Skip to content

Γιουροβίζιον 2011 – Οι Κομμένοι

12/05/2011

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά, σας καλωσορίζω στην άμεση ανταπόκριση και σχολιασμό της Γιουροβίζιον 2011, που διαδραματίζεται στο Dusseldorf της Γερμανίας. Φέτος το κώλυμα μου ήταν μεγάλο οπότε και σκέφτηκα να σχολιάσω μόνο τον τελικό. Αναπόφευκτα όμως κυριάρχησε η σκέψη που λέει ότι το πιο πολύ ψωμί για τα δόντια μου το έχουν συνήθως οι συμμετοχές που δεν περνάνε στον τελικό, οπότε και εγκατέλειψα τα αρχικά μου σχέδια on the spot.

Για άλλη μία φορά λοιπόν, σας παρουσιάζω μία προς μία τις φετινές συμμετοχές της Γιουροβίζιον, καθώς και σχολιασμό εφ’όλης της ύλης, που φυσικά δεν στερείται του επαγγελματισμού και της αντικειμενικότητας που διακρίνει την κριτική μου διάθεση.

Και τώρα κυρίες και κύριοι, βάλτε τα αγαπητά μου παιδιά για ύπνο, γιατί αυτό που ακολουθεί, είναι πιθανότατα ακατάλληλο για ανηλίκους.

Οι συμμετοχές που σχολιάζονται σήμερα είναι αυτές που πήρανε τον πούλο κοπήκανε.

Κομμένες Συμμετοχές 1ου Ημιτελικού

Πολωνία – Magdalena Tul – Jestem

Για τ’όνομα Μου, ολόκληρη Πολωνία, δεν εμπορούσαν να στείλουν μια καλλονή που όμως να πατά καμιά φορά πας τον τόνο; Δηλαδή έλεος, σε live διαγωνισμό, που δεν-εσιει-playback!!, το τελευταίο πράμα που θέλεις να στείλεις είναι την Πριγκίπισσα της παραφωνίας. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω. Καλά, να πω ότι σε εποχή που δεν είναι καρναβάλια είναι πολύ άκυρο να ντύνεσαι υποψήφια γκόμενα του Luke Skywalker.

Νορβηγία – Stella Mwangi – Haba Haba

Η Στέλλα ερμηνεύει την ιστορία της ζωής της, ότι δηλαδή εγεννήθηκε στο χωρκό στην Κένυα τζαι ττίκκι ττόκκο (haba haba) έγινε τραγουδίστρια στην Νορβηγία. Η ιστορία του τραγουδιού συγκίνησε τα πλήθη στην Νορβηγία και έτσι επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Νορβηγία στην Γιουροβίζιον, ένα γεγονός υπέρ των Νορβηγών που όχι μόνο δεν αισθάνονται να απειλούνται από τους μαύρους, αλλά τους δίνουν και τις ευχές τους να τους εκπροσωπήσουν σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Και μαγκιά τους.

Όμως φίλη Στέλλα και φίλτατοι φιλελεύθεροι Νορβηγοί. Όμως.

Το άλλο γεγονός είναι ότι στην φετινή Νορβηγική συμμετοχή πρωταγωνιστεί μία τραγουδίστρια με Αφρικανική καταγωγή (ως εδώ καλά) , που τραγουδάει σε αγγλικά και σουαχίλι, ένα τραγούδι χαρούμενο μεν, αφρικάνικο δε. Ότι χορεύκω παίζε μου.

Οκέι. Το δοκιμάσατε και δε σας βγήκε. Του χρόνου πάλι.

Αλβανία – Aurela Gaçe – Feel the Passion

Μα πολλύ σουξέ έχει φέτος το theme Star Wars και δη ο Luke Skywalker. Μετά την τεράστια απήχηση που είχαν οι Groupies του Luke τις δεκαετίες 70-80, φημολογείται ότι η Αουρόρα, με την ευχή να κερδίσει ψήφους, δημιούργησε τις Νeogroupies. Προφανώς η επιχείρηση απέτυχε παταγωδώς.

Αρμενία – Emmy – Boom Boom

Το τραγούδι αυτό καταδικάστηκε από την υποφαινόμενη σε θάνατο μόνο και μόνο από τον τίτλο. Παραδόξως, ακούγοντας την απομίμηση ταγκό και τα αγιαγιαγιαϊ στην αρχή σχεδόν ξέχασα την καταδίκη γιατί δεν μου πήγαινε για τραγούδι τύπου boom boom boom boom I want you in my room. Κι όμως. Μπαίνει το ρεφραίν και επιστρέφω στην πραγματικότητα και στην επίσημη καταδίκη σε θάνατο. Μετά πήγα να κατουρήσω.

Toilet thoughts: Boom boom chaka chaka..

Τουρκία – Yüksek Sadakat – Live it Up

Περίιιιιεργο. Η Τουρκία υπήρξε πολύ συνεπείς στο να είναι ένα από τα φαβορί και τελικά να κερδίζει ψηλές θέσεις. Περίεργο το κόψιμο επίσης γιατί το τραγούδι είναι  μια ροκιά ανεβαστική και catchy, nothing special, αλλά ούτε το I’ts my Life των Bon Jovi ήταν τίποτε το special (εννοώ εν στα ίδια μήκη κύμματος). Και η κοπέλα μέσα στο κλουβί που δίννεται κόμπους και δεν ξέρω τι ρόλο παίζει, εν μπόνους. Προφανώς το κοινό της Γιουροβίζιον πλέον προτιμά εναλλακτικά ακούσματα, του κλασσικού ποπ-ροκ επέρασεν η μόδα του.

Πέτε μου αλήθκεια. Είσιεν πανηγυρισμούς στο συντριβάνι; Πάντως είμαι σίγουρη ότι ο Αρχιεπίσκοπος είπε, “Αυτό είναι μία νίκη για την Κύπρο μας”.

Μάλτα – Glen Vella – One Life

Yes!!!!! Εκόπηκεν η Μάλτα!! Ανέκαθεν αντιπαθούσα τις συμμετοχές της και ανέκαθεν δεν το εχώνευκα που επερνούσεν στον τελικό. Glen μου να σου δώκω μίαν συμβουλή. Θέλεις να φκάλλεις τα φρύθκια σου μάνα μου φκάλλε τα, θέλεις να περιποιείσαι τα δόντια σου, κάμε το, θέλεις να καλύπτεις τις ατέλειες του προσώπου σου, σίγουρα έχει προϊόντα που σου ταιριάζουν γάντι! Αλλά να χαρείς ότι αγαπάς, παν μέτρον άριστον!  Άμα περνάς στο πρόσωπο εφτά στρώσεις μελαμψού γύψου και βάζεις τα δόντια σου στην χλωρίνη, φωσφορίζεις σαν την πυγολαμπίδα!! It’s creepy man.

Σαν Μαρίνο – Senit – Stand by

Μπορεί να το ξαναείπα, το Σαν Μαρίνο δεν το αναγνωρίζω σαν χώρα, (να στείλουμε τζαι εμείς την Αγία Νάπα καλώ). Κατ’επέκταση ο σχολιασμός της συμμετοχής του μπαίνει στο Stand by.

Κροατία – Daria – Celebrate

Στις χαμηλές παραφωνεί, στο ρεφραίν δεν ακούγεται γιατί η “φωνή” της επισκιάζεται από τις φωνάρες των μαύρων γυναικών που της κάνουν φωνητικά. Επίσης, fashion police, χαλόου, φούξια με λίγο ασπρούδι φόρεμα με μαύρο παπούτσι;  Πολλά ανατολικοευρωπαϊκό, n’est-ce pas?.

Πορτογαλία – Homens Da Luta – Luta É Alegria

Αναμφίβολα μία ιστορική συμμετοχή, όχι μόνο γιατί η μουσική είναι παραδοσιακού τύπου που ήταν πολύ χοτ τα seventees, αλλά και λόγου σκηνικής παρουσίας: Το συγκρότημα είναι σατιρικό, και παρουσιάζει 3-4 καλλιτέχνες του δρόμου, έναν εργάτη και έναν στρατιώτη (?), οι οποίοι στέκονται σειρά κρατώντας ταμπέλες που γράφουν κάτι στα πορτογαλικά. Από τα “συμφραζόμενα” υπολογίζει κανείς ότι πρόκειται για παναϋρκώτικη διαδήλωση, αλλά όποιος είδε τον 1ο ημιτελικό και δεν μερίμνησε να έχει μαζί του πορτογαλικό λεξικό, έχασε το νόημα.

Ίσως η πιο άκυρη Πορτογαλική συμμετοχή έβερ.

Κομμένες Συμμετοχές 2ου Ημιτελικού

Ολλανδία – 3JS – Never Alone

Αυτή η γλυκανάλατη ποπ μπαλάντα με κάνει να θέλω να λιμάρω τα νύχια μου από την βαρεμάρα.

Βέλγιο – Witloof Bay – With Love Baby

Μία ωραία προσπάθεια παντρέματος swing με blues, πιστό στις παραδόσεις μα με μοντέρνα στοιχεία, όπου οι έξι μουσικοί παίζουν ένα όργανο: την φωνή τους. Αν δεν τους έβλεπα δεν θα πήγαινε το μυαλό μου ότι το τραγούδι που ακούω είναι ακαπέλλα! Καλά, ίσως να υπερβάλω, αλλά θέλω να πω πως εκτίμησα την δουλειά τους.

Σλοβακία – TWiiNS – I’m Still Alive

Μου θυμίζει λίγο το Can’t Fight the Moonlight στο σαφώς πιο χάλια του. Το ότι οι τραγουδίστριες είναι όμοιες δίδυμες μπορεί να τις κάνει διάσημες στο αντρικό κοινό και να τις βοηθήσει να σάσουν τες μούττες τους (γιατί κατά τ’άλλα εν έχουν λάθος).

Κύπρος – Christos Mylordos – San Aggelos S’Agapisa

Η μουσική αυτού του τραγουδιού (θέλει να) είναι ατμοσφαιρική με ανατολίτικες πινελιές, και η χορωδιακή απόδοση (θα) του πρόσφερε ένα κύρος (αν ο ένας εκ των της χορωδίας δεν ήταν καραπαράφωνος). Το σούσμαν όμως πέρα δώθε σαν τες καλαμιές στον κάμπο, η επιθετικότητα της κοπέλας που μας απειλούσε με τη σφαίρα, και η αλλαγή ποήνων πας την σκηνή ήταν λλίο… υπερβολικά, λλίο… άκυρα, λλίο… too much. Άτε να εξηγήσεις τωρά στους ξένους πως εν σοβαρά που το κάμνουν, εν κάμνουν σάτιρα.

Βουλγαρία – Poli Genova – Na Inat

Η Πόλι φόρεσε ότι πιο κιτς είχε στη συλλογή της, τυλίχτηκε και κάτι άσπρες κουρτίνες της γιαγιάς της (αυτή λέει το outfit, punk) και πήγε στο Dusseldorf. Κατά τ’άλλα μία ακόμα καθημερινή ποπ-ροκ μπαλάντα (δεν γνωρίζω αν είναι γλυκανάλατη καθώς δεν την κατέχω την Βουλγάρικη).

 

π.Γ.Δ.Μ (άλλως McΦΥΡ) – Vlatko Ilievski – Rusinka

Όση κουρτίνα περίσσεψε από το ένδυμα της Πόλις έγινε φουστανέλες για τους συνοδούς του Βλάτκο. Μαζί μας ψυχαγωγούν σε βαλκανικούς ποπ ρυθμούς.

Ισραήλ – Dana International – Ding Dong

Επέστρεψε δριμύτερη, ψηλότερη και πιο σέξι από ποτέ. Διαχρονική η χροιά της φωνής της και τα ηλίθια τραγούδια της. Πάντως όποιος αμφιβάλει πως η Ντάνα είναι γυναίκα, θα σας πω πως εγώ που είμαι (εκ γενετής) γυναίκα, ούτε στα όνειρα σου δεν περπατώ με τόση χάρη πάνω σε 12ποντα. Η αλήθεια να λέγεται, τέτοιο mission θέλει αρχίδια.

Λευκορωσία – Anastasiya Vinnikova – I love Belarus

Το τραγούδι αυτό είναι από το soundtrack του Λευκορωσικού Οργανισμού Τουρισμού για το νέο τουριστικό T-shirt που αναμένεται να γίνει ανάρπαστο! Καημένο μεταλόφωνο, δεν έβρισκες να παίξεις σε κανένα άλλο τραγούδι;

Λετονία – Musiqq – Angel in Disguise

Ένα ευχάριστο τραγουδάκι που άνετα το ακούς άμα τύχει και παίξει στο ράδιο. Μου άρεσε να το ακούω. Γιατί το visual μέρος… ντύθηκαν σαν πιγκουίνοι, έβαλαν και ένα κόκκινο παπιγιόν… δύο επιλογές που δεν πάνε με την διάθεση του τραγουδιού και που θα έπρεπε πάραυτα να απαγορεύεται να φοριούνται ακόμα και ξεχωριστά. Δεν αντιλαμβάνομαι την στιλιστική λογική. Ελπίζω τα κουστούμιμα να ήταν νοικιασμένα γιατί είναι μαλακία να έχουν τις πιγκουινοστολές να τους θυμίζουν ότι δεν πέρασαν στον τελικό του 11. Έμεινεν τους η τάτσα που λαλούμεν.

Μαζί ξανά το Σάββατο για την άμεση ανταπόκριση του τελικού!

Αντέξετε, μεν σπάσετε που την αγωνία…

Advertisements
15 Comments leave one →
 1. Prasinada permalink
  13/05/2011 04:29

  Μα εν εβρέθηκε σιόρ ένα πλάσμα να πει του Κυπριακού φωνητικού ότι εν τζεί που παράφωνος;;;;; Άτε θα συγκρατηθω να μεν σχολιάσω το τραγούδι, τραγουδιστή, σκηνικό κτλ. αλλα ο “καραπαράφωνος” ήταν ανεπίτρεπτο να υπάρχει.

 2. partizana permalink
  13/05/2011 07:59

  οι πορτογάλοι εμπνεύστηκαν από την επανάσταση των γαρυφάλλων, για αυτό και ο στρατιώτης είχε ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο. Λες να έστειλαν κανένα πολιτικό τραγούδι λόγω κρίσης και εμείς να μην πήραμε πρέφα?!

 3. cyton permalink
  13/05/2011 08:20

  katpliktiki satira

 4. Γιωργος permalink
  13/05/2011 08:54

  “Η αλήθεια να λέγεται, τέτοιο mission θέλει αρχίδια.”
  KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP :))))))))))))

 5. 13/05/2011 09:01

  Oi ταμπέλες του πορτογαλικού έγραφαν “ο αγώνας συνεχίζεται” σε διάφορες γλώσσες. Υπήρχε γραμμένο και στα ελληνικά (οκ άρκεψα να με φοούμαι).

  Κατά τα άλλα, ΕΓΡΑΨΕΣ!!!

 6. drSpock permalink
  13/05/2011 10:09

  Παρότι με επήρεν ο ύπνος πριν τη ψηφοφορία ήμουν σίγουρη ότι θα επέρναν το Βέλγιο. Μεν σου πω και η ΦΥΡΟΜ. Μεν σου πω και ο δικός μας! Αφού τα παραπάνω ήταν άκυρα. Το δικό μας άκυρο γιατί όχι?!

  (Η ταμπέλα των πορτογάλλων έγραφε “Ο αγώνας είναι χαρά”/ “The fight is joy” κ.ο.κ.)

 7. takkamx permalink
  13/05/2011 10:59

  οφείλω να πω πως εκατάφερες τα πάλε να μας κάμεις να φιρτούμε που τα γέλια!! μπορώ να πω ότι χαίρομαι που δεν επεράσαμεν γιατί είμασταν ΜΕΓΑΛΟ παναϋρι!!!!

 8. Andria-Yiasmin permalink
  13/05/2011 11:30

  Teleio:) ekames me na gelasw pou to prwi 3imeroma:) eidika to sxolio gia tin Dana:) Ta parapanw tragoudia itan poli vareta kai ekamnan se na theleis na patiseis fast forward alla me apogoiteusi evlepes oti dn emporouses epd itan live.. Eixe 2-3 omws pou itan kala (gia eurovision). An dn kamnw lathos omws i elvetia eperase kai en i croatia p epie me to celebrate:)

  • 13/05/2011 12:04

   Έχεις απόλυτο δίκαιο, εδιόρθωσα το!

 9. 13/05/2011 16:56

  epeisis to tragudi ths Turkiye aresen mou, kati mou thimizei agria!

  Milordos was just… sad

  Erwthsh: an pantreutei o Milordos thn Antrh p.x., enna ypografetai Antrh Milady?

 10. 17/05/2011 19:19

  AKOMA εν άκουσα το τραγούδι της Κύπρου! Εθκιέβασα το ριβιού σου, αν και από την εουροβίζιον απείχα έτη φωτός φέτος.

Trackbacks

 1. Eurovision 2011 – Psychia’s Annual Report « Dr. Ψωναρα’s Corner

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: