Skip to content

Φωτορύπανση

04/08/2010

Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Από τότε έχουν περάσει 6 χρόνια όμως για κάποιο ανεξήγητο λόγο η εικόνα που βλέπει κανείς στο δρόμο και το αίσθημα χάους που κυριαρχεί, εξακολουθεί να θυμίζει απολίτιστη μεσανατολική χώρα. Δεν με χαρακτηρίζει η εμμονή οργάνωσης ή του να είναι τα πάντα συγυρισμένα και στην εντέλεια, το αντίθετο, όσο συγυρισμένο και να είναι το περιβάλλον μου, έχω την ανάγκη από έστω και μια μικρή παραφωνία. Από την άλλη όμως αναγνωρίζω πως τούτη η παραθκιανταλιά που αντιλαμβάνομαι μόλις κυκλοφορήσω λλίο στους δρόμους της Λεμεσού, προκαλεί το ίχλιχλι μου όπως με πιάσει.

Καταρχήν οι ταπέλλες. Έλεος. Πήγα σε μιαν ψαροταβέρνα, η οποία είχε πέντε ταπέλλες να μας πληροφορούν ότι αυτό το εστιατόριο πάνω στο κύμα είναι ψαροταβέρνα. Την μια έκαμεν την η Coca-Cola, την άλλη η ΚΕΑΝ, την άλλη η ΚΕΟ, την άλλη η Carlsberg, τζαι την πέμπτη ο ιδιοκτήτης που μόνος του. Η μικρότερη των πέντε ταπέλλων είναι 1 επί 2. Η μεγαλύτερη 4 επί 5. Ε, μέτρα, τι άλλο? Τυφλός να είσαι, βλέπεις με το ζόρι… και αναφωνείς, “Άτε ρε, μα εν ψαροταβέρνα?”.

Και φυσικά δεν μιλώ μόνο για μαγαζιά. Σε μία άδεια χωράφα υπάρχουν στάνταρτ 3 ταπέλλες να σε πληροφορούν για κάποιον developer, ή ότι στο επόμενο στρίψιμο έχει πάρκινγκ.

Το θέαμα είναι σχεδόν ασύδοτο. Και όπως όλοι ξέρουμε, ο κανόνας των πέντε ταπέλλων σε κάνει να γίνεσαι τυφλός στις εξαιρέσεις. Σκέψου το: Τέσσερα μαγαζιά μικρού μεγέθους, το ένα δίπλα στο άλλο, έχουν όλα μαζί 16 ταπέλλες. Οι πέντε πληροφορούν ότι πρόκειται για περίπτερο, άλλες πέντε ότι πρόκειται για κρεοπωλείο, άλλες πέντε ότι πρόκειται για souvenir shop, και κάπου εκεί ανάμεσά τους, μία ταπέλλα σε πληροφορεί ότι πρόκειται για μπούκκικο. Αν υποθέσουμε πως υπάρχει μπούκκικο με μία ταπέλλα στην Κύπρο (ακόμα και τα τεραστίων διαστάσεων “προπο”, “λόττο”, “joker” μετρούν ως ταπέλλες), και αν υποθέσουμε πως δεν είσαι Κυπραίος κουμαρτζιής, ίντα chance έσιεις να λάβεις αυτήν την πληροφορία?

Λύση? ΛΥΣΗ? Να επιβληθεί ο νόμος της ΜΙΑΣ ΤΑΠΕΛΛΑΣ PER ΜΑΧΑΖΙΝ. Όλες οι έξτρα θα αφαιρούνται νύχτα και θα ανακυκλώνονται σε πράγματα χρήσιμα. Όσο μεγαλύτερη η ταπέλλα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα της ανακύκλωσης.

Σε αυτήν την αισθητική ασχήμια, συνάδουν και οι πελάτες των άνωθεν μαγαζιών και συγκεκριμένα, το που ξαπολούν τα αυτοκίνητα τους. Διότι περί ξαπολύματος πρόκειται, ουχί παρκαρίσματος. Όπου φτάσουν. Πάνω σε ολόκληρο το πεζοδρόμιο, μισός πάνω-μισός κάτω, μέσα στον κύριο δρόμο, στο αντίθετο ρεύμα, κάθετα(!!) γιατί μόνο έτσι χωρούσε ανάμεσα στα άλλα δύο παραλλήλως παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μπροστά από άλλα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πχ σε γκαράζ, και το χιλιοειπωμένο, σε θέση αναπήρων. Εχτές στο πάρκινγκ του εναερίου, ήρτεν μία λιμουζίνα hummer (παρεπιπτόντως, πόθθεν εξεφυτρώσαν τόσα hummer στην Κύπρο?) και πάρκαρε κατά πλάτος σε 4 θέσεις φυσιολογικού μεγέθους αυτοκινήτων, τρεις εκ των οποίων ήταν βαμμένες γαλάζιες και είχαν και έναν άσπρο άνθρωπο σε αναπηρική καρέκλα κεντρικά. Σίγουρα ο οδηγός αναρωτιόταν, “τι να σημαίνει, τι να σημαίνει αυτό το σηματάκι…? Εκόλλησεν ο νους μου, εν αθθυμούμαι τωρά, εννά μου’ρτει πιο μετά σίουρα”. Καλά, μονές, διπλές, άσπρες, κόκκινες, κίτρινες, μπλε γραμμές, υπάρχουν (όταν υπάρχουν) για λόγους διακοσμητικούς. Για να δίνουμε λίγο χρώμα στην άσφαλτο μας.

Και σας παρακαλώ, κάμετε μου την χάρη και μην μου θέσετε ως επιχείρημα “αφού πάρκινγκ εν έσιει, που να παρκάρει ο κόσμος??” Να παρκάρει τζιαμέ που παρκάρω τζαι εγώ! Έναν καντούνι πάρα κάτω, να μεν εμποδίζει κανέναν τζαι να κάμει την δουλειά του με την ησυχία του. Όσα πάρκινγκ τζαι να ξεφυτρώσουν, για κάποιον λόγο το ξαπόλυμα των αυτοκινήτων δεν μειώνεται. Η ειρωνεία είναι ότι δεν μειώνεται καν εκεί που έχουν ξεφυτρώσει τα προαναφερθέν πάρκινγκ. Παραδείγματος χάριν, τζείνη η γέριμη η Αγ. Αντρέου και οι γύρω γειτονιές, στο ύψος του Columbia. Αλλά άμπα τζαι πλερώσει 1-2 ευρώ ο Κυπραίος, τζαι να περπατήσει 20 μέτρα παραπάνω ως ένδειξη κοινωνικής προσφοράς. Θα ππέσει η μήτρα του.

Λύση? ΛΥΣΗ? Να επιβάλλεται η νομοθεσία παντού και πάντοτε και συνεχώς ώσπου να φτάσει ο Κυπραίος να καταλάβει τον λόγο ύπαρξης της νομοθεσίας. Που δεν είναι να τον ξιβολέψει, αλλά να μας βολέψει όλους!

Άλλος ένας παράγοντας που προσθέτει στην ασχήμια που καλύπτει τις ομορφιές της χώρας μου, είναι τα προαναφερθέντα hummer. Ποιο εν το επόμενο βήμα? Tanks??

Το ππόιντ αυτής της ανάρτησης είναι ότι όταν κανείς έχει μήνες να οδηγήσει στην Κύπρο, είναι σημαντικό όπως επανενταχθεί στην οδική κυκλοφορία σταδιακά. Μισή ώρα στους δρόμους την πρώτη μέρα, μία την δεύτερη και ούτω καθεξής. Αυτό είναι ακόμα πιο καίριο όπως ακολουθείται σε περιόδους καύσωνα που όλοι, συμπεριλαμβανομένου κι εσένα, έχουν μαραμένο μαρούλι αντί για εγκέφαλο. Πέντε ώρες στους δρόμους με την πρώτη (δηλ. να οδηγείς με εμπόδια ενώ δεν είσαι expert στο Need for Speed) αποδεικνύεται μοιραίο λάθος και πολύ πολύ κακό για την ψυχική υγεία. Με άλλα λόγια ήρθα Κύπρο και περνάω την κλασσική φάση των πρώτων ημερών “όλα μου την σπάνε”, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε “όλα είναι τέλεια” όταν φτάσει ο καιρός να ξαναφύγω.

Το άλλο ππόιντ αυτής της ανάρτησης είναι ότι όλα αυτά κουράζουν το μάτι, χαλουν την διάθεση, τόσες πολλές άχρηστες πληροφορίες και σκουπίδια είναι μεγάλος παράγοντας καθημερινού άγχους που όμως “εύκολα” μπορεί να ανατραπεί. Γιατί κατά τ’άλλα ως γνωστόν, όλα είναι τέλεια!

Advertisements
12 Comments leave one →
 1. 04/08/2010 15:11

  το θέμα του παρακαρίσματος, εκτός από ασχήμια, προκαλεί και κινδύνους.

  Εκτός από τη νομοθεσία, η λύση είναι ο σεβασμός του κοινωνικού συνόλου, που ως γνωστόν, γενικώς στο νότο είναι έννοια γνωστή όσο και η κβαντοφυσική.

  Κοινώς είμαστε βάρβαροι, απολίτιστοι και παρτάκηδες.
  Νομίζω πως είναι ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω στην πανέμορφη κατά τα άλλα χώρα μου.

 2. Andreas permalink
  04/08/2010 20:15

  Εμένα αντιθέτως εκφράζει με η εμμονή οργάνωσης και του να είναι τα πάντα συγυρισμένα στην εντέλεια.
  Αν με φκάλεις έξω που τζίνο που έχω στο νου μου ,βραχυκυκλώνω πανεύκολα.

  Το πρόβλημα τουτο που αναφέρεις έσιει να κάμει με την αρχιτεκτονική των πόλεων και όι με την ευρωπη.
  Επίσης ο επιτροπος περιβάλλοντος αναφερε οτι στο εξωτερικό υπάρχει νόμος και για το πως θα φαινεται ένα μαγαζί.
  Δυστηχως κανενας ως τωρα εν ενοιάστηκε κανένας για τέθκιο νόμο.

  Που την στιγμή που εν αναφέρθηκε καν προς συζήτηση ένα τέθκιο θέμα , δύσκολα βλέπω στο εγγύς μέλλον κάτι τέθκιο.

  Α.Τζιαι 6 χρόνια στην ευρώπη εννε τπτ.Ειδικά δε που εμπήκαμε χωρις καμια προετοιμασία (ελέω κυπριακού).
  Έχουμε πολλά ψουμιά κόμα για να πιάσουμε τα καλά των βορειοευρωπαίων.

  Υπομονή και πρεπει κι εμείς να καταγγέλουμε τα κακως κείμενα.

 3. 04/08/2010 20:28

  Με τες ταπέλλες υπάρχει τζιαι άλλη λυση τζιαι να τες δεις ούλλες πως μιτσιανίσκουν.

  1. Φκάλλεις άδειαν. Όσες δεν έχουν άδειαν αφαιρούνται με τα έξοδα της εταιρίας που διαφημίζουν. Η άδεια περνά από επιστροπήν αισθητικής.

  2. Όποιος έχει άδειαν, χρησιμοποιεί τον δημόσιον χώρον. Ο δημόσιος χώρος ανοίκει στον δήμο τζιαι ο δήμος εφαρμόζει τέλη ανάλογα με την επιφάνεια με την οποίαν η ταπέλλα επεμβαίνει στον δημόσιο χώρο.

  Στην Βενετία τζιαι σε μερικές περιοχές της Σαντορίνης όπου εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες οι ταπέλλες είναι από ανύπαρκτες σε μικρότατες.

 4. 05/08/2010 08:56

  Εχετε μεγάλη πλάκα. Δεν έχω καταλάβει ακόμα αν το μπλογκ υπάρχει για να γράφεις απόψεις κλπ ή για να γράφεις οτιδήποτε στα τσιπριακά ή και τα δύο! Anyway, όταν θα πας με το καλό στη Σουηδία, θα σου λείψει το χάος και η μεσανατολική του γοητεία. Θα βλέπεις ταπέλλες και θα πεταρίζει η Μεσόγειος μέσα σου!

 5. 06/08/2010 07:59

  χεχε, κάποια εσυνήθισε το Sweden τζιαι τωρά κακοφαίνεται της το Κυπριστάν !!!!!
  welcome dear!!!

 6. 06/08/2010 08:53

  Πέστα χρυσόστομε Ktino! Ξεχνάει oτι there is no place like home, ακόμα κι αν αυτό είναι γεμάτο φωτορύπανση

 7. praktwr permalink
  06/08/2010 09:10

  filenada mou!sth adkeia xwrafa pou anaferes ektos pou tapeles, vriskeis kai autokinhta pros pwlhsh sth kalhterh..an den einai apla ksapwlhmena epeidh en ta 8eloun…kai touto se oikistikes perioxes epishs, ksapwlhmena na sapizoun kai na mazefkoun tous kattous ths perioxhs an oxi fi8kia.

  to provlima nomizw einai h pantelhs ellipsi sullogikhs suneidhshs. en ginetai o geitonas na kladeukei to klima, giasemi, foinitzia, u name it kai na ksapwla ta xorta mes th xwrafa apenanti pou to spiti sou.

  na sou 8umhsw th fash me th xwrafa apenanti pou to patriko mou!nai wraia ka8arisan thn xwrafa pou tapeles, autokinhta, ksimarishies ktl, duo mhnes argotera h xwrafa parousiazei thn idia eikona kai to dhmarxeio paizei pello..

  souhdia kai pali souhdia!

 8. unshavedbastard permalink
  09/08/2010 16:52

  πιο γαουροσύνη εννα παρκάρουν μπέντλι τζαι μαλακίες πάς τες θέσεις αναπήρων.
  προκαλεί μου αηδία..

 9. Andreas permalink
  09/08/2010 19:27

  Unshaved εγω τούτο που λαλώ εν ότι αμαν σ ενοχλά κάτι καταγγελε το.
  Btw εγω που έπιαα να καταγγείλω είπα στο γραφειο του πολίτη αν θα τον συλλάβουν τούτον, τον παράνομα παρκαρισμένο , γιατί και τούτος ανάπηρος ένει.

  Κάτι άλλο .
  Psychia πια η διαφορα του διαφωνω κάθετα και του διαφωνώ οριζόντια.
  Κανονικά αν εν τούτο που φαντάζουμε πρεπει να βάλει και πλαγίως.

 10. 10/08/2010 10:06

  Εγώ νευριάζω με αυτούς που δεν σέβονται και παν και παρκάρουν στα παρκινγκ των αναπήρων, να τους κόφκεται πρόστιμο ρε παιδίν μου. Οι ανάπηροι εν έχουν ψυχήν; Επίσης ενα άλλο πράμα με τις ταπέλες, τζίνες στις στάσεις των λεωφορείων που πιάνουν ούλο το πεζοδρόμιο και δεν μπορεί να περάσει με αμαξούαν με αναπηρικό καροτσάκι. Δηλαδή για κάποιους εν πιο σημαντική μία διαφήμιση που την ασφαλή διακίνηση των ανθρώπων; Και να πεις τούτο με τις ταπέλες στις στάσεις εν σε ούλες τις χώρες σχεδόν αλλά τουλάχιστον τζίνοι έχουν τα διπλάσια μην σου πω και τριπλάσια σε πλάτος πεζοδρόμια από εμάς!

 11. 10/08/2010 15:31

  καλωσόρισες στην φρικτή μας καθημερινότητα… θα μπορούσες να πεις και άλλα πολλά αλλά μάλλον δεν ξαναξεμύτισες από το σπίτι!

 12. maria permalink
  29/08/2010 18:42

  αμα γω τα λεγω, αμα ποιος με κούει??
  γω ειμι κουφη και με πονουν τα ματουδια μ μ αυτα που γλεπω καθημερνις..
  ξερ΄ς ποσες φορες τα πα και τα ξαναπα? αμ ξερς που με γραφνα? κει που νομιζεις!

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: