Skip to content

12 του Φεβράρη

12/02/2010

Μεσονότια Σουηδία, κέντρο.

12 Φεβρουαρίου. Η μέρα που όλοι επερίμενα.

Ανατολή ήλιου: 7:43

Δύση ήλιου: 16:45

9 ώρες, 1 λεπτό και 47 δευτερόλεπτα φωτός (το μεσημέρι έθελεν γυαλλί).

Που σημαίνει: Πάω δουλειά με το φως και φεύγω με το φως.

Που θα σήμαινε: Δεν χρειάζεται να ανάβω τα φώτα στο ποδήλατο κάθε φορά.

Αλλά: Το ποδήλατο χρειάζεται ισιωτή μετά από μια μετωπική με το πεζοδρόμιο πριν 29 μέρες. Το φρύδι μου το ίδιο.

Οπότε: Δεν μας απασχολούν τα φώτα του μέχρι νεοτέρας. Δηλαδή μέχρι να λιώσουν τα χιόνια. Δηλαδή μακρύς ψαλμός αλληλούια.

 

Στο θέμα μας!

 

Με συναρπάζουν πολύ τα καιρικά φαινόμενα στη Σουηδία. Ο χειμώνας είναι μακρύς και αβάσταχτα ατελείωτος. Η άνοιξη έρχεται κυριολεκτικά overnight. Εκεί που έχει λιώσει τα χιόνια έβγαλε ήλιο για λίγες μέρες και είναι Μάης αρχές, γίνεται μια έκρηξη τζαι γεμώννει ο τόπος όλα τα χρώματα της πλάσης σε χρόνο ρεκόρ. Τζαι έσιει πουλιά, πολλά πουλιά! Ούλλη μέρα τσίου τσίου τζαι τσιλλαρκές. Άηκε που έσιει τζαι κάτι κοράκια που εν αντρέπουνται τζαι τρων σου το φαϊ σου που μες το πιάτο σου μόλις λαχτίσεις μιαν ίντσα. Έρκουνται τζαι οι χήνες για σκοπούς αναπαραγωγής. Παράλληλα αναπαράγονται τζαι οι πάπιες.  Ππέφτει διακριτικό γαμήσι του άλλου κόσμου. Τζαι μεν ακούεις για κοκορομαχίες. Που να δεις χηνομαχίες. Μα δεν έσιει πιο κατζιασμένο τζαι τατσίζικο πτηνό που την Σουηδική χήνα. Τζείν’τες Καναδέζες ποφκάλλουν τες. Τζαι περιττό να σου πω ότι κανένας, ούτε οι πάπιες, ούτε οι άνθρωποι εν τους μπαίνουν. Το καλοκαίρι η φύση γίνεται ακόμα πιο πλούσια τζαι τα εκατοντάδες νεογέννητα χέζουν πράσινα παντού γυρόν που τον ποταμό. Δηλαδή στα γρασίθκια των εξωτερικών χώρων του νοσοκομείου. Τζαι φκαίνουν τζαι οι πιο νόστιμες φράουλες ever (τζαι δεν ακούω κουβέντα). Το φθινόπωρο έρχεται κανονικά τον Αύγουστο, ζακεττούαν σου, ομπρελλούαν σου, τζαι ως τον Οκτώβρη έχεις δει και πάλι όλα τα χρώματα της πλάσης σε μινόρε, έχεις φορέσει χοντρό αντιανεμικό μπουφάν, και έχει ξεψυχήσει και το τελευταίο φύλλο.

Μια μέρα που έφκαλλα φωτογραφίες τον θάνατο

Τζαι ώσπου να πεις Δεκέμβρης, εν αφτούμενα τα φώτα ούλλη μέρα, επανέρχεται η τάση “κρεμμύδι” στην μόδα ρουχισμού και υπόδησης, σκοτεινιά, μιζέρια, κρύο, βροχές, αέρας, τρεις ομπρέλλες μου εχάλασεν φέτος τζαι που τότε κυκλοφορώ μόνο με κουκκούλλα, χιονίζει, κάμνεις λλίην χαρά, Φεβράρης, έκαμες κανιά αππάρου που το χιονοπερπάτημα μες το ψύχος, τζαι αρκεί πολλά ο Μάρτης που τάχα εννά φέρει την άνοιξη αλλά τελικά εννά φέρει τον Μήτα, τζαι εσύ εννά τον πιάσεις.

Γκρίζες περίοδοι που χρίζουν προφυλακτικής αντικαταθλιπτικής θεραπείας: Μάρτης-Απρίλης, Νοέμβρης-Δεκέμβρης.

 

Πιο συναρπαστικό όμως εν το θέμα νύχτα/μέρα.

Αν η Σκανδιναβία είχε διάγνωση θα ήταν μανιοκατάθλιψη.

Η ανάρτηση “35 τζαι πόψε” γράφτηκε πριν 35 τζαι εψές μέρες, επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις, το όριο των 9 ωρών ηλιοφάνειας θα ξεπερνιόταν στις 12 του Φλεβάρη. Εππέσαν μέσα, τζαι εθεώρησα την ιστοσελίδα έγκυρη. Η τελευταία φορά που είχε πάνω από 9 ώρες μέρα ήταν στις 29 Οκτωβρίου. Η σημερινή ηλιοφάνεια ξεπέρασε σε διάρκεια αυτή της 11 Φλεβάρη κατά 5 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα! Από τώρα και στο εξής η μέρα θα μεγαλώνει με άλματα τεράστια. Για παράδειγμα η ηλιοφάνεια σήμερα είναι 9 ώρες και 1 λεπτό. Στις 12 του Μάρτη (σε ένα μήνα) θα είναι 11 ώρες και 29 λεπτά (+2μιση ώρες). Στις 12 του Απρίλη 14 ώρες και 24 λεπτά (+3 ώρες) και στις 12 του Ιούνη 18μιση ώρες. Διπλάσια και βάλε από σήμερα.

 

Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου είναι στις 21 Ιουνίου όπου ο ήλιος ανατέλει στις 3:43 και δύει στις 22:19. Η μέρα έχει διάρκεια 18 ώρες και 35 λεπτά. Εκείνη την περίοδο του χρόνου σκοτεινά δεν είναι ποτέ. Γίνεται μπλε, αλλά δεν γίνεται μαύρο.

Έτσι ήταν στις 7 Ιουλίου 2008, 23:40

 

Η μικρότερη μέρα του χρόνου είναι στις 21 Δεκεμβρίου (όπως σε όλον τον κόσμο) όπου ο ήλιος ανέτειλε στις 8:54 και έδυσε στις 15:00. Η μέρα είχε διάρκεια 6 ώρες και 5 λεπτά. Εκείνη την περίοδο του χρόνου φωτεινά δεν είναι ποτέ. Γίνεται μπλε ή άσπρο αλλά δεν γίνεται κίτρινο. Κατά τ’άλλα, όσο που να βλέπεις να περπατάς.

Έτσι ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2009, 14:30

18:35 – 6:05 = 12 ώρες και 20 λεπτά (που τες 24!) διαφορά ηλιοφάνειας μικρότερης/μεγαλύτερης μέρας.

Για να κάμεις την σύγκριση, στην Κύπρο η ανάλογη διαφορά μικρότερης/μεγαλύτερης μέρας είναι:

14:32 – 9:47 = 4 ώρες και 45 λεπτά (που τες 24 πάλε).

 

Παίρνω μισό λεπτό να το επεξεργαστώ. Πάρε κι εσύ.

.

.

.

Επεξεργάστηκα το.

Εν εξωφρενικό!

Μανιοκατάθλιψη λαλώ σου!!

Οι ντόπιοι εν τόσο εξαντλημένοι ψυχολογικά, που εν έχουν ενέργεια να αφιερώνουν σε μικρότητες όπως η κακεντρέχεια, η καχυποψία και ο παρορμητισμός. Γι’αυτό λειτουργούν τα συστήματα τους.  Εκατάλαβες? Έν τζαι εν καμιά φιλοσοφία.

 

Η Μεσονότια Σουηδία, κέντρο, έχει το ίδιο γεωγραφικό πλάτος – βρίσκεται δηλαδή σε αναλογικά ίδιο “ύψος” πας τον χάρτη – με τα νότια παράλια της Αλάσκας, την μέση του Καναδά (όπου δεν κατοικεί πλάσμα) και την Αγία Πετρούπολη.

Η Αγία Πετρούπολη να μας ελεήσει.

Advertisements
8 Comments leave one →
 1. diasporos permalink
  12/02/2010 21:55

  Χάλια η ζωή σας κόρη στην παγοχώρα.

  Το χειρότερο πράγμα εν η σκοτεινιά ή η συννεφιά?

  H ψυχή του ανθρώπου θέλει κλίμα μεσογειακό.
  Μόνο οι ταράνδοι έπρεπε να ζούνε σε έτσι χώρες.

  Ο κόσμος το κάνει για να του φύει το ψυχοπλάκωμα εχτός που το να πίνει τα πλευρά του; )

 2. 13/02/2010 13:50

  Οι ντόπιοι εν τόσο εξαντλημένοι ψυχολογικά, που εν έχουν ενέργεια να αφιερώνουν σε μικρότητες όπως η κακεντρέχεια, η καχυποψία και ο παρορμητισμός. Γι’αυτό λειτουργούν τα συστήματα τους. Εκατάλαβες? Έν τζαι εν καμιά φιλοσοφία.

  Τζι εγώ έτσι το είχα σκεφτεί. Μπράβο σου, πάντως, εγώ εν θα άντεχς πάνω που 5-6 μήνες έτσι.. 4 μέρες αν δεν έχει ήλιο τζαι θέλω να κάθουμαι σπίτι, να τρώω, να είμαι μίζερη, όι να πάει τόσον τζαιρόν…

  Αλήθκεια, ζηλέυκω την ΤΟΣΗΝ προσαρμοστικότηταν…

  Cheers!

 3. κουλλούριν μουσσιεμένον permalink
  14/02/2010 00:22

  κι όμως η Σουηδία έχει τον Μπέργκμαν! Νομίζω πως ό,τι ξέρω από Σουηδία έμαθα το που τες ταινίες του. Εβάλλαν τα μωρά να τζιοιμηθούν τζιαι έξω εσουρούππωνε. Τζιαι εσκέφτουμουν η άσχετη: άραγες τωρά εμεσομερκάσαν τζιαι έννα κόψουν το κουρίν τους; Παρομοιως άκουσα και για τις αγριοφράουλες. Έν πράγματι τόσο ωραίες όσον εσιαίρουνταν να τες συνάουν;

  Πόσο πέφτει η θερμοκρασία στα μέρη σου; – έν εθκιαίβασα ακόμα τα παραπάνω ποστ σου, γιαυτό και η ασχετοσύνη.

  Καταθλιπτικά πορτρέτα μόνο από τον Καουρισμέκι θυμούμαι τωρά – Φινλανδία. Μια άλλη παράξενα καταθλιπτική πόλη.

 4. 14/02/2010 11:52

  Διάσπορε, το χειρότερο εν η σκοτεινιά στην οποία συντείνει και η συννεφιά. Το κράτος προσφέρει άπλετα activities σε πολλά χαμηλές τιμές, να ποσκολιέται ο κόσμος. Αλλά οι ντόπιοι εν συνηθισμένοι. Το καλοκαίρι όμως εν χαρά θεού. Ολόκληρον τον ένα μήνα που διαρκεί :Ρ

  Moonlight εγώ εν εκατάλαβα να επροσαρμόστηκα. Το μόνο που κάμνω ένει να μουρμουρώ τζαι να προσπαθώ να καταλάβω γιατί εν έτσι παράξενα ούλλα δαπάνω. Μπορεί να εν τζαι ένας τρόπος προσαρμογής τούτος.

  Κουλλούρι, ένα ποστ πρόσφατο που θα σε μπάσει και μέσα στα κρύα είναι αυτό: https://psychia.wordpress.com/2010/01/20/hlie-mou-hlie-mou/. Επίσης μπορείς να διαβάσεις και για την εντελώς αντίθετη κατάσταση, αυτήν του καλοκαιριού εδώ: https://psychia.wordpress.com/2008/07/07/%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B5/.

  Ο Μπέργκμαν είναι μια πραγματική πολιτιστική κληρονομιά για τη Σουηδία. Ότι σου λαλεί να το πιστεύκεις. Εσύ μόνο πρόσθετε την ανάπτυξη της τεχνολογίας των τελευταίων 20-30 χρόνων και τσουπ, βρίσκεσαι στη Σουηδία του σήμερα.

 5. strovoliotis permalink
  14/02/2010 17:41

  Χμμ, τούτη ούλλη η αριθμολαγνεία για τις μέρες, τίς νύχτες κλπ, μάλλον αγχώδης μου φαίνεται 🙂

  Ενδιαφέρον ο λογαριασμός όμως! Θυμίζει μου τον δικό μου που κάμνω κάθε αρχήν του Μαη: Πάνω κάτω 24 εβδομάδες ακολουθούν με πύρουλλον, μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις έστω για τον νεο χειμώνα (ο οποίος όπως γνωρίζουν όλοι οι Κυπραίοι αποδεικνύεται πλειστάκις ψευδοχειμώνας).

 6. κουλλούριν μουσσιεμένον permalink
  14/02/2010 20:48

  Thank you! Τόοσον μείον ευτυχώς έν το έζησα. Επέρασα όμως ένα χειμώνα μεχρι -15 σε σπίτι με σόπα των καρβούνων…

  Τωρά που το σκέφτουμαι οι σουηδοί πρέπει να έχουν πολλά κοινά με τους κυπραίους. Ζούμε ακριβώς τα αντίθετα: όσπου να πεις ερυάσαμεν αθθίσαν τζιαι οι αθασιές, επρασίνισεν η πλάση.

  Άκουσα ένα κουτσομπολιό πως στες βόρειες εκείνες χώρες τα μωρά τζιοιμούνται μες το δωμάτιο των γονιών τους όσπου να μεγαλώσουν αρκετά.. εν αλήθκεια;;

 7. 15/02/2010 15:50

  Αγαπητή Psychia!
  Απορώ πώς ζουν οι άνθρωποι τόσους μήνες μες την σκοτεινιά!! Εγώ στην γλυκεία χώρα Κύπρο που τον τελευταίο μήνα είχαμε πολλές βροχερές-σκοτεινές-παγωμένες μέρες, έπιασε με η κατάθλιψη και μια μόνιμη ανυπομονησία για την άνοιξη….ή έστω τον χειμωνιάτικο ήλιο μας.
  Ούτε το αντίθετο μπορώ να αντιληφθώ….πώς να πέσεις να κοιμηθείς και ο ήλιος να λάμπει και τάχα να πείσεις το βιολογικό σου ρολόι ότι εν νύχτα;;

  Τέλοσπαντων! Να σου πω και κάτι άσχετο με το συγκεκριμένο ποστ….επειδή τις τελευταίες μέρες έκατσα πολλές μέρες σπίτι, κι επειδή δεν έχω καινούριο βιβλίο να ποσκολιούμαι….εδιάβασα πολλά, πολλά ποστς σου και πρέπει να σου πω ότι στα παραπάνω εβάστουν την κοιλιά μου που τα γέλια! :))

Trackbacks

 1. Μπράβο στον Δημήτρη Ιατρίδη, που όλα τα προλαβαίνει! « Τσουκνίδα

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: