Skip to content

Μέσα στην Κίνηση

14/08/2008

Δευτέρα, 6 το απόγευμα. Οι λιγοστοί κακόμοιροι που έμειναν να δουλεύουν στις 11 Αυγούστου σχολάνε από τις δουλειές τους και κάνουν ουρά στην αρχή της οδού Γρίβα Διγενή, που ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου. Όποιος ξέρει από Λεμεσό γνωρίζει πολύ καλά πόσο απελπιστικά ατέλειωτο είναι να μπλέκεις σε αυτή την ουρά που φτάνει στο τέλος της καμιά 10αριά χιλιόμετρα ανατολικά στον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας.

Βγαίνω κι εγώ από μια κάθετο και περιμένω να με αφήσει κάποιος να στρίψω αριστερά και να μπω κι εγώ στην ουρά. Ττίκκι ττόοκκο προχωρούν τα αυτοκίνητα και παρακολουθώ τους παρελκόμενους οδηγούς. Η κίνηση δεν με ενδιαφέρει μια που σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που θέλαν να φτάσουν στην Γερμασόγεια, εγώ ήμουν στην πρώτη μέρα των διακοπών μου και ήθελα να πάω 20 μέτρα πιο κάτω για να στρίψω δεξιά.

Ένας άντρας μεσήλικας έχει λιώσει πάνω στο τιμόνι του και φαίνεται να μην έχει καν την δύναμη να πάρει βαθιά ανάσα όσο υπολογίζει τον χρόνο που θα του πάρει να ξεμπλέξει από την ουρά. Στα μάτια του σκοτεινιά και κούραση, στο πρόσωπο του μια έκφραση που τον έδειχνε 10 χρόνια μεγαλύτερο από την πραγματική του ηλικία. Σε τέτοιες συνθήκες ή θα αφήσεις κάποιον που περιμένει στην κάθετο να περάσει γιατί δεν έχει σημασία αν έχει 100 ή 101 (ή 110) αυτοκίνητα μπροστά σου, ή δεν θα αφήσεις κανένα να περάσει γιατί όσο λιγότερα αυτοκίνητα μπουν μπροστά σου, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπλέξεις. Οι άντρες συνήθως ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και οι γυναίκες στη δεύτερη. Γι’αυτό δεν με άφηνε καμιά να περάσω.

Ο άντρας αυτός μου έκανε νόημα να μπω μπροστά του (δράση). Του έκανα νόημα ευχαριστώ και του έσκασα ένα χαμόγελο από τη Λεμεσό μέχρι το Πεκίνο (αντί-δραση). Μπαίνω μπροστά του και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα είδα από το καθρεφτάκι μου τον άντρα που ήταν μέχρι πριν 1 λεπτό με μια έκφραση συννεφιασμένης Κυριακής που μοιάζει με την καρδιά του, να έχει ανακαθίσει στην καρέκλα, να λάμπουν τα μάτια του, και να αποκτά μια πολύ γλυκιά έκφραση, σαν να χαμογελούσε ξανά στη ζωή.

Τότε κατάλαβα γιατί οι άντρες εξακολουθούν να αφήνουν τις γυναίκες να περάσουν μπροστά τους στον δρόμο. Ελπίζουν πως αυτή τη φορά η γυναίκα θα τους ευχαριστήσει χαρίζοντας τους το πιο όμορφο της χαμόγελο. Ακόμα κι αν τις πλείστες φορές δεν λαμβάνουν ούτε ένα βλέμμα ευχαρίστησης και μετανιώνουν που άφησαν την ξινή να περάσει (σε αντίθεση με το αν άφηναν έναν ομόφυλο τους να περάσει), εξακολουθούν να ελπίζουν πως αυτή τη φορά, η γυναίκα θα κάνει το μυαλό τους να ξεχαστεί και τον κόσμο τους να λάμψει και πάλι.

Λίγα μέτρα πιο κάτω σε μια άλλη κάθετο περίμενε ένας άντρας να τον αφήσει κάποιος να περάσει. Όχι εγώ. Ούτε το πισινός μου. Εγώ δεν θα άφηνα κανέναν να μπει εμπόδιο στον τελικό μου στόχο, κι εκείνος ούτε που τον πρόσεξε. Αν τον άφηνα, όταν τελικά έφτανα στο στρίψιμο  στα δεξιά και δεν είχε αυτοκίνητα να κατεβαίνουν από την αντίθετη κατεύθυνση, θα ήμουν ένα αυτοκίνητο πιο πίσω και θα έχανα την ευκαιρία να στρίψω. Μετά από λίγο άφησα μια γυναίκα να περάσει. Ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση κι απλώς ήθελε να στρίψει δεξιά σε μια κάθετο. Άρα δεν θα με καθυστερούσε μπαίνοντας στην ουρά μπροστά μου. Όλα πολιτικά στο μυαλό της γυναίκας.

7 λεπτά και 20 μέτρα αργότερα, η ζωντανή έκφραση του (τελικώς) νεαρού άντρα, δεν άλλαξε καθόλου.

Δύο δράσεις ανιδιοτέλειας που δεν στοιχίζουν τίποτα,

προσφορά του Dr. Ψωνάρας Corner.

Καλές γιορτές!

ΥΓ. Φίλοι εξ Ελλάδος, αν το κείμενο σας έκανε να συγχυστείτε με τα “δεξιά” και τα “αριστερά”, θυμηθείτε πως στην Μεγαλόνησο οδηγούμε “ανάποδα”.

Advertisements
10 Comments leave one →
 1. george permalink
  16/08/2008 02:41

  en gia na katalavete,epitelous,poso 3exwristes eiste…pu an kai kapote drate me ton pio aplo tropo, ena xamogelo as poume,auto to xamogelo eine arketo gia na mas ftia3ei…sas euxaristoume olopsyxa,

  antres!!!

 2. 16/08/2008 14:29

  Empros gia tin efarmogi tou savoir vivre sto dromo!

 3. 16/08/2008 16:42

  Καλές διακοπούλες .Καλά να περνάς με τη παρέα σου.

 4. 18/08/2008 08:46

  Κρίσεις αυτογνωσίας και μεγαλοψυχίας την ίδια ώρα. Πάντως προσωπικά αφήνω πολλούς να μπουν μπροστά μου αφού τις πλείστες φορές δε βιάζομαι

 5. 18/08/2008 14:10

  Σενάριο: ο άνθρωπος δεν είχε άδεια κυκλοφορίας και ΜΟΤ, άφησε σε να περάσεις μπροστά γιατί ήταν σίγουρος πως τυχόν Όργανα που θα διενεργούσαν ελέγχους θα επέλεγαν να σταματήσουν εσένα (να περάσει όμοφα η ώρα τους). Χαμόγελο.

 6. 18/08/2008 15:32

  Πάντως έχω διαπιστώσει πως ελάχιστες γυναίκες αφήνουν άλλες γυναίκες αδηγούς να περάσουν μπροστά. Ειδικά οι αγάμητες που οδηγούν μάρκες.

 7. 19/08/2008 18:20

  ορθόσωστα ελάλησας ιατρέ!!!

  λίγο στους λόγους που οι άντρες αφήνουν τις γυναίκες να μπουν μπροστά, θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά βαθυστόχαστα πράγματα άλλα άστο έτσι 🙂

 8. 20/08/2008 15:50

  doc, έχει μέρες να μιλήσεις. Πέ μας πως περνάς στα πάτρια εδάφη σημμερα. Είδες τίποτε όμορφον;

 9. 20/08/2008 16:16

  Από τη μέρα που πάτησα το πόδι μου, μόνο θολά βλέπω 🙂

  Θα επανέλθω με την πρώτη ευκαιρία.

 10. 25/08/2008 23:37

  Psychia, τούτη η κατάσταση που επερίγραψες νιώθω να με εκφράζει, αλλά επιφυλάσσομαι για το σημείο που εξηγείς γιατί οι άντρες αφήνουν τις γυναίκες να περάσουν.
  Δε διαφωνώ, αλλά επαρατήρησα και κάτι άλλο, το οποίο εβίωσα για άλλη μια φορά σήμερα: συχνά -δυστυχώς- άμα είσαι γυναίκα και αποταθείς σε γυναίκα να σε εξυπηρετήσει σε οποιαδήποτε υπηρεσία, εν βρίσκεις το δίκαιο σου. Είτε δε θα εξυπηρετηθείς, είτε θα φάεις τη ζωή σου να το πετύχεις. Ενώ με τους άντρες για κάποιο λόγο τα πάμε καλύτερα! (μιλώ εκ μέρους φιλενάδων και γνωστών που έχουν να διηγηθούν αμέτρητα παραδείγματα)

  Ίσως προσπαθούμε να βγάλουμε η μια τα μάτια της άλλης; Εν μπορώ να καταλάβω.

  Επίσης, εν ‘ναι ωραία να επιβεβαιώνεις ξανά κοι ξανά την μεταδοτικότητα του χαμόγελου;
  Άσε που η έρευνα επιβεβαιώνει εκείνο που ήδη ξέραμε (έστω υποσυνείδητα), ότι μια κίνηση του τύπου “χαιρέτημα” ή “χαμόγελο” προς ένα άγνωστο (που βλέπεις πχ στον εργασιακό σου χώρο) αυξάνει τις πιθανότητες να προστρέξει σε βοήθεια όταν σε ανύποπτο χρόνο τη χρειαστείς. Emotional intelligence baby! (και λίγο κοινωνικό κεφάλαιο θα έλεγα..)

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: