Skip to content

Tour-ίστας στη Στοκχόλμη

09/06/2008

Στις 6 Ιουνίου οι Σουηδοί γιορτάζουν την εθνική τους εορτή. Αυτό που συνέβη είναι πως στις 6 Ιουνίου 1523 ενθρονίστηκε ο 1ος βασιλιάς της Σουηδίας, ο Gustav Ericsson (Vasa), αφού αυτός υπήρξε η κεφαλή της επανάστασης εναντίον του βασιλιά Christian του II της Δανίας, και του «Kalmar Union» που κατείχε την Σουηδία εκείνη την εποχή.

Ο Nokia ο 1ος λοιπόν ενθρονίστηκε σε μια περίοδο κατοχής και εμφύλιου πολέμου, κι αυτό προσφέρει σε μας σήμερα μία μέρα off και – αφού φέτος έπεσε Παρασκευή – την ευκαιρία να περάσεις ένα long weekend, ένα ππου-σσου-κκου που λένε και τα στρατευμένα νιάτα, παριστάνοντας τον τουρίστα σε μία πόλη που πρόσφατα μετακόμισες και είναι η πρώτη φορά που έχεις την ευκαιρία για να κάνεις πράγματα που δεν έκανες όσο ήσουν Βουδαπέστη. Βλέπε, boat tour, museum tour, amusement parks and events tour, not living in the city for more than 2 years tour. Προϋπόθεση για να τα απολαύσω, όλα αυτά τα τούρια χρειαζόταν να είναι αυτόνομα και αυτοδίδακτα. Τα οργανωμένα γκρουπ με αγχώνουν. Δεν έχουν πλάκα, δεν έχουν σασπένς, δεν έχουν περιπέτεια. Έχουν σοβαρότητα, έχουν ασιάτες, έχουν ξεναγό, έχουν και έναν τύπο που έχει απορίες πάντα και για τα πάντα.

Ο Ιούνης προσφέρεται απλόχερα για τουριστική εξερεύνηση και στις δύο αυτές πόλεις, μα ενώ τους Ιούνηδες 2002-2007 ο καλός θεούλης μου έστελνε εξεταστικές και εξετάσεις, τον Ιούνη του 2008 ο καλός θεούλης μου έστειλε χρόνο, ρευστό, και καλή παρέα για τουρισμό στη Στοκχόλμη!

Εθνική Εορτή

Στην αυλή του Παλατιού πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στην οποία παραμείναμε μόλις πέντε λεπτά γιατί 1ον δεν βλέπαμε και 2ον οι τύποι με τις φορεσιές παρελαύναν πέντε μίλια δέκα ώρες οπότε μέχρι να φτάναν κοντά μας θα είχε νυχτώσει, δηλαδή, θα είχε γίνει Οκτώβρης.

Η Στοκχόλμη είχε ντυθεί ΑΕΛ.

Το Παλάτι είχε ντυθεί ΑΕΛ.

ΑΕΛ μπαλόνια με φόντο το Εθνικό Μουσείο.

Γέμισε ο ουρανός ΑΕΛ (εκείνες οι τελείτσες που μοιάζουν με τσιλλαρκές).


Boat Tour

Από τα 5-6 διαφορετικά boat tours που προσφέρονται, διαλέξαμε το open top, hop onhop off boat tour. Προτιμήσαμε αυτό γιατί 1ον δεν έτρεχε σαν το παλαβό, 2ον ήταν ανοιχτό και μπορούσες να νιώσεις τον αέρα της θάλασσας και, 3ον λειτουργούσε σαν μέσον συγκοινωνίας: Το εισιτήριο σου ίσχυε για 24 ώρες, πέρναγε από τις στάσεις του κάθε μισή ώρα από το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Plus, λόγω του ότι ήταν ανοιχτό και ο ήλιος έκαιγε, μαύριζες.

Ανεβήκαμε λοιπόν σε αυτό,

και κάναμε αυτή τη διαδρομή.

Μουσεία

Με την ευκαιρία αυτής της διαδρομής, πήγαμε στο Μουσείο Vasa στο οποίο βρίσκεις οτιδήποτε σχετικό με το πλοίο Vasa, και το ίδιο το πλοίο Vasa, ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα πλοία όλων των εποχών. Η ιστορία λέει πως το πλοίο ήταν πολεμικό και χτιζόταν μεταξύ των 1626-28. Αναμένετο να κάνει μεγάλο μπαμ. Παρόλα αυτά ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι και πριν συμπληρώσει ένα ναυτικό μίλι (2 χλμ), γέρνει και μπλουμ, βυθίζεται. Αυτό αποδεικνύει πως ο Τιτανικός ήταν μια εκμοντερνισμένη απομίμηση.

Στην πραγματικότητα αρχικά προοριζόταν για μικρότερου μεγέθους από το τελικό των 69 x 52.5 x 11.7 μέτρων, οπότε η βάση του ήταν δυσανάλογα μικρότερη από το από πάνω του. Όμως ο τότε βασιλιάς Gustavus Adolphus διέταξε την αυτόματη μεγέθυνση του για να δειχτεί στους εχθρούς πως το είχε μεγαλύτερο.

Όταν το 1628 το πλοίο ετοιμαζόταν για το 1ο του ταξίδι, παρατηρήθηκε από τους ειδικούς υπεύθυνους πως υπάρχει ένα θεματάκι όσον αφορά την λειτουργικότητα του πλοίου, όμως ο άπληστος βασιλιάς ήθελε να την κάνει το Vasa εδώ και τώρα για τον Πόλεμο των Τριάντα Χρόνων. Οπότε την έκανε και πήγε το πολύ μέχρι πιο κάτω και εντελώς από κάτω. Έκανε παρέα με τα ψάρια για 3 αιώνες μέχρι που ρυμουλκήθηκε στην επιφάνεια μέσα στην 10ετία του 50.

Δυστυχώς οι φωτογραφίες που βγάλαμε δεν ήταν καλές οπότε ανεβάζω μία κλεμμένη.

Πήγαμε επίσης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Αυτά παθαίνω όταν κάνω παρέα με καλλιτέχνες. Ξόδεψα πολλή φαιά ουσία προσπαθώντας να συλλάβω τι θέλαν να πουν πολλοί από τους ποιητές. Είχε ας πούμε ένα έκθεμα το οποίο ήταν μια πολυθρόνα με διάφανο κώλο και από κάτω να δείχνει προς τα πάνω μια τηλεόραση τσέπης. Το έκθεμα ονομάζεται «TV Chair». Κοινώς, χεστήκαμε.

Είχα την τιμή όμως να απολαύσω το αυθεντικό, πασίγνωστο αριστούργημα του Marcel Duchamp στις αρχές του 20ου αιώνα, «The Fountain» ή αλλιώς «Η Χέστρα»:

Μια άλλη μέρα πήγαμε στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας. Αυτό μπορώ να πω πως πραγματικά το απόλαυσα.

Προϊστορική εποχή (12,000 πχ – 1,050 μχ):

Διάβαζες την ιστορία συγκεκριμένων σκελετών που ζούσαν τότε και αντιλαμβανόσουνα πόσο προχωρημένοι πρακτικά ήταν οι άνθρωποι τότε για την εποχή τους, και πόσο προχωρημένοι εγκληματολογικά είναι οι άνθρωποι που τα συμπεράναν όλα αυτά σήμερα. Και ότι από το 12 000 πχ μέχρι σήμερα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράματα, πέραν του Μπους και του Ίντερνετ.

Εποχή των Vikings (800 – 1050):

Οι Σουηδοί ήταν οι έμποροι Vikings, όχι οι τρομοκράτες Vikings. Ήταν δηλαδή, οι φλώροι Vikings. Αντίθετα με τους Δανούς και Φιλανδούς Vikings που πηγαίναν νοτιοδυτικά στην Ευρώπη και Αγγλία για να βιάσουν, να σφάξουν και να κάνουν την ξένη γη δικιά τους, οι Σουηδοί Vikings πήγαιναν ανατολικά προς Ρωσσία μεριά και φτάναν έως και το Βυζάντιο, για να ανταλλάξουν κουζούθκια. Μάλιστα φημολογείται σε ένα χρονικό του 12ου αιώνα πως δεν αποκλείεται η Ρωσσία να πήρε το όνομα της από έναν Σουηδό Viking, τον Ruser.

Ακόμα βλέπουμε πως οι Vikings χρησιμοποιήθηκαν από τη Ναζιστική προπαγάνδα όταν η Νορβηγία και η Δανία ήταν υπό γερμανική κατοχή μεταξύ 1940 και 1945.

Μεσαίωνας (1050 – 1530):

Μία εποχή που εγώ ονομάζω ο μονόφθαλμος στους τυφλούς. Υπέροχα έπιπλα και εκκλησιαστικά γλυπτά, σε μια εποχή όπου ο φανατισμός ξεπερνούσε κάθε όριο λογικής και έμπαινε καθαρά στην ζώνη της παράνοιας. Ενώ οι άνθρωποι αναπτύχθηκαν στις (ανδροκρατούμενες) τέχνες, παράκμασαν πνευματικά καίγοντας τις μάγισσες.

Η Χρυσή Εποχή:

Σμαράγδια και ρουμπίνια… κι άλλα πολύτιμα πετράδια διακοσμούν καταπληκτικά χειροποίητα χρυσά κοσμήματα. Αναρωτιόμουν αν τα πουλάνε. Τι κι αν ένα περιδέραιο ζυγίζει 4 κιλά; Θα καμπούριαζα λίγο περισσότερο αλλά θα ήμουν ο βασιλιάς! Αυτό πρέπει να εννοούν όταν λένε πως ο βασιλιάς είχε το βάρος του κόσμου στο λαιμό του.

Σκηνές από Στοκχόλμη

Χωρίς λόγια.


Τη δροσιά της να’χεις!


Advertisements
9 Comments leave one →
 1. 09/06/2008 19:38

  Πολύ ωραίες εικόνες είναι φανταστικά ,τόσο όμορφα κτίρια!!!Μπράβο σου που μοιράζεσε μαζί μας τις ομορφιές που βλέπεις.

 2. 09/06/2008 23:58

  ηλιούδην κάμποσο η στοκχόλμη…καλό καλοκαίρι να χεις.

 3. george permalink
  10/06/2008 03:16

  telika giatre eise polla tyxerh…omws pio tyxeroi eimaste meis pu mporoume meta apo mia kourastikh mera sti doulia na blepoume auta…perna oso pio kala kai trela mporeis…thanks

 4. george permalink
  10/06/2008 03:18

  toulaxiston kapia perna kala…oi ypoloipoi…?kalo 15augousto

 5. unclescrooge permalink
  10/06/2008 09:11

  Super φαίνεται η Στοκχόλμη! Όπως και οι περισσότερες βόρειες πόλεις, βέβαια. Καλημέρα!

 6. 10/06/2008 17:53

  Ax πόσο μου αρέσουν τα ταξιδιωτικά ποστ. Το δικό σου δεν είναι βέβαια ταξιδιωτικό, αφού μένεις πια εκεί, αλλά εγώ έτσι το είδα. Θαυμάσια η Στοκχόλμη, από ότι βλέπω. Είναι μέσα στα προσεχή μου ταξιδιωτικά σχέδια…. έχω επισκεφτεί το ¨Οσλο όπου σπούδαζε ο γιος μου και βλέπω ότι υπάρχουν ομοιότητες.. Ειδιά το Μουσείο για πλοία.

 7. 10/06/2008 17:54

  καλέ σαν δυσλεκτική φάνηκα. Ειδικά ήθελα να γράψω και μου βγήκε Ειδιά. Χα χα χα

 8. Εβελίνα permalink
  09/09/2008 19:45

  Den iparhei amfivolia paidia!I stockkholmi einai panemorfi oute to Oslo pianei,oute to Helsinki,oute tin kopeghagi!W,Venetia tou Vorra,poli apo hrisafi kai smalto,korwna sti lamprotita tis Valtikis………

 9. Εβελίνα permalink
  09/09/2008 19:52

  Ω Βενετία του Βορρά πόλη από χρυσάφι και σμάλτο κορώνα στη λαμπρότητα της Βαλτικής,Μέγα κανάλι,γέφυρα του Όρεσουντ,η θύμηση ανεξάλειπτη μιας εκθαμβωτικής νύχτας που περπάτησα στην Gamla Stan απ’έξω,στο Βέρνερ Γκρεν και στο Γοτθικό ναό των ιπποτών,ακούγωντας να σφυρηλατούν τις ώρες μία μία τα χάλκινα ομοιώματα στρατιωτών!Πόσο πλάγι σου φαίνονται μικρά και χωρίς βάθος τα αισθήματα που μας κρατούν ακόμη εδώ στη Γη,ευφήμερος η λύπη μας,αταίριαστο το πάθος,ω,αιωνία παράδοση του κάλλους και πηγή!!Λίγο αλλαγμένο αλλά για τη Στοκχόλμη τα κάνω όλα!!!!Πώς σας φάνηκε παιδιά?Στοκχόλμη Σ’αγαπώ!!

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: