Skip to content

Το Φαινόμενο του Μπλογκο-ιού (3)

21/06/2008

Διατηρώ blog εδώ και 20 μήνες. Έχω κάνει 196 αναρτήσεις και έχω λάβει 2052 σχόλια. Οι μοναδικές φορές που αναγκάστηκα είτε να προειδοποιήσω για σβήσιμο σχολίων, είτε τελικά να σβήσω σχόλια, ήταν οι τρεις φορές που εμφανίστηκε το φαινόμενο του μπλογκο-ιού. Το σβήσιμο σχολίων στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαίο κακό για να διατηρηθεί μια κάποια τάξη και αρμονία. (Λέξεις κλειδιά: αναγκαίο, κακό.)

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο blog μου μια σχολιάστρια η οποία πόσταρε τα σχόλια της δέκα-δέκα, όπως ένας ιός που πολλαπλασιάζεται, ο blogikus chatikus. Στα σχόλια της εμφανίστηκε σύντομη, επιδερμική, ανώριμα επίμονη, αλλά σχετική με το θέμα της ανάρτησης. Έγραψα τότε μια ανάρτηση εμπνευσμένη από δαύτην.

Τέσσερις μήνες αργότερα, εμφανίζεται ένας νέος σχολιαστής-ιός. Αυτός ο ιός έκανε επίσης δέκα-δέκα σχόλια, όμως σε αντίθεση με τον πρώτο, στα σχόλια του ο δεύτερος εμφανίστηκε ατελείωτος (έγραφε σεντόνια μεγαλύτερα από την ίδια την ανάρτηση στην οποία σχολίαζε), περίπλοκου χαρακτήρα, ανώριμα επίμονος, αρχικά σχετικός με το θέμα της ανάρτησης, μα στη συνέχεια σε εντελώς διαφορετικά μήκη. Έγραψα τότε μια ανάρτηση εμπνευσμένη από δαύτον.

Σήμερα συμπεραίνω πως στην παρθενική του εμφάνιση ο ιός ήταν απλή οδοντόκρεμα, ο ιός της γρίππης. Ναι μεν είναι κολλητικός όμως η αρρώστια είναι ήπια και self limited. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν κόλλησε κανένα άλλο blog αυτόν τον ιό, γιατί όταν έβηχε και φτερνιζόταν το δικό μου κάλυπτε αποτελεσματικά στόμα και μύτη και ακολούθως έπλενε τα χέρια του. Επίσης η σχολιάστρια κατάλαβε (σχεδόν) με την πρώτη πως το massive commenting στα blogs είναι ενοχλητικό (έως “λανθασμένο”), οπότε και το σταμάτησε, χωρίς να χρειαστεί να σβήσω σχόλια της.

Σήμερα συμπεραίνω επίσης πως στη δεύτερη του εμφάνιση, ο ιός έγινε πιο επίμονος, επιθετικός και δεν συνεργαζόταν καθόλου. Ο blogikus chatikus ήταν τώρα ο ιός της ηπατίτιδας. Έτσι χρειάστηκε να λάβω πιο επιθετικά μέτρα για να τον ξεφορτωθώ. Δεν άφησα το blog μου να κάνει σεξ με άλλα blogs οπότε ευτυχώς δεν κόλλησε κανένας άλλος (είχα και πάλιν την αποκλειστικότητα – μάλλον είμαι επιρρεπείς στις ασθένειες). Αναγκάστηκα τελικά να του ανακοινώσω πως τα επόμενα του σχόλια θα σβήνονται, και κρατώντας την υπόσχεση μου, έσβησα 2 σχόλιά του.

Στο πιο πάνω συμπέρασμα (του ιού της γρίππης και ηπατίτιδας) έφτασα μετά την πρόσφατη ψυχασθενική κρίση που πέρασε η γνωστή σε όλους μας σχολιάστρια (και ενίοτε blogger) Dokisisofi, κατά την οποία πόσταρε τα σχόλια της σαράντα-σαράντα (πούντα 10-10?), και στο 99% αυτών έβριζε είτε τον οικοδεσπότη του κάθε blog (δεν περιορίστηκε σε ένα blog, πήρε 5-6 σβάρνα), είτε τους αναγνώστες του, και μάλιστα εντελώς απρόκλητα, και σε εντελώς άσχετο περιεχόμενο με την ίδια την ανάρτηση (κάτι που έτσι κι αλλιώς συνηθίζει να κάνει χωρίς ίχνος τσίππας, αλλά μέχρι πρόσφατα σε μικρότερες ποσότητες). Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να δημιουργηθεί μια τεράστια εστία μόλυνσης στο κάθε ένα από τα μπλογκς στα οποία έφτυσε τον ιό που κουβαλά σε κάθε της κουβέντα. Κάποια παραδείγματα εδώ, εδώ, κι εδώ.

Παλιότερα είχα προσπαθήσει να καταλάβω γιατί συμπεριφέρεται έτσι, τόσο άξεστα, τόσο ακραία, γιατί παρεξηγεί τα πάντα και γιατί απευθύνεται στους άλλους με τέτοια ασέβεια. Η συμπεριφορά της μοιάζει με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η οποία χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο συναίσθημα. (Ξεκαθαρίζω πως δεν είμαι σε θέση να διαγνώσω ο,τιδήποτε, απλώς υποθέτω, ίσως λανθασμένα.) Γι’αυτό προσπαθούσα να αποφύγω την οποιαδήποτε επαφή μαζί της, γιατί δεν είμαι από τους ανθρώπους που βάζει τα χεράκια του και βγάζει τα ματάκια του.

Τις τελευταίες μέρες όμως άρχισε με περίσσια επιμονή να παρενοχλεί την υπόσταση του blog μου. Όση κατανόηση και να προσπαθήσω να δείξω προς έναν άνθρωπο με εμφανέστατη δυσλειτουργία, όταν μπαίνει στον προσωπικό μου χώρο, πιάνει το σφυρί και βαράει όποιον βρει στο διάβα της στο κρανίο με λύσσα, δεν μπορώ παρά να λάβω τα μέτρα μου και να προστατέψω το “δικό μου”. Δεν έχω κανέναν λόγο και καμία υποχρέωση να ανεχτώ χαρακτηρισμούς όπως “μαλάκα”, “πουτανίδιον”, “άι γαμήσου”, και πολλά άλλα χαριτωμένα προς το άτομό μου ή τους αναγνώστες μου, ούτε και να αναγκάζομαι να φιλοξενώ δεκάδες απανωτά σχόλια με το κάθε άσχετο email ή επαφή που είχε στη μπλογκο-ζωή της, στις αναρτήσεις μου.

Αν λοιπόν η πρώτη περίπτωση μπλογκο-ιού ήταν της γρίπης, και η δεύτερη της ηπατίτιδας, αυτή εδώ είναι η Ebola η ίδια. Μην ξεχνάμε πως το quote του blog είναι Live and Let Live. Κάτι πολύ, πολύ α-π-λ-ό. Όποιος για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει την ικανότητα να κάνει (ειδικά) το 2ο, είναι απλά ανεπιθύμητος. Αν δεν θέλει ο ίδιος να ζήσει δουλειά και πρόβλημα δικό του, στις ζωές των άλλων όμως δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει.

Μετά τον ΛεξηΠένητα και το Ηλίθιο Αγρινό λοιπόν (και ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι), ήρθε και η δική μου σειρά να σταματήσω να επιτρέπω οποιονδήποτε εμφάνιση της Ebolas. Και επειδή το wordpress διαθέτει το option block list για όποιον σχολιαστή θες απλά να βγάλει τον σκασμό επί τέλους, δεν χρειάζεται να χαραμίζω τον χρόνο μου σβήνοντας ένα ένα τα μετέπειτα σχόλια της. Θα γίνεται αυτόματα και χωρίς πονοκέφαλο.

Δικό μου το blog, εγώ παπάς, εγώ τατάς.

Ήταν μια ευγενική προσφορά του Dr. Ψωνάρα’s Corner για την ειρηνική και αρμονική μας συμβίωση.

Ας συνεχίσουμε τη μπλογκο-ζωή μας σ’αυτό το μαγαζί ευχάριστα όπως την χτίσαμε, τώρα.

Advertisements
30 Comments leave one →
 1. 21/06/2008 20:46

  Προσωπικά έδειξα φοβερή ανοχή στη κυρία. Συμφωνώ ότι ο μπλογοδεσπότης έχει δικαίωμα να προστατέψει το χαρακτήρα του μπλογκ του. Επιπρόσθετα θα έλεγα, και τη ψυχική του γαλήνη. Αν για κάθε προβληματικό που αποφασίζει να μου αναστατώνει τη ζωή σπαταλούσα τόνους ενέργειας δεν θα μπορούσα να σηκωθώ το πρωί. Και έχω ανάγκη(ες) να σηκώνομαι.

  Η φάση που περιγράφεις με το κρανίο με καλύπτει πλήρως.

  Από το τελευταίο μου ποστ έσβησα πάνω από 30 απανωτά σχόλια της. Έλεος!!!

  Για μένα Δοκησίσοφη ΤΕΛΟΣ, και σε όποιον αρέσει!

 2. Αντωνυμους permalink
  21/06/2008 20:48

  Όσο και να κρίνεται λάθος από κάποιους, το face control σε πάρα πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται.
  Οι ελευθερίες και τα δικαιώματα του καθενός σταματούν εκεί που αρχίζουν οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των άλλων.
  Simple as that.

 3. 22/06/2008 00:28

  Ψυχιά εσύ διαλέγεις τις φατσούλλες που μπαίνουν δίπλα που το όνομα μας?
  Γιατί έβαλες του λέξη βρυκολακίσια φάτσα?
  Μην μου πεις ότι ήταν τυχαίο που η δοκισόφι είχε τόσο φρικαλέα φάτσα…

 4. george permalink
  22/06/2008 11:54

  swsth diagnwsh swsth kai h iatrofarmakeftikh agwgh…thanx doc…

 5. george permalink
  22/06/2008 11:55

  giati eime prasinos kai 3idontis?

 6. 22/06/2008 14:53

  Διάβασα το ποστ σου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι κάτι που με έχει απασχολήσει και εμένα αν και ευτυχώς δεν μου συνέβη να έχω τέτοια προβλήματα όπως εσύ.

  Προσωπικά, παρατηρώντας τέτοια προβλήματα σε άλλα blogs κάποια στιγμή σκεπτόμενος προληπτικά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να θέσω ένα πλαίσιο λειτουργίας του blog μου ώστε να μην μπορεί κανείς να μου χρεώσει ότι αυτενεργώ σε βάρος του. Έτσι, βασιζόμενος σε αυτό που εγώ εκλαμβάνω ως δεοντολογία, έφτιαξα ένα πλαίσιο μικροκανονισμών το οποίο με τον καιρό εμπλούτισα με διάφορες επιπλέον παρατηρήσεις και το ανάρτησα ώστε να ενημερώνω τους αναγνώστες για την λογική μου κατά την διαχείριση των σχολίων και για να μπορώ να υποστηρίξω την θέση μου χωρίς κάθε φορά να αισθάνομαι ότι πρέπει να δίνω εξηγήσεις. Έχει χρειαστεί μια δυο φορές να κατεβάσω σχόλιο και η αιτιολογία είναι έτοιμη, τύπου “το σχόλιο κατεβαίνει γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας του blog παραβαίνει το 3)γ) των δικαιωμάτων μου” 😛

  http://crazycows.wordpress.com/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7%CF%82/

  Πάντως γενικά δεν έχει χρειαστεί να μπω σε αυτή τη διαδικασία πολλές φορές και ευτυχώς κανείς δεν το συνέχισε. Ίσως μετά την περιγραφή της περιπέτειας σου με τους Μπλογκο-ιούς να αναβαθμίσω τους δικούς μου “κανονισμούς” προληπτικά!

 7. 22/06/2008 15:01

  “…Thus, they may form an immediate attachment and idealize the other person, but when a slight separation or conflict occurs, they switch unexpectedly to the other extreme and angrily accuse the other person of not caring for them at all…”

  Αυτό που δεν αναφέρει το κείμενο του ΝΙΜΗ είναι η ικανότητα που αναπτύσσουν τα ΒΡ άτομα να προκαλούν και τα ίδια έντονα συναισθήματα, δλδ. να καταφέρνουν αρχικώς να κερδίζουν εντυπώσεις και να προκαλούν τη συμπάθεια ή ακόμη και το θαυμασμό απ’ τη μιά… και απ΄την άλλη να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, ιδίως εάν προκύψει διαφωνία ή κάποια απογοήτευση ή “παρακοή” των επιθυμιών-προσταγών τους.

  Είναι απίστευτη η μαεστρία με την οποία μπορούν να καλοπιάνουν άτομα άμα θέλουν κάτι, εφάμιλλη με την ικανότητα τους να προσβάλλουν και να σφυροκοπούν όποιον “πέσει σε δυσμένεια”.

 8. 22/06/2008 17:45

  το ποστ και το σχόλιο του Αγρινού με βρίσκουν σύμφωνη.

  θεωρωντας σωστή τη λογική του ΑΝτώνυμους, δνε θα κατανάλωνα καν τόσο χρόνο και ενέργεια για να ανεβάσω ολοκληρο ποστ για χάρη τους.

  απλά θα έμπαιναν στο σπαμ λιστ αυτόματα. όπερ και έχει συμβεί σε δύο περιπτώσεις.

  σπίτι μου είναι, ό,τι θέλω κανω. δεν έχω “πεθερά” στην αληθινή μου ζωή, θα αποκτήσω στο μπλογκ?

  δεν πάμε καλά…

 9. d.p. permalink
  23/06/2008 00:11

  eilikrina i kopelia 8elei giatro!! en paei K-A-8-O-L-U[!!] kala!!
  etixe na diavasw palia kapia comments tis sto blog tu Antwnymu k teleutea sto diko su Psychia k sovara dierwtume posi kajia borei na exei kapios panw tu!k posi simasia DEN tu diun oikogenia/filoi etc j gireukete mes ta blogs!!Get a life [opws eixe pei o Antwnymos an 8imame kala] re dokisofi h anw pws se len..

 10. 23/06/2008 00:40

  Πιστέυκω οτι το τόπικ εν λάθος αντιμετώπιση. Πρέπει να το δείς σαν ενα ναρκωμανή. Το ναρκωτικό εν η “σημμασία”. Θεραπεία η αδιαφορία.

  Έν φταίει η Δοκισήσοφη ομως. Φταίει η κοινωνία

 11. 23/06/2008 10:00

  Comment moderation η λύση. Σε σώζει από διάφορους ιντερνετικούς ψυχασθενείς που στα κάνουν τούμπανο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αναγκάστηκα να ενεργοποιήσω το συγκεκριμένο feature από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του blog και δεν το μετάνιωσα. Ναι μεν τα ιστολόγια είναι “ανοιχτά” σε όλους τους σχολιαστές, ωστόσο ως “προέκταση” του εαυτού μας, επιδέχονται και περιορισμούς. Όπως δεν θα καλούσες κάποιον αγενή ή “περιθωριακό” στο σαλόνι σου, με την ίδια λογική δεν μπορείς να δεχτείς έναν άνθρωπο που σε καθυβρίζει άνευ λόγου και αιτίας στην προσωπική σου ιστοσελίδα. Πρέπει να υπάρχουν και κάποια όρια στην επικοινωνία

 12. 23/06/2008 12:57

  Για να είμαι ειλικρινής τζιαι εμένα έσπασε μου τα νεύρα μου στο μπλόγκ μου.
  Έγραφε απανωτά τζιαι συνεχόμενα σχόλια, έβριζε τους πάντες τζιαι πάντα τζιαι εδιαφωνούσε με ούλλους τζιαι με ούλλα.
  Αν έγραφες ενα πόστ την μια μέρα τζιαι την άλλη το αντίθετο ποστ, θα εδιαφωνούσε τζιαι με τα δύο.
  Επίσης, εσχολίαζε με τζιαι σε άλλα μπλόγκ χωρίς να έχω καμία σχέση με το πόστ ή με τον μπλόγκερ.
  Εν την έσβησα ούτε θα την σβήσω.
  Εγώ θωρώ το όπως μια μεγάλη παρέα που ο καθένας λαλεί ότι θέλει. Ακόμα τζιαι μαλακίες.
  Απλά αγνοώ την τζιαι λογικά παρετά σε κάποια φάση.
  Σίουρα όμως ο καθένας κάμνει ότι γουστάρει στο μπλόγκ του.
  Εννα της περάσει σε κάποια φάση, τέθκοιοι ανθρώποι εν πολλοί μες το ίντερνετ, εννεν η πρώτη ούτε η τελευταία που συμπεριφέρετε με τούτο το μοτίβο.
  Όσοι εσυμμετήχαν σε φόρουμ ή σε κανάλια, ποιό παλία σίουρα θυμούνται παρόμοιους χαρακτήρες.
  Εν όπως τον γελοτοποιό του βασιλία, εννα εν πάντα τζιαμέ τζιαι να κάμνει τον καραγκίοζη ότι τζιαι να γίνει.

 13. 23/06/2008 13:56

  @Ethan & Joshoua

  Ούτε μοντεράσι, ούτε ανοχή. Δια χειρός διαγραφή.

  Υπόψη σας, ακόμη και στην ψυχοπαθολογία, επικοινωνία=πρόθεση.

  Και εδώ, ίσως κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θεωρώ πως η πρόθεση είναι να καταντήσει δυσλειτουργικό όποιο Ιστλόγιο δεν γουστάρει ο “επιθετικός φορέας”.

  Και η ανοχή και το μοντεράσι εξυπηρετούν αυτό ακριβώς το σκοπό του/της. Αποτρέπουν τρίτους από το να διαβάσουν τα όσα ο καθένας μας έχει να πει. Εκεί είναι το ζουμί.

 14. 23/06/2008 15:33

  Συμφωνώ με την άποψη του Αγρινού. Δια χειρός διαγραφή εάν κρίνω ότι κάποιος κάνει το μπλογκ δυσλειτουργηκό. Το έκαμα στο μπλόγκ προεδρικές όταν ένα πελλός επετροβολούσεν με βρισιές ούλλον τον κόσμον τζαι δεν άφηνεν την συζήτησην να εξελικτεί.

  Στο δικό μου το μπλόγκ, μέχρι στιγμής η επικοινωνία (ή η μή επικοινωνία) εκανόνισεν τα οποιαδήποτε προβλήματα εμφανιστήκαν τζαι έχω γενικά καλές σχέσεις με ούλλον τον κόσμο (προς το παρόν).

 15. 23/06/2008 19:29

  ela re psychia, eixe plaka. akoma lia sxolia na egrafe 8a eixa arketo uliko gia na kamw didaktoriko panw ths :p Cheers!;)

 16. 23/06/2008 22:14

  Psycia ντροπή σου.. Ξέχασες τον Pavlov, την θεωρεία των εξαρτημένων αντανακλαστικών , τον Skinner, την αλληλεπίδραση και τον νόμο της Συνάφειας…
  Ο καλύτερος τρόπος να διορθώσεις μια λανθάνουσα συμπεριφορά και να αποσυνδέσεις το ερέθισμα με το αποτέλεσμα δεν είναι μέσω της καταστολής αλλά μέσω της αδιαφορίας . Το υποκείμενο όταν δεν θα παίρνει αυτό στο οποίο αποσκοπεί η λανθάνουσα συμπεριφορά του (σημασία-αντίδραση) θα σταματήσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και θα Θα προσπαθήσει αλλιώς σιγά σιγά θα έρθει η απαλοιφή-απόσβεση.

  Με την καταστολή απλά ενισχύεις την παθολογία του υποκειμένου με ένα overdose σημασίας..

  Shame on you..

 17. κι αγνάντευε... permalink
  23/06/2008 22:32

  Αμάν! Είχα μέρες να περάσω από το blog (εξεταστική περίοδος…) και έχασα πάρα πολλά επεισόδια… Εύχομαι να επανέλθει η ηρεμία στην κυπριακή blogoσφαιρα- να μας λείπουν τα υβριστικά σχόλια… Ποιος ο λόγος να βρίζεις κάποιον που δεν ξέρεις ή που δε θα γνωρίσεις ποτέ; Τι θα αλλάξεις; Μόνο θλίψη μου προκάλεσαν τα σχόλια της doki…

 18. 23/06/2008 23:45

  H ΓΣΕΕ ΜΕ ΕΚΒΙΑΖΕ ΜΕ ΨΕΥΤΟΑΝΤΑΓΩΓΗ 100.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  Ενημερωθείτε για τη ΒΡΩΜΙΚΗ ΥΠΟΥΛΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ και καταχρηστική απoλυσή μου από την εργοδοσία της ΓΣΕΕ. Υπεξαιρώντας την αποζημίωση μου τα ασφαλιστικά και άλλα Δικαιώματά μου για εργασία 18 ΧΡΟΝΩΝ ! Με εκβίαζε με ΨΕΥΤΟΑΝΤΑΓΩΓΗ 100.000 ΕΥΡΩ με ΨΕΥΤΟΜΑΡΤΥΡΕΣ επειδή προσέφυγα δικαστικά κατά της ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΜΟΥ! ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ οι εργασιακές σχέσεις είναι απλές αστικές συμβάσεις ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ! Ενημερώστε φίλους και γνωστούς για το Blog μου http://apasxolisi.wordpress.com

 19. 23/06/2008 23:57

  Θεωρω οτι οντως ηταν λαθος η αντιμετωπιση σας.”Εδωκετε ουλλοι πανω της”
  Αν δεν σας αρεσαν αυτα που εγραφε μην απαντατε..
  Παρολο που δεν γνωριζω τι προηγηθηκε, αυτη ειναι η αποψη μου!

 20. 24/06/2008 12:56

  Το blogspot στέλνει ειδοποίηση -μέσω Email -για τα σχόλια σε αναρτήσεις μας. Θέλει κανείς να του κάνω forward 29 -σχεδόν απανωτά -από αυτά που κράτησα; Όχι για το υβριστικό περιεχόμενο ορισμένων από αυτά αλλά… έτσι, για να καταλάβει πως νοιώθει κάποιος άμα του φλομώνουν το χώρο του.

 21. 24/06/2008 15:05

  Το να πει κάποιος τη γνώμη του είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί δεν το απαγορεύει κανένας .Αλλά το να μπαίνεις στο σπίτι του άλλου και να βρίζεις και αυτόν και τους φιλοξενούμενους του αυτό είναι άλλη υπόθεση . Καθένας που σέβετε τον εαυτό του θα πάρει κάποια μέτρα αν ο άλλος δεν καταλαβαίνει από λόγια. Στο τέλος καταντάει κουραστικό και για τους επισκέπτες του ιστολογίου να βλέπουν σχόλια υβριστικά ακόμη και όταν δεν απευθύνονται σε αυτόν.

 22. Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous permalink
  24/06/2008 16:01

  Respect to be respected.

 23. 24/06/2008 16:05

  Για μένα τα ευκόλως εννοούμενα πρέπει να παραλείπονται. Το να κάνω μια ξεχωριστή σελίδα για να πω πως το flooding, το βρισίδι, και τα σχόλια που είτε ρίχνουν το επίπεδο της συζήτησης, είτε είναι εντελώς άσχετα με τη συζήτηση (όπως αυτό της apasxolisis πιο πάνω), με λίγα λόγια ότι η ασέβεια, δεν είναι αποδεκτή, είναι ευκόλως εννοούμενο.

  Ο μετριασμός σχολίων για μένα είναι σαν να πιστεύεις πως όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Επειδή ασπάζομαι ακριβώς την αντίθετη άποψη (ότι δηλαδή όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου), δεν πρόκειται ποτέ να βάλω μετριασμό στο μπλογκ μου.

  Η δική μου “πρόληψη” είναι να συμπεριφέρομαι με σεβασμό στον απέναντί μου και να περιμένω (ίσως ρομαντικά) να μου το ανταποδώσει. Live and Let Live, Respect to be respected όπως είπε και ο κακομούτσουνος. Όταν αυτό δεν δουλεύει τότε πάμε πίσω στα ευκόλως εννοούμενα.

  Ο λόγος που έκανα ολόκληρα επεξηγηματικά ποστς τις 3 φορές που είτε προειδοποίησα είτε έσβησα σχόλια, είναι γιατί με λυπεί πραγματικά το να έρχομαι σε τέτοια θέση, και το κάνω ελπίζοντας η κάθε φορά να είναι η τελευταία.

  Συμφωνώ με κάποιους που είπαν πως αρχικά προσπαθείς να συζητήσεις λογικά με το μολυσματικό στοιχείο. Όταν αυτό δεν δουλέψει, το αγνοείς. Όταν όμως κι αυτό δεν δουλέψει (και μη γελιόμαστε, για κάνεναν δεν δούλεψε ούτε και θα δουλέψει στην συγκεκριμένη περίπτωση), αναγκάζεσαι να “απαγορέψεις” την συνέχεια της μόλυνσης. Εκτός αν δεν σε ενοχλεί το μπλογκ σου να θυμίζει πεδίο μάχης χωρίς να το έχεις προκαλέσει. Προσωπικά με ενοχλεί και στο δικό μου, αλλά και σε άλλα μπλογκς (ως αναγνώστη).

  enteleche1a, τα έχεις μπλέξει νομίζω. Καθόλου τυχαία δεν “εδώκαμεν ούλλοι πάνω της”. Έχει καιρό που αυτή έδωκεν πάνω σε ούλλους. Αν γνώριζες τι προηγήθηκε ίσως να είχες άλλη άποψη (γενικά σε μια συζήτηση είναι καλά να ξέρεις γιατί έχεις την άποψη που έχεις). Από την άλλη ίσως να ανήκεις στους ανθρώπους που δεν τους ενοχλεί το προαναφερθέν πεδίο μάχης.

  Όσο για τις φατσούλες, έχω κάνει σχετική ανάρτηση με την ονομασία Gravatars που εξηγεί γιατί ο καθένας έχει το avatar που έχει. Όπως και να’χει, δεν επιλέγω εγώ την φάτσα του καθένα, παράγεται τυχαία από το wordpress.

 24. 24/06/2008 17:20

  Ψυχια, οντως δεν ξερω τι προηγηθηκε!

  Μου εκανε εντυπωση το ξεσπασμα της συγκεκριμενης κοπελας που παρολο που δεν ειμαι bloger πολυ καιρο μου εδωσε την εικονα ενος εξυπνου και “ψαγμενου” ανθρωπου.

  Αυτο δεν σημαινει οτι δεν καταδικαζω τους χαρακτηρισμους γεγονος λυπερο μια και κανενας δεν γνωριζει κανεναν “μεσα” σε αυτο το χωρο.

  Ισως ομως αν υπηρχε μια διαφορετικη προσεγγιση…

 25. 24/06/2008 19:33

  Αγαπητή psychia, επειδή κάποια από τα πράγματα που έγραψες αγγίζουν την λογική με την οποία διαχειρίζομαι το blog μου θα ήθελα να σου απαντήσω, συμφωνώντας επί της ουσίας αλλά διαφωνώντας επί μέρους.

  Φυσικά και τα ευκόλως εννοούμενα πρέπει να παραλείπονται, όμως τελικά κάποια πράγματα δεν είναι ευκόλως εννοούμενα για κάποιους. Έκανες 3 posts για να εξηγήσεις το αυτονόητο (και καλά έκανες), αυτό για το οποίο δεν θα σε κατηγορήσει κανένας λογικός άνθρωπος, γιατί σε λυπεί να κατεβάζεις σχόλια. Θα μπορούσες να αναρτήσεις όλα αυτά κάπου ώστε να ξέρουν κι αυτοί που σε διαβάζουν υπό ποιες συνθήκες συνέβη να κατέβουν σχόλια και υπό ποιες συνθήκες θα κατέβουν, αν κατέβουν, στο μέλλον (σου εύχομαι να μην χρειαστεί). Αυτό όχι σαν προειδοποίηση αλλά ενδεχομένως σαν δείγμα του σεβασμού που έδειξες και θα δείξεις πριν φτάσεις στο σημείο να κατεβάσεις. Άλλωστε αυτό περίπου κάνεις με τα τρία ποστς, εξηγείς το γιατί.

  Η ύπαρξη κάποιων “κανονισμών” (αστεία λέξη) ή καλύτερα ενός πλαισίου χρήσης, το οποίο ο κάθε blogger το αποφασίζει και το δομεί για τον εαυτό του, δεν είναι προειδοποίηση προς κάποιον “κακό” ούτε ακυρώνει τον σεβασμό προς τους αναγνώστες. Κι εγώ σέβομαι τους αναγνώστες μου και δείγμα αυτού είναι π.χ. ακριβώς η ενημέρωση για το πως λειτουργεί το blog, ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου απέναντι τους, ότι ας πούμε δεν αλοιώνω σχόλια και το ότι οι σχολιαστές προστατεύονται αν κάποιος άλλος σχολιαστής τους βρίσει κλπ. Από όλα αυτά κάποια είναι αυτονόητα κάποια άλλα όχι και μάλιστα κάποια αδυνατούμε και να τα προβλέψουμε.

  Όλα αυτά δεν είναι θεσμοθετημένα αλλά υπάρχουν εκεί για να δηλώνουν το ποιο είναι κατά την δική μου άποψη τον δεοντολογικά σωστό και ποια τα όρια του (στα οποία είμαι μάλλον ανεκτικός), ώστε να μην χρειάζεται να τα ορίζω και να τα εξηγώ κάθε φορά.

  Από εκεί και πέρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο το βρισίδι, αυτό όντως είναι προφανές. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως το trolling ή η διαχείρηση των pingbacks για τα οποία καλό είναι που και που να υπάρχουν προειλημμένες και δεδηλωμένες αποφάσεις ώστε να μην χρειάζεται να υπάρχει moderation καθώς συμφωνώ μαζί σου ότι είναι σαν να πιστεύεις πως όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

  Καλησπέρες!

 26. george permalink
  26/06/2008 12:59

  Ela doc…den nomizw kanenas pu parakolou8ei thn sygkekrimenh na su briskei adiko.Htan kati pu eprepe na ginei gia to kalo olwn mas alla kyrios gia to blog su.8a eprepe na to kaneis se opiondhpote exei tetoia symperifora.Kanenas den exei to dikaioma na eisvalei me tetoio tropo ston xwro tu allou kai na ferete me tetoion tropo.Eine,re paidi mu,san na mpainei spiti su kai vallei kata twn 3enwn su pu briskontai ekeinh th stigmh sto saloni.Kala kanoume oloi mas na katalavoume pws afto to blog(kai ola ta alla genikws) pu legete Dr. pswnaras corner eine diko su kai sy kaneis koumanto.Emeis eimaste apla 3enoi pu erxomaste gia ligo.Esena antikatoptrizei ara esy to diaxeireizese opws krineis skopima.Emeis apla prepei me thn seira mas na sevastoume esena, to blog SU alla kai tous eautous mas. Opoios den katalabainei ante geia.8a h8ela edw na na zhthsw ena megalo sygnwmh giati sthn prohgoumenh anarthsh su 3efyga. Xilia sygnwmh se sena kai se osous eixan thn atyxia na diavasoun ekeino to sxolio.

 27. george permalink
  26/06/2008 13:01

  KEEP UP THE GOOD WORK.THANX FOR EXISTING

 28. 27/06/2008 23:27

  Εξακολουθώ να επιμένω psychia.. Τον αποτέλειωσες τον ασθενή.. Η δοκισόφι ξέφυγε τελείως από τότε που την έκανες block.. κάνει comment μετά λέει ότι δεν είναι δικά της τα comment Οτι είναι της διχασμένης της προσωπικότητας και ότι κάποιοι tην παρακολουθούν και ότι μπαίνουν στο E mail της hackers.. Ασε.. Ενα δράμα το τι τραβάμε στο blog του Μιχάλη: http://www.mihalismihail.blogspot.com/ (Tο οποίο είναι πολύ αξιόλογο και κακώς δεν το έχεις στα link σου.. By the way)

 29. tetartios permalink
  09/07/2008 12:33

  gia to istoriko toy blog-iou toy mellontos sou.

  to blog tha mporouse na onomazotan kai : glypsychia.wordpress.com.

  eine dikeoma kapion na pernoun sta sovara ayto pou kanoyn. apo tin alli eine dikeoma kai kapoion allon na pernoun sta asteia, autous pou pernoun sta sovara ton eayto toys kai tis praksis poy synepagetai ayto.

  vevea se telikin analysi o blogger eine autos pou exei tin eksousia na svisi(den thelo na po na logokrini) oti tou xalaei tin eikona toy blog, i oti autos exei thesi os oria pou den prepei na ypervenonte.

  (pantos kapoios tha mporouse na sixainotan tis gemates filofronisis antallages munimaton, i akoma kai tis narkisistikes afigiseis pou sugkrotoun to image toy ekastote blogger).

Trackbacks

 1. Dr. 's Corner- -

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: