Skip to content

Πολιτική Κριτική

18/05/2011

Τούτη η ανάρτηση γράφεται με αφορμή την τελευταία ανάρτηση στο μπλογκ της Ξένιας Κωνσταντίνου, υποψήφιας βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία.

Ανήκω κι εγώ, όπως και η Ξένια, στην μεταπολεμική γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε την δεκαετία του 80. Αν και η Ξένια μεγάλωσε στις αγκάλες της ΝΕΔΗΣΥ ενώ εγώ στις αγκάλες της ΕΔΟΝ,  σε γενικές γραμμές σήμερα δεν διαφωνούμε με την Ξένια. Είμαστε της προοδευτικής σχολής και θέλουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα για την πατρίδα μας και τα υποθετικά παιδιά μας. Μια Κύπρο χωρίς στρατούς, χωρίς εξάρσεις ρατσισμού, όπου όλοι οι κάτοικοι της, ντόπιοι και μη, straight και μη, να μπορούν να συνυπάρξουν ελεύθερα και ειρηνικά, όπως γίνεται σε τόσες άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Επομένως αν ψήφιζα στην επαρχία Λευκωσίας πιθανότατα να τιμούσα την Ξένια με την ψήφο μου για τα τόσα κοινά που μας ενώνουν.

Στην τελευταία της ανάρτηση σχολιάζει πως οι συναντήσεις μεταξύ Χριστόφια και Έρογλου, από την άνοιξη του 2008 ως σήμερα φτάσανε αισίως τις 100 με καμία ένδειξη προόδου, σύγκλισης δηλαδή στα βασικά θέματα. Κατ’αρχή είναι σωστό να αναφερθεί ότι τις 100 έχουν φτάσει οι συναντήσεις Χριστόφια με την ΤΚ ηγεσία και όχι με τον ίδιο τον Έρογλου που είναι ενεργός ηγέτης από την άνοιξη του 2010. Οι συγκλίσεις έκτοτε βρίσκονται σε πολύ χειρότερη μοίρα.

Όση κριτική όμως και να κάνουμε, είναι σωστό να είμαστε δίκαιοι και προνοητικοί.

Είναι γεγονός πως όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για λύση του Κυπριακού σαμποταρίστηκαν επιτυχώς είτε από την ΕΚ είτε από την ΤΚ πλευρά (συνήθως πάμε εναλλάξ), και όταν λέω πλευρά εννοώ τους φοβικούς ή εθνικιστικούς κύκλους και πολιτικές ηγεσίες, που συστηματικά και συνειδητά διχάζουν τον λαό. Σήμερα η Ξένια μας λέει πως η τελευταία προσπάθεια λύσης, αυτή από τους Κύπριους για τους Κύπριους έχει αποτύχει παταγωδώς, και τείνω να συμφωνήσω. Ήταν όμως κάτι που ζητούσε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ήταν η γραμμή του Προέδρου για τις εκλογές, και έπρεπε πάση θυσία να δοκιμαστεί. Ακόμα και ολόσωστα να χειριζόταν τα πράγματα ο Χριστόφιας, ιδίως με τον Έρογλου απέναντί του δεν έχει και πολλές ελπίδες προόδου. Όπερ και σημαίνει πως χρειαζόμαστε βοήθεια από ένα ή και περισσότερα ξένα δαχτύλια.  Back to square anan one.

Δεν είμαι από κείνους τους ανθρώπους που θα ζητήσουν τα ρέστα από την Ξένια για την 10ετία προεδρίας ΔΗΣΥ και τα καραμπινάτα λάθη εκείνης της κυβέρνησης. Η Ξένια ήταν τότε μαθήτρια και όχι πολιτικό πρόσωπο. Εξάλλου έχουν περάσει τόσα χρόνια, τίποτα δεν είναι στάσιμο. Δεν γνωρίζω πως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει όσο αφορά το Κυπριακό και αμφιβάλω ότι μέχρι το τέλος της 5ετίας θα μας έρθει καινούριο σχέδιο να καταψηφίσουμε. Το πιο πιθανό όμως είναι πως τις επόμενες προεδρικές θα τις κερδίσει το ΔΗΣΥ (ή το ΕΛΑΜ Χρυσόστομου – πτου πτου πτου).

Τι θα κάμει όμως τότε Ξένια μου το ΔΗΣΥ; Πως θα χειριστεί ένα πλέον πολυπλοκότατο πολιτικό ζήτημα και μία κοινωνία με πολυπλοκότατα ψυχολογικά και φοβίες; Οι δύο διαφορετικές σχεδίες που θα προσπαθεί να ισορροπήσει ο τότε Πρόεδρος θα συγκλίνουν περισσότερο από αυτές του Χριστόφια νομίζει; Θα καταφέρει να ενώσει τον λαό υπέρ ενός σχεδίου λύσης ΔΔΟ με (μαθηματική ακρίβεια) χειρότερες προδιαγραφές από αυτές που προσπαθεί να περάσει ο Χριστόφιας; Γιατί αν ο Χριστόφιας μετά από (λανθασμένους) χειρισμούς έχει το “φίδι” μες τον κόρφο του υπό μορφή ΔΗΚΟ και δεν μπορεί ούτε με πόμπες να προωθήσει την ενότητα (ούτε καν να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει), το ΔΗΣΥ έχει το φίδι μες τον κόρφο του υπό μορφή στελεχών του ίδιου του ΔΗΣΥ.

Οπότε εγώ θα συμβούλευα την Ξένια και την κάθε Ξένια να μην κρίνουν εκ του ασφαλούς, αλλά να κρίνουν προνοητικά και διορατικά γιατί η κριτική τους σήμερα μπορεί να έρθει να τους δαγκώσει στο κωλί σε μερικά χρόνια όταν την αντιπολίτευση θα την κάνουν άλλοι.

Advertisements
13 Comments leave one →
 1. 18/05/2011 15:06

  ΟΥΤΟΠΟΣ

  Η ΠΡΑΓΜΑΤ…ααααα… άααααουουουου…

  καλά κόρη… μεν φακκάς…. άαααουουου…

 2. strovoliotis permalink
  18/05/2011 16:10

  Η εκτίμηση σου για τον ΔΗΣΥ είναι λίγο πολύ ορθή. Δεν υπάρχει εγγύηση πως τυχόν επόμενος πρόεδρος, τυχόν του ΔΗΣΥ θα καταφέρει περισσότερα από τον Χριστόφια.

  Θα δούμε και θα κρίνουμε. Αυτό αφορά το πιθανόν μέλλον.

  Δυστυχώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να μετρούμε *καταγραμμένες* αποτυχίες:

  Είτε δεν πρόλαβε (Κληρίδης).
  Είτε δεν ήθελε (Τάσσος).
  Είτε δεν μπόρεσε; (Χριστόφιας).

  Κατ’ αναλογία η Ξένια, ή και ο Στυλιανίδης, και όσοι άλλοι του ΔΗΣΥ σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο για το Κυπριακό, θα κριθούν όταν θα υπάρξει (ή όχι) μια νέα ευκαιρία. Αυτά τα πλάσματα έχουν όμως ήδη στο ενεργητικό τους την θετική τους πολιτική συμπεριφορά κατά το 2004, ως επίσης και τη δεδηλωμένη τους θέση πως μακάρι ο Χριστόφιας να φέρει λύση και θα είμαστε μαζί του.

  Αυτό δεν επιτεύχθηκε, όχι μόνο γιατί δεν φτάσαμε σε λύση, αλλά και για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης (θα μου αρχίσουν το κυνήγι πάλι κάποιοι.)

 3. Anonymous permalink
  19/05/2011 17:35

  Γιατί αν ο Χριστόφιας μετά από (λανθασμένους) χειρισμούς έχει το “φίδι” μες τον κόρφο του υπό μορφή ΔΗΚΟ και δεν μπορεί ούτε με πόμπες να προωθήσει την ενότητα (ούτε καν να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει), το ΔΗΣΥ έχει το φίδι μες τον κόρφο του υπό μορφή στελεχών του ίδιου του ΔΗΣΥ.

  Σωστή.

 4. Anonymous permalink
  20/05/2011 00:12

  Kanei me tin Xenia tin dithen anatreptiki, pragmatika. Piainete potzei stis Drakounas na deite intalos tin ekraksan tziai en exoun adiko. Tziai ennen i proti fora pou tin ekaman xoma stin blogsosfaira.

  • strovoliotis permalink
   20/05/2011 05:51

   Δεν νομίζω να εκάμαν χώμα την Ξένια στης Δρακούνας. Μάλλον εδείξαν πόσο μικροί και αναξιοπρεπείς είναι κάποιοι.

  • 20/05/2011 10:03

   “ennen i proti fora pou tin ekaman xoma stin blogsosfaira”
   Τζαι εν επιχείρημα τούτο;

 5. takkamx permalink
  20/05/2011 12:53

  egw pistefkw pws ta atoma p exoume na 4ifisoume en 8a kamun kamia diafora giati oi gonioi tous en jinoi p itan prin stin e3ousia j oi gonioi twn goniwn tous pio prin… epidi imaste stin Kypro je distixos etsi paei… gia afto oi parapanw neoi enna 4ifisoun akiro :/

 6. AnTonymous permalink
  21/05/2011 21:24

  Μετά από μερικές τυχαίες συζητήσεις που έτυχε να έχω τον τελευταίο καιρό με νέους υποψήφιους βουλευτές.και ενώ ήμουν αναποφάσιστος στο θέμα αποχή ή επιλογή λιγότερο κακού τείνω πλέον να πιστεύω πως αν και όντως το κκόμεντ του/της takkamx είναι πολύ σωστό και βάσιμο αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις και μια κάποια “λυση” στο δίλημμα μου. Μην σκεφτείτε κομματικά και μαυρίστε όλους τους “παλιούς” και όσους είχαν/έχουν σχέση οικογενειακή ή άλλη με παλιούς. Ψάξτε για σωστές θέσεις και απόψεις ανάμεσα σε νέα και “καθαρά πρόσωπα. Δυστυχώς αυτό δεν μας σώζει εντελώς αφού οι προέδροι κομμάτων μπαίνουν αυτόματα στη βουλή ασχέτως σταυρών προτίμησης, άρα δεν γλυτώνουμε από Συλλούρηδες κ.λ.π στην χειρότερη αλλά ίσως γίνει μια καλή εκκαθάριση και κάπως φρέσκια -ας ελπίσουμε- αρχή.

 7. 27/05/2011 20:35

  Egw pantws akoma en ekatalava poies einai telika oi ousiastikes diafores tou AKEL kai tou DHSY sto thema tou Kypriakou! Me tin allagi stasis genikotera apo tin pleiopsifia ths politikis hgesias twn megalwn kommatwn kai tin apodoxi tis DDO kai olwn twn synepagwnewn (plin EDEK isws logw tou aiwnoviou min xesw…) de mou fainetai na yparxoun diafwnies. H antipoliteysi ginetai apla gia na yparxei antilogos kai “ygies” politiko skiniko. Kai isws en touto to wraio stin politiki skini tis Kyprou, oti telika oulloi mporei na mallwnoume stes tileoraseis tes ekloges mappes klp alla life goes on for all of us together se mian enwmeni hopefully Kypro…Egw en ekatevika na psifisw giati imoun kati shilliaes xiliometra makria alla parakolouthwntas ta apotelesmata efkala kapoia symperasmata:
  1. O Laos thelei lysi (oxi mono o omonoiatikos alla kai o apoelistikos…)
  2. Panta ypirxan yparxoun kai tha yparxoun akro-akraies apopseis pou eftixws stin Kypro einai polla llioi kai wspou pan lliostefkoun me vasi ta pososta.
  3. Polloi neoi (symperilamvanomenwn kai 2 symmathitwn mou) itan ypopsifioi se tountes ekloges, alloi llioi ews katholou den ekelgikan (ama exaireseis tous gnwstous apotyxontes eyrovouleftes kai ex apalwn onyxwn kommatika proskeimenous). Fainetai na ginetai kapoia proodos stin allagi proswpwn alla tha xreiastei 2-3 5 eties akoma na doume ousiastiki ananewsi.

  • Psychia permalink*
   28/05/2011 19:27

   Εφκάλαμεν αρκετά παρόμοια συμπεράσματα. Τώρα για το αν σε περίπτωση κρίσιμης εποχής θα είμαστε ενωμένοι, επέτρεψε μου να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου.

 8. 31/05/2011 14:54

  Άσχετπ με το ποστ, τώρα είδα ότι η Πράκτωρ απενεργοποίησε το λογαριασμό της. Είναι καλά?

  • Psychia permalink*
   01/06/2011 17:39

   Είναι μια χαρά στην υγεία της. Απλά έφυγε τόσο απότομα όσο ήρθε.

 9. 06/06/2011 01:41

  aman krinoun en ulloi kaloi kai sostoi.. pe ta perki akusei kanenas mestou ton topo pou mono na milun en kaloi.. oi agones sinexizontai omos..

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: