Skip to content

Δημογραφική Έρευνα ΙΙ

22/11/2008

Η 2η Δημογραφική Έρευνα του Dr. Ψωνάρα’s Corner που έγινε με την ευκαιρία των 2ων γενεθλίων του blog, διήρκησε ένα μήνα και έκλεισε εχθές τα μεσάνυχτα. Παρόμοιες έρευνες ενδέχεται να γίνονται με κάθε ευκαιρία γενεθλίων και ακολούθως τα αποτελέσματα θα συγκρίνονται. Έτσι έσιει παραπάνω άκσιον.

Το πρώτο μέρος των αποτελεσμάτων συγκρίνεται με τα αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του μήνα Μάρτη 2008, δηλαδή 7 μήνες πριν την παρούσα που κάλυψε τον μήνα Νοέμβρη 2008.

Τα αποτελέσματα αφορούν αποκλειστικά τα χαρακτηριστικά των αναγνωστών του Dr. Ψωνάρα’s Corner.

Λούμπες στις οποίες πέφτουν τα αποτελέσματα:

 1. Περιθώριο σφάλματος: Λόγω του ότι κάποιες από τις ερωτήσεις της 1ης έρευνας διέφεραν λίγο ως προς τις επιλογές των απαντήσεων τους, τα αποτελέσματα της 1ης έρευνας έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με τις απαντήσεις της 2ης έρευνας.
 2. Σύγκριση δύο εντελώς διαφορετικών εποχών του χρόνου, κατά τις οποίες ο χαρακτήρας των επισκεπτών μπορεί να διαφέρει. Εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται η σύγκριση.

   

Αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων:

 1. Η πρώτη έρευνα αποτελείται από 143 συμμετοχές ενώ η δεύτερη από 141 συμμετοχές. Και στις 2 περιπτώσεις ο αριθμός συμμετοχών είναι αρκετά μεγάλος για να παρέχει αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα του προφίλ των αναγνωστών τούτου του blog.
 2. Οι έρευνες και στις 2 περιπτώσεις είχαν διάρκεια ενός μήνα. Αυτό δίνει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη του χαρακτήρα του αναγνωστικού κοινού.

Ερώτηση 1

q1

Εμφανέστατα οι γυναίκες αναγνώστριες ήταν και εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τους άντρες. Τους τελευταίους 7 μήνες όμως η διαφορά τους από τις 26 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε στις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Ίσως του χρόνου τέτοια εποχή να ισοδυναμούν (να έχω ρίξει κι άλλα αρσενικά στα δίχτυα μου).

Ερώτηση 2

q2

Τα αποτελέσματα αυτής της ερώτησης έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο σφάλματος, μια που στην πρώτη έρευνα τα γκρουπς των ηλικιών ήταν τα εξής: 18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55+. Παρ’όλες τις δυσκολίες προσαρμογής, το 2ο γκρουπ, δηλαδή αυτό των ηλικιών 21-30 αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγνωστών, όπως αναμενόταν.

Ερώτηση 3 – Μέρος Α

q3a

Στην πρώτη έρευνα οι δύο πρώτες απαντήσεις ήταν αν είσαι blogger για 1 χρόνο αντί για 1.5. Η προσαρμογή λοιπόν μου έκατσε γάντι.

Οι νεότεροι bloggers που με διαβάζουν αυξήθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό μέχρι ενός σημείου δείχνει και την αύξηση των νέων blogs γενικότερα.

Από την άλλη, το ποσοστό δυνητικών bloggers (δηλαδή των αναποφάσιστων) μειώθηκε κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν αποκλειστικά αναγνώστες αυξήθηκε κατά 7. Φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, αποφάσισε: Το 3% των δυνητικών bloggers του Μαρτίου άνοιξε τελικά blog, ενώ το 7% αποφάσισε να μην ανοίξει ποτέ.

Που μας φέρνει στην Ερώτηση 3 – Μέρος Β

q3b

Οι αποκλειστικά αναγνώστες ήταν και εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τους bloggers αναγνώστες, με μια ελαφριά μείωση των πρώτων και αύξηση των δεύτερων. Αυτό καταργεί μια και καλή την άποψη κάποιων καλοθελητών που δήλωναν παλιότερα πως οι bloggers είναι ένα σύνολο ανθρώπων που διαβάζει ο ένας τον άλλον. Τελικά το σύνολο έχει μιαν άλφα απήχηση και εκτός του άξονά του.

Ερώτηση 4

q4

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η τεράστια πλειοψηφία των αναγνωστών ανακάλυψε το blog μου από συνδέσμους σε άλλα blogs.

Ευχαριστώ τους φίλους που προτείνουν στους φίλους τους να διαβάσουν το blog μου 🙂

Η απάντηση «Άλλο» ήταν ανοιχτή σε typing και περιείχε μεταξύ άλλων τις απαντήσεις «Από το WordPress dashboard» και το «από σχόλιο της συγγραφέως σε άλλο blog». Μία παραπομπή στο blog μου μού έκανε φοβερή εντύπωση, κι αυτή ήταν «από sex site» (?!?!?!?).

Ερώτηση 5

q5

Η προσαρμογή των απαντήσεων αυτής της ερώτησης από την έρευνα του Μαρτίου επίσης περιέχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος. Όπως και να’χει με χαροποιεί ιδιαίτερα που περίπου το 60% των αναγνωστών μου δεν μπορεί να μείνει μακριά μου περισσότερο από 1 βδομάδα. Ούτε κι εγώ μπορώ. (Να μείνω μακριά μου περισσότερο από 1 βδομάδα.)

Το ποσοστό νέων αναγνωστών αποτελεί το 11% όλων, οπότε μια ανακύκλωση γίνεται, δεν σαπίζετε μονίμως οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Ερώτηση 6:

q6

Καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό αναγνωστών εξ Ελλάδος, το οποίο δείχνει τάσεις αύξησης. Αλόπως ένι γράφω αρκετά στα Κυπριακά! 🙂

Επίσης αξιόλογο το ότι το 3-4% των αναγνωστών είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, εφόσον δεν διαθέτουν αίμα Ελληνικό (κατάγονται από αλλού, namely από Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία). Μπρρρρρ… Ακόμα και στ’αστεία, μια ανατριχίλα μου την προκαλεί αυτή η άποψη (του Ελληνικού αίματος).

Ερώτηση 7 – Μέρος Α:

q7a

*Στο «Άλλη» συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, Σουηδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία και Ελβετία.

Η προηγούμενη έρευνα ήταν ελλιπής όσων αφορά αυτή την ερώτηση, γι’αυτό και η έλλειψη της 2ης στήλης, όμως οι κάτοικοι Κύπρου αποτελούσαν το 60%, ενώ σε αυτή το 56%.

Το 44% των αναγνωστών μου κατοικεί εκτός Κύπρου. Μια μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι κάτοικοι ή/και κατάγοντες Ελλάδας. Αν λάβουμε υπόψη τις ηλικίες των αναγνωστών, ένα μεγάλο ποσοστό είναι φοιτητές εξωτερικού. Άραγε όμως αυτό το 44% είναι συμπτωματικό και αποτελεί την γενική εικόνα των αναγνωστών κυπριακών ιστολογίων, ή μπορεί να παίζει ρόλο το ότι είμαι κι εγώ η ίδια κάτοικος εξωτερικού και οι αναγνώστες ταυτίζονται με αυτό?

Ερώτηση 7 – Μέρος Β

q7b

Η Λευκωσία εξακολουθεί να μας πατά ούλλους μες τον λαιμό. Είναι για να αναρωτιέσαι, αφού η πληθυσμιακή διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, γιατί είναι τόσο μεγάλη η διαφορά αναγνωσιμότητας ιστολογίων? Θα ήταν ενδιαφέρον να είχαμε κάποια έρευνα στην οποία να διαφαίνεται η χρήση του διαδικτύου από τους κατοίκους των διαφόρων επαρχιών. Αν είναι όντως τόσο μεγαλύτερη στη Λευκωσία, ίσως να σημαίνει πως οι κάτοικοι των παραλιακών πόλεων έχουν ζωή?

Πάντως χάρηκα που οι επισκέπτες από Λεμεσό αυξήθηκαν κατά 7% και έφτασαν το 19% όλων. Ένας αναγνώστης απάντησε «Κατοικώ Λευκωσία (Συγγνώμη που σε απογοητεύω)». 🙂

Η Πάφος από την άλλη, κινδυνεύει από εξαφανισμό! Τι κάμνουν οι Παφίτες? Συνάουν μπανάνες??

————————————–

Το δεύτερο μέρος των αποτελεσμάτων αποτελείται από 3 ερωτήσεις που έγιναν αποκλειστικά στη 2η έρευνα και για τις οποίες δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Ήταν και οι 3 ανοιχτές σε ελεύθερο typing.

Ερώτηση 8 – Ποια είναι τα αγαπημένα σου blogs?

Οι αναγνώστες αυτού του ιστολογίου ανέφεραν 123 διαφορετικά ιστολόγια. Θα παραθέσω τα πρώτα 20 βάση των «ψήφων» που λάβανε.

Όλα είναι του μυαλού και η παντρειά της τύχης (Δρακούνα)

Ξενύχτικον “Μιραμπέλλα” (Φιρφιρής)

Περί έρωτος κι άλλων δαιμονίων (Cake)

Σταματήστε τη γη να κατέβω!! (Τσαρτελλούι)

Που σου νέφκω, που πάεις? (Λέξη Πένητας)

Aceras Anthropophorum (Ασέρας)

Yo!Reeka’s Place (Yoreekas)

Νέο Ledras.com (Joshoua)

Φουκού Blog

RoAm

H Ασυγχώρητη

Αγαπητέ κύριε Ημερολόγιε

Urban Tulip

Νανάκος

Παντός Καιρού (Μιχάλης Μιχαήλ)

Πρόβατος

Διάσπορος

Γιώργος Στρατής

Λάκης Φουρουκλάς

CNC Minus TV

Με τιμά που κάποιοι από σας διαβάζετε εμένα αποκλειστικά (κάμνω καβάτζια – πιστέψτε με). Αλλά καλό θα ήταν να ξεστραβωθείτε. Υπάρχουν κι άλλοι (έστω λιγότερο) αξιόλογοι συγγραφείς.

Η πιο εντυπωσιακή απάντηση σε αυτή την ερώτηση ήταν: «Τα γνωστά». (Τα ποια??)

Ερώτηση 9 – Τι σου αρέσει στο Dr. Ψωνάρα’s Corner?

Τα πράγματα που αρέσουν ανήλθαν σε καμιά 150ρια. Αν τα βάλεις σε γκρουπς βγαίνουν 32. Παραθέτω τα γκρουπς που έλαβαν 5 ή περισσότερους ψήφους.

 • Χιούμορ (I crack me up as well)
 • Τρόπος/Ύφος/Στυλ γραφής (Πως τα γράφω ο πούστης!)
 • Τα πάντα ( 😀 )
 • Τα θέματα που αναπτύσσονται (Όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας)
 • Εγώ η ίδια αυτοπροσώπως (Θεά! Θεά!)
 • Ζωή στο εξωτερικό (Το μόνο καλό της ξενιτιάς είναι ότι προσφέρει θέαμα)
 • Ψώνισμα (Το blog προσφέρει shopping therapy)
 • Σαρκασμός/Αυτοσαρκασμός (Nuff said)
 • Η ζωντάνια της περιγραφικότητας (Χίλιες λέξεις μια εικόνα)
 • Αμεσότητα/Αυθορμυτισμός (Μένω άφωνη!)
 • Ανάλαφρη, απλή, ξεκούραστη ατμόσφαιρα (Dr. Ψωνάρα’s Spa)

Διαλεγμένες ενδιαφέρουσες απαντήσεις:

 • Αυτή που έχει τα μάτια της καλυμμένα με μαύρο βρακί (Δεν είναι βρακί. Είναι σουτιέν. Και ευχαριστώ.)
 • Σουρεάλ σεξουλιάρικο μπλογκ (Κατάλληλο για όλους τους βιτσιόζους)
 • Ψυχαναλύεται, αναλύει μας. Που να’βρεις μούχτιν πράματα πιον? (So true!)

Ερώτηση 10: Τι δεν σου αρέσει στο Dr. Ψωνάρα’s Corner?

Τα πράγματα που δεν αρέσουν ανήλθαν στα 17. Παραθέτω τα πρώτα 8 (αυτά που έλαβαν 2 ή περισσότερους ψήφους)

 • Τίποτα (Πανηγυρικό ποσοστό άνω του 50%)
 • ΔΓ/ΔΑ (Το ψάχνουν. Οκέι!)
 • Ότι δεν γράφω συχνά (Μάναμουρε)
 • Το ψώνισμα/περιαυτολογία (Εμείς τα ψώνια δεν αντέχουμε τα υπόλοιπα ψώνια)
 • Τα μακροσκελή ποστς (Αυτοί έχουν σταματήσει από ώρα να διαβάζουν)
 • Η Κυπριακή διάλεκτος (Ποιος γράφει στα Κυπριακά ολάν??)
 • Τρόπος/Στυλ/Τρόπος γραψίματος (Εεεε…. Μήπως βρίσκεστε στο λάθος μπλογκ?)
 • Το theme/background του blog (Η WordPress φταίει)

Διαλεγμένες ενδιαφέρουσες απαντήσεις:

 • Δεν έχει κουτσομπολιό… Γιατί? (Γιατί δεν είμαι κουτσομπόλα)
 • Όλα καλά… για γυναίκα blogger (Οι άντρες εν με το λιλλίν τους που γράφουν? What?)

Σίγουρα η δική μου blogoέρευνα είναι φτωχότατη σε σύγκριση με αυτήν που πραγματοποίησε το περιοδικό Monthly Review σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC. Και πάλι όμως κάποια από τα στοιχεία επαληθεύονται.

Ευχαριστώ όλους που έλαβαν μέρος!

Του χρόνου πάλε!

 

Advertisements
11 Comments leave one →
 1. 22/11/2008 22:31

  Νομίζω, τέτοιες δημοσκοπήσεις είναι τελικά χρήσιμες, διότι βοηθούν στην βελτίωση της “εικόνας” των αναρτήσεων από τους bloggers.

  Το blogging έχει μέλλον, το μέλλον που του φτιάχνουμε εμείς.

  Ελπίζω σε ένα λαμπρό μέλλον.

  Την καλησπέρα μου.

  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

 2. 23/11/2008 14:17

  @ Ερώτηση 4 (από sex site): Χαχα, έλεος!!!! Τί άκυρο ήταν αυτό;; Τί κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;;;;;;;;;; 😛
  Χαχαχα!!

 3. george permalink
  24/11/2008 21:39

  egw lypame auton pu eide to braki…eite den eide pote, eite auto pu eide htan ths giagias tu h kamias kaloana8remenhs germanidas 🙂 ps.auth pu eine pisw apo to soudien prepei na eine st’alh8eia yperoxh…someone is lucky!!!

 4. 25/11/2008 07:14

  Μα ποιος πελλός εψήφισεν το μπλογκ μου; Αν δεν ήταν δικό μου εν θα το εθκιάβαζα ούτε ο ίδιος. Όι όι μάνα μου.
  Κατά τα άλλα, διαφωτιστική η έρευνα…:)

 5. 25/11/2008 08:33

  Εν ήταν ένας. Ήταν τέσσερεις πελλοί :Ρ

 6. Anonymous permalink
  25/11/2008 11:48

  Tromaktikh entyposh mou kanei to 1% twn pafitwn blogger!!
  pou vre8ikan toosoi poloi?
  pote pige to internet sthn pafo?

  Oi pafites aperripsan to sxedio annan dioti den anagnorizotan to pafitiko kratidio??

 7. 25/11/2008 11:49

  Tromaktikh entyposh mou kanei to 1% twn pafitwn blogger!!
  pou vre8ikan toosoi poloi?
  pote pige to internet sthn pafo?

  Oi pafites aperripsan to sxedio annan dioti den anagnorizotan to pafitiko kratidio??

 8. 25/11/2008 11:50

  Whats wrong with the internet?

 9. 25/11/2008 12:54

  αυτό με το σεξ σάιτ είχε προβληματίσει κι εμένα (αφού παρατηρούσα αφίξεις από search engines όπου ψάχτηκαν λέξεις όπως “πορν0” κτλ). Συμπέρανα ότι οφείλεται σε ξημαρόλογια που έγραψες, και πληστάκις σε σχόλια αναγνωστών!

 10. 25/11/2008 16:59

  Sike
  Αυτοί που με ήβραν λόγω των ξημαρόλογιων ή άλλων λέξεων κλειδιών στο google, ψήφησαν “από μηχανή αναζήτησης” (3%). Ο/Η συγκεκριμένος/η ψήφησε την επιλογή “‘Αλλο” (9%) και έπειτα συμπλήρωσε “από sex site”. Άρα κάποιο sex site ενδεχομένως με πρότεινε. Να’ναι καλά 🙂

 11. teras permalink
  26/11/2008 07:39

  Νομίζω εγώ εγραψα για “γνωστά” blogs. Ε, μια ματιά στη λίστα που προέκυψε αποδεικνύει πως είχα δίκαιο!

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: