχανισμοί να λειτουργήσουν σωστά, γιατί εσύ ο ίδιος επεμβαίνεις σε τούτο.

    Ta leei ola..

  5. 15/07/2011 14:47

    Αν επί 3,5 χρόνια δνε έκανε τίποτα, τι μας πείθει πως θα κάνει τα πάντα όλα στον υπόλοιπο ενάμιση χρόνο;
    Επίσης, για ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι δυνατόν να μην είναι ενήμερος ο πρόεδρος; Αν ήταν και δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει, υπάρχει ή δόλος ή ανικανότητα. Αν δεν ήταν ενήμερος, φταίει: η δουλειά του ήταν να ξέρει.
    Εξάλλου το όλο σύστημα της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού, έχω την εντύπωση πως και επί Χριστόφια, καλά κρατούσε.

    Από κει και πέρα, είμαι απόλυτα βέβαιη πως κι ο Κασουλίδης να ήταν πρόεδρος ή κι ο Αναστασιάδης να γίνει, αυτά δεν θα αλλάξουν, γιατί ας μην έχουμε αυταπάτες, όλους τους βολεύουν. Το έχουμε δει το έργο και αλλού.

    Τώρα, για το “κομμουνιστής”, ντάξει, χωράει πολλή συζήτηση. Αν ήταν έτσι οι κομμουνιστές…

    • 15/07/2011 16:56

      Το “κομμουνιστής” έχει σχέση με μια προϋπάρχουσα γενικότερη έξαρση μίσους εναντίων του με αυτό το επιχείρημα. Η σημερινή κρίσιμη κατάσταση ήρθε γάντι σε αυτούς που ηγούνται αυτό το πολιτικό κίνημα, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως όλοι όσοι ασπάζονται την άποψη παραίτησης του είναι ακόλουθοι αυτών.

      Για τα υπόλοιπα ας αναμένουμε καλύτερα τα αποτελέσματα της έρευνας.

  6. Psilos permalink
    15/07/2011 14:49

    Arxisa na nomizw oti epa8a parakroush tountes meres kai mono egw den mporousa na piasw to patriwtiko aisuhma. Or8es skepseis apo ena or8a skeptomeno an8rwpo. Bravo sou.

  7. Pin permalink
    15/07/2011 14:51

    Etsi!

  8. anonymous permalink
    15/07/2011 14:53

    EPITELOUS TZAI ENA PLASMA LOGIKO. EPITELOUS.

    e krotkar, sta 3,5 xronia ekame polla pramata. Apla en ta laloun ta kanalia, en ta ksereis. 2, sta 3, 5 xronia en eprolabene pou na sazei tes malakies pou ekamna oi oulloi ypoloipoi tzai koma en boutimenos mes ta skata tous tzai mashete na fkei poupanw. tzai eftixws oti kamnei katoxirwnei to perki en mporoun alloi na ta allaksoun pou na fiei gia na kaluterepsei toutos o topos.

    3, sta 3,5 xronia, ebiosame toso polli misos gia tounton athrwpo tzai epoxes pro-praksikopimatikes tzai twra ezisame tzai 2 apopeires praksikopimatos an den to akouses. Eshe ennoia popse pale tzai se 5 meres.

    En filika pou milw, men pareksigitheis.

    tzai kleiste tes tileoraseis lio.

    • Μαρία permalink
      15/07/2011 16:06

      “e krotkar, sta 3,5 xronia ekame polla pramata. Apla en ta laloun ta kanalia, en ta ksereis.”

      Mporeis na mas peis 4-5 paradeigmata ?????

      • Andreas permalink
        15/07/2011 19:37

        Μπορεί Μαρία η Κροτ να μεν ζει στην Κυπρο τζια να μεν γνωρίζει.
        Εσύ εν γνωρίζεις?
        Θελεις να σου πω?
        Μονο αν θ αρκεψουμε την κουβεντα , μεν μου γίνεις αλλο μια του συναγερμου πον να σιωπήσει άξξιππα ελεω έλλειψης επιχειρημάτων.
        Εσύ αποφασίζεις.

      • 16/07/2011 12:43

        Ατε πε μας ρε Andrea να δουμε ιναμπου εκαμε! Επικεντρωθου λλιο πας την οικονομια τζιαι το κυπριακο που εν τα δυο φλεγοντα θεματα τουτου του τοπου τζιαι τις μαλακιες τυπου επηε στην κουβα για να αναθερμανει τις σχεσεις με τα συντροφια μας ποτζι αιστες στην παντα!

      • Anonymous permalink
        17/07/2011 00:18

        Ούτε κι εγώ ζω στην Κύπρο για αρκετά χρόνια,και δεν γνωρίζω (ειδικά αφού λες ότι δεν τα λαλούν τα κανάλια, άρα υποθέτω και οι εφημερίδες).
        Και θέλω απλά να μου πεις απο ενδιαφέρον, δεν θέλω να αρκέψω οποιαδήποτε κοκορομαχία.

      • Μαρία permalink
        17/07/2011 00:21

        Ούτε κι εγώ μένω Κύπρο για αρκετά χρόνια, και πραγματικά δεν γνωρίζω…ειδικά αφού λες ότι δεν τα λαλούν τα κανάλια, άρα υποθέτω ούτε και οι εφημερίδες.
        Κατα τα άλλα, με ενδιαφέρει να μου πεις, αλλά δεν έχω διάθεση να αρχίσουμε κοκορομαχίες.

      • Andreas permalink
        17/07/2011 06:16

        E κάμνει μου εντύπωση κατ αρχας που ψηφίζεις τζαι συναγερμο χωρις να γνωρίζεις.
        2ο Πως σε αφήνουν τζιαι ψηφίζεις????

        Θα σου πω τα πιο βασικα σε καθε υπουργείο.

        Μεταφορες : Η πολλα μεγαλη επανασταση με τα λεοφωρεία.
        Στρατος: Παρα την βλακεια του παπακωστα να πει τουτο που ειπε για τα φορτία , επροωθουσε σχέδιο και ηταν στα τελειωματα για πατακη της φυγοστρατιας
        Εκπαιδευση:Η εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση παρα τις χαζομαρες του Τορναριτη για …ελληνοκεντρικη παιδεία.
        Εσωτερικων:Η αποκεντρωση των εξουσιων των δημων μαζι με την εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση θεωρω τις 2 πιο βασικες προσφορες τουντης κυβερνησης.
        Οικονομιας: Εν θελω προκληση γιατι εννα φκαλω το αχρι μου πας στο παπασοπουλοι και τους συναγερμικους.

        Τα επιμερους για αυξηση συνταξεων κτλ αφηνω τα διοτι τουτα εν τα… ευκολα.

        Παντως απαντα μου σε παρακαλω στα 2 πρωτα ερωτηματα

      • Andreas permalink
        17/07/2011 06:19

        Παρεπιπτοντως λαβε υπ οψιν οτι τουτα εγιναν σε 3,5 χρονια και σε περιοδο υφεσης.
        Εγω ειλικιρινα ψαχνω κατιτις παρεμφερες μες την δεκαετια της … αναπτυξης

      • Μαρία permalink
        18/07/2011 10:00

        E κάμνει μου εντύπωση κατ αρχας που ψηφίζεις τζαι συναγερμο χωρις να γνωρίζεις.
        2ο Πως σε αφήνουν τζιαι ψηφίζεις????

        Πως με αφήνουν τζιαι ψηφίζω?????? Εδω αφήνουν σε εσένα,που πιστεύεις ότι οποιοσδηποτε τολμά και αμφισβητεί τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Χριστόφια πρέπει να είναι όπωσδήποτε συναγερμικός. Λες και είμαστε στη Λιβυή ένα πράμα…ως τζαμέ φτάνει ο νους σας.

      • Andreas permalink
        18/07/2011 11:12

        Αυτο θα πει εμπεριστατωμενη απαντηση.
        Και κατα τα αλλα εν εθελες κοκορομαχιες….

        Αμαν εν εσιειε επιχειρηματα πε μου το που την αρκήν.

      • GIANT permalink
        02/08/2011 23:26

        to mono pou mpwrei aytoi i ( kybernisi ) na kamei einai na megalwnei to elloimma tis xwras mas
        P.X : to 2010 to 1o eksaminw na einai EYRW 10 , kai to 2011 to 1o eksaminw to elloima na ektwkseftei sta EYRW 25 …….
        to prwto pragma pou skeftetai enas exthros otan thelei na eisfalei se mia xwra einai na katastrepsei ton HLEKTROPARAGWGIKO STATHMO ,KAI META TA AERODROMEIA THS …..
        EMEIS PANTWS EKAMAMENTW MONOI MAS 🙂 ,MAS AKOMA MENOUN MONO TA 3 AERODROMEIA KAI TELEIWNOUMAI
        exw na rwtisw kati re paidia , meta apo 37 xronia tha thymountai kai auta ta 13 pallikaria pou xathikan stis 11-07-11 toso athika ton athikon ?????
        EN KAIRO EIRHNHS
        apla tous foleyei na thymountai mono to 1974 gia na paizoun me to pono ton anthrwpon , gia na tous mantrisoun wpos ta ARNIA mesa stin manrta gia na min xanoun psifous stis ekloges , kai kati allo oso pio pollous BOLEYTES bgoun toso pio polla xrimata pasein sto komma (akel )

    • Anonymous permalink
      16/07/2011 17:15

      Μα για ποιες απόπειρες πραξικοπήματος μιλάς; Μπορείς να με διαφωτίσεις και μένα την αδαή;

      • 18/07/2011 00:50

        απλά να πω πως όντως δεν ζω στην Κυπρο, για την ακρίβεια δεν έζησα ποτέ μου, για την ακόμα πιο ακρίβεια, είμαι ελληνίδα κι όχι Κύπρια. Πλην όμως με νοιάζει τι γίνεται στην Κυπρο και παρακολουθώ, από μακριά.
        Προφανώς η ενημέρωση που έχω είναι περιορισμένη, εκ των πραγμάτων.

        Πάντως γενικά, ο αρχηγός ενός κράτους είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τι παίζει σε τόσο σημαντικά θέματα. Φυσικά και είναι αρμοδιότητα του κάθε Υπουργείου η εκτελεστική πλευρά, αλλά ο πρόεδρος οφείλει να είναι ενήμερος και τελικά έχει και την πολιτική ευθύνη της διακυβέρνησης συνολικά.
        Αλλιώς τα θετικά στις μεταφορές, στο εσωτερικών και στην εκπαίδευση να τα χρεώνουμε μόνο στους αντίστοιχους υπουργούς και όχι και στον πρόεδρο.

      • Andreas permalink
        18/07/2011 11:15

        Κροτ ξερω οτι εισαι ελληνιδα και μαλιστα εδικαιολογησα σε το να μην γνωριζεις καποια πραγματα.Δεν διαφωνουμε κάπου.
        Για τα αλλα που λεεις συμφωνω.Απλα ειναι μεγαλη η ιστορια.Εν θελω να επεκταθω.
        Καρτερω το πορισμα.

  9. Anonymous permalink
    15/07/2011 14:53

    Συμφωνώ κι εγώ.

  10. anonymous permalink
    15/07/2011 14:54

    tzai ene katholou douleia tou na kserei!! Koufetta twn mme touti. Eshi armodia organa tzai upourgeia pou en i douleia tous akrivws epidi en apofasizei tzai diatasei monos tou. Etsi leitourgei i kivernisi.

  11. 15/07/2011 15:11

    “…Ο Χριστόφιας απλώς έτυχε να είναι επικεφαλής της δημοκρατίας όταν έγινε το συγκεκριμένο κακό…”

    Ξέρω, με αυτή τη φράση εννοούσες κάτι άλλο από αυτό που εγώ κατάλαβα…

  12. 15/07/2011 15:40

    Οταν εισαι καπετανιος τζιαι το πληρωμα που εσυ εθκιαλεξες ριξει το πλοιο στους βραχους εσιεις ευθυνη. Οταν στους χαρτες δειχνει οτι εσιει πολλους βραχους που εν επικινδυνοι τζιαι εσυ μετα πεις στο πληρωμα εναν “κανονιστε το” παεις μες την καμπινα σου τζιαι εν ξαναφκαινεις να δεις τι γινεται τοτε εσιεις ευθυνη. Εν ετυχες να εισαι απλως πανω στο πλοιο. Συμφωνω τζιαι εγω παντως οτι πρεπει να τελειωσει η ερευνα τζιαι μετα να γινουν κλησεις για παραιτηση του προεδρου. Αλλα ναι το μισος που εφκηκε εναντιον τουτου του αθρωπου προς τα εξω πριν να γινει το κακο τουτο σιουρα εν εισιε σχεση με το τι εκαμε τζιαι τι δεν εκαμε αλλα ηταν απλως τζιαι μονο επειδη ηταν που το Ακελ

  13. bananistanos permalink
    15/07/2011 15:50

    “….Φταίει ο Χριστόφιας που ούλλοι μας λίγο πολύ διαχρονικά στηρίζαμε ένα σύστημα αναξιοκρατίας και διαφθοράς;….”
    Περνούν πολλοί το τα φώτα τροχαίας με κόκκινο και το πρόστιμο είναι €85 (νομίζω), αν όμως περάσεις με κόκκινο και σκοτώσεις ένα πεζό έστω που καθαρήν ατυχία πάεις φυλακή για φόνο εξ αμελείας. Στη περίπτωση μας, αμφιβολία υπάρχει μόνο για το “αμελείας”

  14. Anonymous permalink
    15/07/2011 15:50

    O christofias DEN etixe na einai ekei. O idios kai oi simvouloi pou o idios epelekse epeiran mia poli lanthasmeni apofasi, agnoisan tis fwnes pio eidikwn kai ekaman oti ta ekseran oulla (kathara kipriako) kostizontas ston topo:

    – 13 toylaxistwn zwes
    – ena stratopedo
    – to monadiko monterno ilektroparagwgiko stathmo
    – epistrofi se tritokoosmikes katastaseis xwris revma sto katakalokairo
    – mia terastia oikonomiki pligi pou tha fanei se 6 mines kai tha vouroume kai na men ftanoume (an enomizes oti eimaste se krisi you havent seen nothing yet)

    Mporei na men kamei kati enas diaforetikos proedros, alla epitelous se touti ti xwra na analavoun oi “ypefthinoi” tis efthines tous.

    • 15/07/2011 16:46

      Για να αναλάβει ο όποιος υπεύθυνος τις ευθύνες του, και επίσης για να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον, πρέπει οι κρατικοί μηχανισμοί και διαδικασίες να λειτουργήσουν και να λειτουργούν εποικοδομητικά και αποτελεσματικά από το άλφα ως το ωμέγα. Η ευθύνη τούτου προς το παρόν βαρεί και πρέπει να συνεχίσει να βαρεί την σημερινή κυβέρνηση.

  15. 15/07/2011 16:04

    Sumfwnw ki egw me th seira mou mazi sou. Nai oloi taraxtikame apo to sumvan, safws katadikastees katastaseis alla touth h mazikh parakroush paei na ftasei sto allo akro me hrwismous ths polu8ronas kai dhkigorous plateias. Ontws, ama kai otan teleiwsei h ereuna, vgei to apotelesma kai varenei ton opoiodhpote, tote nai na dw8ous oi eu8unes kai oi timwries. Mexri tote as uparksei ligh sullogikh suneidhsh kai ta panaurka as ta afhsoume gia pio armozouses periptwseis.

  16. Μαρία permalink
    15/07/2011 16:20

    Ε αφού έτυχε να ήταν ο Χριστόφιας εκεί, πρέπει να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη. Όποιος και να ήταν εκεί, θα όφειλε να την αναλάβει.
    Όπως μας λες ότι εμείς πρεπει να αλλάξουμε τη στάση μας και είναι απόλυτα σωστό, πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά και οι κυβερνώντες με το να αρχίσουν πλέον να αναλαμβάνουν τις πολιτικές τους ευθύνες, και να μάθουν επιτέλους τι είναι η πολιτική ευθιξία.
    Και μην μου πείτε ότι αν δείξει η έρευνα ότι έχει ευθύνη…διότι μπορεί ακόμα να μην ξέρουμε αν έχει όντως ποινική ευθύνη σύμφωνα με το νόμο και αν πρέπει να καταδικαστεί, αλλά η πολιτική ευθύνη είναι κάτι άλλο, και αυτήν την έχει σίγουρα.

    • 15/07/2011 16:41

      Ο πρόεδρος στο διάγγελμα είπε,

      “Η ευθύνη του [σσ. Πόλυ Πολυβίου] θα είναι να ερευνήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές και όλα τα συμβάντα για την τραγωδία”
      και
      «Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαρύνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν»

      Αυτά καλύπτουν τα ερωτήματα που θέτεις. Θα ερευνηθούν “όλες οι πτυχές” άρα σαφώς και οι πολιτικές και οι ευθύνες θα αποδοθούν και θα αναληφθούν. Mηδένα προ του τέλους μακάριζε.

      • Μαρία permalink
        17/07/2011 01:07

        Αυτό δυστυχώς δεν αρκεί.
        Οι πολιτικές ευθύνες δεν αποδίδονται απο επιτροπές και δικαστήρια, αλλά αναλαμβάνονται άμεσα. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει πολιτική ευθύνη για ένα τέτοιο συμβάν, καθότι η πολιτική ευθύνη είναι ομόλογη προς την ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής αρμοδιότητας. Αρμοδιότητα και εξουσία σημαίνει και ανάληψη της αντίστοιχης πολιτικής ευθύνης. Και μην μου πει κάποιος ότι φυσικά ο πρόεδρος δεν ασχολείται με όλες τις λεπτομέρειες, άρα μπορεί να μην είναι αυτός που φταίει….είναι άλλο πράμα η πολιτική ευθύνη, κι αυτή τον βαραίνει εξ’ ορισμού και δεν θέλουμε καμία επιτροπή να μας το πει. Η επιτροπή θα μας πει εαν τυχόν ο πρόεδρος έχει και νομική ή ποινική ευθύνη και πρέπει να πάει στο δικαστηριο να δικαστεί.
        Και έτσι για να μην σκέφτεται κανείς ότι όλα αυτά περι πολιτικής ευθύνης που λέμε ορισμένοι τα βγάζουμε απο το μυαλό μας επειδή θέλουμε τόσο πολύ να φταίξουμε τον πρόεδρο, να δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα ανάληψης πολιτικής ευθύνης: Μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως παραιτείται του μισθού του μέχρι να λήξει η κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αναλαμβάνοντας με αυτό το τρόπο τις ευθύνες που του αναλογούν για την καταστροφή στο πυρηνικό σταθμό. Θα έπαιρνε μόνο την αμοιβη του ως βουλευτής, αλλά όχι την πρωθυπουργική αμοιβή και τα άλλα έξτρα.

        Επίσης έχει κυκλοφορήσει ευρέως ότι ο Πόλυς Πολυβίου είναι πρώτος ξάδερφος με υπουργό της κυβέρνησης, και σύγαμπρος με πρώην υπουργό της ίδιας κυβέρνησης. Δεν μπορώ να είναι σίγουρη εαν είναι αλήθεια, δεν το άκουσα ακόμα απο κάποια πηγή που θεωρώ σίγουρα έγκυρη, αλλα σε περίπτωση που είναι αλήθεια, τότε ο άνθρωπος μας κοροιδεύει μες τα μούτρα.

      • Andreas permalink
        17/07/2011 06:24

        Πραγματικα σκεφτεστε τι λαλειται?
        Σκεφτειται σοβαρα σιορ.
        Δαμε στην κυπρο της ατιμωρησιας (πρωτος διδαξας ο Κληριδης)ζητουμε ουλλοι να πασιν φυλακή, τζι ενοχλουν μας οι …πολτικες ευθύνες?

        Ερωτηση. Τι εκαμε αίσθηση στην αγγλια.Που εφηλακιστην ο υπουργος ή που επαρετηθην και εδιαγραφην?

        Οσο για το τελευταιο σου σχολιο , αφηνω σε να το ξανασκεφτεις.

  17. Chris permalink
    15/07/2011 17:04

    Πες τα χρυσόστομη!

    Ακριβώς η δική μου άποψη. Ακριβώς!

    Ο πρόεδρος και το υπουργικό πήραν απόφαση πολιτική να τα κατάσχουν.
    Απο κεί και πέρα υπεύθυνοι για την ασφαλή φύλαξή τους εν άλλοι. Εν μέλη της κρατικής μηχανής. Οπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Οταν εκμεταλλευόμαστε τους ιδιους δημόσιους υπαλληλους, να μεν καμουν σωστά τη δουλειά τους, όταν μας συμφερει, εν καλά. Οταν δεν εκαμαν τη δουλειά τους και εσκοτώθηκε κόσμος, φταιει μας ο πρόεδρος.

  18. 15/07/2011 18:12

    Kalo to blog sou, alla gia xari tis sizitiseis, tha paratheso kai go tis skepseis mou. Yparxoun Kypraioi pou esikostikame tze efiame pou tin Kypro giati en antexame pleon na zoume se mia “xwra” pou diokite apo axaparous, aneuthinous, asineidytous, agrammatous stenomialous, opisthodromikous.
    Apo pou na xekiniso?

    Se opiandipote alli xora, yparxoun politikes efthines! Eite ixere, eite den ixere, einai diki tou i politii eythini. Alimono, gia onoma tou theou, na min asxolitoun o proedros gia ena gegonos pou prokalouse diplomatikous ponokefalous stin kyvernisi. Tria xronia na synomiloume me Rossous, Amerikanous, Eglezous, Germanous, Syrious tze Iranous, tze na pisteupso oti en erotise mia fora “pou ta empixame”? E eite vlakas einai eite pseutis! Mallon tze ta dio.

    Se opiandipote alli xora, an eparetitoun o proedros/prothypourgos, i xwra tha synexize na leitourgei mia xara. Mono stin Kypro fooumaste “e tze pios ena kyverna twra”? Grafeis oti tha ginei tis poutanas an paretithi i kyvernisi. Twra diladi ti einai? Eimai trianta xronwn, mono tis poutanas itan pote i Kypros. Exiga mou diladi, yparxoun xeirotera? Mporoume na pame pio kato? Den exoume reuma!! H Rwanda en pio exeligmeni pou emas. H mipws se xegeloun ta BMW? Kai stin Rwanda exoun BMW.

    O kathe laos exei tous igetes pou tou axizoun. Auto pisteua panta. Stin Kypro panta stoxeuoun gia ta xeiristo, gia to lowest common denominator. Giauto kai oi “igetes” mas einai oi xeiroteroi polites. Anti na igounte, kryvounte. Men karterate na timwrithoun oi ypaitioi, an eseis oi idioi den tous dwsete allin epilogi para tin timwria. Otan to kathe katharma, rousfetis, roufianos vouleutis pou itan stin Epitropi Aminas tis Voulis fkenei stin tileorasi tze zita na paritithei o proedros, ti na peis? Poso sxizofreneis, diploprosopoi mazoxistes eimaste san laos? Esi pou isoun kyrie, otan prin 3 xronia o Papakostas edilone oti ta container en asfaleis? Giati en ezitises na deis meleti apo eideikous? Ti ekamnen i Vouli tote? Diakopes? Oxa mipos empixen tin meleti tou kolou tou o papakostas tze efoasoun na koitaxeis tzame? Ouloi koupa apanoi mes tountoi “xwra'”. Parte to xampari, den yparxoun athooi se toutin tin ypothesi. Einai oloi tous moral accomplices, giati plironounte mia faousa na einai vouleutes, tze kanenas den ekame tin douleia tou.

    Telospanton, na min polylogo, tha sas afiso me kapoies skepseis gia to mellon. Crisis precipitates change. Opos elege kai o Milton Friedman, mia katastrofi einai i telia stigmi gia rizikes allages. Makari na ginoun toutes oi rizikes allages. Giati an to mono pou ginei einai na “vrethoun” oi “enoxoi”, tze pan filaki, sasta tze egirasin. Se dio kalotzerka tha exoume allin tragodia/comodia. To na euxomasten omos en arkei. An theleis rizikes allages, prepei na pareis rizika metra. Yparxei kanenas stin Kypro auti tin stigmi pou exei ta kotsia na parei rizika metra? Mono logia akouo pou olous sas.

    • 15/07/2011 22:53

      Αν σε κόφτει τόσο πολλά για την Κύπρο να έρτεις πίσω να συνδράμεις τζιαι εσύ στο να αλλάξουν οι καταστάσεις. Αλλιώς το να είσαι μακρυά τζιαι να κάμνεις τζιαι κήρυγμα τζιαι που πάνω εν θρασυδειλία.

      • 16/07/2011 18:04

        Ego file mou edialexa tin xwra pou zw kai eimai energos ekei. H xwra pou me gennise epetaxen me sta skoupidia. Khrygma kamnoun oi papaes tze oi politikoi. Ego eipa tin gnomi mou, an den sou areskei grapse tin diki sou. Thrasydilia einai na sou lalei o allos tin alithkeia tze na strouthokamilizeis, na allazeis thema.
        Eisai i apolyti apodeiksei tis kypriakis noimosinis. Ti ena ginei diladi an xapoliso tin douleia mou tze to spiti mu tze erto Kypro? Ena fko proedros, oxa ena gino arxigos tis epanastasis? Mallon ena eimai anergos tze astegos. Oti mporo na kamo gia tin Kypro mesa stin Kypro, mporo na to kamo tze pou dame

    • ´drpsychia@gmail.com permalink
      16/07/2011 08:35

      MrDirt τζαι εγώ έφυα που Κύπρο για παρόμοιους λόγους ανάμεσα σε άλλα, αλλά σκοπεύω να επιστρέψω όταν είμαι πλέον σε θέση να μπορέσω να αντεπεξέλθω ουσιαστικά στην χώρα μου. Μέχρι τότε προσπαθώ να αναλύω και να ερμηνεύω τις καταστάσεις όπως κόφκει ο νους μου, για να μπορέσω να προτείνω εποικοδομητικές λύσεις.

      Προτείνεις ριζικά μέτρα. Fair enough, εν νομίζω να διαφωνεί κανένας μαζί σου. Το “ένας άνθρωπος με κότσια να πάρει ριζικά μέτρα” όμως εν πολλά αφηρημένη εισήγηση. Κάμε την λλίο πιο συγκεκριμένη και να συζητήσουμε.

      • 16/07/2011 19:42

        OK, an kai den dilono eidikos, tha sou proteino kapia metra. Kalo tha itan na ypirxe ena forum opou anthrwpoi koinoi (diladi mi politikopioimenoi) na mporou na kamoun tounti sizitisi. O thesmos tis Genikou Elegkti en o monos pou empisteutika pote, kai nomizo kapou ekei tha eprepe na organothei.

        Rizika metra loipon. Arxika nomizo prepei na apotathoume sto exoteriko, Amerikanous, Germanous, idiotkes etairies, na ertoun na katharisoun ton topo. Gia paradeigma na ginoun eidikes epitropes apoteloumenes apo xenous pou tha analavoun na kamnoun tis exetaseis, ta interviews tze na proslamvanoun kyvernitikous ypalilous. PLYRHS DIAFANEIA Na doume an tha xanampei kanenas me meso.
        Sto idio motivo, na ginoun epitropes (apo xenous) pou na kamnoun evaluate tin apodosi tou kathe kyvernitikou ypalilou. Mporei na men mathoume pios empike me meso, alla toulaxiston ena mathoume pios kamnei tin douleia tou tze pios oxi.
        Triton, opios en kamnei tin douleia tou, apoluete. Opos ton idiotiko tomea. Polla aplo prama pou stin Kypro nomizoume pos einai rocket science. Apolyse kamia dekarka xiliades na deis meta intalos ena leitourgoun oi kratikoi mixanismoi.
        (ps. Touta elaloun tze prin deka xronia tze en me akoue kanenas, te pale to idio tha symvei giati o Kypreos einai gennimenos na paraponiete, alla aman tou peis na kopsei to meso, gyrizei pou tin alli tze afkei to radio na akousi ntalara).

        Na kopsoun tous misthous twn vouleuton. Telia, o’i aplos na tous meiosoun. Na doume pioi ena politeuonte tote. Na tous kopsoun tze ta aforologita autokinita tze tes paxoules syntaxeis.
        Na stamatisoun na asxolounte oi vouleutes me themata texnokratika, opos gia paradeigma pou ena xtistei to neo power station. Pios exypnovlakas apofasise na xtistoun oula ston idio topo? Tze giati mia xwra me ilio 360 meres to xrono den ekmetaleuete tin iliaki energeia? Akoma tze stin Agglia xrisimopoioun iliaki energeia! Mipos i apofasi itan politiki? Pou ta twra tze na pai oi apofaseis na pernonte me oikonomika kai epistimonika kritiria gia to kalo oulou tou topou tze o’i gia tin pougka twn ypallylon tis kathe imikratikis etairias. PLYRHS DIAFANEIA.

        Touta einai kapia short term measures pou gia mena den einai kathoulou rizika. An itran pou to xeri mou tha dielya kai tin vouli kai ta kommata.

        To pio symantiko kommati omos einai i nootropia tou Kypraiou kai pos tha kataferoume na tin allaxoume. To ekpaideutiko mas systyma einai aisxos, to ono pou kamnoume einai na fantizoume ta mwra me ta kommata, na tous pouloume mia pseutiki istoria pou egrapsamen monoi mas. Ftain oi gonois pou ta kakomathainoun tze pou ta fanatizoun me tin mapa, nai. Oi gonois omos en allasoun. To systyma? Ginete na dialegoun to mellon tou kathe paidiou o kathe exetasteis pou vathmologi mia exetasi? Epiases ton tade vathmo tha akolouthiseis tin tade kariera? Gia onma, oute stin Sovietiki Enosi den ekamnan tetoia pragmata! To ekpaideutiko mas systyma en vasismeno se vivlio tou George Orwell! Toulaxiston oi kalamaraes anagkastikan kai exipnisan, kai eftiaxan nomo kata tis aiwnias foitisis.

        Prepei na evroume ena tropo na dosoume stis nees genies axies. Afou ws gonois den mporoume na to kamoume, isws mporesei to ekpaideutiko systyma.

      • 16/07/2011 21:25

        MrDirt σε ευχαριστώ για το εμπεριστατωμένο σχόλιο. Ζω Σουηδία οπότε έχω κι εγώ μιαν κοπήν ιδέες όπως πχ ηλεκτρονική λειτουργία, θκυό ππαλιές φεύκει ο προσωπικός παράγοντας τζαι έτσι τσουπ, ένα μεγάλο μέρος του φαινόμενου “κουμπαρος” εξαφανίζεται κοκ. Αλλά εσένα το σχέδιο σου δεν θα εδούλευε ποτέ για βιολογικούς λόγους: με τόσους ξένους που θα κατρακυλήσουν το νησί και θα μας δασκαλεύουν, το μισό νησί εννά πάθει αναφυλαξία..!

  19. 15/07/2011 18:50

    Εν μπορώ να θκιεβάσω τα σχόλια ούλλα τωρά, αλλά ούτε εγώ εν θέλω να παραιτηθεί.
    Εν τον πάω μια, αλλά αφού τα εκάμαν σκατά, να κάμουν κάτι βοηθητικό, όσο γίνεται δηλαδή.
    Να σταματήσουν να πκιερώνουνται που τα ριάλλια του κόσμου, να αφήκουν τους μισθούς τζαι τα επιδόματα τζαι τες συντάξεις τους να παν στον κόσμο, τζαι στο μεταξύ να σάσουν ότι σάζεται, όσο σάζεται που την κατάσταση τούτη…
    Όμως εν μπορώ να χωνέψω ότι εν είπε ένα συγγνώμη, που εν το μόνο πράμα που επερίμενε ούλλος ο κόσμος.
    Τζαι εν εκάνεν τούτο, σήμερα αποφάνθηκεν ότι “‘ηταν δεδομένη η απολογία”.
    Συφωνώ για το ότι εν γίνεται να λαλούμεν τούτον το “εν Κύπρος δαμέ”, σάννα τζαι εν δικαιολογία…εν καταλάβουμεν ότι εν μας τιμά τούτον;

    • ´drpsychia@gmail.com permalink
      16/07/2011 08:39

      Moonlight ο κόσμος έσιει συνήθειο να δίννει κόμπο τζείνα που αναμένει/ελπίζει ότι θα γίνουν. Αν πει συγγνώμη εννά φκουν ούλλοι να πουν, “έτο, εν ένοχος, φταίει, παραδέχεται το”, τζαι ουσιαστικά η συγγνώμη αν και σε τούντην περίπτωση δεν θα’πρεπε, (νομικά τουλάχιστον) μετρά σαν παραδοχή ενοχής.

  20. Κaterina permalink
    15/07/2011 20:02

    Ο κυπριακός λαός έχει ανεχτεί και έχει κρύψει για πολλές ματσουτζιές. Τούτη όμως ήταν ματσουτζιά μεγατόνων, 13 νεκροί και ολική καταστροφή της μεγαλύτερης επένδυσης του κυπριακού λαού απο καθαρή βλακεία. Περνούμε τα φώτα κατα βούληση, ζούμε την πλήρη διάλυση. Το να παραιτηθεί θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει, να σώσει 1 μέρα την Κύπρο απο την αναίδεια της ανικανότητας του. Παρακολουθώντας το διάγγελμα ήλπιζα ότι θα έκανε την έκπληξη και θα έσωζε λίγη αξιοπρέπεια και λίγη εξιλέωση εαυτού με την παραίτηση του. Και να φανταστείς είμαι αριστερών πεποιθήσεων και τον ψήφιζα. Η χειρότερη διακυβέρνηση όλων των εποχών σε όλους τους τομείς.

    • 15/07/2011 22:54

      Οι διαδοχικές προκλήσεις που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε, εδραιώνουν ραγδαίες αλλαγές στο παρόν υποθηκεύοντας το μέλλον. Χωρίς κάθαρση, δηλαδή την τιμωρία όσων περιφρόνησαν ανενδοίαστα στοιχειώδεις κανόνες συνύπαρξης, η επόμενη μέρα θα μας βρει, όλους, αγνώριστους.

      Δυστηχως εχουμε μια ζωη μαθει να κρυφουμεν και να λεμε μπορα ειναι θα περασει,δαμε ολοκληρη εισβολη μας εκαμαν και τι εκαμναμεν τοσα χρονια?????

      Η λέξη κλειδί που ακολουθούσε πάντοτε ήταν: “βόλεψη”.

      Η νοοτροπία του μέσου πολίτη αυτής της χώρας έγινε συνώνυμο της καλοπέρασης, σε στομάχι, τσέπη και γεννητικά όργανα. Όλοι έχουμε δει τέτοιες καταστάσεις μπροστά στα μάτια μας σε βαθμό αηδίας. Στην αρχή φαντάζουν όλα σα μία πανέμορφη και αξιοζήλευτη βιτρίνα που υπόσχεται ανέσεις και πολλές απολαύσεις. Αλλά η αντίδραση που έχει σ’ αυτά ένας υγιής άνθρωπος ταυτίζεται με την αντίδραση του στομαχιού ενός χορτοφάγου τη στιγμή που καταπιεί την πρώτη μπουκιά από το χημικό απόβλητο που τα McDonalds ονομάζουν “κρέας”.
      Όταν κάποιος κάνει τον κόπο να δει τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα προτού… αυτο-θυσιαστεί, αυτό παθαίνει. Και όταν λέμε αυτο-θυσιαστεί, εννοούμε θυσιά τελετουργική, ως θύμα, όχι ως μαχητής υπεράσπισης.
      Οι ευκαιρίες ν’ αποχωρήσουμε από έναν τέτοιο άρρωστο κόσμο ήσαν πολλές. Πόσοι πραγματικά υποψιαστήκαμε ότι κάτι δεν πάει καλά; Και πάνω απ’ όλα, πόσοι πραγματικά πήραμε την απόφαση να το κάνουμε. Αλλά βλέπετε, οι περισσότεροι συνήθισαν να λένε, “και γιατί ν’ αφήσω τη βόλεψή μου;”. Ήταν η πιο αποστομωτική ερώτηση που έχω ακούσει προσωπικά ουκ ολίγες φορές. Τηλεόραση, κοσμική ζωή, αυτοκίνητα, σεξ, καλοπέραση, ποδοσφαιρικά, οικονομικά και πολιτικά παίγνια είχαν παντού την τιμητική τους. Έτσι κλειστήκαμε ως “αριθμοί”, μέρος μιας μάζας, μέσα σ’ ένα μικρόκοσμο στον οποίο θεωρούσαμε ότι είμαστε θεοί. Απόγονοι ενός μεγάλου πολιτισμού που το λέγαμε μόνο για εντυπωσιασμό για να νιώσουμε κάτι.
      Εν τέλει, ποιος ο στόχος;
      Υπήρξε ποτέ αλληλεγγύη; “Ο θάνατός σου η ζωή μου” έγινε “υπαρξιακό ζήτημα”. Φωνάζουμε για αξιοκρατία ενώ παράλληλα αναζητούμε το καλύτερο μέσο, το ανώτερο βύσμα.
      Τι περιμενουμε απο αυτους την στιγμη που εμεις ποτε δεν καναμε κατι?????
      Τους εχουμε μαθει να μας ΒΟΣΚΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ,μας χαιδευαν τα αυτια και εμεις εκει να λεμε ολα καλα τιποτα δεν συμβενει μεχρι να ξεχαστει το οπιο ζητημα υπηρχε μεχρι να βγει κατι αλλο και φτου απ την αρχη……..
      Μας καλοθρέφουν για το σφαγείο”.
      Και τώρα μπαίνουμε στο σφαγείο. Και αυτό που ακούγεται είναι κατά κύριο λόγο βελάσματα. Το βέλασμα δε σταμάτησε ποτέ το μπαλτά του χασάπη.
      Πόσοι πραγματικά έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει;
      Δε θα φύγουν. Όχι πριν τελειώσουν το έργο τους.
      Ο πολύς ο κόσμος, δυστυχώς, δε βγήκε στους δρόμους για την τραγωδια . Βγήκε γιατί “έχασε” τη βόλεψή του το κλιματιστικο/τα λευτα απο τους φορους μετα και τα λοιπα ποθ δεν χριαζετε να αναλυσω.
      Η αλήθεια δε δίδεται ΠΟΤΕ ολόκληρη στο πιάτο. Όποιος ισχυρίζεται ότι την προσφέρει, ψεύδεται.

      η μεγαλύτερη μάχη, ο πιο μεγάλος και αδυσώπητος πόλεμος βρίσκεται μέσα στον καθένα μας. Εάν αυτή η σκόνη δεν καταλαγιάσει, εάν δεν υπάρξει πρώτα το “γνώθι σ’ αυτόν”, εάν δεν υπάρξουν πρώτα οι εσωτερικές απαντήσεις… τότε μην περιμένετε τίποτε απ’ έξω…

      αυτο ειναι ενα COPY PASTE απο ενα αλλο BLOG

  21. strovoliotis permalink
    15/07/2011 21:59

    Δηλαδή αν χαθεί στην βάρδια σου ένας ασθενής, δεν θα έχεις *τουλάχιστον* μέρος της ευθύνης;

    Ποιος θα φταίει δηλαδή, ο καττινιέρης;

    Και κάτι άλλο: ας μην παραιτηθεί!

    Ας δείξει τουλάχιστον πως ακούει τον κόσμο που διαμαρτύρεται, για πρώτη φορά στη ιστορία της ΚΔ με αυτό τον τρόπο, σώζοντας τοιουτοτρόπως και την υστεροφημία του. Ας πει μια συγγνώμη, ας κάνει μια υπερκομματική ομάδα (και κατάρα σε όσους αρνηθούν), για να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση από το 1974.

    Γιατί είμαστε in the deepest possible shit!

    • Anonymous permalink
      16/07/2011 00:47

      Δηλαδή αν πεθάνει στη βάρδια σου ασθενής εννα παραιτηθείς;
      Κάμνεις root cause analysis τζαι διορθώνεις τζείνον που έγινε. Εν παραιτείσαι.

    • 16/07/2011 07:17

      Στροβολιώτη, ρωτάς “Δηλαδή αν χαθεί στην βάρδια σου ένας ασθενής, δεν θα έχεις *τουλάχιστον* μέρος της ευθύνης;”
      Όχι απαραίτητα. Μπορεί να ευθύνεται κάποιος, μπορεί και όχι. Το ότι είμαι γιατρός σημαίνει πως έχω ευθύνη να δώκω εντολές ως προς την θεραπεία και αποκατάσταση. Εν σημαίνει πως κουβαλώ την ευθύνη εκείνων που πρέπει να φέρουν εις πέρας τις εντολές μου. Εν φταίω εγώ αν η νοσηλεύτρια εν έδωκεν τα φάρμακα που έπρεπε την ώρα που έπρεπε. Φταίω αν έπρεπε να δωθούν και επαρέληψα. Αν ο ασθενής πεθάνει επειδή εγώ η ίδια αμέλησα να κάνω σωστά το δικό μου μέρος της ευθύνης, τότε ευθύνομαι. Όπως και να’χει αν παρατηρηθεί κάτι μεμπτό στην περίθαλψη, θα γίνει πρώτα διερεύνηση. Μέχρι να αποδειχτεί όμως ότι ευθύνομαι, στους συγγενείς θα πω ότι λυπούμαι για τον χαμό του δικού τους ανθρώπου, δεν θα απολογηθώ για τον θάνατο του, γιατί αυτό αυτόματα μεταφράζεται στο ότι ευθύνομαι εγώ προσωπικά.

    • ΑncientMariner permalink
      16/07/2011 08:28

      Άτυχη η παρομοίωση του Στροβολιώτη αλλά σαν θέμα αρχής συμφωνώ μαζί του. Ο επικεφαλής οποιουδήποτε οργανισμού φέρει πλήρη ευθύνη για ότι συμβεί στον οργανισμό του. Αν κάτι πάε λάθος, ευθύνεται by default. Αν το συμβάν είναι σχετικά μικρό, πρέπει να απολογηθεί και να φροντίσει να τιμωρηθούν ή απολυθούν οι αίτοιοι. Αν το συμβάν είναι πολύ σοβαρό, δίνει παραίτηση αναιξαρτήτως και μετά ακολουθουν έρευνες για να βρεθούν οι άμεσοι άιτοιοι. Η άγνοια δεν είναι αποδεκτή δικαιλογία.

      Ο Χριστόφιας είναι αρχηγός κράτους και στη σκοπιά του δημιουργήθηκε μια τεράστια καταστροφή και τραγωδία. Φέρει πλήρως την πολιτική ευθύνη αναιξάρτητα από το ποιός ακριβώς έκανε τι, και αν σεβόταν τον εαυτό του και το λαό του θα έιχε παραιτηθεί χωρίς να του έχει ζητηθεί ή στο μίνιμουμ θα είχε προσφέρει από την πρώτη μέρα μια βαθιά απολογία.

      Αντ’αυτού επικρίνει εκείνους που εξασκούν τα δημοκρατικά δικαιώματα της ειρινικής διαδήλωσης – εξισώνοντας το με “επίθεση στο Προεδρικό” – και της διαμαρτυρίας, και τους αποκαλεί ακροδεξιούς ενώ πολλοί από μας είναι κάθε άλλο παρά, μας παρομοιάζει με χουντικούς και Εοκαβιτατζήδες (τι ξεφτίλα) και κάτω από πίεση δήλωσε πως η απολογία είναι “δεδομένη”! Αν είναι τόσο δεδομένη γιατί δεν την προσφερε από καρδιάς από την αρχή;

      Γενικά έχει συμπεριφερθεί σαν πολύ μικρός άνθρωπος και έχει απογοητεύσει πολλούς που είχαν κάποιες ελπίδες για εκείνον.

    • strovoliotis permalink
      16/07/2011 13:34

      Εντάξει, ήταν λάθος η επιλογή του περιστατικού. Ο θάνατος είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα… και αυτή δεν ήταν συνηθισμένη περίπτωση.

      Ας δούμε κάτι διαφορετικό λοιπόν: είσαι γιατρός, κάνεις διάγνωση πως υπάρχουν σοβαρότατα ψυχικά προβλήματα μεταξύ των οποίων και επιθετικότητα σε ένα άτομο που έχει στο δωμάτιο του συλλογή από 1000 ακονισμένα μαχαίρια.

      Και δεν κάνεις τίποτα…

      (Και δεν παρπατά η δικαιολογία δεν ήξερε. Αν δεν ήξερε, πάλι έχει την ευθύνη.)

      Αλλά φυσικά, όπως έγραψα ξανά, ας μην παραιτηθεί. Ας δείξει όμως στον κόσμο πως αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ασύλληπτης κρίσης και ας προσπαθήσει να την διαχειριστεί με την βοήθεια και άλλων.

      Αν έκανε κάτι τέτοιο, εγώ τουλάχιστον θα ήμουν στο πλευρό του.

      Τώρα έχει μένει εντελώς μόνος, και στο κυπριακό, και σε όλα τα άλλα. Τι ελπίζει να καταφέρει με το γινάτιν του δηλαδή;

      • Psychia permalink*
        16/07/2011 14:19

        Άτε ρε Στροβολιώτη τωρά, εν μεταξύ μας που μιλούμε. Ένεν τωρά που έμεινε (ή τον αφήκαν) εντελώς μόνος, έσιει χρόνια που τον πολεμά συμπολίτευση-αντιπολίτευση, ότι κάμει ο Χριστόφιας εν σκατά. Είδαμεν τζαι τον Συναγερμό τωρά.. η πρώτη του έγνοια ήταν να υπάρχει ενότητα και σύγκλιση, οξά εμυρίστηκεν ψόφιο τζαι εκμεταλλεύκεται πολιτικά την κατάσταση; Κλασσικά καρακιοζιλλίκια των πολιτικών μας. Είπα ότι εν θα αναλωθώ σε μικροπολιτικές συζητήσεις και δεν θα το κάμω γιατί δεν είναι της παρούσης. Όμως ξέρεις πολλά καλά ότι τούτα που λέεις εν τζει που τα μονόπλευρα, τζαι ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν υπήρξε αμερόληπτο σε ούλλη τούτη τη διαδικασία.

      • strovoliotis permalink
        16/07/2011 15:23

        Ναι, αλλά αν έδειχνε ο ίδιος πως σκέφτεται για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, και έκαναν πίσω οι άλλοι (όπως είναι το πιθανότερο), τότε θα βρισκόταν για πρώτη φορά ένα βήμα μπροστά…

      • Andreas permalink
        16/07/2011 20:37

        Στροβολιώτη είπα σου να μεν ηζεις στο παραλληλο σου σύμπαν.
        Εν τζιαιν αναγκη να πλαθεις σεναρια να μεν εσιεις τυψεις οτι εψήφισες φασιστες.
        Ατε.
        Να μεν σ αναφερω παραδειγμα με την οικονομια
        Σαμπως τζι εν τα ζεις.

        Εμπειραζει.Συμβαλλεις τζιαι συ σε τουντη κατασταση αλλα εννα ρτει η ώρα που να ταβρεις τζιαι ομπρος σου

      • strovoliotis permalink
        16/07/2011 20:58

        Ρε Αντρέα, όταν σχολιάζεις στο σπίτι μου, δεν νοιώθω πλεον την ανάγκη να σου απαντώ, γιατί όσοι έρχονται εκεί, με ξέρουν και σε ξέρουν, και γνωρίζουν πως η απάντηση του πελλού είναι η σιωπή του νουσίμου.

        Αφού με προκαλείς σε ξένο σπίτι όμως, θα σου πω κάτι άλλο: αλλού σε τρώει τζιαι αλλού κνίθεσαι.

        Και επειδή οι του επιπέδου σου δεν δύνανται καν να συμπεριφερθούν κόσμια και αντρίκια, μεν κάμεις τον κόπον να προβληματιστείς.

        Χέστηκα τζιαι αν μου απολογηθείς, τζιαι αν δεν μου απολογηθείς για τες ψευτιές που γραφεις.

      • Andreas permalink
        17/07/2011 06:04

        Εγω κατ αρχας εν εκαρτερουν να μ απαντησεις.
        Αφου το καμες λοιπον ακου.

        ΘΑ Μ ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΟΝΟΝ ΑΜΑΝ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ.
        Γιατι αμαν κυβερνησει ο εκλεκτος σου, θα σου τα βουννησω τουτα ουλλα που σου λαλουν τοσο τζιαιρο, για να πιαεις την ευθυνη που σ αναλογεί.
        γκε κε?

      • strovoliotis permalink
        17/07/2011 07:14

        Ανδρέα η θρασυδειλία είναι παθολογικό θέμα. Είπες έναν ψέμαν, επιάστηκες, αντί για οτιδήποτε άλλο: «ξέρεις εν τζιαι…»

        Τέλος του διαλόγου.

        Απολογίες για το επίπεδο Ψυχία.

      • Andreas permalink
        17/07/2011 15:53

        Ειπα ψέμα?????????????????
        Ποιο?
        Ποτε?

      • 17/07/2011 00:23

        Tο έδειξεν τζιαι το δείχνει αλλά εσύ φίλε μου Στροβολιώτη δεν είσαι ικανός ούτε να το ακούσεις, ούτε να το αισθανθείς. Έχεις ήδη βάλει πλώρη για τες επόμενες εκλογές τζαι θέλεις να δεις τον Αναστασιάδη πρόεδρο με τον Στυλιανίδη υπουργό ξέρω γώ τί. Τζιαι αυτόν το πράμα που εγίνην είναι έναν καλόν τζιαι αποτελεσματικόν πολιτικόν εργαλείο. Κρίμα.

      • Μαρία permalink
        17/07/2011 01:42

        Το έδειξε και το δείχνει??? Συγγνώμη Acera, αλλά τούτη εν κουβέντα του καφενέ και δαμέ μιλούμε για τον πρόεδρο της χώρας. Το “το έδειξε και το δείχνει” δεν πιάνει μπακκίρα…οφείλει να ρίξει τα μούτρα του να φκει να πει ότι έχει να πει. Όι να πει τα μισά, και τα άλλα μισά να μας δείχνει, ή να θεωρούνται δεδομένα.

      • strovoliotis permalink
        17/07/2011 07:11

        Είδες ρε Aceras προκατάληψην;

        Αντί να καταγράφω τζιαι να χουμίζω την ικανότατη προεδρία Χριστόφια, με τις επανωτές επιτυχίες, την ικανότητα του να κτίζει γέφυρες με τους πάντες, το γεγονός πως πάντα βρίσκεται μπροστά με πρωτοβουλίες, ασχολούμαι με το 2013!

        Η πιο εύκολη δικαιολογία.

        (Πάντως στο χτεσινόν δικό μου κείμενον τζιαι συγχαρητήρια έδωκα του τζιαι ιδέες τους εισηγήθηκα…)

  22. The sisters of mercy permalink
    16/07/2011 02:01

    Γιατί διαμαρτύρεστε, που η ανάξια και ανίκανη κυβέρνηση, άφησε εκτεθειμένα τα κιβώτια δυομησι ολόκληρα χρόνια με αποτέλεσμα να πληρώσουν με τη ζωή τους 13 αθώοι ανθρώποι και να οδηγηθεί η χωρά στο οικονομικο,ενεργειακό και κοινωνικό χάος;Είστε φασίστες,είστε ΕΛΑΜΙΤΕΣ και ΚΕΑΝΙΤΕΣ,πραξηκοπηματίες,θέλετε να λινσάρετε τον πρόεδρο και να κάψετε το προεδρικό,βιάζεστε να καταδικάσετε,περιμένετε την έρευνα!Μα ποια έρευνα αγαπητή μου;Εν είδες τόσα τζιαι τόσα επίσημα έγγραφα του κράτους που εφκήκαν στη δημοσιότητα;Όξα περιμένεις που μια έρευνα, που ανέλαβαν η διευθαρμένη δικαστική εξουσία και αστυνομία τζιαι ένας ξάδελφος του Σταυράκη, να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί.Πότε εξανάγινε στη Κύπρο έτσι πράμα τζιαι να γίνει τζιαι τωρα;Τζιαι ας μη παραιτηθεί.Ας δείξουν όμως τζιαι τζίνος τζιαι οι συνεργάτες του, τον ελάχιστο σεβασμό,την ελάχιστη ευαισθησία απέναντι στο λαό,ας εστέκετουν σαν ηγέτης τζιαι να απολογηθεί τζιαι ας έδειχνε, ότι τουλάχιστο εσυνειδητοποίησε το μέγεθος της καταστροφής που εσυνέβη.Ε ούτε τούτο το έκαμε!Τωρά εν να μου πουν μερικοί «Οι άλλοι εν καλλύτεροι;»Όι εν ενι καλλύτεροι.Αλλά,μετά το 74, εν αθυμούμαι το κυπριακό κράτος να δείχνει τέτοια εικόνα διάλυσης ρε γαμώτο!Σαν να μου τζιαι μπήκε στον αυτόματο πιλόττο!Τζιαι ακόμα που είστε.Τα χειρότερα έπονται…

    • Psychia permalink*
      16/07/2011 08:45

      Sisters of Mercy διόρθωσμε αν κάμνω λάθος. Εν θέλεις έρευνα και τιμωρία ενόχων διότι εν έσιεις εμπιστοσύνη στους κρατικούς μηχανισμούς. Εν θέλεις παραίτηση. Εν έσιεις ελπίδα πως κάποια άλλη κυβέρνηση θα εκινούσε σωστά τις διαδικασίες. Εν πιστεύκεις πως η κυβέρνηση έδειξεν τον ελάχιστο σεβασμό. Ε τι ζητάς και τι προτείνεις;

      • The Sisters of Mercy permalink
        16/07/2011 17:38

        Psychia,Αυτό που ζητώ, είναι να κόψει τα επιδόματα εξωτερικού κτλ.,να κόψει τα κλάματα που τις τηλεοράσεις τζιαι τα ριάλιτι σιόυ,να πάψουν να κοροιδεύουν τον κόσμο΄τζιαι τούτος τζιαι οι αυλικοί του τζιαι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους!Να δείξουν τουλάχιστο έστω ένα ίχνος μετάνοιας!Να δείξουν΄στον κόσμο ότι ως εδώ και μη παρέκει!Αυτό ζητώ!Εσένα, με εκείνο το διάγγελμα του, σου έδωσε τέτοια αίσθηση;Η για μια ακόμα φορά αυτοπαρουσιάστηκε ως θύμα και περιφρόνησε το λαό;Μια που τα ίδια δηλαδή!Τζιαι κάτι άλλο.Τούτες τες ζημιές ούλλες να τις πληρώσουν που την πούγκα τους!

      • Psychia permalink*
        16/07/2011 17:49

        Φίλε τα ίδια ζητάμε, κι από αυτούς αλλά κι από τους επόμενους.

        Όσο αφορά το διάγγελμα, κατ’εμένα το μόνο μεμπτό είναι ότι άργησε να έρθει. Η χώρα ήταν σε κρίση και έπρεπε ο πρόεδρος να κοπεί να καθησυχάσει τον κόσμο. Έχε υπόψιν σου όμως φίλε μου, πως εγώ ζω στο εξωτερικό, η καταστροφή δεν ήταν μες τα πόθκια μου για να έχω “ανάγκη” από πιο ζεστό, πιο επικοινωνιακό διάγγελμα. Όσο αφορά το περιεχόμενο του εμένα με κάλυψε, δεν επερίμενα να σχολιάσει το τι οδήγησε στο συμβάν, δεν επερίμενα να απολογηθεί, επερίμενα να ακούσω ότι εννά γίνει διερεύνηση σε όλους τους τομείς και θα τιμωρηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ευθύνοντες. Και τούτο εγγυήθηκεν το. Τζιαμέ βασίζω τις ελπίδες μου.
        Να’σαι καλά.

  23. anonymous permalink
    16/07/2011 02:27

    Ti meros tis efthinis en na eshi prin ereunisei pou TI epethane o asthenis? Afou enikserei pou ti epethane.

    Mporei eskotosan ton ,mporei aftoktonise, mporei na ton etaise nai o katinieris xalasmeni tiropitta, mporei, mporei, mporei….

    i estw xathei, en na girepseis na deis prwta ta aitia!!

  24. anonymous permalink
    16/07/2011 02:31

    sorry re strovolioti esixistika. grapse lathos.

    An xathei, tzai su eisai o dieuthintis tou nosokomeiou en tha paretitheis. En na anazitiseis na breis intalos exathike prwta pou tous ipeuthinous pou itan gia ton thalamo 8 paradeigmatos xarin. En na kameis ereuna pou tes Sister os tous nosokomous tzai na apodoseis efthines.Esi en eshis efthini epidi i douleia sou en alli!

  25. spyros permalink
    16/07/2011 05:53

    Καλησπέρα,

    Παρότι η ανάρτησή σου έχει και αρκετά σημεία με τα οποία συμφωνώ (όπως π.χ. η νοοτροπία του βολέματος που διακατέχει τον κάθε νεο-Κύπριο), εντούτοις τα 2 εξής σημεία ακυρώνουν για μένα κάθε απόπειρα υγιούς σκέψης.

    1. “Το μόνο που αλλάζει είναι ότι η Κύπρος πλέον θα έχει μη-κομμουνιστή πρόεδρο. Κάτι που είχε και πριν. Και τι κατάλαβε;”

    Είχα την εντύπωση ότι ο Κυπριακός λαός 3 και μισό χρόνια διακυβέρνησης ΑΚΕΛ θα καταλάβαινε τί σημαίνει “κομμουνιστής” και τί πραγματικά εστί κομμουνιστής. Να ξοδεύεις 400 χιλιάρικα το χρόνο για να μισθώνεις ιδιωτικό αεροπλανάκι για τα ταξίδια του προέδρου ΔΕΝ είναι κομμουνισμός. Ούτε κομμουνισμός είναι με το που αναλαμβάνεις την προεδρία να αγοράζεις καινούριες προεδρικές λιμουνζίνες γιατί “οι 2 χρονών BMW των 100 000 ευρώ εν παλιές τζιαι αφήνουν μας μες το δρόμο”. Γιατί αν δεν εκαταλάβαν μερικοί καλά, τούτες τες προεδρικές λιμουνζίνες τες πληρώνουμε εσύ τζιαι εγώ. Τέλος, δεν είναι κομμουνισμός το να ανακοινώνεις μείωση των απολαβών σου κατά ένα ποσοστό χ%, ενώ πριν τις είχες αυξήσει κατά (χ+ψ)%. Είναι απλή κουτοπονηριά, που φαίνεται ότι δεν φιλτράρεται όπως πρέπει στα αυτιά μερικών, αλλά μέχρι να φτάσει στον εγκέφαλο τους μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό… Αν δεν εκατάλαβε ο λαός μια φορά τίποτε τόσα χρόνια που δεν είχε “κομμουνιστή” πρόεδρο, δεν εκατάλαβε εκατό φορές τα χρόνια που είχε. Αν ήταν κανονικός κομμουνιστής, και όχι απλά να ευαγγελίζεται τον όρο (είμαι σίγουρος ότι ο Μαρξ στριφογυρίζει στον τάφο του κάθε φορά που ο Πρόεδρος μας και η ακολουθία του το παίζουν “κομμουνιστές”), άλλο θέμα…Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, φαίνεται ότι στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ γίνεται φοβερά καλή δουλειά. Είμαι σίγουρος ότι ο επόμενος καφετζής…ε….πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη γαλουχηθεί με τις ανάλογες “αξίες”…

    2. “Ο Χριστόφιας απλώς έτυχε να είναι επικεφαλής της δημοκρατίας όταν έγινε το συγκεκριμένο κακό.”

    Ελπίζω πραγματικά να μην εννοείς αυτό που εκατάλαβα. Η τύχη δεν έχει ΤΙΠΟΤΕ να κάμει με το γεγονός. Δηλαδή αν ήταν πρόεδρος κάποιος άλλος που δεν θα αποφάσιζε να το παίξει φίλος και αδελφός με τους Σύριους θα εγίνετουν το κακό? Ή έστω και αποφάσιζε να κάμει τον διεθνιστή, αν “εδίαν τζιαι καμιά πακκίρα” όπως λέει ο πατέρας μου και προσπαθούσε να κυβερνήσει λίγο εκτός από το να κανονίζει ρουσφέτια με τον Γ.Γ. του κόμματος και τον Κκκκάρογιαν, δε θα είμαστε εδώ να συζητούμε. Το να γίνονται τέτοιες δηλώσεις είναι νομίζω το λιγότερο ιεροσυλία προς τους 13 συνανθρώπους μας που έφυγαν ΕΝΤΕΛΩΣ άδικα καθαρά εξ’υπαιτιότητας μερικών άλλων “συνανθρώπων” μας. Το να κάθουμαι πάνω στη σκοπιά τζιαι στα καλά καθούμενα να πετάσσεται ένα βλήμμα που ενώ δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί, εκτεθημένο, αλλά ΜΕ ΓΝΩΣΗ όλων των στρατιωτικών και πολιτικών “αρχόντων” να το έχω στα 15 μέτρα τζιαι να μου την διά πουπάνω δεν είναι τύχη…Είναι τούτο ακριβώς που αναφέρεις στην αρχή περί νοοτροπίας βολέματος και λοιπά. “Εν τύχη σιόρ που εχαθήκαν 13 πλάσματα”. “Εν τύχη σιόρ που πριν 5-6 χρόνια “εκπαιδευτικό” βλήμμα εξεκοίλιασε στρατιώτη στην Αγία Βαρβάρα”. Να σου πω εγώ τί είναι τύχη αν θέλεις. Τύχη, ή μάλλον ατυχία, είναι να μπαίνεις μέσα στο ναρκοπέδιο να κάμεις τη δουλειά σου λαμβάνοντας ΟΛΕΣ τις πιθανές προφυλάξεις, φορώντας το αλεξίσφαιρο γιλέκο και το κράνος σου, να ελέγχεις εξονυχιστικά για τυχόν σύρματα παγίδευσης, αλλά πάλε να σκάει η νάρκη μέσα στα χέρια σου…

    Ο κόσμος ζητά ευθύνες τόσο έντονα τη συγκεκριμένη στιγμή, γιατί ξέρει ότι αυτές συνήθως δεν αποδίδονται. Να αναφέρω για παράδειγμα το θέμα της “Ήλιος”? Είδετε τόσα χρόνια μετά κανένα να μπαίνει φυλακή? Επίσης, να αναφέρω ότι το όλο θέμα εβόλεψε απίστευτα και τον Συναγερμό. Ενδεικτικό ότι πολλά από τα συνθήματα που ακούγονται έξω από το Προεδρικό συνελήφθηκαν από εκκολαπτόμενα πολιτικά ρομποτάκια της “παραδοσιακής δεξιάς”. Τούτους αξίζουμε κοπέλλια, τούτους έχουμε. Γι’αυτό είπαν και πιο πάνω κάποιοι ότι μερικοί φεύγουν επειδή δεν αντέχουν την κατάσταση στην Κύπρο. Επειδή δεν αντέχουν (γενικά, όχι για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση) το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία. Και το “έλα πίσω να βοηθήσεις να φτιάξει η κατάσταση αλλιώς μην μιλάς” δεν είναι επιχείρημα. Ας δώσουν οι αρμόδιοι σε αυτούς που είναι στο εξωτερικό και είναι άξιοι αυτά πραγματικά που αξίζουν, και το ξανασυζητάμε…

    Εντελώς φιλικά,

    Σπύρος

    • Psychia permalink*
      16/07/2011 09:02

      Γειά σου Σπύρο,
      Η λέξη “κομμουνιστής” δεν χρησιμοποιήθηκε ως κυριολεκτική έννοια (σαφώς ο Χριστόφιας δεν είναι πρακτικά κομμουνιστής). Το “κομμουνιστής” έχει σχέση με την προϋπάρχουσα γενικότερη έξαρση μίσους εναντίων του με αυτό το επιχείρημα. Όπως είπες κι εσύ το θέμα εβόλεψε απίστευτα τον Συναγερμό και όχι μόνο.

      Είπα ότι “έτυχε” να είναι αυτός ο πρόεδρος την συγκεκριμένη εποχή. Με αυτό δεν εννοούσα πως όλοι οι χειρισμοί που έγιναν όσο αφορά τα εμπορευματοκιβώτια δεν είναι αποκλειστικά αυτής της κυβέρνησης. Αλοίμονο! Το “έτυχε” είχε να κάνει με το γενικότερο συμπέρασμα της ανάρτησης, ότι το γεγονός αυτό ήταν αποτέλεσμα της διαχρονικά κακής λειτουργίας των θεσμών. Αν ήταν άλλη κυβέρνηση μπορεί να μην γινόταν ακριβώς το ίδιο συμβάν, αλλά κάτι άλλο σκανδαλώδες θα γινόταν, κάθε 5ετία έχει τρανά παραδείγματα. Τούντην φορά τα λιλλίτσια εν σε Κυπριακό έδαφος και εν αισθητά απ’όλους. Μπορεί να εν τούτο που έθελεν κι ο κόσμος για να αντιδράσει.

      “Ο κόσμος ζητά ευθύνες τόσο έντονα τη συγκεκριμένη στιγμή, γιατί ξέρει ότι αυτές συνήθως δεν αποδίδονται.” Ο κόσμος πρέπει να ζητά και να απαιτεί απόδοση ευθυνών. Όταν όμως ζητά κρεμάλλα (όπως κάμνει μια μικρή πουλλαόφωνη μερίδα), τα πράματα ξεφεύγουν από το διαμαρτύρομαι έντονα και παν αλλού.

  26. 16/07/2011 08:56

    Prepei na iparhi piniki dioxi gia fono ex amelias, na iparxoun varies epiptosois etsoi oste na paradigmatistoun epitelous autoi pou diekdikoun tis thesois exousias. Afou den to ehi to dna mas na litourgoumen me ithiki toulahisto na gnorizoun oti tha iparhoun kirosois. Gia to episodio tou ilios den egine tipote. Pali apo amelia kai o dikigoros pou analave tora tin ereuna ine o dikigoros pou ihe tin iperaspisi tis ilios. Peripezoun mas kanonika.

    • Psychia permalink*
      16/07/2011 09:19

      Μιχάλη, καταλαβαίνω πως ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και καταλαβαίνω πως υπάρχει οργή και απογοήτευση συσσωρευμένη και όχι μόνο συγκεκριμένη. Η πρώτη σου πρόταση με βρίσκει 100% σύμφωνη. Όμως το ότι ο Πόλυς Πολυβίου εν ο ίδιος δικηγόρος που είχε την υπεράσπιση της΄Ήλιος έννεν επιχείρημα. Τάχα τι; Εν τζείνος που φταίει πως εν αποδοθήκαν ευθύνες για την Ήλιος; Σε μια δίκη γνωρίζεις πολύ καλά ότι ρόλο παίζουν τα αποδειχτικά στοιχεία και τα νομικά παράθυρα. Αν ο δικηγόρος εν καλός στη δουλειά του εννά τα εκμεταλλευτεί ώσπου πάει. Τώρα από κει και πέρα, εσύ τι νομίζεις εσύ πως πρέπει να γίνει; Να αναλάβει άλλος δικηγόρος; Ποιος; Και ποιος εγγυάται ότι εκείνος θα κάνει καλύτερη δουλειά; Δυστυχώς έννεν δικά μας χωράφκια τούτα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναμένουμε και να ζητούμε αδιάκοπα να γίνει σωστή δουλειά.

  27. 16/07/2011 09:35

    Καλά, αν εμείς ούλλοι που γράφουμε δαμέ, είχαμεν που ένα 20χρονο γιό που αρρωστούσεν τζαι επήεννεν σε ένα κρατικό νοσοκομείο για νοσηλεία, τζαι επεθανίσκαν οι γιουδες μας που αμέλεια του νοσοκομείου ήταν να πάμεν έξω που το προεδρικό να τραουδούμεν τον εθνικό ύμνο;!

    όξα ήταν να αρχίσει έρευνα για τα νοσοκομεία, να παραιτηθεί ο υπουργός υγείας, τζαι να συγκαλεστεί υπουργικό συμβούλιο;

    οι νεκροί – πλην τους τρεις μιτσιούς που ήταν στρατιώτες, τζαι που εν ήρωες, ναι – ήταν, οι μεν στρατιωρικοί θύματα του ψυχρού πολέμου τζαι οι πυροσβέστες επίσης, καθώς τζαι θύματα σε ώρα εργασίας λόγω αμέλειας άλλων.

    αν κάτι έπρεπε να φκει που τουτην την υπόθεσην ένι τα αντιπολεμικά μας συναισθήματα τζαι όι η φιλοπόλεμη μανία τζαι ο αυνανισμός με τους επίλεκτους ήρωες.

    πρόκειται για εθνική τραγωδία γιατί εκαταστράφηκεν ο σταθμός της ΑΗΚ. γι αυτό έσιει ευθύνη ο Πρόεδρος την οποία πρέπει να αναλάβει.

    κατά τα λοιπά, εν οι αριστεροί αρνιά που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο. Καλά, οι άλλοι έννεν αρνιά, που μεταφράζουν τουτον το συμβάν ως αφορμή για εθνικιστική παράκρουση, τζαι πάσιν τζαι παρπατούν με τα κωλόπαιδα τους ελαμίτες;

    τα στελέχη του ΔΗΣΥ εν πρεπει να αντρέπουνται για το πόσον αρνιά εφανήκαν;

    να αναλάβει τες ευθύνες του ο Χριστόφιας, όσο σοβαρές τζαι να προκείψουν, γιατί το εργο της ΑΗΚ εν έργο του φορολογούμενου Κυπραίου τζαι ως δαμέ.

  28. 16/07/2011 12:51

    Καλα εσυ μας ειπες τι θα ήταν πιο καλο για τον προεδρο ή για την Κύπρο? Απο τις μεχρι σημερα δηλωσεις κυβερνησης και προεδρου εν νομιζω να εχει πιστή κάποιος σε απονομη δικαιοσυνης.
    Ακου επειδη αν καμει ετσι θα του πουν αλλιως και αν πει αλλιως θα του πουν φταιεις.
    Καλα υπαρχει κανενας που αμφιβαλει οτι φταιει? λιγο, πολυ ή ακομα και απολυτα(αφου ερευνουμε ολα τα ενδεχομενα) φταιει.
    Τι έκαμε για να τον πιστεψουμε? τουλάχιστον επρεπε να καμει οικουμενικη κυβερνηση. ή εστω να διοριζε υπαμ εναν μη μελος της κυβερνησης κοινης αποδοχης. να διόριζε μια εισαγγελικη ομάδα επισης κοινης αποδοχης. να παραιτήσει και τον μαρκο. οπως και να εχει τιποτα μα τιποτα δεν εκανε. ερευνα της ερευνας κλπ κλπ.
    α! τζαι παρεπιπτοντος αν σε αλλο επαγγελμα, εκτος απο γιατρος τελοςπαντων ή πολιτικος, πεθανει καποιος απο ατυχημα. Ο εργοδοτης συλλαμβάνεται. Ακομα τζαι αν ειναι φως φαναρι οτι ειναι εξ’υπαιτιοτητας του εργοδοτουμενου.

    • Psychia permalink*
      16/07/2011 13:12

      Χριστόδουλε, εν είπα ούτε ότι φταίει, ούτε ότι εν φταίει, απλώς παραθέτω γιατί πιστεύω πως δεν απολογήθηκε – για να μεν το πάρει ούλλον πάνω του.

      Το “κοινής αποδοχής” αν και ιδανικό, στην Κύπρο του 2011 εν όνειρο θερινής νυχτός, δεν υπάρχει έτσι πράμα. Δαμέ εν συμφωνεί ο κόσμος σε ποιον εν το αίτημα του: οι μεν λαλούν θέλουν να τιμωρηθούν οι ενόχοι, οι δε ότι θέλουν την παραίτηση της κυβέρνησης. Επομένως σύγκληση και κοινή αποδοχή δεν υπάρχει που τον τελευταίο πολίτη ως τον πρώτο πολιτικό. Όποιος και να εδιορίζετουν σε οποιοδήποτε που τούτα τα πόστα που λέεις, θα ήταν αποδεκτός από κάποιους, και από κάποιους άλλους όχι.

      Όσο για το τελευταίο σκέλος του σχολίου σου, δεν γνωρίζω και πολύ αμφιβάλω ο εργοδότης να συλλαμβάνεται σε περίπτωση θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος πρωτού διεξαχθούν έρευνες. Αλλά και έτσι όπως το λέεις να είναι, ξέρεις πόσοι “μάστροι” μεσολαβούν από τον κάθε ένα νεκρό μέχρι τον Χριστόφια; Εν πολλοί που έχουν χεσμένη την φωλιά τους και θέλω να τους δω όλους να κατηγορούνται ανάλογα. Μακάρι να μην έχεις δίκαιο και για πρώτη φορά να γίνει το αυτονόητο. Οι αμφιβολίες οι δικές μου όσον αφορά απονομή δικαιοσύνης βασίζονται στο διαχρονικά διεφθαρμένο σύστημα και όχι συγκεκριμένα στις μέχρι σήμερα δηλώσεις προέδρου και κυβέρνησης.

  29. hello permalink
    16/07/2011 15:39

    Geia sas k apo mena

    Ena mikro sxolio. Pistevw oti I epitropi dierevnisis tha mporouse na itan antikeimeniki an kai mono an synteleito apo diakekrimeni omada (dld peran twn 2 atomwn) apo to eksoteriko. P na min exoun sxesi me tin Kypro. Oute syggeneis, oute gnwstous. K kata kyrio logo na min diorizontan apo ton proedro p exei ligi, meriki I apolyti symmetoxi sto symvan.

    Kata ta alla dika sas ta symperasmata

    Efxaristw

  30. 16/07/2011 16:37

    Για μένα η ευθύνη του Προέδρου συνοψίζεται σε αυτο που έγραψε ο Σωτήρης Δανεζης: δεν παίζεις πολιτικό πόκερ και τον Πόντιο Πιλατο με 200 τόνους εκρηκτικά για 2 χρονια – δίπλα απο το σημαντικότερο έργο υποδομής της χώρας!

  31. 16/07/2011 16:40

    Ti les vre anthrope???? Tis petres panw sto roundabout tou proedrikou edieuthetisen na metakinithoun amesa me polymeles sinergeio kai trakter se ligotero apo ena apogeuma(IMOUN EKEI KAI TO EIDA!) alla ta container den emporese na dwsei mia entoli na metakinithoun h na kaliftoun…

    Ksipna file, to oti exeis ena blog den simenei oti prepei na mas sirneis tis arloumpes pou vriskontai mesa sto kefali sou toso apla!!!

    Kanenas kratikos mixanismos den duleuei aptesta…auto den exei kamia sxesi me to atixima pou egine….apla o proedros kai i kivernisi tou den asxolithike me to thema…telos! Min prospatheis na dikeologiseis ta adikeologita!

  32. The Sisters of Mercy permalink
    16/07/2011 19:58

    «Όσο αφορά το περιεχόμενο του εμένα με κάλυψε» Τότε αναιρείς άυτά που εσύ η ίδια έγραψες στην ανάρτησή σου.Γιατί η προσπάθειά σου, να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα,είναι πέρα για πέρα εμφανής.Είτε λόγω κομματικών ή ιδεολογικών καταβαλών είτε και τα δυο μαζί.Να σαι και συ καλά.

    • 16/07/2011 21:18

      Με τούτο “επερίμενα να ακούσω ότι εννά γίνει διερεύνηση σε όλους τους τομείς και θα τιμωρηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ευθύνοντες. Και τούτο εγγυήθηκεν το. ” επροσπάθησα να σου εξηγήσω τις δικές μου προσδοκίες από το διάγγελμα, όχι να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα. Πιστεύω πως παρεξήγησες την στάση μου ως να δίνω άφεση αμαρτιών στην κυβέρνηση Χριστόφια, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αλλά οι ηθικοί αυτουργοί δεν είναι μόνον ο Χριστόφιας και οι δικοί του, εν τζαι οι της επιτροπής άμυνας της βουλής που τωρά ωρύονται για κρεμμάλες και άλλα χαριτωμένα. Εν τζαι πολλοί άλλοι ανίκανοι λειτουργοί του συστήματος. Εν πολλοί οι φταίχτες τζαι πρέπει να τιμωρηθούν ΟΥΛΛΟΙ αναλόγως και ανεξαιρέτως. Τούτο θέλω εγώ να γίνει. Η παραίτηση της κυβέρνησης και μια προεκλογική εκστρατεία στην έξαρση του σήμερα, ο δικός μου ο νους λέει πως σε τίποτε καλό δεν θα εξυπηρετήσει τον τόπο. Ίσια ίσια που θα αποσπάσει τα βλέμματα που το ζητούμενο που είναι να αποδοθούν ευθύνες. Το αν εν σωστά ή λάθος που το διαχειρίζεται τζαι ποιους διορίζει, πραγματικά εν μπορώ να το κρίνω. Περιμένω να δω τζαι τότε εννα κρίνω.

  33. 16/07/2011 22:33

    Με κάλυψες, συμφωνω απολύτως. Με λίγα λόγια, κανει πκιον με το παραλλήρημα.

  34. 17/07/2011 01:25

    Άν το να εμπιστευτείς στον στρατό σου την φύλαξη ενός φορτίου παρούτιν τζιαι να πιστέψεις τες διαβεβαιώσεις του υπεύθυνου της αποστολής ότι η επιχείρηση είναι ασφαλής είναι έγγλημα, τότε η εμπιστοσύνη που δείχνετε όλοι εσείς προς τον ίδιον στρατόν τζιαι τους ίδιους αξιωματικούς να σας φυλάουν που τους Τούρκους τζιαι να σας προστατέψουν σε περίπτωσην πολέμου τί είναι;

    Ξέρετε πόσους άλλους τόνους πυρομαχικά φυλάει ο ίδιος στρατός; Όσα θα χρειαστούν για να μας γλυτώσουν που στρατιωτικήν επίθεσην. Το ότι θα συνεχίσει αυτός ή άλλος πρόεδρος να τους εμπιστεύκεται είναι ή είναι έγγλημαν.

    Αν είναι, τότε είμαστιν χαμένοι που σιαίριν

  35. anonymous permalink
    17/07/2011 23:10

    Petaxtite potzi stou richie http://entourichie.blogspot.com/ tzai thkievaste. Tzai ksapolate mas. Ate pion.

    tzai GAMW TO ELAM SAS

  36. Anonymous permalink
    19/07/2011 20:47

    Να παραιτηθει ο Προεδρος λογω πολιτικων ευθυνων αμεσως οπως:
    επαρετηθην ο Προεδρος για την ηττα με τους S 300
    επαρετηθην ο Προεδρος για το σκανδαλο του ΧΑΚ
    επαρετηθην ο Προεδρος για την προδωσια του πραξικοπηματος
    επαρετηθην ο Προεδρος για την σφαγην των Κυπριων κουμμουνιστων
    επαρετηθην ο Προεδρος για την εισβολη
    επαρετηθην ο Προεδρος για το ξεπουλημα μας σε αμερικανους,γαλλους τζι εγγλεζους
    επαρετηθην ο Προεδρος για τα γεγονοτα στην Χλωρακαν
    επαρετηθην ο Προεδρος για την πτωσην της Ηλιος
    επαρετηθην ο Προεδρος για την πτωσην του ελικοπτερου του Φλωρακη
    επαρετηθην τζι ο Αναστασιαδης μετα την πολιτικη ητταν του δημοψηφισματος
    επαρετηθην ο Κασουλιδης μετα τα “εμετικά και ανόητα” (κατα τον Θανασην Φωτιου) εβκαλε στο διαδικτυον η κόρη του πριν τες εκλογες
    επαρετηθηκαν ουλλοι που επρεπεν να ανοιξουν τους φακελους της ντροπης
    επαρετηθηκαν ουλλοι οι πολιτικοι τζιαι μη απο ευθιξιαν τζιαι αναληψην ευθυνων.

    ΠΗΓΗ:http://entourichie.blogspot.com/

  37. 25/07/2011 12:50

    Κοπέλλια τζαι κοπέλλες μπαίνω τζαι εγώ στη κουβέντα σας μέσω του τελευταίου μου post

    http://aformoloimenos.wordpress.com/

Πε μας ρε!