Skip to content

Ανακοινωθέν Θανάτου

04/02/2010

Ξέρετε που άμα πεθάνει κάποιος νέος, προτιμότερο μεταξύ 15-30, κάμνουν του σελίδα στο facebook. Ένιγουεϊ, άμα πεθάνει κάποιος σχετικά νεαρός, και άρα “εντελώς άδοξα”, φίλοι/συγγενείς του συχνά αφιερώνουν μιαν σελίδα στην μνήμη του και στον άδικο χαμό του και οι τίτλοι τους περιλαμβάνουν το “στην μνήμη” εναλλακτικά “in the memory of”, και το all time classic R.I.P.

Ας πούμε για χάρη συζήτησης ότι ο νεκρός είναι φύλου αρσενικού γιατί έτσι συνηθίζεται. Εννεν τυχαία που οι άντρες είναι το ασθενές φύλο. Survival of the fittest.

Σε αυτές τις σελίδες συνήθως βρίσκεις την ημερομηνία γέννησης και την ημερομηνία θανάτου, που επιβεβαιώνουν το τραγικό της υπόθεσης, φωτογραφίες του νεκρού όσο διασκέδαζε, έκανε μαλακίες και ανέπνεε (χωρίς υποστήρηξη), όπως κάθε φυσιολογικός νέος της ηλικίας του.   Επίσης θα βρεις σχόλια γνωστών και άγνωστων του θύματος που τον εξυμνύουν. Σε τούντο σημείο σκέφτομαι (χωρίς υποστήριξη) ότι το να πεθάνεις εν ο μόνος τρόπος να ακούσεις τα κομπλιμέντα του άλλου κόσμου και άρα να “ζήσεις” ως ο εξιδανικευμένος εαυτός σου. Το disadvantage είναι ότι εν είσαι τζιαμέ να το δεις, και ως γνωστόν,απού λείπει, λείπει τζαι η μοίρα του.

 

Το πρόβλημα το δικό μου έγκειται στο γεγονός, πως στο 94% των περιπτώσεων (δική μου αντικειμενική στατιστική), δεν υπάρχει μια γραπτή αναφορά στη ζωή του νεκρού, ένα μίνι βιογραφικό ρε παιδί μου, γεννήθηκε εκεί, πήγε σε εκείνο το σχολείο, τα’χε με την τάδε για τρία χρόνια μα εκείνη τον παράτησε πριν 1 μήνα κι από τότε βρήκε την υγειά του (so to speak), ήθελε να γίνει επιστήμονας μα δεν πρόλαβε γιατί πέθανε από …???

Να μας λέει τουλάχιστον με ποιον τρόπο κόπηκε άδικα το νήμα της ζωής του!

 

Λαμβάνοντας υπόψιν τους συνήθης ύποπτους χάρους τέτοιων ηλικιών:

Ήταν απότομο ή ήρθε σταδιακά? Τι διαδραματιζόταν λίγες ώρες πριν το τέλος? Ήταν δυστύχημα με μοτοσυκλέτα? με ή χωρίς κράνος? με πόσα πήγαινε?  είχε πιεί? τι και πόσο? Ήταν δυστύχημα με αυτοκίνητο? με πόσα πήγαινε? με ή χωρίς ζώνη? είχε πιεί? τι και πόσο? Ήταν οδηγός? συνοδηγός? επιβάτης του πίσω καθίσματος δεξιά? πεζός? Είχε προϋπάρχον ιστορικό? είχε διαγνωστεί ή πέρασε απαρατήρητο? πόσο νωρίς στην πορεία της έγινε αντιληπτή η νόσος? Ήταν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή? Ήταν υπερβολική δόση? ποίος ναρκωτικού? να ξέρουμε τι να αποφεύγουμε δηλαδή. Ήταν αυτοκτονία? ποια μέθοδο επέλεξε? ήξερε κανείς πως είχε προβλήματα? ποιοί νιώθουν τύψεις που δεν το πήραν πρέφα? Ήταν καρκίνος? και αν ναι ποιος καρκίνος και για πόσο καιρό τον πάλεψε, και πως το αντιμετώπισε? Καλά, όσον αφορά καρκινοπαθείς κάνουν μια αναφορά στο ψυχικό τους σθένος, δεν έχω παράπονο.

 

Δηλαδή – αν περιγράφω εσάς – κάνετε που κάνετε το ανακοινωθέν θανάτου, κάντε μια αναφορά στον actual θάνατο. Αν όχι γι’αυτούς που όντως ενδιαφέρονται, αν όχι για τους κουτσομπόληδες περίεργους, τουλάχιστον για χάρη κοινωνικής παρατήρησης!

 

Πάντα στη διάθεσή μου σας.

Ευχαριστώ.

7 Comments leave one →
  1. 04/02/2010 16:43

    “Ξέρετε που άμα πεθάνει κάποιος νέος, προτιμότερο μεταξύ 15-30, κάμνουν του σελίδα στο facebook.”

    ….όχι!!!! εν σοβαρομιλάς!!!! jesus!

  2. andreas permalink
    04/02/2010 18:31

    skeftou diladi na sou ertoun toutoi oulloi sta epeigonta, tziamai pou o ypopsifios RIP, akoma akrovatei metaxy zois- thanatou &na prospatheis 3 ta xaramata na pkiaseis istoriko!!

    giatre mou enna ginei kala?

  3. 04/02/2010 21:08

    Εν τζινούρκο δούλεμα τούτον γιατρίνα μου; Μα σοβαρά περιμένεις που νορμάλ ανθρώπους να σου κάμουν διάγνωση. WTF!!!! Το πλάσμαν επέθανε σιόρ. Ήνταν πον να αλλάξει εκτός που την ικανοποίηση μιας αρρωστημένης περιέργειας;

  4. 04/02/2010 22:30

    Η περιέργεια για τα άπαντα του θανάτου είναι απολύτως φυσιολογική και υγιής. Γιατί όμως η έκφραση της είναι κοινωνικά κατακριτέα? Άραγε? Όλες τις φοβίες τους οι λαοί κατά τους αιώνες τις στιγμάτιζαν και τις απαγόρευαν. Κι αυτό δηλαδή φυσιολογικό είναι.

    Άκου αρρωστημένη η περιέργεια μου!

  5. 05/02/2010 13:40

    Ιδέα!
    Ένα facebook application που να μιλά μέσω mobile με γιατρούς νοσοκομεία κλπ και να κάνει αμέσως update στο profile σου ότι πχ έκαμες εγχείρηση κιρσοκοίλη ξερωγώ και είσαι καλά. Από την άλλη θα βγάζει, σε περίπτωση αποτυχίας της εγχειρήσεως, ένα μικρό βιογραφικό, τις χαρούμενες φωτογραφίες, ποιός (επιτέλους) έβλεπε το profile σου πιό συχνά, και ένα μικρό επικήδειο στον οποίο θα έκαναν κόμεντ οι 588 φίλοι σου!

  6. 05/02/2010 18:37

    συμφωνω μαζι σου. (αναρωτιεμαι βεβαια αν θα διαβαζα ποτε κατι τετοιο, με τη θανατοφοβια που με δερνει). βοηθα να καταλαβεις οσα αφορουν και τη ζωη και το θανατο μας- οσο τουλαχιστο ειμαστε ζωντανοι ακομη. 🙂

  7. 07/02/2010 23:13

    Πολλά μακάβριο το ποστ.. Τί σε έπιασε μάνα μου ? :p

    Πάντως εγώ τούτα τα γκρούπ στο φατσοβιβλίο εν τα συμπαθώ. Θεωρώ τα ασέβεια προς τον νεκρό.
    Άσε που ούλλοι βλέπουν την κάπως “μάνα μου ρε” τζαι γίνουντε μέλη απλά τζαι μόνο για να νιώθουν καλά με τον
    εαυτό τους.

Πε μας ρε!