Skip to content

Χριστόφια, ανακάλυψα το πρόβλημα σου

17/07/2011

Πρόεδρε Χριστόφια, έχω ευθύνη ως Κύπρια πολίτης και εν μέρη επαγγελματίας, να σου πω γιατί κατά τη γνώμη μου, ένας άνθρωπος σαν εσένα ως φιγούρα, με ευγενική φύση και φαινομενικά καλές προθέσεις, δεν εκατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ή/και τον σεβασμό του Κυπριακού λαού. Δεν μιλώ φυσικά μόνο για την μ.ε (μετά έκρηξης) εποχή, αλλά για όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης σου. Σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο πολλοί εξωτερικοί παράγοντες εκτός του δικού σου ελέγχου. Έπαιξαν ρόλο και οι απαρχαιωμένες μας/σας/τους νοοτροπίες.

Αλλά Δημήτρη μου, έπαιξε ρόλο και ότι δεν εμπήκες στο πετσί του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που είναι στον δικό σου και μόνο έλεγχο. Ακόμα παλεύκεις με την ιδιότητα του ρόλου του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, και εκεί βρίσκουν ευκολότατο πάτημα οι εξωτερικοί παράγοντες. Όταν απευθύνεσαι στον λαό της Κύπρου, συχνότερα απ’ότι πρέπει δίνεις την αίσθηση ότι απευθύνεσαι στον κόσμο του ΑΚΕΛ. Ο κόσμος της Κύπρου δεν είναι μόνο ο κόσμος του ΑΚΕΛ. Υπάρχουν κουβέντες που αρμόζουν να τις λέει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, και άλλες που αρμόζουν να τις λέει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επικοινωνιακά εκεί παραπατάς, και αυτό πάντα εχρησιμοποιήτουν και θα χρησιμοποιείται εναντίων σου.

Για να πάρουμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα, στην πρώτη σου επικοινωνία με τον λαό μ.ε, είχες ευθύνη να καθησυχάσεις, να κάνεις τον λαό να νιώσει ειλικρινή ασφάλεια και κατανόηση, άμεσα. Αυτό και μόνο αυτό.  Αλλά όι, έπρεπε να κάμεις αναφορά στα επισόδεια στο προεδρικό την προηγουμένη. Και εντάξει, εν στο προεδρικό που έγιναν, μπορεί να έχεις τρομερή ανάγκη να τα αναφέρεις. Έπρεπε ντε και καλά να κάνεις παραπομπή σε ΕΟΚΑ Β και Χούντα; Αυτή είναι δουλειά του Γ.Γ του ΑΚΕΛ. Τα επεισόδια καταδικαστέα μεν, αλλά το παραμικρό παραπάτημα σου, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, ερμηνεύεται ως διχαστικός λόγος και ρίχνει μπαρούτι στην φωτιά, και όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες κάνουν πάρτυ.

Συν της άλλης, δεν επικοινώνησες άμεσα αλλά περίμενες τρία 24ωρα, κατά τα οποία κυριάρχησε ο πανικός και ο πόλεμος του “πόσα λίγα ξέρουμε, μα πόσο πολύ μιλάμε”.

Τα θεμέλια του κράτους μας αποδυναμώθηκαν τόσο πολύ από το τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου, και όλα αυτά συντείνουν στο να τα συντρολίσουν. Που από μόνο του είναι κακό για όλους και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αλλά πιο συγκεκριμένα, συντείνουν στον αποπροσανατολισμό από το ζητούμενο, που είναι η διαλεύκανση των γεγονότων και η απόδοση ευθυνών και κατηγοριών, και στους κυβερνώντες, και στους βουλευτώντες, και σε όλους τους αν-ιθύνοντες .

Είσαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να αντιληφθείς επί τέλους τον ρόλο σου και να συμπεριφερθείς ως τέτοιος.

Είσαι μονάχος στο παρόν σου. Σώσε οτιδήποτε – αν σώζεται. Που λαλεί τζαι ο φίλος σου ο Τσακνής.

—————-

Ειλικρινά,

Psychia

(θα-μπορούσα-να-ήμουν-και-γαμώ-τις-επικοινωνιολόγους-αλλά-προτιμώ-τους-ψυχασθενείς-που-τους-πολιτικούς)

Μπλόγκερ

25 Comments leave one →
 1. zep permalink
  17/07/2011 14:13

  Ασυναρτησιες πασαλειμμενες με υφος ανθρωπου που θελει σημμασια.

 2. 17/07/2011 14:22

  Ως επαγγελματίας έπρεπε να διαγνώσεις τζιαι την κώφωση.

 3. 17/07/2011 14:23

  ΥΓ: Ετοιμάστου για τα “αριστερά” αξέσορις.

 4. 17/07/2011 14:46

  Τις τελευταίες μέρες νιώθω ότι ψυχασθενείς που τους πολιτικούς σάννα και εν έχουν πολλή διαφορά

 5. 17/07/2011 15:31

  Στείλε του το.
  ΕΛάλουν το τζι εγώ τούτο ότι ποττέ του εν εκατάλαβεν οτι εν πρόεδρος της χώρας, τζαι όι ΓΓ του ΑΚΕΛ…..

 6. P.L. permalink
  17/07/2011 17:07

  Έχει δίκαιο αγαπητή μου. Το πρόβλημα διακυβέρνησεις χριστόφια έγκειται και εκεί.
  Δεν μπορεί να είσαι γ.γ σε ένα κόμμα απόλυταρχικό, να μην ελέγχονται οι αποφάσεις σου κριτικά απο τους συντρόφους σου, να μην έχεις ανταγωνισμό, να είσαι δια βίου γγ χωρίς εκλογικές διαδικασίες και ξαφνικά να διοικής ένα ολοκληρο κράτος και κάθε σου απόφαση να τίθεται σε κριτική, πολλές φορές και άδικη. Θα καταρεύσης. Θα βλέπεις παντού εχθρούς, συνωμότες, πράκτορες να αναζητούν δήθεν την φυσική σου και πολιτική σου εξόντωση.
  Και εκεί φτάσαμε. Με ένα πρόεδρο σε στυλ δον κιχωτη.

 7. 17/07/2011 17:57

  Μα σοβαρά, νομίζεις ότι έχει την δυνατότητα να κυβερνήσει ποδά τζαι δα; Αφού έβαλε (βλέπε εβάλαν του) γύρω του οκτώ ντουζίνες μικρο-συμφεροντολόγους και ανίκανους να δούν την μεγάλη εικόνα του κράτους που κάμνουν ότι τους καπνίσει και τον εκθέτουν διαρκώς. Είχα μιαν άλλην ιδέα για το πως θα κυβερνούσε όταν πρωτοαναλάμβανε. Ειδικότερα, επίστευα πως ήθελε και πάσκιζε να φτάσει σε λύση στο εθνικό πρόβλημα και πως μπορεί γι αυτή την προσπάθεια να παραμελούσε κάπως την εσωτερική διακυβέρνηση. Αυτός όμως τα παράτησε εντελώς και άφησε τα εσωτερικά θέματα σε άλλους εκ των οποίων και πολλοί ανίκανοι και επιτήδειοι. Άσε που όζουν οι πολιτικές του ευθύνες για το απίστευτο συμβάν που κάνει όλους να ντρέπονται για την κατάντια μας. Μας έκανε όλους να ντρεπόμαστε. Νοιώθω πως θέλω να πάρω των ομματιών μου και να φύγω σε μέρος που να μην με ξέρουν και να μήν τους ξέρω. Κανεί πιόν, αρκετά ετράβησα τόσα χρόνια σε τούτον ον τόπον. Κανεί!

 8. takeiteasy permalink
  17/07/2011 18:20

  Ενδιαφέρον το πείραμα.

 9. Katerina permalink
  17/07/2011 19:17

  Χμμ νομίζω δεν το βρήκες το πρόβλημα, βρήκες μια συμπεριφορά του. Το κύριο πρόβλημα του εν η ανικανότητα του, είτε να καταλάβει οτι εν πρόεδρος όλων, είτε να κάμει οτιδήποτε για την οικονομία, ή για να διαπραγματευτεί, ή για να μεν πει οτι είμαστε παραπάνω Σύριοι που Έλληνες, είτε για να ταράξει τα containers, είτε για να είναι ανθρωπούι (όντας ευγενική φύση) τζε να φκάλει μιαν τρύπα τζε να χωστεί μέσα για το κακό που εκείνος και η κυβέρνηση ΤΟΥ έκαμε στην Κύπρο.
  Μας έκανε όλους να ντρεπόμαστε.

 10. Anonymous permalink
  17/07/2011 21:12

  Too incompetent to meet the expectations that a leader has. Leading brainwashed AKEL “fans” was easy. They love unconditionally. That was the easy part. He could look down on them no problem. Things are slightly different when you have to rule a nation and in that nation you have opposition and neutral groups that need convincing.

 11. 17/07/2011 23:12

  To uncompetent έν ένας από τους τρείς μύθους που συνθέτουν τον εμφύλιον που εξεκίνησεν εναντίον του “κοτσινόκωλου” που ενόμισεν ότι εμπόρηεν να λύσει το κυπριακόν. Είναι κρίμαν η δεξιά να μεν έχει άλλα μέσα να κάμει πολιτικήν για να ξαναπιάσει την καρέκλαν τζιαι την κουτάλαν που έχασεν. Τζιαι μεν μου πείτε ότι δεν έχει δεξιάν τζιαι αριστεράν. Αριστεράν μπορεί να μεν έχει (έτσι όπως την θέλουμεν) αλλά δεξιάν έχει. Εν έξω στες πλατείες τζιαι φωνάζει “θάνατος στον Χριστόφια”. Κανένας αριστερός στην Κύπρον δεν εφώναξεν θάνατος σε άνθρωπον. Ούτε καν εναντίον του Γρίβα. Θάνατος στον φασισμόν δεν στρέφεται εναντίον ανθρώπων αλλά εναντίον δομών.

  με 65% δεξιούς μια χώρα σαν την Κύπρον τζιαι έναν αριστερόν να κυβερνά ο εμφύλιος είναι έναν πιθανόν σενάριον. Ειδικά με έτσι δεξιάν που μας έλαχεν. Αυτόν τον εμφύλιον δεν πρέπει να τον κερδίσετε. Πρέπει να τον ησταματήσουμεν πριν να ξανακλάψουμεν όπως εκλάψαμεν κατά τους άλλους δύο στο παρελθόν.

  Στην Κύπρον έχει δημοκρατίαν τζιαι όποιου δεν του αρέσκει η Κυβέρνηση βάλλει υποψηφιότηταν όταν έρτει η ώρα των εκλογών για να πιάσει την καρέκλαν αν του την δώσει η πλειοψηφία.

  • Anonymous permalink
   17/07/2011 23:43

   Acera, έχει και δεξιά έχει και αριστερά στην Κύπρο. Αλλά η λέξη εμφύλιος εν πολλά βαρετή κουβέντα. ‘Ημουν παρούσα στην διαδήλωση που έγινε την Πέμπτη στην οποία επαρευρεθήκαν περίπου 10,000 κόσμος. Στην κορύφωση της ειρηνικής διαδήλωσης όπου ήταν μαζεμενο το πλήθος ούτε και μια φορά δεν ακούστηκε το σύνθημα να πεθάνει ο Χριστόφιας. Ο κόσμος στις διαδηλώσεις αντιδρά και αν δει κάτι που δεν του αρέσει θα το δείξει. Το συγκεκριμένο σύνθημα το χρησιμοποιεί μόνο μια μερίδα των διαδηλωτών, Το να εξισώνεις όλους τους διαδηλωτές και όσους πιστευούν ότι κύριος υπεύθυνος για τα γεγονότα είναι ο Χριστόφιας με δεξιούς και φασίστες, γιατί αυτό κάνεις, το θεωρώ προσβλητικό. Ο κόσμος θέλει για μια φορά να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να σταματήσουν οι πολιτικοί να είναι ανεύθυνοι και επιτέλους να γίνει κάτι σωστό σε τούτο το τόπο. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσους άκουσα να λένε στη διαδήλωση ότι θα πηγαίνουν κάθε μέρα εκεί να διαμαρτύρονται και ταυτόχρονα να διερωτούνται αν αυτή τη φορά θα αλλάξει κάτι. Ναι στην Κύπρο έχουμε δημοκρατία και για αυτό διαμαρτυρόμαστε. τζαι ας σας περνά εσας τους αριστερούς κάμετε την υπέρβαση τζαι σταματήστε τούτην τη διαμάχη που εξεκίνησε μεταξύ μας πάλαι.

  • Andreas permalink
   18/07/2011 03:43

   Ε νακκον κριμα να λαλεις τον δυση δεξια.
   Εσιει μια χαρα δεξιες στην ευρωπη.
   Ας μεν τες αμαυρωνουμε

 12. osr permalink
  17/07/2011 23:13

  AkeldhsyenwshdhkoedekΛΠkΛΠ oulloi ta idia skata aΛΛa en apisteyto tou poso (adynaton) dyskolo einai na apogaktisteite politika oi epxomenoi pou ton xwro ths ΠaΓkosmias ΞeftiΛas ths aristeras tou akeΛakio tou nekroΘafth ths taΞikhs syneidhshs pou einai o kalyteros diaxeirisths tou kapitalismou…KoΛΛhmena myala araxniasmena pou pisteyoun oti o xrìstofias en komounisths imish

 13. anonymous permalink
  17/07/2011 23:16

  ouuuu kaloston egglezo. Ma pothe ftaneis esou pemas? Pou inta xorko? Ksa eisai jino pou leme egglezo-kupraios? Anw, (pou lete), potte mou en ekatalava ti diafora tou egglezo-kupraiou pou tou tourko-kupraiou. Telospantwn, prepei na anevike i piesi sas.

  zep, pl, gamw to elam. eksanapa to?? GAMW TO ELAM SAS

 14. 18/07/2011 00:57

  Είχα πάντα μεγάλη απορία αν οι ΑΚΕΛίτες στην Κύπρο πιστεύουν πράγματι ότι είναι κομμουνιστές;
  Το πρόβλημα του Χριστόφια είναι ότι θέλει να τα έχει καλά με όλους. Και αυτό δεν γίνεται. Του κάνουν οι Αμερικάνοι πήγαινε να κατάσχεις τα πολεμοφόδια της ξένης χώρας και αυτός τρέχει, όταν στείλαν ειδικούς από το ΝΑΤΟ, τους έδιωξε και είπε ότι θα το χειριστεί μόνος του. Γιατί τα ήθελε για διαπραγματευτικό χαρτί, μπας και τα μπαλώσει με τη Συρία.

  Ερώτημα : αν ο Χριστόφιας είναι πράγματι κομμουνιστής, γιατί τόση στενή συνεργασία με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;
  Και όχι μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά και στη συνεργασία με το Ισραήλ, και στην περσινή του στάση με το στόλο, που ήθελε να σπάσει το εμπάργκο της Γάζας. Γιατί δεν υπάρχει αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό, που είναι επίσης κατεχόμενος; Με ποια αξιοπιστία ζητάμε αλληλεγγύη για την κατεχόμενη Κύπρο;τ

  Θα μου πείτε αυτή ήταν η στάση της Αριστεράς της Κύπρου προς τον ιμπεριαλισμό. Οι μόνοι που πολέμησαν την αποικιοκρατία ήταν οι δεξιοί. Και αυτό το τεράστιο ιστορικό πρόβλημα το ΑΚΕΛ προσπαθεί να το θάψει, για αυτό ανασταίνει κάθε τόσο ιστορίες με βαμπίρ για το πραξικόπημα και τους φασίστες. Για να κρύψει την ιστορική του ανυπαρξία.

  • Andreas permalink
   18/07/2011 03:47

   “Οι μόνοι που πολέμησαν την αποικιοκρατία ήταν οι δεξιοί.”

   Νομιζω πρεπει ναν που τα πιο μεγαλα ανεκδοτα που ακουσα.!!!!

  • Andreas permalink
   18/07/2011 03:51

   Παρεπιπτοντως να σου πω οτι αν ηταν κομμουνιστης (στην πραξη)εν ηταν να σιε ουτε τα ποσοστα του ΚΚΕ.
   Το κκε πιαννει τζιαι καποιους αγανακτισμενους.
   Μεχρι προσφατως η Κυπρος τεθκιους εν είσιε.

   • 18/07/2011 11:33

    Γιατί στην πράξη είναι ακόμα ένα αστικό κόμμα. Και με την πασιφιστική ρητορική του στην πράξη είναι εναντίον οποιασδήποτε δυναμικής ταξικής αντιπαράθεσης. Και ναι όταν θα πάρει και την Κύπρο η μπάλα του χρέους και του ΔΝΤ (καλομελέτα και έρχεται), ποιος θα υπερασπίσει τους μικρούς και τους μεσαίους στην Κύπρο;
    Το ΚΚΕ τουλάχιστον είχε τον ΕΑΜ για τα προσχήματα. Το ΑΚΕΛ τί έχει να δείξει;

   • Andreas permalink
    18/07/2011 18:28

    Κατ αρχας να σου πω οτι οι ΑΣΤΗΡΙΚΤΟΙ χαρακτηριχμοι εν οδηγουν πουθενα.
    Αμαν εχεις παραδείγματα απο γεγονοτα τα καταθετεις για διαλογο.
    Αλλιως καταντους ανεμολογια.
    Να σου πω οτι το Ακελ ειναι σίγουρα ενα απο τα κομματα που τασσεται επανειλημμενως υπερ των διαδηλωσεων.
    Τιιιιιιι εννοεις με τον ορο δυναμικες ???
    Διοτι τζιοι κινητοποιησεις θελουν παιδεια τζιαι πολιτισμον.

    2ο. Η κυβερνηση εκαμε πριν 1,5 χρονο προτασεις για φορολογηση και του προκλητικου πλουτου.
    Αν σου παραθεσω καποιες θεσεις δεξιων και νεοφιλελευθερων κομματων , μολισς ακουσαν φορολογηση του πλουτου ,θα γελας.
    Δεν εχει ομως σημασια.
    Οταν θ απαντας μ επιχειρηματα και οχι αοριστολογιες , θα σ απαντησω κι εγω.

   • 19/07/2011 09:50

    Απλά κοίτα τί έχει συμβεί στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, και θα καταλάβεις ότι όταν ο λαός διεκδικεί, το κράτος δεν απαντά ούτε με παιδεία ούτε με πολιτισμό. Με μερικούς τόνους χημικά και απίστευτο ξύλο.

   • Andreas permalink
    19/07/2011 12:31

    Αυτο ακριβως θα σου ελεγα.
    Αρα και η διαδήλωση θέλει παιδεία και όχι ξεχαρβάλωμα.

 15. Επισκέπτης permalink
  18/07/2011 02:23

  Η ανάλυση σου ταιριάζει γάντι και για τον Γιωργάκη Παπαντρέου, όπως και για τον Πάγκαλο, τηρουμένων των αναλογιών.
  Να σε ρωτήσω κάτι ως ψυχίατρος που είσαι: πιστεύεις πως η εξουσία διαστρεβλώνει την προσωπικότητα;

  Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ η απάντησή σου, έστω και σύντομη.

  Ευχαριστώ!

  • 18/07/2011 17:16

   Επισκέπτη, αλίμονο αν η εξουσία δεν μπορούσε να διαστρεβλώσει την προσωπικότητα. Αυτό φυσικά δεν είναι κανόνας αλλά δεδομένη την προδιάθεση, η εξουσία/τα λεφτά λειτουργούν ως καταλύτες.

 16. 18/07/2011 06:08

  Έχω μια ηλίθια απορία. Πόσοι από τους διαμαρτυρόμενους υπερκομματικούς, τάχα, που είναι στους δρόμους θα είναι σήμερα το πρωί έξω από την βουλή όταν θα συνεδριάζει η , αποδεδειγμένα επίσης ανίκανη Επιτροπή Άμυνας της Βουλής? ΟΥΔΕΙΣ. Γιατί όλοι αυτοί, αυτοί που ακούγονται στα μέσα τουλάχιστον (για να μην αδικώ κόσμο), που ζητούν δικαιοσύνη και να πληρώσουν οι ένοχοι έχουν ήδη αποφασίσει ποιος φταίει, και ποια είναι η τιμωρία του. Οτιδήποτε άλλο αποτέλεσμα είναι απλά μη αποδεκτό. Αν υπάρχουν λίγοι σήμερα μπροστά από τη βουλή θα είναι για να ζητήσουν το κρέμασμα του Μάρκου και του Παπακώστα. Και επειδή το πράγμα άρχισε να βρωμάει επικίνδυνα, δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον αγαπητό ACERA. Πάμε ολοταχώς για σύγκρουση…

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: