Skip to content

Η Αδυναμία της Αντίληψης

29/11/2008

Μου ζητήθηκε να συμπληρώσω ένα ερωτηματολόγιο για μια εργασία που κάνει μια κοπελίτσα στο πανεπιστήμιο της. Η έρευνα που κάνει αφορά την αντίληψη της γυναικείας ομορφιάς, από γυναίκες. Οι ερωτήσεις καλύπτουν τα ακόλουθα θέματα: Ηλικία και χαρακτηριστικά της συμμετέχοντος, προσωπική αυτοπεποίθηση, άποψη και χρήση δίαιτας (ή διαίτων), και επίπεδο επηρεασμού από τα ΜΜΕ όσον αφορά την παρουσίαση των μοντέλων και των τέλειων celebrity γυναικών.

Οι δικές μου απαντήσεις εμένα προσωπικά δεν θα μου προκαλούσαν το ενδιαφέρον, γιατί δεν έχω κάνει ποτέ δίαιτα, δεν ένιωσα ποτέ σημαντικά μειωμένη αυτοπεποίθηση, και I couldn’t care less about the bullshit presented by the media. Όμως σκεφτόμουν πως θα μπορούσαν να μου προκαλέσουν το ενδιαφέρον στην περίπτωση που αποτελούσα την εξαίρεση. Σκέφτηκα, στις ερωτήσεις «Κάνεις δίαιτα σε τακτική βάση?» και «Είσαι σε δίαιτα τώρα?», πόσες γυναίκες θα απαντούσαν «Ναι». Τραγικά πολλές! Στις ερωτήσεις «Είναι φορές που μένεις σπίτι σου επειδή αισθάνεσαι πως η εμφάνιση σου δεν είναι καλή?» και «Νιώθεις ανεπαρκής ή υποτιμημένη σε σύγκριση με τις όμορφες γυναίκες που παρουσιάζονται από τα Media?», πόσες γυναίκες θα απαντούσαν «Ναι». Ειδικά στη δεύτερη… μπορείς να το φανταστείς? Και μετά ήρθε το κερασάκι στην τούρτα: «Νομίζεις πως είναι σωστό όταν οι διάσημες γυναίκες παρουσιάζονται ως τέλειες από τα Media? Ναι, Όχι ή Δεν είσαι σίγουρη? Αν ναι ή όχι, γιατί?».

Υπάρχουν άπειρες έρευνες που αποδεικνύουν τον έντονο επηρεασμό των ανθρώπων από τα Media. Το θέμα είναι πως τα Media έχουν ξεφύγει από την στιγμή που κατάλαβαν πως οι ακραίες παρουσιάσεις πουλάνε, οπότε ο επηρεασμός γίνεται αυτόματα αρνητικός. Η τέλεια γυναίκα, το τέλειο ζευγάρι, η τέλεια ζωή, η υπερβολική βία, το αίμα, οι «εικόνες που ενδέχεται να ενοχλήσουν αλλά τις δείχνουμε έτσι κι αλλιώς», η απόλυτη δυστυχία, ο μηδενισμός. Παιδάκια που σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να πετάξουν σαν τον σούπερμαν, που δέρνονταν μιμούμενοι τους Power Rangers. Γυναίκες που έπεσαν σε μαύρη κατάθλιψη, σε διατροφικές διαταραχές ή κάτω από το πλαστικοχειρουργικό νυστέρι ρουφώντας λίπος, αλλάζοντας μύτες, προσθέτοντας χείλη, βυζιά και κώλους, γιατί δεν έμοιαζαν ή προσπαθώντας να μοιάσουν στην «τέλεια γυναίκα». Άντρες που κατέστρεψαν κάθε πιθανότητα να έχουν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή γιατί πείστηκαν πως το σεξ είναι αυτό που βλέπουν στις εκατομμύρια τσόντες που παρακολουθούν, που θεωρούν πως η απάντηση σε κάθε πρόκληση είναι ένα καθώς πρέπει μπουνίδι ακολουθημένο από ένα κλωτσίδι, που δεν νιώθουν αρκετά «άντρες» αν δεν γκαζώσουν το αμάξι μέχρι να πιάσει ταχύτητα δύο φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Μάζες να τρομοκρατούνται από καρκινογόνα φαγητά, από τον αόρατο άνθρωπο που θέλει να τους σκοτώσει, ολόκληροι λαοί να μισούν θανάσιμα ολόκληρους άλλους λαούς γιατί είναι πεπεισμένοι πως μία όψη υπάρχει σε ένα νόμισμα. Έχουμε φτάσει σε επίπεδα παράνοιας.

Το μερίδιο της ευθύνης που έχουν τα Media σε όλες αυτές τις συμπεριφορές είναι βεβαίως βεβαίως μεγάλο. Κυρίως όσον αφορά τα παιδάκια. Όμως όλα αυτά στο δικό μου μυαλό, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν την προϋπάρχουσα μου άποψη πως…

Οι – άνθρωποι – είναι – ηλίθιοι.

Όταν είσαι παιδάκι η ικανότητα της αντίληψης σου βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, πολλές φορές δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πραγματικότητα από την φαντασία και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ακίνδυνη αντίληψη του φανταστικού φίλου, ή στην επικίνδυνη αντίληψη του εγώ φταίω που χωρίσανε οι γονείς μου, και του άμα φορέσω μια κάπα μπορώ να πετάξω σαν τον Σούπερμαν. Γι’αυτό τα παιδάκια είναι καλά να έχουν γονείς ενήλικες με ολοκληρωμένη ικανότητα αντίληψης και ευθύνης, και να μην παραμελούνται στο έλεος της τηλεόρασης, των video games και του internet. Όταν είσαι έφηβος, οι ορμονικές αλλαγές και η μεταβίβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, προκαλούν έντονη σύγχυση και παρορμητισμό, και μπορούν να οδηγήσουν στην ακίνδυνη αντίληψη του είναι εντάξει να δοκιμάσω μια φορά μαριχουάνα, ή στην επικίνδυνη αντίληψη του είμαι κουλ αν πηδιέμαι ασύστολα, καπνίζω σαν φουγάρο, χτυπάω ενέσεις και κάνω βανδαλισμούς. Γι’αυτό οι έφηβοι είναι καλά να έχουν γονείς ενήλικες με ολοκληρωμένη ικανότητα αντίληψης και ευθύνης, και να μην παραμελούνται στο έλεος της τηλεόρασης, των video games και του internet.

Ένας πνευματικά υγιής ενήλικας όμως, θεωρητικά έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη ικανότητα αντίληψης και ευθύνης απέναντι στον εαυτό του και στον συνάνθρωπο, η οποία του επιτρέπει να ξεχωρίσει την μαλακία από την πραγματικότητα και να ασπαστεί την δεύτερη, όχι την πρώτη. Σίγουρα υπάρχουν τα «κακά» Media που είναι πλήρως υποκειμενικά και προσπαθούν μετά μανίας να φυτέψουν την μαλακία στον εγκέφαλο του μέσου ανθρώπου. Μαζί μ’αυτά όμως, αναπτύχθηκαν και τα «καλά» Media, που προσφέρουν όχι απλά την άλλη άποψη, αλλά την γνώση πως υπάρχει άλλη άποψη. Εφόσον ο μέσος ενήλικας επιμένει να επιτρέπει στα «κακά» Media να ελέγχουν την αντίληψη και κατά προέκταση την ζωή του τόσο έντονα, τότε γι’αυτό δεν φταίνε τα «κακά» Media αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος! Γιατί η αλήθεια είναι ότι we know better! Το ανθρώπινο είδος είναι τόσο βλαμμένο που εύκολα μπορεί να αυτοκαταστραφεί, έτσι, για το τίποτα. Ούτε τα βασικά του ένστικτα δεν μπορούν να τον προστατέψουν. Οπότε η δυνατότητα της αντίληψης που έχει ο μέσος άνθρωπος είναι σαφέστατα υπερτιμημένη.

stupid-people

Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να ταΐζουν τους ψυχίατρους, τους ψυχολόγους και παντός είδος ψυχοθεραπευτές. Το ότι δεν αντιλαμβάνονται πως θα έπρεπε να τους ταΐζουν είναι αυτό που τους κάνει να τους χρειάζονται.

Advertisements
12 Comments leave one →
 1. 29/11/2008 16:08

  Κάθε λαός έχει τα media που του αξίζουν, φίλη μου Psychia. Από την αρχαιότητα ακόμα, οι ένδοξοι “ημών -τρομάρα μας- πρόγονοι” είχαν αφεθεί στον κάθε Όμηρο και στα πρότυπα που τους σερβίριζε. Δεν είναι τυχαίο πως αρχικά η λέξη “βασιλεύς” είχε τη σημασία του ηγέτη αλλά και του ποιητή. Το φαινόμενο αυτό λέγεται και κοπαδοποίηση. Εφαρμόζεται σε όλους τους λαούς με επιτυχία αρκεί να ξέρεις τι να σερβίρεις στον καθένα, πάρε παράδειγμα τους μορφωμένους Γερμανούς του Μεσοπολέμου και την τυφλή τους λατρεία για τον Χίτλερ.
  Από εκεί και πέρα, απομένει στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, είτε είναι άντρας ή γυναίκα και πολύ περισσότερο γονιός, να αναπτύξει την κριτική του σκέψη.
  Δεν είναι τυχαίο που τα εκπαιδευτικά συστήματα μέχρι πρότινος είχαν υϊοθετήσει την παπαγαλία ως μέθοδο μάθησης. Πάρε και το παράδειγμα των διαφημίσεων και των δημιουργών τους: όλες ή σχεδόν όλες βασίζονται σε πρότυπα, ορισμένες φορές αστεία. Βλέπεις πχ μια ελληνική οικογένεια να τρώει πρωινό (αλήθεια πόσες οικογένειες το κάνουν αυτό στην Ελλάδα; Από ό,τι γνωρίζω, πολύ λίγες) και τα παιδάκια τους να είναι κατάξανθα σαν γερμανάκια. Με τον τρόπο αυτό, μέσω δηλ. της κοπαδοποίησης, δημιουργείται ο δυστυχής άνθρωπος και οι σκέψεις του: “γιατί τα δικά μου παιδιά δεν είναι ξανθά αλλά μελαχροινα σαν μαυροτσούκαλα; Δεν ανήκω στο αποδεκτό σχήμα ευτυχίας;”. Και εκτός από δυστυχία, το σχήμα αυτό είναι υπεύθυνο και για την κοινωνική βλακεία.
  Με μια λέξη αυτό που περιγράφεις στο έξοχο άρθρο σου είναι η σύγχρονη Μυθολογία.

 2. ρίτσα permalink
  29/11/2008 18:33

  το θέμα είναι να φτάσουν να γίνουν υγιείς ενήλικες,

  αλλά με τη δύναμη που έχει η τηλεόραση σήμερα στη ζωή των παιδιών και των εφήβων

  δεν προλαβαίνουν, και θεωρούν κανονικό αυτό που παρουσιάζει η τιβι

  εγώ πάντως, έχοντας δει πολλά έργα, και έχοντας διαβασει πολλά ελαφρά βιβλία στη ζωή μου, ξαφνιάστηκα όταν δεν είχε η σχέση μου happy ending.

  ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

 3. 29/11/2008 20:42

  Ρίτσα, ο σύγχρονος 30άρης, 40άρης ή 50άρης όμως (αυτός που αποκαλώ ηλίθιο), δεν μεγάλωσε με τα σημερινά media. Με αυτή τη λογική φυσικά, οι αυριανοί ενήλικες, θα είναι τρισχειρότεροι από τους σημερινούς, αλλά θα έχουν τουλάχιστον μια δικαιολογία, αν ποτέ αντιληφθούν την ηλιθιότητα τους: “Φταίνε τα media με τα οποία μεγάλωσα”.

 4. 29/11/2008 21:10

  Π Α Ρ Ω Ν…

  Κάποια με φώαξε με την ηλικία μου..

  χαχα

  Εγώ που κάνω… δίαιτα είμαι στα media…

  Συγνώμη.

  Την πολύ καλησπέρα μου

  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot..com

 5. 29/11/2008 21:27

  Δες αυτό:

  http://www.bbc.co.uk/headroom/newsandevents/programmes/horizon_hmay.shtml

  Υπάρχει για κατέβασμα στο eztv.it 😉

 6. 29/11/2008 23:57

  χμμ, ναι, δεν το είχα σκεφτεί για τους πιο μεγάλους

  αλλά από ότι φαίνεται η κοινωνία ποτέ δεν φρόντιζε να φτιάχνει υγιείς ενήλικες, ή έστω το υπονόμευε με διάφορους τρόπους

 7. 30/11/2008 00:13

  Προς ρίτσα

  Kαλά, δεν είμαι και σαν την Πελοπόνησο.

  Μη φανατστείτε, δλδ.

  Και υγιής είμαι, πιστέψτε με.

  Και φρόντισα ΕΓΩ για αυτό και ΟΧΙ η κοινωνία.

  Με αναπηρία στους 2,5 πρώτους μήνες της ζωής μου, να ταλαιπωρούμε χρόνια και να τα καταφέρω να κάνω ένα σωστό όνομα.

  Και να είμαι από τους πρωτεργάτες του αναπηικού κινήματος στην Ελλάδα.

  Και πολλά, εξίσου κατα την ταπεινή μου κρίση, αλλά σημαντικά.

  Σας Διαβεβαιώ. Μια χαρά είμαι…

  Καλό Βράδι.

 8. 30/11/2008 01:35

  @ ρίτσα και vloutis,
  παιδιά, η κοινωνία έχει μεγάλες ευθύνες για την απόδοση ρόλων ιδίως στα δύο φύλα και όχι μόνο. Αλλά η κοινωνία πρέπει και να σκέφτεται και μάλλον δεν το κάνει. Δηλαδή ως σύνολο είμαστε μα…ες. Άλλο τι κάνει ο καθένας ατομικά ή τι δεν κάνει.

 9. 30/11/2008 12:41

  Έχεις απόλυτο δίκαιο σε πολλά απ αυτα που αναφέρεις δοκτορ…
  Βλέπω τα σημερινά παιδιά και σκέφτομαι πως θα γίνουν οταν μεγαλώσουν με τα όσα τους περιβάλουν και τα όσα τους επηρεάζουν.
  Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που τα παιδιά ήταν ‘παιδιά’ και ένιωθαν έτσι, με αθωότητα. Τώρα είναι μικροί-μεγάλοι. Ακόμα και τα καρτούν της τηλεόρασης έχουνε καταντήσει αισχρά και ηλίθια. Τα πρότυπά τους ποιά είναι?
  Είναι όλα στους γονείς βέβαια, το να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουνε απο παιδιά-έφηβοι- υγιείς ενήλικες.
  Αν περιμένουμε απ την κοινωνία, ζήτω που καήκαμε…
  Χαιρετισμούς στην παγωμένη Σουηδία.

 10. just me permalink
  01/12/2008 08:35

  Guys watch Zeitgeist and Zeitgeist 2, den einai akrivos gia ta media alla genika gia to pos mas koroidevoun kanonikotata me pollous tropous edo kai polla polla xronia…

Trackbacks

 1. ΤΑ 100 ΣΗΜΕΡΙΝΑ TOP POST ΤΟΥ WORDPRESS. « Kopanakinews’s Weblog
 2. Η “Τσουκνίδα” κατέκτησε την πρωτιά! « Τσουκνίδα

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: