Skip to content

Αυτός Παπάς, αυτός Τατάς

05/05/2011

Εσυζήτουν κι εγώ – όπως όλος ο κόσμος – τον Αρχιεπίσκοπο και το νέο εκκεντρικό κύμα δηλώσεων. Τα νέα έφτασαν στα δικά μου αυτιά εψές αργά στο μπαρ το ναυάγιο. Ο συνομιλητής μου μου έλεγε θορυβημένος ότι ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος διότι ο κόσμος ακούει της Εκκλησίας (aka των προσωπικών απόψεων του Αρχιεπίσκοπου). Εγώ τήρησα ευλαβικά την συνήθεια να γελάω με όλο μου το κορμί ως πρώτη αντίδραση στο άκουσμα των στρατηγικά τοποθετημένων “εκλάμψεων” του Αρχιεπισκόπου.

Μετά από ώρες ασυνείδητης σκέψης και περισυλλογής κατέληξα προ ολίγου στο ότι συμφωνώ πως ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Όμως όχι επειδή ο κόσμος ακούει την Εκκλησία. Ναι την ακούει, αλλά δεν την υπακούει – όχι απαραίτητα.

Όταν ο Μακαριότατος θέλει κάτι, ελίσσεται σαν χέλι, πατά επί πτωμάτων, προφασίζεται το σύνταγμα, την δημοκρατία, το δικαίωμα λόγου, τον ρόλο της εκκλησίας ανέκαθεν, την αίγιαν την φούξια, και πάντα με πράο ύφος, σταθερότητα στον τόνο και στην χροιά της φωνής, υψηλού επιπέδου λέγειν (“πανσπερμία”, άκου λέξη αβανσέ), και τα άπειρα πλούτη της Εκκλησίας, κάνει ο,τι χρειάζεται για να γίνει το δικό του. Εκμεταλλεύεται το αξίωμα του κανονικά και με τον νόμο (;) χωρίς να υπολογίζει καμία φωνή αντίθετη, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία συνέπεια:

Θέλει να γίνει Αρχιεπίσκοπος χωρίς να τον θέλει κανένας άλλος; Γίνεται.

Δεν θέλει να πληρώσει φόρους; Δεν πληρώνει.

Λόγο στο Κυπριακό θέλει; Τον παίρνει.

Λόγο στην εκπαίδευση θέλει; Τον παίρνει.

Λόγο στην μετανάστευση θέλει (πανσπερμία!); Τον παίρνει.

Λόγο στην οικονομία θέλει; Τον παίρνει.

Καθεδρικό μιας φάουσας εκατομμυρίων θέλει; Τον παίρνει.

Άντρα θέλει; Τον παίρνει. Τώρα τόνε θέλει!

Από τον καιρό του αχώνευτου 8%, ο,τι θέλει λέει, και ο,τι θέλει κάμνει, και ο,τι θέλει στο τέλος γίνεται. Πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, διαθέτει τους πόρους και την δύναμη να την υλοποιήσει, με bonus ότι είναι βαθιά εθνικιστής. Και ξέρεις φυσικά ποιος άλλος πίστευε πως κατείχε την απόλυτη αλήθεια, διέθετε τους πόρους και την δύναμη να την υλοποιήσει, και ήταν βαθιά εθνικιστής: Ο Χίτλερ. Και ξέρεις φυσικά ότι τίποτα καλό δεν βγήκε από αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος βέβαια, δεν είναι επικίνδυνος στο βεληνεκές του Χίτλερ, simply because δεν θέλει να καθαρίσει όλη την Ευρώπη από οτιδήποτε το ξενικό, μόνο την Κύπρο* που έχει σαφώς μικρότερη έκταση. Αλλιώς έλεα σου. Επομένως, είναι επικίνδυνος διότι είναι μόνον 70 ετών και αν κρίνω από την κατάσταση της υγείας του παίζει και να ζήσει ως τα 100 του.

*Εχτός αν κάμνει business μαζί του η Εκκλησία, βλέπε Κατάρ.

ΥΓ. Δείτε πως εκφράζονται άλλες Εκκλησίες σε περίοδο που στη χώρα τους παρατηρείται έξαρση ξενοφοβίας και ρατσισμού. Αλλά, όπως λέει και ο Μιχάλης Παπαευαγόρου όταν ο κόσμος που βγαίνει στον αέρα καμιά φορά εύχεται τα πράγματα να ήταν αλλιώς, “Μα τι λέτε κύριε; Εννά γίνουμε Σουηδία;”

Advertisements
12 Comments leave one →
 1. 05/05/2011 19:40

  ΟΥΤΟΠΟΣ

  Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ

  ΨΗΦΟΣ

  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 2. drponojefalos permalink
  05/05/2011 21:03

  πραγματι..γενικα ανυρωπη με τοση δυναμη τζιε εξουσια εν επικυνδηνοι!!
  Τζιε νε πισττεφκω οτι εν λαθος η σταση του προς τους ξενους. Οπως τζιε νασιει γενικα τουτοι οι ανθρωποι εκμεταλευκουνται την δυναμη τους. Τουτο που διεροτουμαι μερικες φορες ειναι..που τους 10 αθρωπους οι 9 αν ηχαν ετσι εξουσια εν θα την εκμεταλευκουνταν παλε??Που την αλλη αν δεν μπορεις να την ελεξεις κυριε μου τζιε να την χρησημοποιας σωστα τοτε εν επρεεπ να τη εσιεις κηριε μου…την εξουσια!

  • 08/05/2011 13:58

   Θέτεις ένα δύσκολο ερώτημα, αν οι 9 στους 10 θα εκμεταλλεύονταν την εξουσία αν την είχαν. Πιστεύω πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ναι, θα το έκαμναν, εν αποδεδειγμένα από real human experiments τύπου Stanford (ψάξε το) η φύση μας τέτοια. Το ξεχωριστό σε περιπτώσεις σαν του Χίτλερ τζαι του Χρυσόστομου είναι ότι οι στόχοι τους εν ιδιαίτερα μονοκόμματοι, ακραίοι και καταστροφικοί.

   • drponojefalos permalink
    08/05/2011 14:28

    τούντα human experiments παντα εβρισκατα πολλα ενδιαφερον.

    Η διαφορα ομως με τον Χιτλερ τζιε το παιδι με το καππελι και το σκυπτρο εν οτι οι κυπραιοι ενεν τοσο απελπιζμενοι οσο ηταν οι Γερμανοι τοτε. Εγυρεφκαν λυσεις στα τεραστεια προβληματα τους οπως ανεργεια, πτοχευση και τα λοιπα. Εθελαν εναν strong leader τζιε μπατ λακ. Εβρεθικε ο Χιτλερ. Στην δικη μας περιπτοση νομιζο προστοπαρον ενα μηνει στη εξουσια να ασκειτε τζιε μεις να του φιλουμαι τα ποθκια!

 3. 05/05/2011 22:23

  Ούτε να την εκφράζει, ούτε να τον ακούμε τζιόλας. Πόσο μαννοί είμαστε να ακούμε κάποιον που νεκατώννεται όι επειδή έχει υποχρέωση, όι επειδή έννα εν υπόλογος των πράξεων του, αλλά επειδή μιλά; Δηλαδή, αν πάμε τζαι κάμουμε ότι πει τζαι μετά γινούν ούλλα κακκά, πώς θα γυρέψουμε το φταίξιμο που τον άθρωπο που μας είπεν ππέστε μες στον κρεμμό τζαι εππέσαμε; Αφού εν τζαι είπα σας ότι έχει τραμπολίνο πουκάτω, έννα σου πει. Τζαι έννα έχει και δίκαιο.
  Ας μεν το επεκτείνω να το εξηγήσω τζι’άλλο γιατί έννα γίνει ποστ.

  • 08/05/2011 13:55

   Το θέμα είναι ότι νεκατώννεται όχι απλά επειδή μιλά. Νεκατώννεται επειδή έχει ατζέντα. Probably one of the creepiest in the history of Cyprus.

 4. 06/05/2011 08:25

  τζείνοι που τον εφκάλαν / που τον εκουντήσαν να φκει / που του εκαθαρίσαν το δρόμο για να φκει τωρά τραβούν τα μαλλιά τους

  εν πειράζει, ως τζαι ο πρίγκηπας έσιει φαλακρούα

  • 08/05/2011 13:53

   Εν ούλλοι που θέλουμε να τραβούμε τα μαλλιά τους. Αλλά τραβούμε τα δικά μας που εν πιο εύκαιρα.

 5. takkamx permalink
  06/05/2011 23:06

  επειδή υπάρχει ο αρχιεπίσκοπος φακκά μου η εκκλησία. κάμνει ό,τι θέλει τζιαι άμαν γυρίσει κάποιος τζιαι πει ότι ενεν καλά που κάμνει εν άθεος! δηλαδή μερικοί ανθρώποι γιατί υπάρχουν;;

  • 08/05/2011 13:52

   Το ίδιο αναρωτιέται τζαι τζείνος για τους άθεους.

 6. 08/05/2011 00:34

  Θεωρητικά μόνο τούτο μπορώ να πω: εθνικό φρόνημα έχουμε όλοι. Ο καθένας μας μία ψήφο διαθέτει. Όσοι διαθέτουν κι αμβώνες από πάνω να μην τους χρησιμοποιούν για πολιτική εκμετάλλευση.
  Ξενούδης
  http://xenoudis.blogspot.com

 7. 10/05/2011 13:22

  Συμφωνώ σχεδόν σε όλα που λές. Μάλιστα συμφωνώ στο ότι ο Χίτλερ με αυτόν έχουν παρόμοια ατζέντα. Η διαφορά όμως όπως είπε και ο drponojefalos είναι ότι οι κυπραίοι εννεν όσο απελπισμένοι όσο οι Γερμανοι στα 30ς που να γυρεύουν απεγνωσμένα από κάπου να πιαστούν.
  Επίσης δεν τον θεωρώ και τόσο επικίνδυνο απλούστατα επειδή είναι ηλίθιος. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε σαν λαός ξεπεράσει το στάδιο όπου ακούμε και ακολουθούμε ότι μας πει ο κάθε παπάς.

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: