Skip to content

Eurovision 2011 – Psychia’s Annual Report

15/05/2011

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά, σας καλωσορίζω στην άμεση (κυριολεκτικά) ανταπόκριση και σχολιασμό του τελικού της Γιουροβίζιον 2011, που διαδραματίζεται στην Fortuna Düsseldorf’s Αrena στο Düsseldorf της Γερμανίας.

Και επειδή κυρίες και κύριοι μου βαρέθηκα να επαναλαμβάνομαι, αφήνω το αν θα κοιμίσετε τα παιδιά σας ή αν θα τα αφήσετε να διαβάσουν το πάρα κάτω υλικό στην δική σας κρίση. Να πω μόνο πως αν δεν τα κοιμίσετε, είστε πολύ ανεύθυνοι γονείς.

Παρουσιαστές

Οι παρουσιαστές φέτος είναι τρεις, η Anke Engelke, η Judith Rakers και ο Stefan Raab, γνωστές μούρες της Γερμανικής τηλεόρασης. Οι Γερμανοί ακολούθησαν την συμβουλή μου και παραδειγματίστηκαν επάξια από τους Νορβηγούς, περιορίζοντας τον ρόλο των παρουσιαστών σε διακοσμητικό. Το χιούμορ των φετινών παρουσιαστών είναι παραδόξως λίγο πιο θερμό σε σύγκριση με άλλες χρονιές όπου οι πλάκες ήταν όσο αστείες είναι και το “κρύο ανέκδοτο της ημέρας”.

Εν τω μεταξύ, πότε θα ξεπεραστεί αυτό το σύστημα να μεταφράζουν τα πάντα στα γαλλικά; Πιστεύω πως ο σκοπός του έχει ξεπεραστεί μια που πλέον μπορούν να έχουν και στις γαλλόφωνες περιοχές της Ευρώπης κάποιον στην τηλεόραση να μεταφράζει τα πάντα που λέγονται. Όι τίποτε άλλο, αλλά αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του στο υποθετικό μέλλον και έρθει η Γιουροβίζιον στην Κύπρο, ποιοι τρεις Κυπραίοι των μίντια θα πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν οι παρουσιαστές; Ο ένας εν ο Χάματσος. Οι άλλοι δύο;

Γενικά σχόλια

Ενδύσεις: Για καλή τους τύχη, σε γενικές γραμμές οι εξτραβαγκάντζες είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, κι ακόμα και οι εξαιρέσεις είναι σχετικά συγκρατημένες. Μέσες άκρες το theme φέτος είναι minimal, σε γραμμές άσπρες, μαύρες, ασημιές, φούξια, και μέσα μέσα κανένα τζην. Πάει η μόδα που έφερε ο Ζίμπεν ζίμπεν α λου λου, ζίμπεν, ζίμπεν άινς βάιν, αν δεν ήταν και η συμμετοχή της Ιρλανδίας, θα πέθανε χωρίς καμία αξιοπρέπεια.

Venue: Οι Γερμανοί πήραν το ΓΣΠ του Dusseldorf που χωράει 36 000 άτομα και το μετέτρεψαν στο φετινό venue. Φέτος στην κύρια σκηνή προστέθηκε και κουρβωτός διάδρομος πασαρέλας (τούμπες έκαμεν η Ντάνα) που την ενώνει με μία μικρότερη μπόνους σκηνή. Πως δίπλα από κάθε τραπέζι βρίσκεται και ένα μικρότερο για τα παιδιά, πως δίπλα από κάθε πισίνα που σέβεται τον εαυτό της βρίσκεται και μία πισίνα για τα παιδιά; Κάπως έτσι.

Χορογραφίες: Στα ίδια down to earth μήκη κύματος με τις ενδύσεις οι χορογραφίες, με λαμπρή εξαίρεση την Κυπριακή συμμετοχή.

Γενικό επίπεδο τραγουδιών: Στις συμμετοχές φέτος παρατηρούνται επιρροές παραδοσιακών μουσικών, επιρροές ραπ, επιρροές τζαζ, μα πιο κύρια απ’όλα, οι επιρροές απίστευτης βαρεμάρας περιορίστηκαν στο ελάχιστο (και στους κομμένους) για τα επίπεδα της γιουροβίζιον.

Ειδικά σχόλια

01. Φιλανδία – Paradise Oskar – Da Da Dam

Το Da Da Dam είναι μία γλυκιά down to earth (and pro earth) μπαλάντα, άνευ γλυκαναλατοπιπερώματος και λοιπών μουσκουρουθκίων (πέραν από το πουκάμισο του Άξελ). Εύχομαι πραγματικά να τα πάει καλά, αλλά έχω μονάχα μία ένσταση (σιγά που δεν θα’χα) σε δύο σκέλη: Η ένστασή μου έχει να κάνει με τον τίτλο του τραγουδιού.

Το πρώτο σκέλος έγκειται στο ότι το τραγούδι μιλάει για τον νεαρό Peter, την περιβαλλοντική του συνείδηση, και πως οι αρμόδιοι του γύρισαν την πλάτη όταν τους ζήτησε βοήθεια για να σώσει την Πλανήτη. Ο τίτλος Da Da Dam θα ταίριαζε σε ένα τραγούδι όπου ο Peter είναι επαγγελματίας ταμπουρλοπαίχτης που λόγω οικονομικής κρίσης δεν βρίσκει δουλειά σε μαγαζί και παίζει ταμπουρλέκι στο μετρό για να τα βγάλει προς το ζην, εξού και το da da dam, ο ήχος από το ταμπουρκλέκι του. Το τραγούδι θα μπορούσε να ονομαζόταν Save the Planet, Peter’s story, Peter’s Dream, The Great Walk of Peter (Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου), οτιδήποτε τέλος πάντων εκτός από da da dam.

Το δεύτερο σκέλος της ένστασης έγκειται στο ότι σε κανέναν δεν μένει αξέχαστο ένα da da dam. Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να λέει “το Da da dam είναι κομματάρα” και οι γύρω σου να καταλαβαίνουν για πιο κομμάτι μιλάς; Φυσικά θα μου πεις – και θα’χεις δίκαιο – εύκολα λες “το όπα σινανιναναϊ-νιναναϊ-νιναναϊ είναι κομματάρα” και όλοι γύρω σου καταλαβαίνουν ακριβώς για πιο κομμάτι μιλάς.

02. Βοσνία Ερζεγοβίνη – Dino Merlin – Love in Rewind 

Αν το δούμε αναλογικά, ο Ντίνο είναι ο Νταλάρας των Βαλκανίων, μεγάλο όνομα στους μουσικούς κύκλους. Με τη διαφορά ότι ο Ντίνο, ως άλλος Ευρυδίκη, εκπροσώπησε τρεις φορές την χώρα του στην Γιουροβίζιον, το 1993, το 1999 και το 2011. Να του αναγνωρίσω την καλή ψυχαγωγία και να ελπίσω η τρίτη του προσπάθεια να είναι και η φαρμακερή τελευταία. Τόπο στα νιάτα!!

03. Δανία – A Friend in London – New Tomorrow 

Το τραγουδάκι είναι γλυκύτατο, ζεστούλικο, αισιόδοξο και κολλητικό. Το θεωρώ μία από τις πιο καλές συμμετοχές φέτος. Πέραν από το ότι δεν ενθουσιάστηκα, δεν έχω τίποτα άλλο εναντίων του. Έχω όμως μία απορία:

Ποιος είπε αυτού του κατά τ’άλλα πολύ ωραίου παιδιού (γγρρρ) που τραγουδάει πως η κόμμωση του 1. είναι ωραία, 2. του πάει και 3. εννοείται πως θα εμφανιστεί στην Γιουροβίζιον έτσι;

Α, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.

04. Λιθουανία – Evelina Sašenko – C’est Ma Vie

Η Εβελίνα έχει καταγωγή από Πολωνία και Ουκρανία. Πως δεν εσηκώστηκεν η τρίχα του Αρχιεπισκόπου τους να φκαίνει στις τηλεοράσεις και να φωνάζει ότι εκπροσωπούνται από μη-Λιθουανικό DNA αίμα; Γιατί εμάς ο δικός μας έτσι θα έκαμνεν.

Η Εβελίνα λοιπόν με καταγωγή Πολωνοουκρανική, τραγουδάει για τη Λιθουανία ένα γαλλικό τραγούδι. Ο,τι χορεύκω παίζε μου, εξανάπα; Μα όχι. Ο γαλλικός στίχος είναι ένας και μοναδικός. Το υπόλοιπο τραγούδι είναι στα αγγλικά. Ανέκαθεν απεχθανόμουν τα τραγούδια χωρών που πάνε με γαλλικό τίτλο ενώ η επίσημη γλώσσα της χώρας καμία σχέση δεν έχει με την γαλλική, και όπου ο τίτλος είναι από τον ομώνυμο ένα και μοναδικό γαλλικό στίχο. I just don’t see the point. Ούτε κάτι το πρωτότυπο είναι, ούτε κάτι το ωραίο, ούτε εκστασιάζονται όλοι οι γαλλόφωνοι της Ευρώπης και ψηφίζουν μετά μανίας την εκάστοτε συμμετοχή.

05. Ουγγαρία – Kati Wolf – What About My Dreams?

ΚΟΡΗ ΜΑ ΕΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΟΥΛΛΟΝ ΤΖΕΙΝΟ; Είπαμε εν ωραία τα μεγάλα δαχτυλίδια αλλά όταν καλύπτουν το μισό χέρι κοντεύουν να γίνουν γάντια. Η Κάτι είναι εμφανισιακά μια τυπική Ουγγαρέζα, 6-8 από τον λαιμό και πάνω, 10 με τόνο από το λαιμό και κάτω.

What about my life?

(What about it?)

What about my dreams?

(What about them?)

Μία ωραιότατη ποπ-ηλεκτονική σύλληψη, που πιο average mainstream δεν μπορούσε να ήταν.

06. Ιρλανδία – Jedward – Lipstick

Φέτος είναι η χρονιά των όμοιων δίδυμων. Αντιλαμβάνεστε ότι και να μην ήθελα, το προξενιό δεν το γλίτωνα. Οι Ιρλανδοί λοιπόν τα φτιάξανε με τις Σλοβάκες.

Κρυφάκουσαν οι Ιρλανδοί τους Δανούς να λένε για το γαμάτο μαλλί του τραγουδιστή και είπαν όχι μόνο να το αντιγράψουν άλλα να το πάρουν και ένα βήμα πάρα πέρα: Να ντυθούν με ρούχα που να του ταιριάζουν. Δηλαδή φόρεσαν τις στολές των στρατιωτών της βασίλισσας της Χώρας των Θαυμάτων και είπαν να τους μιμηθούν (όσο ήταν χαρούμενοι, πριν ξαναπάει η Αλίκη και τα γαμήσει όλα). Τι άλλο να πεις για δύο άντρες που τραγουδάνε για ένα κραγιόν;

Το πρόβλημα μου είναι πως μου έχει κολλήσει και πλέον κυριαρχεί τα toilet thoughts μου. Tiltάρω τζαι την κκελλέ μου αριστερά στον ρυθμό. She’s got her lipstick on nanana nanana, she’s got her lipstick on… 

07. Σουηδία – Eric Saade – Popular

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Ο Έρικ δεν μιμείται τον Σάκη Ρουβά. Μιμείται τον Justin Timberlake στα πρώτα του βήματα.

Ο Σουηδός Justin λοιπόν, τραγουδάει ένα έντονο ποπ κομμάτι στο οποίο μου πουλάει μούρη πως θα γίνει διάσημος και ακολούθως μου την πέφτει ξεκάθαρα, μου λέει «το κορμί μου θέλει σε κόρη», αλλά εγώ του απαντώ όπως απάντησα και στον Justin, «όσο διάσημος τζαι να γίνεις, τρίχες στη φάτσα εν θα φκάλεις». By the way Ερικ, ξέρεις πολύ καλά ότι στη Σουηδία, αν έτσι πάνω σ’άνεμο αρχίσεις να σπας τζάμια, σε πάνε στα επείγοντα της ψυχιατρικής.

Παρά το boy band της φάσης, ομολογουμένως ωραία παρουσία, και αν κρίνω από τον φετινό ανταγωνισμό… θα τα πάει πολύυυυ καλά.

08. Εσθονία – Getter Jaani – Rockefeller Street

Είμαι σίγουρη πως θα μπορούσα να πω πολλές κακίες, αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει λόγος να κράξω ένα τραγούδι που δεν μου είπε και τίποτα και πέρα από την τσιριχτή φωνή της τραγουδίστριας με τις κουκλίστικες ματάρες δεν με ενόχλησε καθόλου. Εκτιμώ τα παιδιά που εκθειάζουν ένα δρόμο όλο κόσμο, γλέντι και πανζουρλισμό. Του χρόνου θα πάω κι εγώ με το τραγούδι “Εναέριος”. Ότι διαθέτει ο καθείς. Everything is more than surreal τζαι τζιαμέ.

09. Ελλάδα – Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike – Watch my Dance

Αν περάσει χρονιά που να λείπει Κυπραίος από την Γιουροβίζιον, είναι σαν να περνά χρονιά που να λείπει ο Μάρτης από την σαρακοστή. Κατά τ’άλλα μία από τις καλύτερες φετινές συμμετοχές και δεν το λέω μόνο επειδή η μάνα μου αγαπά τον Λούκα και δεν θέλω να την κοντράρω. Ωραιότατη και η χορογραφία και άλα της ζεμπεκιάς. Χάρηκα ιδιαίτερα για την παρουσία μπουζουκιού (κανονικού, όχι γαβ) και παρ’όλο που δεν είμαι φαν της ραπ, αναγνωρίζω πως έχει μερικά τραγούδια που ο συνδυασμός ραπ με κάτι άλλο ταιριάζει (σχετικά), και σ’αυτό ταιριάζει (σχετικά).

10. Ρωσσία – Alexej Vorobjov – Get You

Ούτε ο Αλεξέι μιμείται τον Ρουβά. Και αυτός τον Justin μιμείται, απόδειξη οι ψηλές του και οι N’Sync wannabes που τον συνοδεύουν.

Η αλήθεια είναι πως μιμείται τον Michael Jackson. Τον δίνουν στεγνά τα φωσφοριζέ παπούτσια.

Καλά. Μιμείται τον Ρουβά.

Ο Αλεξέι απειλά ότι θα έρθει να με πάρει, ξέρει ότι το θέλω. Αλεξέι μου σόρρυ που θα σε απογοητεύσω, είσαι μια χαρά παιδί (if you like the blond Ρουβάς version) και η μύτη σου είναι τέλεια, αλλά είσαι πολύ αλαζόνας αν νομίζεις πως έρχεσαι να με πάρεις επειδή εγώ το θέλω. Παραδέχτου ρε αν είσαι άντρας ότι εν εσύ που εν την παλεύκεις δίχα μου!

11. Γαλλία – Amaury Vassili – Sognu

Δεν μπορώ να πω κατζία για έτσι ωραίο βαλς. Ούτε για έτσι ωραίο παιδί με τόσο αντρικλίτικη φωνή (ο νεαρότερος τενόρος του κόσμου). Σόρρυ, δεν μπορώ να πω κακία αν θέλω να τον βλέπω στα όνειρά μου.

Τι έγινε ρε παιδιά; Τι γυρεύκει ένα τέτοιο τραγούδι στην γιουροβίζιον; Τι προσπαθεί να κάμει; ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ;;

12. Ιταλία – Raphael Gualazzi – Madness Of Love

Ωωωωωω, έππεσεν η μούττη των Ιταλών τζαι εκαταδεχτήκαν να επιστρέψουν στην Γιουροβίζιον μετά από 30 χρόνια; Η απουσία σας ρε αχάπαροι εγέμωσεν τον τόπο “χώρες” όπως το Σαν Μαρίνο!

Ήχος που αυτόματα μου δημιουργεί την mental εικόνα ότι είναι ένα καλοκαιρινό βράδυ, κάθομαι σε μία παραθαλάσσια Ιταλική ταβέρνα, τρώω σπαγγέτι με κεφτεδάκια… και είμαι η σκύλα από το Lady and the Tramp.

13. Ελβετία – Anna Rossinelli – In Love for a While

Οι Ελβετοί λένε πως η Άννα είναι η νέα international star της Ελβετίας. Η Άννα λέει πως απλά της αρέσει να γράφει τραγούδια με την μπάντα της (τον γκόμενο της που κρατά το μπάσο, και τον κιθαρίστα που βαστά το τζαιρούι) και όλα τα άλλα είναι μουσκουρούθκια. Πέραν από την τεραστίων διαστάσεων διαφωνία μεταξύ της Άννας και των Ελβετών, και ότι τα’χει με τον μπασίστα δεν έχω κάτι άλλο να κάνω ρηπόρτ. Βλέπετε, βρίσκω την άκρως βαρετή αυτή backround ιστορία πιο ενδιαφέρουσα από το actual τραγούδι το οποίο στην πλειοψηφία των στίχων κυριαρχεί το  ναναρανα νανανανα, ναναρανα νανανα.

14. Ηνωμένο Βασίλειο – Blue – Ι Can

Τζίζους, πόσο ψώνια μπορεί να είναι τούτοι οι Blue? Τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος στέκονται ο καθείς δίπλα από μία οθόνη πιο ψηλή από το ύψος τους, στην οποία οθόνη εμφανίζονται… οι ίδιοι. Όχι, δεν τους βλέπεις διπλούς επειδή είσαι μεθυσμένος.

Εν τω μεταξύ δεν φαντάζεσαι πόσο θέλω να μπήξω την ττόνενη κλάτσα ενός μαραθωνοδρόμου μες το στόμα του ξανθού που παουρίζει σάννα τζαι τσιμπούν του την πετσούα των αρχιδιών του πέρκι σκάσει for ever and ever and ever and ever. I can.

Ας σοβαρευτώ όμως.

(ΑΧΑΧΑ)

Όταν γράφτηκε αυτό το τραγούδι οι δημιουργοί του εξεπλάγησαν από την δύναμη και την ένταση που έβγαζε προς τα έξω, και αποφάσισαν πως το τραγούδι αυτό πρέπει πάση θυσία να μπει στο soundtrack του Παγκοσμίου Κύπελλου ποδοσφαίρου. Αλλά, τι ατυχία, τι κακό timing, δεν παίζει Παγκόσμιο μέχρι το 2014! Ένα τέτοιο πρωτοποριακό και αναμφίβολα μη-διαχρονικό τραγούδι όμως δεν μπορεί να μην εκπροσωπήσει ένα μεγάλο, ένα τεράστιο γεγονός που φέρνει τον κόσμο κοντά και τον γεμίζει ελπίδα και δύναμη! Οπότε σκέφτηκαν τους Ολυμπιακούς. Μα… τζίφος! Οι Ολυμπιακοί είναι το 2012! Τι λέτε τώρα; Ένας τέτοιος ύμνος να περιμένει ένα ολόκληρο χρόνο για να ακουστεί; Και τότε γεννήθηκε η πιο ιδιοφυής ιδέα όλων των εποχών, που δεν ήταν άλλη από το να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γιουροβίζιον! Τα αποτελέσματα γνωστά: Αυτοί λένε I Can, εμείς τους λέμε You Can’t.

Τώρα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ούτε το fish and chips αποτελεί κουζίνα, ούτε το I Can αποτελεί ύμνο.

15. Μολδαβία – Zdob și Zdub – So Lucky

Folk rock ήχος, loud, χαρούμενη διάθεση, σχεδόν καρναβαλίστικη. Προσπαθώ να ερμηνεύσω την νεράιδα πάνω στο μονότροχο, και τα κωνικά καπέλα που φτάνουν στο διάστημα, μα δεν μπορώ. Η φαντασία μου έχει και τα όρια της. Φαντάζομαι έτσι παθαίνει κανείς άμα η νεράιδα τον κάνει να χεστεί στην τύχη. Αν και δεν την καταλαβαίνω, η παρουσία τους είναι πολύ ψυχαγωγική.

16. Γερμανία – Lena – Taken By A Stranger

Με πολλά λόγια, η Λένα φαίνεται γλυκάθηκε από το κοκκό της Γιουροβίζιον και αποφάσισε να επανέλθει δριμύτερη και να διεκδικήσει την νίκη και φέτος (σαν να είναι τίποτα σικλί). Δια τους σκοπούς αυτούς βελτίωσε την Αγγλική της προφορά με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο στην χροιά της φωνής της και από πηδηχτούλα και χαριτωμένη να γίνει γλυκιά μα μονότονη, Sade style, άλλως βαρετή. Ακούγοντας την αρχή του μπλουζ, groovy κομματιού, ανέμενα να εξελιχτεί – σε κάτι, οτιδήποτε, περιθώριο για “παιχνίδι” άπλετο – αλλά δεν εξελίχτηκε σε τίποτα. Όπως ήταν η αρχή, ήταν και η μέση και το τέλος. Βαρετόν, κουττούτζιην.

Με λίγα λόγια, βαρέθηκα. Αν δεν είχα να με φαντάζομαι να φοράω το καταπληκτικό outfit της Λένας που έχει ήδη μπει το wishlist μου, θα υπέκυπτα στον πειρασμό να ανάψω 5 τσιγάρα ταυτόχρονα για να επισπεύσω τον θάνατο μου.

Αλλά μόνο και μόνο για το kinky της υπόθεσης του taken by a μοιραίο stranger, Germany 12 points.

17. Ρουμανία – Hotel FM – Change

Τα παιδιά μας λένε ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, με μία μόνο προϋπόθεση, ότι θα βάλουμε όλοι ένα χεράκι να τελειώνουμε γίνει το όνειρο αληθινό. Το τραγούδι λειτουργεί σαν ψυχολογικός εκβιασμός, όπου τα παιδιά ουσιαστικά μας λένε ότι μπορούν να κερδίσουν την γιουροβίζιον, με μία μόνο προϋπόθεση, να βάλουμε όλοι ένα χεράκι και να τους ψηφίσουμε. Το τραγούδι μου θυμίζει εκείνα τα chain mails που σου λένε ότι αν τα προωθήσεις θα πάνε 5 λεπτά για την θεραπεία του μικρού Χρίστου που έχει τον πιο σπάνιο καρκίνο του κόσμου. Ωραία στην ιδέα, παπάρες στην πράξη.

18. Αυστρία – Nadine Beiler – The Secret is Love

Η Ναντίν εμφανίζεται με συνοδεία μοναχά τες δίμετρες της ζάμπες. Ώρες ώρες νομίζω ότι ακούω την Whitney Huston, ώρες ώρες ότι ακούω την Rihanna. Συμπερασματικά η Ναντίν έχει πολύ καλή φωνή. Το τραγούδι είναι μία μπαλάντα εξαιρετικά ερμηνευμένη μεν, καθημερινή και γλυκανάλατη δε.

19. Αζερμπαϊζαν – Ell/Nikki – Running Scared

Yes. Ντουέτο. Η μπαλάντα αναφέρεται στον overwhelming φόβο που αναπόφευκτα νιώθει ο κάθε άνθρωπος με commitment issues, όταν συνειδητοποιήσει ότι τα αισθήματα του τον δεσμεύουν με κάποιον άλλον, όταν συνειδητοποιεί πως αν τον χάσει (τον άλλον) θα πληγωθεί πολύ, όταν δηλαδή έχει χάσει τον έλεγχο, και φοράει την πάνα του γιατί χέζει επισήμως πάνω του, και τρέχει, τρέχει μακρυά εκεί που τα μάγια δεν πιάνουν. Και αν και νομίζανε πως βουρούν και οι δύο σε διαφορετικές κατευθύνσεις, τελικά στρίβοντας σε ένα καντούνι, διά ο ένας πας τον άλλον, χτυπούν μετωπικά, και έκτοτε η μύτη του Ελλ (?)/του Νίκη (?) είναι όπως είναι σήμερα. Μακάρι μόνο το τραγούδι να ήταν τόσο ποιητικό όσο η περιγραφή μου.

20. Σλοβενία – Maja Keuc – No One

Η Μάγια είναι σε dark διάθεση και μας λέει κάτι πρωτότυπο, κάτι που δεν μας είπε ποτέ κανένα άλλο τραγούδι, ότι δεν έσιει άλλην σαν εμένα για λλέου σου. Μετά το No One της Alicia Keys, όλα τα άλλα είναι booooooooriiiiiiing απομιμήσεις. Τζαι ΤΖΙΖΟΥΣ με το φόρεμα-πανοπλία. ΚΑΝΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!

21. Ισλανδία – Sjonni’s Friends – Coming Home

Αρχικά η Ισλανδία θα εκπροσωπείτω (?), εκπροσωπείτο (?), εκπροσωπευόταν (?),  θα την εκπροσωπούσε τέλος πάντων ο Sigurjon ‘Sjonni’ Brink, ο οποίος εντελώς απρόσμενα απεβίωσε τον περασμένο Γενάρη. Τραγικό, νέος άνθρωπος, είχε και τέσσερα παιδιά. Καλέστηκε τότε έκτακτο συμβούλιο μεταξύ των μουσικών κολλητών του Sjonni και της γυναίκας του, δια να αποφασιστεί τι θα γίνει με το κρίσιμο θέμα της Γιουροβίζιον. Και ως δεύτεροι Fugees, θκυό ππαλιές εκάτσαν και εγράψαν το δικό τους αντίστοιχο I’ll be missing you, μια αξιόλογη ομολογουμένως προσπάθεια, το οποίο και του αφιερώνουν απόψε.

Έμπιστες πληροφορίες λένε ότι την ώρα που το εγράφαν, ούτε και που τους επέρασε που το μυαλό πως το τραγούδι μπορεί να επιλέγετουν για τον διαγωνισμό! Από που κι ως που δηλαδή να τους περάσει από το μυαλό ότι το τραγούδι που γράψαν για τον νεκρό φίλο τους που είχε ήδη βγάλει εισιτήρια για Düsseldorf (που λέει ο λόγος), υπήρχε περίπτωση να συγκινήσει το Ισλανδικό κοινό και να επιλεγεί να αντικαταστήσει το δικό του;

Αντιλαμβάνεστε πως στον σχολιασμό αυτής της συμμετοχής, οι κακίες απαγορεύονται by default.

22. Ισπανία – Lucía Pérez – Que Me Quiten Lo Bailao 

Η Λουσία λαλεί “μη μου παίρνετε την διασκέδαση!”. Εγώ της λέω “μη μου τους κύκλους τάραττε”. Η δήλωση πως αυτό το τραγούδι αποτελεί φαβορί αποδεικνύει την πεποίθηση ότι ο,τι δηλώσεις είσαι. Εξάλλου είναι όλοι τους τόσο υπερβολικά ευτυχισμένοι που με ξενίζουν. Σιγά ας πούμε. Χαλαρώστε νάκκον.

23. Ουκρανία – Mika Newton – Angel 

Αν δεν ήταν και τα φτερά αγγέλου (υπολογίζω από τον τίτλο, αλλιώς θα μπορούσαν να ήταν και στρουθοκαμήλου) που πάντα τα εκτιμώ σε κάθε ενδυμασία, πάλι κακία θα έλεγα για αυτή τη συμμετοχή. Θα έλεγα ας πούμε στην Μίκι να μεν νομίζει πως το τραγούδι της επέρασε στον τελικό επειδή την επροίκησε η φύση με καλό γενετικό υλικό. Αν δεν ήταν και η Kseniia Simonova να μας διηγείται μια ιστορία φτιάχνοντας εικόνες με την άμμο, τις φλέβες μου θα τις είχα κόψει από το πρώτο κουπλέ. Ελπίζω τουλάχιστον να βγει κάτι καλό από αυτή τη συμμετοχή και να αναγνωριστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ταλέντο της Ξένιας.

24. Σερβία – Nina – Čaroban

Η Νίνα και οι φίλες της, αφού είδαν ότι το φουτουριστικό theme δεν πουλάει, αποφάσισαν να εμφανιστούν στο παλιό και οικείο theme των 60s. Το τραγούδι από την άλλη αν και χαρούμενο και ζωντανό, twist δεν είναι, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο της δεκαετίας δεν διαθέτει (or does it?). Δεν αντιλαβού.

25. Γεωργία – Eldrine – One More Day

Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα τραγουδιού όπου ο συνδυασμός ραπ με κάτι άλλο δεν ταιριάζει. Η μόνη περίπτωση στην οποία ο συνδυασμός ραπ και ροκ δούλεψε, ήταν οι Linking Park. Όλες οι άλλες προσπάθειες έκαναν μια τρύπα στο νερό. Αυτή είναι ομολογουμένως μία ωραιότατη σύνθεση μελωδικού hard rock/metal και τα γυναικεία φωνητικά του δίνουν μία άλλη ενέργεια. Αν δεν ήταν το ραπ μέρος αυτό το τραγούδι θα ήταν by far το αγαπημένο μου για φέτος. Καλά, έχεις δίκαιο, δεν ήταν και τόσο άσχημο το ραπ, εξάλλου ήταν πολύ περιορισμένο, και λόγω έλλειψης άλλων υποψηφίων αυτό το τραγούδι είναι by far το αγαπημένο μου για φέτος.

Συμπεράσματα

1. Η ψηφοφορία φέτος έχει όσον action δεν είχε ποτέ τα τελευταία πέντε χρόνια που ασχολούμαι. Μέχρι να ψηφίσουν περίπου οι μισές χώρες, δεν υπήρχε περίπτωση να προβλέψεις ποιος θα βγει νικητής. Πέρκι όλοι να επιάσαν από ένα 12αρι.

2. Ρουσλάνα όσα χρόνια και να περάσουν, όταν μιλάς είσαι χωρκάτα.

3. Δεν το πιστεύκω ότι ο Αζερμπαϊτζάν έχει έτσι σουξέ. Σιγά το τραγούδι!

4. Τούτοι οι Γάλλοι κάμνουν όπως τα μωρά που αρνούνται να δεχτούν το ότι τα γαλλικά δεν η διεθνής γλώσσα. Θωρούν τους τζαι οι Ελβετοί τζαι αππώνονται τζαι τζείνοι.

5. Η παρουσιάστρια Άνκι δεν μπορεί με τίποτα να κρύψει πόσο την εκνευρίζει το small talk των αντιπροσώπων της κάθε χώρας που ψηφίζει. Αν stretchάρει ακόμα λίγο εκείνο ο χαμόγελο μπορεί να σχιστεί το πρόσωπό της στα δύο. Θέλει να τους πιάσει έναν έναν από τον λαιμό και να τους φωνάξει “Get to the point!!”. Γερμανίδα μάνα μου.

6. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής:

 1. Αζερμπαϊτζάν
 2. Ιταλία
 3. Σουηδία
 4. Ουκρανία
 5. Δανία
 6. Βοσνία Ερζεγοβίνη
 7. Ελλάδα
 8. Ιρλανδία
 9. Γεωργία
 10. Γερμανία

7. Νιώθω πως έγινα πνευματικά πλουσιότερος άνθρωπος τώρα που γνώρισα τους Flying Steps.

8. Έχω έτσι ττοππάκκι βλάνγκα να κάθουμαι να κάμνω σχολιασμό της γιουροβίζιον καθώς παίζει.

Το νικητήριο τραγούδι:

7 Comments leave one →
 1. Andria-Yiasmin permalink
  15/05/2011 01:08

  Eperimena pws kai pws ta sxolia sou!!:)
  to loipon exw na pw pws panw katw simfwnw mazi sou sta parapanw kai eidika me to sxolio gia tin simmetoxi ts Danias:) (simfwna me ton filo mu: astous Danous skwtwnoun falaines!!lol) emena pale arese mu to tragoudi ts roumanias epd efkalle mu kati polla xaroumeno:) o fovos mu itan na efkennan oi jedwards (irlandia) gt ektos tou oti tha ekamna sigouro oti oi anthrwpoi pleon exoun apisteuta xamila standards tha mas epellaniskan dapanw (UK) kiriolektika!!
  to loipon agapimeni mu frasi: “Τώρα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ούτε το fish and chips αποτελεί κουζίνα, ούτε το I Can αποτελεί ύμνο.”

 2. partizana permalink
  15/05/2011 10:15

  χαχαχαχχα! Δηλαδή του χρόνου πρέπει όλες οι τραγουδιάρες να πάνε στο Μπακού;! Αρχίζει και γίνεται σπούκι η Γιουροβίζιον!

 3. 15/05/2011 16:16

  Στο πνεύμα του προηγούμενο ποστ, θέλω να κράξω: ΝΑΙ ΡΕ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΜΑΛΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΕΛΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ. ‘Εγκωσα κάθε χρόνο να ακούω “Μόλτα τεν πόιντς”!!! Κατά τα άλλα, η ελλ, συμμετοχή ήταν η πιο φτηνιάρικη με 5 χιλιαρικάκια μπάτζετ αλλά με τραγουδιστή ομορφόπαιδο και λόγια μάγκικα!!!

  Κατά τα άλλα, εγώ θα ήθελα και το γουρουνάκι στο γιουροβύσσινο: http://www.youtube.com/watch?v=ia_jdi74l3g&feature=player_profilepage

 4. 15/05/2011 22:40

  συμπέρασμα 5 και σχολιασμός Ισλανδίας, ντού πουά!

  εν παίζεσαι
  κάτσε έναν τόπο να σημαθκιάσω

 5. 16/05/2011 09:23

  Χα, χα, είσαι θεά, η καλύτερη ανταπόκριση για τον τελικό είναι η δική σου!
  Γιατί δεν σ΄αρέσει το σύστημα να μεταφράζουν και στα γαλλικά? Εγώ το βρίσκω πολύ σικ γιατί δίνει έναν αέρα ιντελλεκτουέλ (…λέμε τώρα) στο θεσμό!

 6. 16/05/2011 11:57

  “Ρουσλάνα όσα χρόνια και να περάσουν, όταν μιλάς είσαι χωρκάτα”

  πε της τα πε της τα! εκτός που χωρκάτα τωρα και πασιά (ήντα sad να είσαι ουκρανή τζιαι πασιά)

  By the way RESPECT 🙂

 7. Άθως permalink
  23/05/2011 00:15

  Χωρκάτα η Ρουσλάνα; Η απ(ό)λυτη; Που έβαλεν χαμέ τον Sakis; Think again!

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: