Skip to content

Ου Πέσεις στην Ανάγκη του Κυπραίου

04/11/2009

Μια μερίδα ανθρώπων ρίχνει όλο το φταίξιμο για τα κακά της κοινωνίας μας στους πολιτικούς.

Μια άλλη μερίδα ανθρώπων ρίχνει όλο το φταίξιμο για τα κακά της κοινωνίας μας στους μετανάστες.

Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι μουρμουρούν, παραπονιούνται και κρίνουν μονοδιάστατα, ρίχνοντας το φταίξιμο σε άλλους, και είναι ανήμποροι να δουν πέρα από αυτή την μία διάσταση, ανίκανοι να σκεφτούν ότι μπορεί να φταίει και οτιδήποτε άλλο, οποιοσδήποτε άλλος, και δη, ο ίδιος τους ο εαυτός. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με την λεγόμενη και συχνά επαναλαμβανόμενη έλλειψη αυτοκριτικής.

Αφήνω πίσω το ότι για να γίνει μια σωστή, εμπεριστατωμένη κριτική οποιουδήποτε θέματος, πρέπει να αρχίσει κανείς από τον ίδιο του τον εαυτό. Αντιλαμβάνομαι πως δεν έχουν όλοι την νοητική ανάπτυξη για να το κάνουν.

Αφήνω πίσω και αυτούς που ρίχνουν το φταίξιμο στους πολιτικούς.

Και στέκομαι σε αυτούς που ρίχνουν το φταίξιμο στους μετανάστες.

Παλιότερα διάβαζα ή/και άκουγα σχόλια όπως “ρίχνουν το βιοτικό επίπεδο”, “μας παίρνουν τις δουλειές”, “αυξάνουν την εγκληματικότητα”, “βρωμούν”, και άλλα παραπλανητικά και υποτιμητικά με κάποια ψυχραιμία. Τελευταία όμως νιώθω μια αναστάτωση, έναν αναβρασμό, πιάνει με ο θκιάολος ο μαύρος ρε κουμπάρε! Το θέμα είναι προσωπικό πλέον! Είμαι κι εγώ μετανάστης!

Όταν έγινε η επιχείρηση “σκούπα” στη Φανερωμένη, εσκέφτηκα πως θα ένιωθα αν ένα καλό δειλινό εμπαίναν μες το σπίτι μου παράνομα 3-4 μπάτσοι, εσηκώναν με που τον καναπέ μου την ώρα που έτρωα το φαί μου τζαι εξεκουράζουμουν μετά την δουλειά, εδίνναν με χειροπέδες, εσύρναν με μες την κλούβα μαζί με κάμποσους άλλους που η μητρική μας γλώσσα δεν είναι η σουηδική, τζαι επαίρναν με στο τμήμα για “εξακρίβωση στοιχείων”. Πέτε μου εσείς ρε που υποστηρίζετε τέτοιες επιχειρήσεις, πως θα ένιωθα? Αναστατωμένη? Θυμωμένη? Εξευτελισμένη? Απογοητευμένη?

Δεν έσιει να κάμει με εξακρίβωση στοιχείων μια τέθκοια απάνθρωπη τζαι ρατσιστική πράξη! Έχει να κάμει με εδραίωση φυλετικής υπεροχής, θέλει να δείξει πως ότι τζαι να κάμετε δεν έχετε κανένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα διότι όι μόνο εγεννηθήκατε σε χώρες που σας ανάγκασαν να έρτετε στην δική μας ππουστόχωρα, όι μόνο έχετε το γονίδιο του σκουρότερου δέρματος, αλλά στις χώρες σας δεν μιλούν την ιερή ελληνική! Για όλα τα πάρα πάνω δεν δικαιούστε ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους. Να σας γυρίζει.

Έχει επίσης να κάμει με την εδραίωση της κοινωνικής απομόνωσης όλων αυτών των ανθρώπων. Την εδραίωση στο μυαλό του κάθε πολίτη ότι 1. είναι εντάξει να συμπεριφέρονται οι αρχές κατ’αυτόν τον τρόπο και 2. είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία   μόνο κακό μπορούν να μας κάμουν, ξέρουμεν το πριν τους γνωρίσουμε, οπότε γκετοποιήστε τους, αφήστε τους να σαπίσουν (σάννα τζαι άμα σαπίσει η δίπλα γειτονιά, η δική σου εννά μείνει ανεπηρέαστη).

Τζαι έλα πε μου? Άμα εν εντάξει να συμπεριφέρονται οι αρχές κατ’αυτόν τον τρόπο στους μετανάστες, δεν είναι αυτόματα εντάξει να τους συμπεριφέρονται το ίδιο απαξιωτικά και οι πολίτες??

Προσπαθώ να σκεφτώ πως θα ήταν να ετύγχανα παρόμοιας αντιμετώπισης από την Σουηδική κοινωνία που έχει πάνω κάτω το ίδιο ποσοστό μεταναστών με την Κυπριακή, γιατί με την ίδια λογική, γεννήθηκα σε χώρα που με ανάγκασε να έρτω στη δική τους, έχω το γονίδιο του σκουρότερου δέρματος, και δεν μιλούσα την σουηδική! Πρόσεξε. Εδώ μου επρόσφεραν συγκεκριμένες οδηγίες για γραφτώ στις κοινωνικές ασφαλίσεις, για να λάβω δωρεάν μαθήματα Σουηδικών, για να αποκτήσω άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στη χώρα, για να έβρω δουλειά. ΛΟΓΙΚΑ ΠΡΑΜΑΤΑ που με εκάμαν να σεβαστώ τούντην χώρα με την πρώτη, τζαι οποιοσδήποτε μετανάστης έσιει λλίην τσίππα πάνω του το ίδιο κάμνει. Εμείς σε τούντους ανθρώπους προσφέρουμε ένα αγγούρι (γιατί οι δουλειές που αναγκάζονται να κάμουν σε σχέση με την ακαδημαϊκή τους μόρφωση συχνά εν αγγούρκα) συμπεριφερούμαστεν τους σαν να εν σκατά, τζαι λαλούν μας τζαι ευχαριστώ γιατί απ’το ολότελα, καλή κι η Παναγιώτενα (το αγγούρι)!

Εσκέφτουμουν αν στην καθημερινότητα μου ελάλουν καλημέρα του κόσμου τζαι αντί να μου απαντήσει, εγύριζε αποδοκιμαστικά που την άλλη (τζαι μετά λαλούμε τους Σουηδούς κρυόκωλους), πόσο θα εκαταριούμουν την ανάγκη που τους έχω? Αν αρρωστούσα τζαι ετύγχανα κακής περίθαλψης γιατί είμαι ξένη? Αν ο μάστρος μου με εκβίαζε καθημερινά για να είμαι πιο αποτελεσματική δούλα? Αν εδέχουμουν σεξουαλική εκμετάλλευση από τους ντόπιους? Ρε μα καταλάβετε πόσο σοβαρά εν τούντα πράματα?? Τζαι συμβαίνουν κα-θη-με-ρι-νά στην Κύπρο μας. Τζαι που σκατά τα βασίζουμε? Στο κκόμπλεξ ανωτερότητας μας, σάννα τζαι ούλλοι οι άλλοι εππέσαν που το εξώστ της μοτόρας, μόνο εμάς μας εγέννησε μάνα. Θέλουμε τζαι κράτος δικαίου μετά τη λύση ανάθθεμάν μας. Πριν την λύση είσιες το ρε γάαααρε?

Έχουμεν τζαι ένα κόλλημα με το ότι πρέπει να μας λαλούν τζαι ευχαριστώ! Έλα πε μου όμως, ποιος που τους 150 που επήαν διμμένοι στο τμήμα, θα μας ξαναπεί ευχαριστώ?  Ποιός που καθημερινά είναι θύμα κακομεταχείρισης θα μας ξαναπεί ευχαριστώ? Εννά’σιει άδικο να ξιτιμάζει που το πρωί ως την νύχτα την πουτάνα την τύχη του τζαι την πουτάνα την κοινωνία μας? Κόφτει τον να γίνει μέρος της? Θκυό ππαλλιές, σε μια νύχτα, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, εδιαιωνίστικε το πρόβλημα τζαι  *κου-κου* δεν φταιν οι μετανάστες για τούτο!!

Μιλώ για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Εν λέω πως εν ούλλοι οι μετανάστες αγιούθκια. Όπως σε ούλλες τες ράτσες υπάρχουν τζαι τα κακοποιά στοιχεία.

Αλλά τι?

Να μεν συγκρίνω τους Κυπραίους μετανάστες με τους υπόλοιπους? Εν διαφορετικό για μας? Γιατί? Γιατί εμείς είμαστε πολιτισμένοι? Αν είμαστουν πολιτισμένοι θα επροσφέραμε στους μετανάστες μας τις άνωθε ευκαιρίες να διαπρέψουν, και όσους ο νους τους κόφκει τζαι η καρδιά τους το θέλει, θα το εκάμναν! Γιατί εν ήρταν στην χώρα μας με μυστική ατζέντα να μας καταστρέψουν, να μας περιπαίξουν, να μας κλέψουν τζαι άλλα παρανοϊκά, αλλά για να έβρουν μια καλλύτερη ζωή, τούτο ακριβώς που κάμνουν τζαι οι Κυπραίοι μετανάστες! Γιατί να μεν συγκρίνω? Επειδή εμείς είμαστε ευρωπαίοι? Δηλαδή το πως αντιμετωπίζουμε τους άλλους έσιει να κάμει με τις πολιτικές αποφάσεις άσχετων? Πριν 5 χρόνια ρε αμπάλατε εμπήκες στην Ευρώπη τζαι νομίζεις πως overnight εγίνικες ευρωπαίος? Πριν να μπούμε στην Ευρώπη δηλαδή θα ήταν αποδεχτές τέτοιες συμπεριφορές εναντίων μας? Οξά? Οξά ήμαστουν τζαι πριν την Ευρώπη πλάσματα του Θεού? Νομίζεις πως τον τζαιρό που εφεύκαν μπουλούκια οι Κυπραίοι μετανάστες ήταν ούλλοι τύπος και υπογραμώς? Όξα σήμερα που μεταναστεύκουμεν λλιότεροι, είμαστεν εκλεχτές περιπτώσεις τζαι καλά παιθκιά? Να σε ενημερώσω πως τζαι ο μιτσής ο Αεροπόρος που είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά και μπορώ να επιβεβαιώσω πως δεν φταίνε τα ΜΜΕ για το κακό του όνομα, εμετανάστευσεν στην Αγγλία.

Για ούλλους έχουμεν να πούμεν, ούλλους να τους σταμπάρουμεν. Οι εγγλέζοι εν μέθυσοι. Οι καλαμαράες εν απατεώνες. Οι Τούρτζιοι εν ο θκιάολος μεταμορφωμένος. Οι Αμερικάνοι εν πασιήες. Οι Γερμανοί εν αδίσταχτοι. Οι Ρουμάνες εν πουτάνες. Οι Ρώσσοι εν μαφιόζοι. Οι Σουηδοί εν κρυόκωλοι. Οι Κινέζοι εν λιμπούροι. Οι Ιάπωνες εν ρομπότ. Οι Ινδοί εν βρωμισμένοι. Εμείς ήντα εν πού’μαστεν?? Να σας πω εγώ! Εμείς είμαστε οι πιο κκομπλεξικοί που ούλλους. Τούτη η στάμπα μας αξίζει.

Όπως μπορούμε να είμαστε εμείς πόρος και μέσο ανάπτυξης για τις άλλες κοινωνίες, έτσι μπορούν κι αυτοί να συνεισφέρουν αναπτυξιακά (οικονομικά και πνευματικά) στη δική μας. Μόνο να βάζαμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου…

Advertisements
48 Comments leave one →
 1. 04/11/2009 12:19

  Καλά τα λες αλλά που οφείλεται αυτό νομίζεις;

  Λόγω της μικρής κοινωνίας; λόγω του πολέμου; Πολλά χρόνια σκλαβιάς και φκάλουμε τα απωθημένα μας; Επειδή δεν γαμεί ο Κυπραίος αρκετά;

 2. 04/11/2009 12:39

  Άννοιξες μεγάλον θέμαν φιλενάδα τζιαι συμφωνώ πολλά μαζί σου. Αντί να κάτσω να κάμω ανάλυση να σου πω την λύση. “Φιλελευθερισμός”

  Ο φιλελευθερισμός βάλλει τζιαι προτάσσει το πρωτείον του ΑΤΟΜΟΥ πάνω που φυλή, θρησκεία, οικονομική κατάσταση, εθνοτική καταγωγή, σεξουαλικόν προσανατολισμόν, ηλικία κλπ.

  Μόνον οι δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις τζιαι τα κατάλοιπα που μας αφήσαν τσουβαλιάζουν τον κόσμο σήμερα (ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, μετανάστες, ιθαγενείς, εργάτες, βιομήχανοι, έχοντες, μη έχοντες, άνδρες, γυναίκες, νέοι, γέροι κλπ).

  Μόνο στο πολιτικό σύστημα που το ΑΤΟΜΟ τυγχάνει απόλυτου σεβασμού τζιαι αντιμετώπισης που τον νόμο, ανεξαρτήτα που τα χαρακτηριστικά του που το καθορίζουν, μπορούμε να μιλούμε για κοινωνία ισότητας. Οτιδήποτε άλλο καταπατά μια ομάδα πληθυσμού εις βάρος της άλλης, είτε τούτοι εν μετανάστες, ή οτιδήποτε άλλο.

  Τες απολογίες μου σε δεξιούς τζιαι αριστερούς για τα εξανθήματα που μπορεί να προκάλεσα με την ιδέα. Ευτυχώς η Ψυχία εν γιάτρενα 🙂

 3. Εμπλεκόμενη permalink
  04/11/2009 13:32

  Κι εγω τα ίδια νιώθω βρε παιδι μου. Έζησα αρκετό καιρό σαν ξένη σε άλλες χώρες και με πονάει ο τρόπος που βλέπουν τους ξένους εδώ στην Κύπρο. Τα απαξιωτικά σχόλια προέρχονται και από άτομα που με καμία δύναμη δε θα πίστευες ότι έχουν αυτές τις ιδέες. Επαναστατεί κάτι μέσα μου, γιατί σκέφτομαι πως θα ένιωθα εγώ αν στο εξωτερικό μου συμπεριφέρονταν έτσι.. Αντιθέτως, ο τρόπος που με δέχτηκαν οι “τόπακες” – ευρωπαιοι και μη- ήταν συγκινητικά καλός. ούτε στην Κύπρο δεν έχω νιώσει ποτέ μου τόσο άνετα.

  Από την άλλη, δε λέω ότι πρέπει η Κύπρος να μαζέψει όλες τις φυλές κατατρεγμένων του κόσμου και να τους δίνει επιδόματα αβέρτα αδειάζοντας τα κοινωνικά ταμεία, αλλα… everybody deserves a chance.
  Εκ πείρας, οι άνθρωποι δεν εκτιμούν, ούτε νοιάζονται για μια χώρα, επειδή απλά τους προσφέρει χρήματα, αλλά επειδή εκτιμούν και νοιάζονται για τους ανθρώπους της. Κι αυτό αρχίζει από τον καθένα μας.

 4. 04/11/2009 13:56

  Νομίζω πως είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει ποτέ και οφείλω να σε συγχαρώ! Και δε χρειάζετε να είσαι μετανάστης για να τα καταλάβεις όλα αυτά. Αρκεί να είσαι λιγάκι άνθρωπος.

  Στην Ιταλία τα πράγματα είναι λίγο πολύ τα ίδια με ελλάδα και κύπρο. Ο ξένος είναι ξένος και αντιμετωπίζετε αναλόγως. Καθημερινά τα μπερλουσκονικά κανάλια έχουν και ένα θέμα για κάαποιον μετανάστη που έκανε αξιόποινη πράξη. Για τις καθημερινές αναίτιες τις περισότερες φορές επιθέσεις απέναντι στους ξένους δε μιλάει κανείς. και το πιο τραγικό απο όλα είναι πως όποιος ξένος καταφέρνει να φτιάξει μια ζωή εδώ (είτε να παντρευτεί, είτε να πάρει χαρτιά για μονιμότητα) περνάει αυτομάτως στο άλλο στρατόπεδο. Είχα ένα συνάδελφο έλληνα ο οποίος πριν κανα δυο χρόνια την ώρα που εφημέρευε μπήκαν καραμπινιέροι, τον μάζεψαν και τον πήγαν στο τμήμα για εξακρίβωση. Εξευτελισμός και καταπάτηση ελευθερίας με θεατές. πριν 6 μήνες ο ίδιος παντρεύτηκε Ιταλίδα και πήρε ιταλικό διαβατήριο. Έχει γίνει τόσο μεγάλος πολέμιος των ξένως που κατακλήζουν τον επήγιο παράδεισο που λέγετε Ιταλία. Και αυτό είναι απίστευτα τραγικό…

  Και πάλι συγχαρητήρια για την ανάρτηση!

 5. 04/11/2009 19:17

  Stands up and claps with a grin.

 6. 04/11/2009 19:39

  Εύγε Ψυχία! Πάλι κέντησες!

  Ρε Φιρφιρίκκο, πες ρε φίλε τζιαι σε μας που εν τούτον το σύστημα του φιλελευθερισμού να πάμε να ζήσουμε τζιαι μεις. Τελικά το κόλλημα σου αθθυμίζει μου κάποιους κολλημένους με την πάλαι πότε σοβιετία. Που μας λαλούν ότι αν δεν ήταν οι άνθρωποι το σύστημα θα ήταν τέλειο.

  Περίμενε ένα λεπτό. Προσπαθώ να ερμηνεύσω την τελευταία πρόταση. Μήπως εννοείς ότι το σύστημα του φιλελευθερισμού εν υπάρχει και το προτείνεις εσύ; Εεε αν εν όντως έτσι, το πρόβλημα σου εν ακόμα μεαλλύττερον. Νάσαι καλά τζιαι να χαίρεσαι!

 7. 04/11/2009 19:48

  Μπράβο ρε Ψυχία. Είπες τα πολλά καλά. Κυρίως στέκουμαι στο “κράτος δικαίου”. Ο κυπραίος ορίζει το δίκαιο μόνο όσον αφορά στον εαυτό του. Για τους άλλους χέστηκε. Τζαι για τα δικά τους τα δικαιώματα κάποιοι εν έτοιμοι να πατήσουν τους άλλους μες το λαιμό. Αλλά μόνο για τα δικά τους. Είμαστεν κκομπλεξικοί μέχρι αηδίας τζαι εγωκεντρικοί.

 8. enthousiasmenos permalink
  04/11/2009 20:23

  ωραιο ποστ.
  οφειλεται στην ελλειψη παιδειας κατα την αποψη μου κρις.

 9. 04/11/2009 20:47

  Για να το πάρουμε λλίο πιο βαθκιά το θέμα για λόγους καλύτερης του κατανόησης, πιστεύκω πως οι ρίζες της ξενοφοβίας μας έχουν να κάμουν τζαι με το ότι ως πριν 30-40 χρόνια, η Κύπρος ήταν σχετικά αποκομμένη τζαι απομονωμένη που τον υπόλοιπο κόσμο, πνιμένη μέσα σε κατοχές και εμφυλίους, ο κόσμος συνήθως έφευκεν που την χώρα, εν έρκετουν. Η μετανάστευση στη χώρα μας άρκεψεν δειλά-δειλά την 10ετία του 80 τζαι εξελίχθηκεν ραγδαία που τζιαμέ τζαι τζει την 10ετία του 90 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μετά με τους πολιτικούς πρόσφυγες, και ακόμα περισσότερο το 2000 μετά την ευρωπαϊκή ένωση.

  Που τζιαμέ τζαι τζει εν μες την φύση του ανθρώπου να φοβάται κάτι το ξένο στην αρχή. Ο φόβος ο δικός μας εν υπερβολικός τζαι τούτον έσιει να κάμει με τις ανασφάλειες μας, που σίγουρα έρκουνται που το ότι κουβαλούμε στην νοοτροπία μας (τζαι λόγω πολέμων) ότι οι ξένοι είναι “κακοί”, οπότε ας τους κάμουμε “ππα” που την αρκή να μεν μας πάρουν τον αέρα, το σπίτι, την δουλειά. Αλλά τα επίπεδα που εφτάσαμεν έχουν σίγουρα να κάμουν με την έλλειψη παιδείας, και επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά σε τούτο το μπλογκ, με την έλλειψη αυτοκριτικής.

  Η παιδεία τζαι η αυτοκριτική εν οι μόνοι τρόποι τούτος ο “φόβος” της αρχής να ξεπεραστεί αντί να διαιωνιστεί και να γίνει καθαρός, αδικαιολόγητος ρατσισμός. Σήμερα είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι και κλίνουμε επικίνδυνα προς την διαιώνιση.

 10. Andreas permalink
  05/11/2009 05:16

  Psychia θκιαβάζοντας το 1ο post σου θα συμφωνήσω με το 95% των γραφομένων σου.
  Ένοιωσα δε ,έχοντας το κυπριακό γονίδιο , ότι εκφράζεσαι με την μισήν αλήθκεια.Στο 2ο δε post σου επερίσωσες αρκέτά και περιγράφεις πολλά καλύτερα την κατασταση.
  Σίγουρα αποτελεί έλλειψη παιδείας .ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ.Να το ξαναπώ?ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ.
  Τελικά πόσα προβλήματα μπορέι να λύσει η παιδεία α?
  Να δωθεί όμως παιδεία απο ποιους?Από Σουηδούς ,Άγγλους και Ελβετούς?
  Που Κυπραίους !!!Που τζιε τούτοι την ίδια κατάσταση ζουν.Μήπως έχουν βαθκιές εμπειρίες για να μας διαφωτίσουν?Όι .Όπως είπες τα τελευταία χρόνια άρχισε η μαζική εισροή μεταναστών.
  Άρα θα περάσουν πολλά έτη ακόμα για εξομάλυνση της ξενοφοβίας(και όι εξάλειψης).
  Τις ιδιαίτερες καταστάσεις του νησιού εν θα τις αναφέρω γιατί επισήμανες τις πανω κάτω.
  Υπαρχει όμως μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά μεταξύ των μεταναστών που εν την ανάφερες .¨Αλλο η ελεγχόμενη μετανάστευση και άλλο η λαθρομετανάστευση.
  Πως να μεν έσιη ξενοφοβία ο άλλος όταν έσιη ένα τόσο επιβαρημένο παρελθόν με τους ξένους αλλά ΚΥΡΙΩΣ όταν βλέπει και την αθρόα διέλευση λαθρομεταναστών μέσω των κατχεομένων?
  Είπα σου.Συμφνωνω με το 95% των λεγομέωνων σου αλλά έτσι όπως παει η κατασταση νομίζω είναι ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ σαν να συρνουμεν αφκά σε τοίχον.
  Έχουμε δυστηχώς και το τραγικό παράδειγμα της Ελλάδας οποτε …
  Έννεν τυχαίο δε χώρες που δεχονται μεγαλο αριθμό λαθρομεταναστών αντιμετωπιζουν τους με τέθκιο τρόπο.Η Ιταλία της φιλης πιο πανω εν ένα ακομα χαρακτηριστικότατο παραδειγμα.
  Το πρόβλημα αρχίζει να αποκτά δρόμο λύσης όταν η μετανάστευση είναι ελεγχόμενη.
  ¨Οταν η καθε χωρα και ο κάθε πολίτης της εχει ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ,ακόμα και χωρίς να είναι γεγονός, ότι ο συγκρεκριμένος ξένος βρίσκεται στην χώρα τουγιατί η ίδια η χώρα του χρειάζεται τον για ευημερία και του ιδίου.
  Επίσης εν λάθος να συγκρίνεις χωρες που έχουν διανύσει μια μεγάλη περίοδο ειρήνης,είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ όπως θέλουν το κοινωνικό τους κρατος συνεπικουρούμενο με σταθερή οικονομική ανάπτυξη και όταν πλέον κατέστησαν ώριμοι , άνοιξαν οι ίδιοι τα σύνορα επιβάλλοντας τους δικούς τους όρους υποδοχής των μεταναστών.
  Που θέλω να καταλήξω?Εν λαθος να τα βλεπεις με την μαθκία κάποιου που ζει μακριά και να νουθετείς με την νοοτροπία του “πολιτκά ορθού ” στον υπερθετικότερο ,μάλιστα , βαθμό.
  Με τέθκιο τρόπο εν αποκλειεται να πείσεις τον άλλο να γενεί ακομα παραπάνω ξενοφοβικός.
  Προφανως εν αναφέρομαι σε σενα γιατί εσυ εκαυτηρίασες τα κακώς κείμενα.Μιλώ για όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν στο πρόβλημα της ξενοφοβίας και πραττουν το με τούντο λανθασμένο τρόπο.

  Που διαφωνώ στο κείμενο σου?Ο χαρακτηρισμός ρομπότ δεν εν υποτιμητικός.
  Και δεν ξέρω αν ο άλλος λεει το υποτιμητικά
  Εν τίτλος τιμής για τον ωραιότερο λαό του κόσμου που μεσα που την δουλειά εκαταφερε να αποκτήσει ένα τοσον υψηλό βιοτικό επίπεδο διατηρώντας ,εν αντιθέσει με τους αμερικανούς, την βαθιά ανατολίτικη πουριτανή του κουλτούρα.

 11. 05/11/2009 06:12

  @ Lexi_Penitas

  Δεν υπάρχει πουθενά απόλυτα φιλελεύθερο κράτος, τούτο εν γεγονός. Ούτε κολλημένος είμαι με την σοβιετιά διότι γενικά δεν συνηθίζω να βκάλλω σσύλλους ψοφισμένους περίπατο. Ούτε ψηφίζω κάποιον κόμμα που αναρτά σημαίεες χωρών που έσιει 20 χρόνια που εξαφανιστήκαν. Το κόλλημαν εν άλλοι που το έχουν.

  Αλλά επειδή δεν απαντάς στον ισχυρισμό μου, αν διαφωνείς δηλαδή πως οι διακρίσεις υφίστανται γιατί τα εκάστοτε πολιτικά συστήματα προστατεύουν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες έναντι όσων δεν ανήκουν σε εκείνες τις ομάδες, ακόμα τζιαι τα συστήματα που επιβληθήκαν με την βία για να καταργήσουν διακρίσειςι ημίσh (όσο αγαθές τζιαι ναν οι προθέσεις τους), τότε να συμπεράνω ότι συμφωνείς μαζί μου.

  Ο φιλελευθερισμός, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές θεωρείες δεν υπόσχεται τον παράδεισο στην γή. Υπόσχεται μόνον την εξασφάλιση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να καθορίζει το μέλλον του χωρίς τον βραχνά του κράτους. Πε μου τωρά αν σου φαίνεται άδικο, παράξενο, ανεφάρμοστο ή ρατσιστικό αν στην Κύπρο πας την ταυτότητα μας έγραφεν μόνον το όνομα μας τζιαι τίποτε παραπάνω. Αν εψηφίζαμεν σαν Γιώργος, Αντρέας, Ειρήνη, Μεμέτ. Σκέψου το, γίνεται. Σκέφτου αν εβλέπαμεν συμφέρον βάση των πραγματικών μας αναγκών τζιαι επιδιώξεων τζιαι όι ενός επιβεβλημένου διαχωρισμού στη βάση της “εθνότητας” που καλλιεργείται τζιαι αναπαράγεται μέσω ενός μονοπωλιακού εκπαιδευτικού τζιαι θρησκευτικού συστήματος.

  Αλλά επειδή στην απάντηση σου δεν μπαίνεις στον κόπο να μου υποδείξεις κάτι εναλλακτικό ή κάποιον αντεπιχείρημα, υποθέτω ότι είτε δεν έσιεις είτε συμφωνείς. Είμαι πολλά καλά τζιαι σιαίρουμαι.
  Τζι εγιώ τζι ο σσύλος μου.

 12. 05/11/2009 14:43

  Parolo pou eimai metanasths tziai egiw noiwQw oti h Kypros en mia rotsa pou O Qeos afhken gia mas mesa sthn mesh ths Qallasas. Tromokratoume me thn idea oti se llia xronia mporei na men yparxoume. Eimaste 750 sihliaes psisies tziai en efkolo na afanistoume. Nomizw oi kypraioi en symeriferoyntai etsi epeidh en agrammatoi nomizw symperiferountai etsi epeidh noiwQoun na apeilountai. H efQinh paiftei sthn kybernhsh tziai thn evrwpaiki enwsh na prostatepsei ta ejwterika synora mas gia na men anagkazete o kosmos na en ratsisths.

 13. Andreas permalink
  05/11/2009 15:40

  Πε τα τζιε συ.Δαμέ η ευρώπη εν ηξέρει τι θα πει λαθρομετανάστευση και εν μας έν μας έδωκε κονδύλια για επίβλεψη της πράσινης γραμμής.Δαμέ εφρίξαν ανθρωποι της Ε.Ε. όταν επίαν στην Ελλάδα και είδαν πως στοιβαζουνται τούτοι οι ανθρώποι ( ελεαντουστα αλλα εν τους ελαμβάναν υπόψη.)Και τούτα ούλλα κάμνει τα η Τουρκία αλλα τουμπεκί.
  Όταν ερωτήσαν υπουργό της φιλανδίας για το πόσοι λαθρόμετανάστες εισέρευσαν στην χώρα του είπε 3-4.Και λεει του χιλιάδες προφανώς.Οι λεει 4 νομάτοι.Που να καταλάβουν τωρά οι βορειοι τι συμβαίνει στον νότο.
  Θέλω να καταλήξω ότι εννεν τοσο απλα τα πραματα και εν λλίουνται με νουθεσίες.
  Θελει παιδεια και αίσθημα ασφαλειας όπως έιπεν ο πιο φίλτατος με το προηγούμενο ποστ του.
  Firfifi ετρόμαξα με τα όσα εθκιαβασα.Είσαι παντελώς λαθος.Ακόμα και μετην κρίση εν επήρες κάποια μαθήματα?

 14. Ε_ξοριστος permalink
  05/11/2009 16:40

  emeis ti eimaste?? i erwtisi pou me vasaniozei k emna poly kero twra. giati dierotoume, pou skata ivrame touto to toupe oulo, k pios demonas mas efiteye toutin tin eksipnovlakia pou mas diakatexi. k stin erwtisi, ti eimaste emeis, egw nomizw oula kina pou anaferes gia tous allous laous psychia, me kapion tropo(egamisa mas 1000 diaforetikes ratses) edoka mas ta emas se ena paketo.k se super prosfora, themas. nomizw eginame etsi skataes meta ton polemo pou mas eshionosan kamia pendarodekara mes to nisi. alla toso TOUPE re koumpare?… sit the ball “nakko” down, kipree malaka

 15. 05/11/2009 16:53

  Εντάξει ας μη τα ισοπεδώνουμε όλα. Υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται τους ξένους, που έχουν μια A παιδεία και δεν έχουν τόσο ΤΟΥΠΕ όπως λέει και ο Ε_ξοριστος.

  Τωρά πόσοι είναι και δεν είναι αυτό δεν το ξέρω. Απλά επειδή είμαστε λίγοι ξεχωρίζουν οι “νεοκύπριοι”

 16. Andreas permalink
  05/11/2009 18:56

  Αγαπητε chris παντα οι λλίοι κάμνουν την διαφορα και κυρίως όταν το προβλημα εν τόσο πασιφανές ΝΑΙ να τα ισοπεδώνουμε τα πράματα ,να προσεγγίζουμε το προβλημα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ και οταν δούμε τρομερή βελτίωση τότε “νομιμοποιούμαστε ” να πουμε
  οκ ας μεν τα ισοπεδώνουμε όλα.

 17. 05/11/2009 20:51

  momizw h xenofovia einai antistrofws analogh tou poso asfalhs aisthanetai kapoios k san poliths ths xwras tou (me thn ennoia na einai diasfalismena ta dikaiwmata tou), k se atomiko epipedo ( me thn ennoia na gnwrizei k na pisteuei ston eauto tou). gia pollous istorikooikonomikopolotikofewgrafikous logous, se epipedo xwras, k oi ellhnes k oi kyprioi einai anasfaleis. se atomiko epipedo, panta ephrreazei pou zeis k diamorfwnesai san proswpikothta.

 18. 05/11/2009 21:07

  epishs, twra pou to thymamai, sta 21, se mia parea, eixa anamashsei kapoia ratsistika sxolia gia tous kyprious (poso eunohmenoi htan apo to ellhniko dhmosio se sxesh me emas tous ellhnnes). gia na mou apanthsei plhgwmenh mia glykytath kopelia, pou den hxera pws htan kypria, gia to pws eixe megalwsei me ellhnikh syneidhsh – klp pou de thymamai. alla thymamai poso ntraphka k stenaxwrethika pou th stenaxwrhsa, k poso einai diaforetiko to pws proslamvaneis ton xeno otan ton vlepeis san anthrwpo apenanti sou.
  o ratsismos katapolemeitai isws me nomous se epipedo koinwnias. se atomiko epipedo, xreiazetai nomizw enas synexes self minotoring skepsewn k antidrasewn.

 19. 05/11/2009 21:07

  @Andreas
  Αγαπητέ Ανδρέα, δεν νομιμοποιώ τίποτε. Απλά είμαι εναντίον της ισοπέδωσης.
  Αντιμετωπίζω το πρόβλημα ρεαλιστικά. Δεν είμαι ρατσιστής και όποιος είναι ρατσιστής προσπαθώ να του εξηγήσω με επιχειρήματα ότι δεν είναι και κάτι ξεχωριστό και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα.

  Παραδείγματα:
  – Όποιος λέει ¨καλά τους έκαμε η αστυνομία στη Φανερωμένη” του εξηγώ ότι εν μαλακίες που λέει.
  – Προχτές στο parkıng του Στεφανή έκοψε με ενας μαύρος απο το Καμερούν. Ήρτε ο φίλος του (ο συνοδηγός) και είπε μου sorry και ότι κάπου επίε ο οδηγός, οπότε έπρεπε να περιμένω. Αντίς να τσακωθώ μαζί του έπιασαμε τη κουβέντα για το Καμερούν και το Ροσέ Μιλά 🙂

  Εκείνο που θέλω να καταλήξω είναι ότι οι παθητικοί κάνουν τη διαφορά. Εκείνοι που βλέπουν τα επεισόδια στη Φανερωμένη και απλά κάνουν zappıng, εκείνοι που βλέπουν ένα ξένο στο δρόμο χαμένο και δεν δίνουν σημασία…

 20. Andreas permalink
  05/11/2009 22:38

  Καλα ,για τον Ετό ερώτησες τον?Τζίνος τι έφυε και εστείλαν μας τον αχάπαρον τον Σουηδό.
  Και εδώκαμε και μια κοπή λεφτά.Ατε να μεν τα θυμηθώ πάλε

 21. Kyproleon permalink
  06/11/2009 00:02

  Exoriste…. emeis (Kypraioi) ws synhQws eimaste tzeinoi pou htan sthn rotsa kypro stis 16 Avgoustou 1960, oi apogonoi tous tziai osoi xenoi epantreftikan me toutous.

  En eimporei na esih anexelexth paranomi metanastefsi xwris na syntaraxtei oullh h koinwnia tziai na ferei sygkrouseis. H efthini peftei sthn kybernhsh pou en prostatevkei tis Qallases tziai sthn Evrwpaiki Enwsh pou paizei pellon tziai afhnei mas monous me toso kosmo na prolavoume. O kosmos noiwQei na apileitai tziai antidra. En ftaiei o aplos kosmos gia touto.

 22. 06/11/2009 00:34

  “παράνομη” μετανάστευση τζιε “λαθρομετανάστες”… τούτα εν τα παραμυθούθκια που μας λαλούν τζιε ποτζοιμίζουν μας για να μεν αντιλαμβανούμαστε ίντα που γίνεται γυρώ μας.

  1) Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αν “παράνομος” ή “λαθραίος”? Μπορεί να εν παράνομη ή λαθραία η ύπαρξή του? Μόνο τζιε μόνο η έκφραση εν ρατσιστική.

  2) Στην Κύπρο παρατηρείται το “εκπληκτικό” φαινόμενο ότι εν το ίδιο το κράτος που παράγει μετανάστες χωρίς χαρτιά. Νομίζετε ότι κάποιοι μετανάστες θέλουν να παραμένουν χωρίς χαρτιά? Όι. Οι παραπάνω έρκουνται με άδειες προσωρινής διαμονής για σκοπούς εργασίας (ως οικιακοί βοηθοί τζιε εργάτες στη γεωργοκτηνοτροφία) τζιε το κράτος παραχωρεί τούντες άδειες για 4 χρόνια. Που τζιαμέ τζιε τζει, “tough luck”, λαλεί τους. Γιατί? Επειδή όταν ένας μετανάστης συμπληρώσει 5 χρόνια νόμιμης διαμονής αποκτά άλλα δικαιώματα τζιε δυστυχώς στην Κύπρο, τόσο όσο αφορά τη νομοθεσία τζιε τη μεταναστευτική πολιτική όσο τζιε σε ό,τι αφορά την “κοινή γνώμη,” οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως δούλοι, ως εργατικό δυναμικό με ημερομηνία λήξης τζιε όι ως άνθρωποι με δικαιώματα, ανάγκες τζιε επιθυμίες. Άρα, αντί να φταίμε τους μετανάστες που παραμένουν χωρίς χαρτιά, ας αναλογιστούμε τζιε λίο τις ευθύνες του κράτους τζιε της κοινωνίας για τούντο φαινόμενο.

  3) Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά εν έχουν δικαιώματα, εν ουσιαστικά ανύπαρκτοι στα μάθκια του κράτους τζιε άρα πολλά πιο ευάλωτοι τζιε εκμεταλλεύσιμοι. Ας το σκεφτούμε λίο τούτο πριν να μιλήσουμε για τους “κινδύνους” που συνεπάγεται η αδήλωτη παραμονή/ εργασία.

  4) “Λαθρομετανάστες” δεν υπάρχουν. Οι άνθρωποι που έρκουνται χωρίς χαρτιά εν θύματα διακίνησης που εβάλαν ενέχυρο τις περιουσίες τους τζιε τις ζωές τους τις ίδιες για να ταξιδέψουν που τις χώρες τους που συνήθως εν εμπόλεμες περιοχές και σε έκρυθμη κατάσταση τζιε να έρτουν κάπου με την ελπίδα ότι εν να έβρουν προστασία, μια καλύττερη ζωή για τους ίδιους τζιε τα παιδιά τους. Στην πράξη, ούτε το ένα βρίσκουν ούτε το άλλο. Φεύκουν που ένα τόπο που εν έχουν δικαιώματα ή που εν μπορούν να διεκδικήσουν/ προστατέψουν τα δικαιώματά τους τζιε έρκουνται σε έναν άλλο τόπο που τα δικαιώματά τους παν περίπατο τζιε κάθε άλλο παρά προστασία τους προσφέρει. Ούλλοι τούτοι οι άνθρωποι που έρκουνται χωρίς χαρτιά εν πρόσφυγες τζιε για αυτό υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο, αν τους δωθεί πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, τζιε όι “λαθρομετανάστες.”

 23. Andreas permalink
  06/11/2009 00:55

  Κιπρολέων το κράτος ελέγχει τις θάλασσες.Το 90% εν που την γ… την πρασινη γραμμή που μας τους φέρνουν.Ακούστήκε δε και το γιατί οπότε κααλαβαίνεις.Πιάννουν τους που τα παραλια την Τουρκίας και φέρνουντους δαμεσα οπου η γ… η Ε.Ε. πρεπει να τους δωκεις ασυλία.Ασυλία ?Ασυλία.Δωσμου ριάλλια να τους ταίσω τόσα όσα χρειάζουμε.Ελεος με τούντη Ευρωπη πας τούντο θέμα.(κατα τα άλλα μια χαρα εν η Ευρώπη και λεω το σοβαρα).

  Hecate ήλπιζα να το αποφύγω αλλά τελικά όι.Όσον επικύνδυνοι εν τούτοι που σπέρνουν ξενοφοβία ,άλλο τόσο και συ με τόυντες θεωρητικού και πολιτκά σωστού τύπου προσεγγίσεις.

 24. hecate permalink
  06/11/2009 08:52

  “Ασυλία ?Ασυλία.Δωσμου ριάλλια να τους ταίσω τόσα όσα χρειάζουμε.Ελεος με τούντη Ευρωπη πας τούντο θέμα.(κατα τα άλλα μια χαρα εν η Ευρώπη και λεω το σοβαρα).”

  1) Ένας άνθρωπος που φεύκει που το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, ένας άνθρωπος που δεν έχει καμιά υπηκοότητα, ένας ομοφυλόφιλος που φεύκει που το Ιράν, όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή απλά τζιε μόνο επειδή εν ομοφυλόφιλος, ένας φορέας HIV που φεύκει που την Αφρική όπου εν υπάρχει κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τζιε εν καταδικασμένος να πεθάνει σε λία χρόνια ενώ θα μπορούσε να ζήσει μια υγιή ζωή, ένας άνθρωπος που φεύκει που τη χώρα του επειδή διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις/ δραστηριότητες ή για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή για τη θρησκεία του τζιε έρκεται στην Κύπρο για να ζητήσει προστασία, τότε εν εν άσυλο που πρέπει να του δωθεί? Οξά είσαι της γνώμης ότι πρέπει να τον ξαναβάλεις στη βαρκούα που τον έφερε τζιε να τον στείλεις πίσω ?

  2) Εν χρειάζονται ριάλια για να ταϊστεί κανένας. Ας δώκει το κράτος στους αιτητές ασύλου πρόσβαση στην αγορά εργασίας τζιε, πίστεψέ με, εν χρειάζουνται τα ριάλια σου για να ζήσουν.

  3) Κατά τα άλλα, η ευρώπη αρέσκει σου, α? Φτάνει να σου παραχωρεί εσένα δικαιώματα τζιε όι στους “άλλους”… Γιατί οι Κυπραίοι είμαστε πρόσφυγες τζιε έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οι “άλλοι” εν “λαθρομετανάστες” τζιε εν δικαιούνται τίποτε…

  Τζιε κάτι άλλο, οι προσεγγίσεις μου εν εν μόνο θεωρητικές, εν στην πράξη που δουλεύκω με τούντα θέματα τζιε για αυτό τζιε οι “πολιτικά σωστού τύπου προσεγγίσεις” που λαλείς, οι οποίες όμως εν καταλάβω γιατί εν “επικίνδυνες”? Επειδή μπορεί να μας φκάλουν που το καλούπι που μας εμάθαν να ζούμε τζιε να σκεφτούμαστε τζιε να δούμε λίο πιο πέρα που τη μούττη μας? Ναι, υπάρχει τζιε πιο πέρα που τη μούττη μας, αντρέα, τζιε η Κύπρος εν ο ομφαλός του κόσμου, οι Κυπραίοι εν εν οι μόνοι με ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τζιε οι απόλυτοι πρόσφυγες τζιε κατατρεγμένοι όπως θέλουμε να θωρούμε τους εαυτούς μας τζιε το κυπριακό εν εν το μόνο πρόβλημα που εδημιούργησε πρόσφυγες.

 25. sourkouna permalink
  06/11/2009 10:52

  Μερικες φορες νομιζω γινομαστε “ρατσιστες” χωρις να το θελουμε.’Η εστω να το καταλαβουμε.Εγω ανκαι δεν ειμαι ρατσιστρια και στο σπιτι μου εμαθα να σεβομαι τον αλλον οποια θρησκεια,υπηκοοτητα εχει και το 90% των συναδελφων μου δεν ειναι Ελληνες οταν πηγα Ζαρα στη Λαρνακα μετα απο 1,5χρονο που ειχα να ρθω Κυπρο εκανα 5λεπτα να συνεννοηθω με την ταμια για να μου βγαλει τη τιμη απο κατι ρουχα καθως δεν ηξερε ουτε Ελληνικα ουτε Αγγλικα.Θυμωσα τοσο πολυ που την εβρισα απο μεσα μου οχι ηλιθια ή αγραμματη αλλα κωλοΡωσσιδα.
  Περασαν τοσα χρονια και ακομα το σκεφτομαι και ντρεπομαι.

 26. katerina permalink
  06/11/2009 12:33

  prosfata diavasa ston politi gia tin gketopoiisi twn dimotikwn tis pafou se ellinokupriaka kai rossopontiaka. an ta 6xrona mwra gketopoiountai pws 8a einai i koinwnia ekeinis tis genias? pws 8a eklipsei i ksenofovia twn kipreopoulwn kai pws 8a afomoiw8oun ta pontiakia?
  poso tragic einai touto?

 27. 06/11/2009 16:52

  Εμεις οι Κυπραίοι θα έπρεπε να είμαστε οι λιγότεροι ρατσιστές σε όλο τον κόσμο (λογικά κανένας δεν πρέπει να είναι ρατσιστής πάνω στη γη) και ο λόγος είναι ότι είμαστε μια χώρα που έχει( εξάγει )αρκετούς, κυρίως οικονομικούς μετανάστες όπως αυτούς που έρχονται στη Κύπρο .Η δική τους η φτώχια κάποτε ήταν του Κυπραίου.Φτάνει να μην το ξεχνάμε .
  Και σκέφτομαι πως αν υπάρχει τόσος ρατσισμός πως θα μπορέσουμε να ζήσουμε με μια λύση του Κυπριακού μαζί με τους Τ/Κ και τους έποικους που θα μείνουν;
  .

 28. Andreas permalink
  06/11/2009 20:23

  hecate σκεφτεσαι πολλά αθώα και απλά.Εν μπορω να μπω σε διάλογο γιατί το χασμα των λεγομένων σου με την πράξη εν τεράστιο.
  Απλα για να σε βοηθήσω σκέφτου το τούτο.Πάρτα πραματα επαγωγικά.Εννεν ενας εν 1 εκατομμυριο .Εξεπερασαν μας.Μπορεί το νησί να τους αντέξει κτλ.

 29. 06/11/2009 21:06

  Μα…ίες στο τετράγωνο, ρε αντρέα. Συγγνώμη τζιόλας για την έκφραση, αλλά κανεί με τούντες “επαγωγικές” μεθόδους. Στη ζωή εν είμαστε αριθμοί, είμαστε άνθρωποι τζιε αν το ξιάσουμε τούτο, τέρμα, τζιαμέ εννα έρτει η επαγωγή. Απλά σκέφτουμε, ναι, γιατί εν απλά τα πράματα: ούλλοι είμαστε εξίσου άνθρωποι τζιε θα έπρεπε να έχουμε ίσα δικαιώματα. Εγώ στο κάτω κάτω, βαθκιά μέσα μου, εν καταλάβω ίντα που εν τούντα ¨σύνορα” τζιε οι “άδειες παραμονής.” Αναγκάστηκα να μάθω πόξω τζιε ανακατωτά τούντο σύστημα, ναι, για να μπορώ να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους, αλλά αρνούμαι ακόμα να το αποδεκτώ. Αθώα όμως εν σκέφτουμαι, όι, απλά προσπαθώ πάντα πριν να μιλήσω να βάλω τον εαυτό μου στα “μοκασίνια” του άλλου. Ήταν να ήταν καλό να το επροσπάθας τζιε εσύ λίο τούτο. Όσο για τους αριθμούς, το νησί εν να σηκώσει όσους υπάρχουν τζιε εν να υπάρχουν όσοι αντέχει το νησί – οξά νομίζεις εν βυθιστεί άμα πολλύνουμε? Αν εν η “γνησιότητα” της κυπριακής ράτσας που σε ανησυχεί, τότε εν έχω κάτι να σου πω, γιατί ποσώς με ενδιαφέρει το θέμα. “Γνησιότητα” εν υπάρχει πουθενά – εν τζιε τούτο μια ψευδαίσθηση που μας πλασάρουν. Αναλογίστου μόνο πόσες ράτσες επεράσαν ανά τους αιώνες σε τούντο νησί τζιε ύστερα πέ μου αν μπορείς να πεις ποιός εν ο “αληθινός” κυπραίος…

 30. Andreas permalink
  07/11/2009 14:26

  Επειδή ειπα σου το ότι απέχει πολλά η θεωρία σου που την πράξη , αποδειξη καμια χώρα εν αφήνει λαθρομεταναστες να γυρέψουν ελευθερα δουλειά , μπορώ να σου δώσω την πιο γλαφυρή εικονα που μπορώ.Ελλάδα.Κοιτα την τραγική κατασταση και εννα με πιάσεις.
  Δεν είμαι ρατσιστής αλλά άμαν εθώρουν την κατασταση που επικρατεί στην Ελλάδα ,τζιαμέ νομίζω εν να γινώ.
  Επειδή λαλέις τα ωραιά στην θεωρία πε μου το εξής(το πως το σκέφτεσαι χωρίς να σκεφτεις ότι μπορέι να κρύφκεται οτιδήποτε άλλο.
  Η ανθρώπινη ζωή έσιη αξία?
  Πε μου δε σε παρακαλώ αν είσαι ενήλικας ή οι(μαλλον εισαι απ΄οτι μπορώ να “μυριστώ” που συμφραζόμενα).

 31. Η έτσι permalink
  09/11/2009 19:22

  Το θέμα αυτό είναι πολύ αγκαθωτό και βαρύ για όλες της κοινωνίες. Στην Ελλάδα -το λέω γιατί ένας συσχολιαστής την ανέφερε ως την πιο φρικαλέα χώρα για τους μετανάστες- η κατάσταση είναι ντεμί. από τη μιά οι Αλβανοί μετανάστες έχουν στεριώσει μία χαρά από την άλλη όμως η Ελλάδα γίνεται καθημερινά η πρώτη ευρωπαική χώρα υποδοχής των μεταναστών της Ασίας. Κοινωνική σούπα είναι το αποτέλεσμα. Εγώ που μένω στην Πάτρα ξυπνάω κάθε μέρα και πηγαίνω στη δουλειά μου κάτω από τα βλέμματα των άστεγων Αφγανών, με παίρνουν στο κατόπι, με έχουν κλέψει, ΜΕ ΦΟΒΙΖΟΥΝ .
  Την ίδια στιγμή έχω αλβανούς συναδέλφους, κάνω παρέα μαζί τους, δεν έχουμε πρόβλημα.
  Ποιός φταίει για αυτό; Εμείς (κράτος και πολίτες) ή αυτοί; Ή μήπως και οι δύο; Όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι.
  Συνεπως, ναι η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο όλων, αλλά its too little to be the only guilty.

 32. Andreas permalink
  10/11/2009 02:21

  Αγαπητε αγαπητή θα πω μόνο τούτο.Επειδή εχω παει στην Πάτρα θα πω μόνο τούτο.
  Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ.
  Χειρότερα κι απ Αθήνα.Το ξαναείπα.Όταν το κράτος απουσιάζει γενικώς ,τόσο στην διαχείρηση υποδοχής αλλά και διαπραγματευτικά με τις χώρες προέλευσης τους για επαναποστολή τους , τότε παύει μια χώρα να θυμίζει κράτος.Ξέρω ότι στη Πάτρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εγκληματικότητα κυρίως στον τομέα των ληστειων.
  Εδώ ο θείος μου ήρθε που το Λονδίνο που ζει μόνιμα και αναφέρετουν με εγκωμιαστικά σχόλια για τον μπερουσκόνι περι των ενεργειών του με τους μετανάστες γιατι ως γνωστόν πλέον το Λονδίνο έχει γίνει εδώ και αρκετα χρόνια πολιτισμικό.
  Εγω θα καταλήξω με το εξής.Ναι στην ελεγχόμενη μεταναστευση ,όι στην λαθρομετανάστευση και αναφέρομαι στην Ευρώπη.

 33. Η έτσι permalink
  11/11/2009 17:43

  @Αντρέας
  Δυστυχώς Αντρέα η Πάτρα είναι το θλιβερό παράδειγμα της λαθρομετανάστευσης. Και ρατσιστής να μην είμαι/είσαι/είναι θα γίνω… Και το αληθινό θέμα είναι πως δεν φταίνε αυτοί οι δύστυχοι. Φταίνε οι κυβερνώντες στην Ελλάδα αλλά και -κυρίως- στην ΕΕ, μην τη βγάζουμε αθώα περιστερά αυτή. Τους είχαμε ζητήσει ως σύλλογος να ακροαστούν τα αιτήματα των λαθρομεταναστών να φύγουν και να πάνε όπου θένε χωρίς χαρτιά, μόνο με την ανοχή των αρχών της ΕΕ, αφού δεν υπάρχει λύση, και όσο απάντησαν σε εσένα άλλο τόσο απάντησαν και σε εμάς. Αδιαφορία είναι η μαγική λέξη. Δεν θέλουν μετανάστες στις δυτικές τους κοινωνίες οπότε ας μείνουν εδώ στους “κάφρους” του νότου…

 34. 11/11/2009 18:10

  Αντρέα
  συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά ήμουν εκτός κύπρου τζιε εν είχα πρόσβαση σε ίντερνετ.
  Εν εκατάλαβα την ερώτησή σου “αν η ανθρώπινη ζωή έζει αξία”. Για τί είδους “αξία” μιλάς? Κάμε μου το λίο πιο λιανά σε παρακαλώ, γιατί εν σε πιάνω.
  Είμαι ενήλικας, ναι, αλλά πού κολλά τούτο τωρά?

 35. Hecate permalink
  11/11/2009 19:04

  Eρώτησα αν είσαι ενήλικας διότι οι απόψεις σου ταυτίζουνται με τούτα που μας εμαθέναν οι δασκάλοι μας στο δημοτικό.Δλδ κουβέντες υπερτατης ανθρωπιάς άσχετα αν εξεραν ή εν εξέραν(ακόμα πιο θλιβερό) ότι τούτα εν ανεφάρμοστα γιατι χρειάζουνται πρακτικές , οργάνωση και ριαλια.
  Ρωτω το εξής.Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία ή προφανως εν ανετκίμητης αξίας γι αυτο κρατη και ιδωτες μεσα στο πλαισιο του καπιταλισμού που ζούμε εν φείδονται χρημάτων για την υπερτατη ασφάλεια του πολιτη?
  Σκέφτου ότι θέλεις και δικαιολόγησε την άποψη σου.¨Ενα καλο παραδειγμα εν αρκετό.

 36. @Hecate permalink
  11/11/2009 19:05

  Σορρυ ο Andreas ειμαι.@hecate ηθελα να βαλω.

 37. Αndreas permalink
  11/11/2009 19:13

  @H ετσι
  Σωστά τα λέεις και η Πάτρα έιναι ένα τρανταχτό παράδειγμα ενός χώρου που δεν μπορεί να αντέξει τους λαθρομετανάστες με αποτελεσμα η παρασιτική παρουσια των ιδίων μειώνει το επίπεδο ζωής τόσο των ιδίων αλλά και τον ντόπιων.Όταν λέω δεν τους αντέχει εννοώ τόσο απο πλέυράς στέφασης όσο και απο πλευράς εξεύρεσης εργασίας(μια απάντηση στον hecate για να τους αφήνουμε ελέυθερους να εργαστούν όσοι κι αν είναι).
  Και απο την άλλη να σου βγαίνει ο εκάστοτε ανικανος υπουργός και η πρώτη κουβέντα που αρθρωνει ,πατώντας επάνω στο φιλότιμο των Ελλήνων ,είναι”Οι Έλληνες είναι φιλόξενος λαός”.Ε είναι, αλλά προφανως στο σημείο που τους έφερε η δική του ανικονότητα ,ε καποια στιγμή θα σταματήσει να είναι.

 38. ιων permalink
  11/11/2009 23:28

  Προς Ψυχία.. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί είναι ανάγκη να βρίζεις σε κάθε σου πρόταση τους Κυπραίους . ΄Εχεσες μας τζια έχρισες μας όλους ανεξαιρέτως. Δεν είναι αυτό ρατσισμός;; Νομίζεις ότι με το να βρίζεις δίνεις μεγαλύτερο βάρος σε αυτό που θέλεις να πείς;;

  Ακόμα μια απορία. Μόνον οι Κυπραίοι χαρακτηρίζουν τους άλλους λαούς με διάφορα; Οι Εγγλέζοι λ.χ. δεν έχουν άποψη για το ποιόν των Γάλλων, των Εβραίων ή των Γερμανών;

  Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, σαφώς δεν συμφωνώ με αυτά που γίνονται όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, που δεν είναι αγγελικά πλασμένος.

  Αλλά, βρε αδελφε, να μας σκυλοβρίζουν όλους , απο χιλιάδες μίλια μακρυά οι ίδιοι οι Κυπραίοι, αυτό πάει πολύ.

  Για προβληματισμό: Νομίζεις ότι αν οι Κυπραίοι δεν ήταν δούλοι στους Εγγλέζους για 82 τόσα χρόνια, στους Τούρκους για τέσσερις αιώνες (μαύρη σκλαβιά, όι παίξε γέλασε), στους Ενετούς, στους Φράγκους και πάει λέγοντας,
  αλλά ήταν ελεύθεροι άνθρωποι με όλα τα συνεπακόλουθα (μόρφωση, καλλιέργεια ψυχής, κλπ) θα είχαν διαφορετική συμπεριφορά;

  Νομίζεις ότι αν οι σημερινοί Κυπραίοι δεν είχαν βιώσει την Τουρκική εισβολή, δεν είχαν ξεριζωθεί βίαια από τη γή τους, και δεν ζούσαν αυτή την καθημερινή αβεβαιότητα για το μέλλον της πατρίδας τους, θα είχαν διαφορετική συμπεριφορά;

  Νομίζεις ότι ο φόβος για την δική σου ύπαρξη και τη δικό σου μέλλον στην δική σου πατρίδα δημιουργεί φοβίες ;

  Νομίζεις ότι ένας λαός που μέχρι πριν μισό αιώνα ήταν για αιώνες σκλάβος σε άλλους αφέντες , γενικά ομιλούντες, θα συμπεριφερθεί όπως λ.χ. οι Σουηδοί και οι Ελβετοί, που δεν ξέρουν τι θα πεί πόλεμος και σκλαβιά;

 39. 12/11/2009 00:06

  Έχεις απόλυτο δίκαιο Ίων. Αυτά που λες κι εσύ έγραψα στο σχόλιο μου πιο πάνω, μπορεί να μην το πρόσεξες.

  Κάτι όμως που δεν καλύπτει το σχόλιο μου είναι ότι μιλάω έτσι για τους Κυπραίους, γιατί για τους Κυπραίους με κόφτει, εν με κανεί να λαλώ “α κάμνουν τα τζιάλλοι”, εννά με κανέσει που εννά πω “α εν τα κάμνουμε εμείς”. Καταλαβαίνεις? Γιατί στην Κύπρο θέλω κάποτε να επιστρέψω τζαι να εφαρμόσω το λειτούργημα μου. Με γνώμονα την Κύπρο επέλεξα το αντικείμενο που επέλεξα. Όμως το αντικείμενο μου με έμαθε να προσπαθώ να καταλάβω τον άλλο πέρα από το να τον κρίνω, και στο σχόλιο μου αυτό κάνω, κατανοώ. Στο κείμενο όμως κρίνω, αυστηρότατα, μιλάω για το πως νιώθω για μια αισχρή κατάσταση βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση του κάθε κακομεταχειρισμένου μετανάστη, ξέροντας όμως πως αντίθετα μ’αυτόν, εγώ είχα τα καλά της κοιλιάς μου πριν αναγκαστώ να μεταναστεύσω.

  Ίσως να είναι υπερβολικό για σένα να είμαι τόσο αυστηρή, και σ’ευχαριστώ που με έκανες να το σκεφτώ αλλιώς. Μπορεί να είμαι έτσι επειδή νιώθω ότι θυσιάζω πολλά για να βοηθήσω τους ανθρώπους της Κύπρου στο μέλλον, για να δώσω ένα καλό λόγο γιατί να επιστρέψω, και θέλω να μου δώσουν ένα καλό λόγο κι εκείνοι γιατί θα είναι μεγάλη απόφαση το αν θα επιστρέψω. Και είναι προφανώς κάτι που με βασανίζει υπόκωφα. Δεν μου χρωστούν τίποτε οι Κύπραίοι. Απλά τώρα μένει να αποφασίσω αν τους χρωστάω τίποτε εγώ. Ακούεται ναρκισσιστικό τούτο, τάχα είμαι ο Μεσσίας τζαι ήρτα να σας σώσω, αλλά δεν είναι.

  Δυστυχώς δεν έμαθα να είμαι ελαστική. Όταν κάτι ξεπερνάει τα όρια, τα ξεπερνάει. Και αυτά που θίγω στο κείμενο μου τα ξεπερνάνε.

 40. 12/11/2009 09:15

  Α, τζαι μπάι δε γουέι Ίων, ξεκαθαρίζω στην αρχή του κειμένου με ποιούς τα’χω: Με την “μερίδα ανθρώπων ρίχνει όλο το φταίξιμο για τα κακά της κοινωνίας μας στους μετανάστες”. Εν επήρεν ούλλους τους Κυπραίους η “σκούπα”.

 41. Zappa permalink
  12/11/2009 10:48

  Nai stin elegxomenh metanasteysh-oxi sthn la8rometanasteysh. Poso yperaplousteytiko, thn stigmh idiws pou oi perissoteroi pou menoun-emenan ston katalaylismo einai politikoi prosfyges, alla bebaia o mpatsos pou elegxei to ean einai kapoios politikos prosfygas h oxi (giati h yphresia asylou sthn Ellada einai yphresia ths Astynomias kai oxi as poume tou yp.eswterikwn), den lambanei potw yp opsin tou oti sthn xwra apo opou erxetai o an8rwpos ginetai, toulaxiston, ths kariolas (blepe Afganistan, Iran,Irak, kourdistan, Syria kai ta resta). Kai pws na elegkseis re file th metanastesyh? Edw oi Amerikanoi pou exoun aysthroterous nomous gia aythn, kai polly kalytera mesa apo thn Ellada, adynatoun na thn elegksoun. Kai ayto giati ean kapoios apo aytous tous apelpismenous den mporei na mpei shn Eyrwph nomima, 8a riskarei kai 8a mpei paranoma, isws giati pisw sthn xwra tou kindyneyei apo thn asitia…..

  Den einai toso eykolo na fygeis apo th xwra sou, megale, edw emeis se allh polh pame na spoudasoume kai to kanoume 8ema, fantasou ti prepei na skeftei kai se ti katastash prepei na einai gia na fygei pio monima, kai na paei kapou stou diaolou th mana pou den kserei ti 8a brei, gia na egkatasta8ei kai na doulepsei…..

 42. hecate permalink
  12/11/2009 17:01

  “Ρωτω το εξής.Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία ή προφανως εν ανετκίμητης αξίας γι αυτο κρατη και ιδωτες μεσα στο πλαισιο του καπιταλισμού που ζούμε εν φείδονται χρημάτων για την υπερτατη ασφάλεια του πολιτη?”

  Τί εννοείς? Πάλε εν καταλάβω. Αν η ανθρώπινη ζωή έχει αξία, αν δηλαδή ένα άτομο με χ ανάστημα, χ χρώμα, χ δουλειά, χ μόρφωση, χ φύλο, χ ομορφιά, χ μισθό, έχει τη χ αξία = αξίζει το χ ποσό, ενώ ένα άλλο άτομο με ψ χαρακτηριστικά έχει τη ψ αξία? Μα πού σας τα μαθαίνουν τούτα, σιόρ? Πώς μετράται η ανθρώπινη ζωή, δηλ.? Έσσιει καμιά ζυαρκά που την “μετρά”? Ο καπιταλισμός πώς εκόλλησε μες στην κουβέντα σου?

  “Σκέφτου ότι θέλεις και δικαιολόγησε την άποψη σου.¨Ενα καλο παραδειγμα εν αρκετό.” Μάλλον εν εσύ που είσαι επηρεασμένος που το σχολείο. Εν τζιε εν εκθέσεις ιδεών που γράφουμε. Btw, σε ποιό σχολείο σε εδιδάσκαν την “υπερτατη ανθρωπιά” για τον μετανάστη συνάνθρωπο? Γιατί η δική μου μνήμη που τα σχολικά χρόνια εν ανακαλεί τίποτε τέθκιο.

 43. Αndreas permalink
  12/11/2009 22:57

  Μα καλα αφου εν εκαταλαβες γιατι έγραψες τούντο κατεβατό.
  Που την δική σου εμπειρια ξαναρωτώ σε , έσιη αξία η ανθρωπινη ζωή ή ισχυει τούτο που λαλούμε “εν ανεκτίμητης αξίας”.Σε κοινωνία ζεις, απάντα το συγκεκριμένο ερώτημα όπως νομιζεις.

 44. Psychia permalink
  13/11/2009 09:00

  Andrea

  Κάποιος σου λέει πως δεν εκατάλαβε μια ερώτηση που του έκαμες.
  Εσύ επαναλαμβάνεις ερώτηση χωρίς καμία επαναδιατύπωση για να γίνει πιο κατανοητός ο σκοπός της.
  Προσπαθώ να καταλάβω αν όντως θέλεις να κάμεις διάλογο.

 45. hecate permalink
  13/11/2009 10:08

  Αντρέα,

  ερώτησά σε κάποια πράματα για να δω αν εν σωστά που εκατάλαβα την ερώτησή σου :

  “Αν η ανθρώπινη ζωή έχει αξία, αν δηλαδή ένα άτομο με χ ανάστημα, χ χρώμα, χ εθνική καταγωγή, χ δουλειά, χ μόρφωση, χ φύλο, χ ομορφιά, χ μισθό, έχει τη χ αξία = αξίζει το χ ποσό, ενώ ένα άλλο άτομο με ψ χαρακτηριστικά έχει τη ψ αξία? Μα πού σας τα μαθαίνουν τούτα, σιόρ? Πώς μετράται η ανθρώπινη ζωή, δηλ.? Έσσιει καμιά ζυαρκά που την “μετρά”? Ο καπιταλισμός πώς εκόλλησε μες στην κουβέντα σου?”

  Εν μου απάντησες. Αν έτσι που εννοείς την ερώτησή σου, τότε, όι, εν συμφωνώ πως η ανθρώπινη ζωή εν έσσιει “αξία” μετρήσιμη σε χρήμα ή άλλο υλικό. Αν μεν έτσι που την εννοείς την ερώτηση, τότε ξεκαθάρισέ μου τί εννοείς τζιε μεν επαναλάβεις please την ίδια ερώτηση με την ίδια διατύπωση ξανά.

  Έκαμά σου τζιε εγώ μιαν ερώτηση όμως τζιε επέλεξες να την αγνοήσεις:

  “Ένας άνθρωπος που φεύκει που το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, ένας άνθρωπος που δεν έχει καμιά υπηκοότητα, ένας ομοφυλόφιλος που φεύκει που το Ιράν, όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή απλά τζιε μόνο επειδή εν ομοφυλόφιλος, ένας φορέας HIV που φεύκει που την Αφρική όπου εν υπάρχει κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τζιε εν καταδικασμένος να πεθάνει σε λία χρόνια ενώ θα μπορούσε να ζήσει μια υγιή ζωή, ένας άνθρωπος που φεύκει που τη χώρα του επειδή διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις/ δραστηριότητες ή για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή για τη θρησκεία του τζιε έρκεται στην Κύπρο για να ζητήσει προστασία, τότε εν εν άσυλο που πρέπει να του δωθεί? Οξά είσαι της γνώμης ότι πρέπει να τον ξαναβάλεις στη βαρκούα που τον έφερε τζιε να τον στείλεις πίσω ?”

  Αν θέλεις απάντα.

 46. Αndreas permalink
  13/11/2009 20:50

  καλα ρε psychia.Απλην ερωτηση εκαμα και μαλιστα οτι έγραφε ηταν να ταν σωστό.
  Στο σχολείο επεράσαμεν και σιηρότερα.Κυριε ελέησον.

  Η ερωτηση ήταν για να δω πόσο ευαίσθητες εν οι κεραίες καποιου που ζει σε μια κοινωνία ασχέτως αν μεν υπεραναλύεται το συγκεκριμένο θέμα που ΜΜΕ.
  Αν ειση αξία η ανθρώπινη ζωή?Βεβαιως και μάλιστα μετρήσιμη πολλές φορες.Τζιε μεν δεις σε πολέμους που η απώλεια εν αυτοσκοπός ή στην ατυχέστερη κατασταση παράπλευρη απώλεια.
  Δε το αεροπορικο δυστήχημα της ήλιος.20.000 λιρες ανα άτομο.Τοσο κοστολογείται.
  Εαν δε ήταν αμερικάνικης εταιρείας?200.000.Μα εν δυνατόν ,αφού η ανθρώπινη ζωή εν… ανεκτίμητης αξίας.
  Οι δε αεροπορικες εταιρείες με στυγνά (για τους μη υποψιασμένους) οικονιμικα κριτήρια μετρούν το κόστος τους.Για κάθε σύστημα ασφάλειας που καλούνται να προσαρμόσουν μετρουν την επιπλέον οικονομική επιβέρυνση (βαρος συτηματος άρα και μετακύληση κόστους σε επιβατες) προς την πιθανοτητα εμφανισης τετοιου ατυχήματος και το κόστος εισαγωγής στη μαύτη λίστα.
  Σκεφτου τις ασφάλειες ζωης κτλ.
  Καθαρα καπιταλιστικά κριτήρια.Α

 47. Αndreas permalink
  13/11/2009 21:03

  ΔΑΜΕ ΤΟ ΠΟΣΤ ΟΛΚΛΗΡΩΜΕΝΟ.ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΟΥΙ ΤΟΥ ΛΑΠΤΟΠ

  καλα ρε psychia.Απλην ερωτηση εκαμα και μαλιστα οτι έγραφε ηταν να ταν σωστό.
  Στο σχολείο επεράσαμεν και σιηρότερα.Κυριε ελέησον.

  Η ερωτηση ήταν για να δω πόσο ευαίσθητες εν οι κεραίες καποιου που ζει σε μια κοινωνία ασχέτως αν μεν υπεραναλύεται το συγκεκριμένο θέμα που ΜΜΕ.
  Αν ειση αξία η ανθρώπινη ζωή?Βεβαιως και μάλιστα μετρήσιμη πολλές φορες.Τζιε μεν δεις σε πολέμους που η απώλεια εν αυτοσκοπός ή στην ατυχέστερη κατασταση παράπλευρη απώλεια.
  Δε το αεροπορικο δυστήχημα της ήλιος.20.000 λιρες ανα άτομο.Τοσο κοστολογείται.
  Εαν δε ήταν αμερικάνικης εταιρείας?200.000.Μα εν δυνατόν ,αφού η ανθρώπινη ζωή εν… ανεκτίμητης αξίας.
  Οι δε αεροπορικες εταιρείες με στυγνά (για τους μη υποψιασμένους) οικονιμικα κριτήρια μετρούν το κόστος τους.Για κάθε σύστημα ασφάλειας που καλούνται να προσαρμόσουν μετρουν την επιπλέον οικονομική επιβέρυνση (βαρος συτηματος άρα και μετακύληση κόστους σε επιβατες μέσω μεγ. καταναλωσης καυσίμων) προς την πιθανοτητα εμφανισης τετοιου ατυχήματος και το κόστος εισαγωγής της εταιρείας στη μαύτη λίστα.
  Σκεφτουεπίσης τις ασφάλειες ζωης κτλ.
  Καθαρα καπιταλιστικά κριτήρια.Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  Το να θεωρητικολογούμε δημιουργούμε σιηρόττερες καταστάσεις.
  Το ίδιο ισχύει και με τους μεταναστες.
  Η απουσία συνολικής στρατηγικής εκ μερους Ε.Ε θα δημιουργήσει καταστασεις και στην Κύπρο παρόμοιες με αυτες στην Ελλάδα.Υπαρκτα δεδομένα και οχι κινδυνολογίες.
  Τα συνθήματα ενος ιδεατού κόσμου του στυλ δεν υπαρχει” λαθρομετανάστης αλλα μονο μεταναστης ” για να δείξουμε ταχα μέγεθος ανθρωπιας τεραστίων διαστασεων συνεπικουρούμενο που έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης δημιουργεί προβλήματα και σε τζίνο που εισέρχεται παρανομα αλλα και στους ντόπιους.
  Ελπίζω να σου απαντησα.

 48. christos permalink
  05/12/2009 19:25

  Καλησπέρα,
  πολλά γράφτηκαν, άλλα εμπνευσμένα…άλλα κακιασμένα. Για αρχή, να σε ευχαριστήσω, Ψυχία, το άρθρο σου μου επαναφέρει την ελπίδα για την ράτσα μας.
  Δεν έχει σημασία ποιός φταίει. Δεν πρόκειται κανείς μαγικά να λύσει τα προβλήματα μετανάστευσης. Επίσης υποψιάζομαι πως κανείς σχεδόν δεν θέλει να ασχοληθεί να τα λύσει…
  Η βάση του ρατσισμού έγκειται στη φύση του ανθρώπου να βάζει το περιβάλλον γύρω του, τους ανθρώπους…κλπ σε κατηγορίες. Είναι πολύ πιο εύκολο για τον καθένα μας να έχει πχ. μία γενική συμπεριφορά προς τις γυναίκες αντί για 120 διαφορετικές ανάλογα με την κάθεμία γυναίκα που έχει γνωρίσει.
  Ως εδώ καλα. Φυσικό να κάνουμε διαχωρισμούς. Αλλά το ώς που θα αφήσουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους να κάνουμε διαχωρισμούς, αυτό είναι θέμα παιδείας και επιλογής. Κάποτε οι πρόγονοι όλων μας ζούσαν σε σπηλιές, αλλά δεν βρίσκω πολλούς να υποστηρίζουν πως έπρεπε να μείνουμε εκει…
  Δε νομίζω πως ένας νόμος αρκεί, ή μια πολιτική παράταξη για να λύσει τα προβλήματα που μπορεί ο καθένας μας να έχει με μετανάστες. Γιατί, το άν σε ενοχλεί ο γείτονας σου ο μαύρος, δεν είναι πολιτικό πρόβλημα….
  Κανείς μας δεν παραδέχεται ότι είναι ρατσιστής, δεν είναι πλέον ..cool. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ειμαστε.
  Δεν υποστηρίζω καμία θεωρία υπέρτατης καλοσύνης ή αντίστοιχη θρησκεία όπως κάποιοι γρήγορα θα υποθέσουν. Το θέμα είναι απλό, όπως το έθεσε η Ψυχία,
  δεν αρκεί να αποδείξουμε εάν και πόσο φταίει το κράτος,
  δε λύνεται το πρόβλημα εάν η ευρωπαϊκή ένωση μας παρέχει κονδύλια για την διαμονή/διατροφή τους,
  δεν έχει σημασία εάν σε άλλα κράτη κάνουν κάτι καλύτερο ή χειρότερο από εμάς στην Κύπρο (βλ. στην Ελλάδα όλα είναι χειρότερα κλπ, συμφωνώ αλλά πέρα από cool κουβέντα για φραπέ, δε μου φαίνεται ότι είναι λύση)
  αλλά,
  ας καταλάβουμε πλέον ότι παρά της πανάρχαιας ιστορίας μας και των όποιων κακών ή καλών στο παρελθόν μας…. έχουμε ΙΔΙΑ αξία με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ άλλον άνθρωπο. Στο κάτω κάτω δεν νομίζω πολλοί από εμάς να απωθησαν κατακτητές το περασμένο weekend, ή να ανέπτυξαν καμία δύο καινοτόμες επιστήμες… Είμαστε απλά άνθρωποι όπως οι δύστυχοι που βρέθηκαν στην άσχημη θέση να χρειαστούν τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ βοήθεια.
  Τώρα, εάν καποιοι από εμάς πιστεύουν πως δεν πρέπει να τους παρέχουμε κάποιο άσυλο ή όποια βοήθεια, τουλάχιστον, πάρτε μια βαθειά βαθειά ανάσα και παραδεχθείτε στον καθρέπτη τον ρατσισμό των απόψεών σας. Θα σας κάνει καλό. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίζετε την συζήτηση για το κόστος του να έχεις ανθρώπινη συμπεριφορά προς τους υπολοίπους,
  τις αναζητήσεις για το ποιά από όλες τις υπηρεσίες του κράτους φταίει περισσότερο ή λιγοτερο…

  Εάν είμαστε ρατσιστές νομίζοντας ότι μόνο έτσι θα διασώσουμε τον πολιτισμό μας, τον πλούτο μας και την κουλτούρα μας….
  μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι…. η κουλτούρα μας δεν υπάρχει πια, ή ότι απέμεινε δεν αξίζει να διασωθεί παραπέρα.

  Εάν δεν είστε ρατσιστής….δε σας ζητάω να κάνετε θαύματα ή αλματα πίστης. Απλά, να ξοδέψετε όσο χρόνο χρειάστηκα να γράψω αυτά τα λόγια, να εξηγήσετε σε έναν ρατσιστή το πόσο βλάπτει τον εαυτό του, και πόσο προσβάλλει την κοινή μας κουλτούρα με τις πράξεις του, πολλές φορές χωρίς να το θέλει πραγματικα…. έτσι, από συνήθεια 😉

  ΥΓ. Και ας αφήσουμε τους πολιτικούς στον αγώνα τους, οι κύριοι κύριοι είναι πολλά απασχολημένοι στο κυνήγι ψήφων για να ασχολούνται με τα μικρά μας προβλήματα 🙂

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: