Skip to content

Πάλι απ’την Αρχή

02/04/2008

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση (ξανά). Ετοιμάζομαι να γίνω μόνιμος κάτοικος μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας (ξανά), με σκοπό να κάνω την ειδίκευση μου στην παιδοψυχιατρική (την προηγούμενη φορά σκοπός ήταν να σπουδάσω ιατρική). Που σημαίνει πως και πάλι δεν θα είμαι πια εδώ, στην Κύπρο, για μια άλλη σειρά από έτη, τουλάχιστον 5 ή 6. Η χώρα που μετά από πολύχρονο ψάξιμο και ζύγισμα επέλεξα δια τον σκοπό ταύτον, είναι η Σουηδία.

 

 Όπως καταλαβαίνεις εκτός από το ίντερνετ, έχω και πράκτορες παντού να με ενημερώνουν εθελοντικά για όλα όσα με ενδιαφέρουν σε όλες τις μέχρι πρώτιστος υποψήφιες χώρες. Ήμουν πολύ τυχερή γιατί ο κύριος μου πράκτορας στη Σουηδία είχε μεγάλο μεράκι στην ενημέρωση και μεγάλη πίστη στο προϊόν του (είναι συνεχώς on call μαζί μου εδώ και ένα χρόνο), οπότε και με επηρέασε πάρα πολύ ως προς την τελική μου απόφαση.

 

Οι μόνοι 2 αποτρεπτικοί παράγοντες για μένα ήταν οι καιρικές συνθήκες (απελπιστικές για μένα το φκιόρο που θέλει ήλιο για να ανθίσει), και η ξένη γλώσσα. Όλες οι άλλες προτεραιότητες που με ενδιέφεραν όμως στο σύνολό τους, δεν έβρισκαν ανταγωνισμό στις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες, η τελευταία των οποίων απέρριψα ήταν η Ιρλανδία (που ξέρω και την γλώσσα). Η Σουηδία σε γενικές γραμμές, γαμεί και ρέσσει, και σαν χώρα για να εργάζεσαι, και σαν χώρα για να ζεις. Ιδικά αν εξαιρέσεις την (ανύπαρκτη για μας τους μεσογειακούς) νυχτερινή ζωή. Τουλάχιστον έχει μουσικά φεστιβάλ κάθε τρεις και λίγο. Αλλά εκεί πάω για ένα σκοπό (εκπαιδευτικό/καριέρας) και ο τομέας της διασκέδασης δεν είναι στις προτεραιότητες μου. Αυτόν τον τομέα ενισχύει η δυνατότητα συχνής προσωπικής άδειας.

 

Άλλες προτεραιότητες:

 1. Ακαδημαϊκό επίπεδο.
 2. Μικρός χρόνος αναμονής και σύντομες διαδικασίες.
 3. Επίπεδο συστήματος υγείας.
 4. Επίπεδο εργασιακών συνθηκών.
 5. Επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας.
 6. Flexibility and guidance.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο έστειλα στο υπουργείο υγείας της Σουηδίας 5 πράματα: Το πτυχίο μου, το transcript (πιστοποιητικό “αναγνώρισης μαθημάτων” σπουδαστή) μου, την Ευρωπαϊκή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (αυτά τα 3 τα πήρα με το που αποφοίτησα), μια αίτηση που βρίσκεις στο διαδίκτυο με τα βασικά μου στοιχεία, και μία φωτοτυπία διαβατηρίου. Παίρνει δηλαδή μία ώρα το πολύ να τα μαζέψεις όλα και να τα ταχυδρομήσεις. Τόσο απλά. Σε πληροφορούν πως θα ειδοποιηθείς για τις εξελίξεις εντός 8 εβδομάδων (δηλαδή 2 μηνών).

 

Τις επόμενες βδομάδες καθόμουν σε αναμμένα κάρβουνα αφού δεν με πληροφόρησε κανείς ούτε καν πως τα χαρτιά μου φτάσανε, και η τύπισσα που έπαιρνα τηλέφωνο συνεχώς μιλούσε (τελικά έπαιρνα την λάθος τύπισσα). Περνά ενάμιση μήνας, ο κώλος μου πάει να καεί, και είμαι πεπεισμένη πως τέτοια συνεπής και καταπληκτική δημόσια υπηρεσία άνευ ιδιαίτερης γραφειοκρατίας δεν νοείται να υπάρχει.

 

Μετά από μια νύχτα αγχώδους αϋπνίας την 6η εβδομάδα, έρχεται με το ταχυδρομείο ένας φάκελος ο οποίος περιείχε την Σουηδική Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος την οποία μπορούσα να χρησιμοποιήσω άμεσα και η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξεως.  Οπότε όπως καταλαβαίνεις μια τέτοια συνεπής και καταπληκτική δημόσια υπηρεσία άνευ ιδιαίτερης γραφειοκρατίας υπάρχει και παραϋπάρχει. Στη Σουηδία.

 

Θα μπορούσα να είχα φύγει από τότε, από τον περασμένο Νοέμβριο δηλαδή, αλλά ήθελα αφού είχα ξεκινήσει το preregistration, μια εμπειρία να την αποκτήσω. Μην τα ξαναλέμε, ήρθα, είδα, και απήλθα.

 

Αφού εγκατασταθώ, τους πρώτους 2 ή 3 μήνες θα τους αφιερώσω στην καλύτερη εκμάθηση της Σουηδικής γλώσσας, για να έχω υπόθεση να δουλέψω με τους ντόπιους. Έχω κάνει τρεις μήνες μαθήματα στην Κύπρο όμως επέλεξα να το ξαναπάρω απ’την αρχή ως εντελώς αρχάρια, γιατί η δασκάλα μου εδώ δεν με άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τις γνώσεις μου. Αν είμαι όντως προχωρημένη τότε μπορώ να πηδήξω επίπεδο. Flexibility.

 

Οι πιθανότητες να με προσλάβουν με τόσο λίγη επαφή με αυτή την πανεύκολη γλώσσα (σχετικά με τα ουγγρικά και τα ελληνικά πάντα – για να την ‘ολοκληρώσεις’ σου παίρνει μόνο 6 μήνες εντατικά) είναι μεγάλες, λόγω του ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ειδικευόμενους γιατρούς στις νευροψυχιατρικές ειδικότητες. Αφού με το καλό εργοδοτηθώ, θα συνεχίσω βεβαίως βεβαίως την εκμάθηση της γλώσσας, όμως με χαλαρότερους ρυθμούς για να προλαβαίνω και τη δουλειά μου.  Κατ’επέκταση οι πρώτοι μήνες (άνευ εργοδότησης) θα περαστούν με δικά μου έξοδα και χωρίς εισόδημα.

 

Δια τον λόγο των εξόδων, το δίλημμα μου τώρα είναι σε ποια πόλη να πάω για το ξεκίνημα, γι’αυτούς τους 2-3 πρώτους μήνες, γιατί μετά θα πάω όπου καλύτερα με εργοδοτήσουν. Είμαι μεταξύ των τριών (+1) μεγαλύτερων πόλεων της Σουηδίας (με καθοδική σειρά μεγέθους): Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ ή Μάλμο/Λουντ; Γιατί εκεί; Γιατί είναι οι τέσσερις απ’τις πέντε πόλεις στις οποίες προσφέρεται η εκμάθηση της γλώσσας μέχρι και το τελευταίο επίπεδο. Την πέμπτη πόλη, την Ουπσάλλα (Upsalla), την απορρίπτω γιατί είναι μικρότερη απ’αυτές και επίσης πέφτει και βοριότερα (δηλαδή πιο χάλια καιρικές συνθήκες).

[Όλες οι πόλεις που αναφέρονται, είναι κυκλωμένες με κόκκινο στον χάρτη]

Χάρτης Σουηδίας

Ξεκινώντας από τα (κεντρο)ανατολικά που βρίσκεται η Στοκχόλμη (Stockholm), βλέπουμε πως η επιθυμία μας για την πρωτεύουσα είναι μεγαλύτερη (έχω βίτσιο με τις μεγαλουπόλεις), όμως η πούγκα μας προς το παρόν δυσανασχετεί. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις να νοικιάσεις, τα ενοίκια είναι άπιαστα, και τα μαθήματα ακριβότερα. Οπότε μάλλον απορρίπτεται.

 

Προχωρώντας στα νοτιοδυτικά που είναι το Γκέτεμποργκ (Göteborg), η επιθυμία μας μειώνεται (όχι όμως αισθητά) και η τσέπη μας ανακουφίζεται (κάπως). Είναι ευκολότερο να νοικιάσεις, τα ενοίκια είναι κάπως πιο προσιτά και τα μαθήματα 100 ευρώ τον μήνα φθηνότερα. Οπότε το σκεφτόμαστε σοβαρά.

 

Το Μάλμο (Malmö) όμως είναι μια άλλη υπόθεση, και μια πόλη που πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο. Είναι το νοτιότερο μέρος της χώρας, άρα το πιο ζεστό/φωτεινό. Φυσικά η εποχή που προτίθεμαι να πάω εγγυάται φωτεινές μέρες έτσι κι αλλιώς. «Είναι πολύ καλή περίοδος αυτή που θέλεις να ανέβεις γιατί αρχίζει να ξημερώνει!», μου είπε γεμάτος ενθουσιασμό ένας από τους πράκτορες που συνεργάζομαι στη Σουηδία.

 

Κλαίω για τους μήνες τους αξημέρωτους και συνεχίζω.

 

Το Μάλμο βρίσκεται 600 χλμ από τη Στοκχόλμη, 250χλμ από το Γκέτεμποργκ και είναι λίγο φθηνότερο από το 2ο. Διαθέτει αεροδρόμιο για τοπικά δρομολόγια. Προτιμότερο λοιπόν είναι να πας Κοπενχάγη (Δανία) και από κει φτάνεις στο Μάλμο σε 45 λεπτά με το τρένο. Λάρνακα – Λεμεσός ένα πράμα.

 

15 χλμ έξω από το Μάλμο είναι η μικρή πόλη Λουντ (Lund), η οποία έχει περίπου 76 χιλιάδες κατοίκους. Το Λούντ είναι φοιτητούπολη, αφού διαθέτει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Lund University με 46 χιλιάδες φοιτητές (αν και δεν ζουν όλοι εκεί), και πολύ καλή ιατρική σχολή. Αν και η βάση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου είναι στο Λουντ, υπάρχει παράρτημα του ιδίου στο Μάλμο. Στο Λουντ μπορώ επίσης να κάνω τη γλώσσα, η οποία στοιχίζει 200 ευρώ τον μήνα λιγότερα από τη Στοκχόλμη και 100 ευρώ τον μήνα λιγότερα από το Γκέτεμποργκ. Στο Λουντ επίσης τα ενοίκια είναι φθηνότερα ενώ βρίσκεσαι μόνο 15χλμ μακριά από το Μάλμο (και το αεροδρόμιο τοπικών πτήσεων), και 45 λεπτά από την Κοπενχάγη. Είναι μια πολύ καλή λύση για αρχή (τουλάχιστον). 

 

Δεν έχω καταλάβει γιατί εξακολουθώ να το σκέφτομαι και δεν το αποφασίζω. Φταίει το κόλλημα μου με την Στοκχόλμη και το παγκοσμίου φήμης Νοσοκομείου Καρολίνσκα στο οποίο ονειρεύομαι να δουλέψω. Δεν είναι όμως το μοναδικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας (μόνο αυτά με ενδιαφέρουν γιατί θέλω να κάνω και PhD), και τα υπόλοιπα σαφώς και δεν είναι κατώτερα. Στους 2-3 μήνες όταν θα κάνω τις αιτήσεις μου, μπορεί να με δεχτούν οπουδήποτε και να φύγω από το Λουντ έτσι κι αλλιώς. Μπορεί και να με δεχτούν εκεί ή στο Μάλμο. Ως τότε βλέπουμε. Προς το παρόν με βλέπω τέλος του Απρίλη να εγκαθίσταμαι στη νότια Σουηδία και να σας γράφω από κει!

 

Επόμενα βήματα: Να κλείσω θέση για τα μαθήματα που ξεκινούν στις 5 του Μάη, να κλείσω εισιτήριο για Κοπενχάγη, και να κάνω την αρχή της υπόλοιπης μου ζωής. Προχωρώντας προς την ολοκλήρωση του μυστηρίου, καλώ όποιον έχει κάτι να δηλώσει, ας το κάνει τώρα ή αλλιώς ας σωπάσει για πάντα. 🙂

 

Πως πήγα από τη Στοκχόλμη (με πληθυσμό όσο όλη η Κύπρος), στο Λουντ (με πληθυσμό όσο όλη η Πάφος), η τσέπη μου το ξέρει!

Advertisements
15 Comments leave one →
 1. 03/04/2008 00:04

  Kαλη τυχη σε ο,τι και αν κανεις και κυριως πλουσια συγκομιδη εμπειριων..

 2. 03/04/2008 08:37

  Καλό ταξίδι και καλές επιτυχίες…

  Μπρρρρ… κρύο…

  Και φαντάζομαι δεν προνόησες να πάρεις κανένα κυπριακό, τριχωτό πουλουκούδιν μαζί σου να σε κρατά ζεστή, ε;

 3. Yiannis permalink
  03/04/2008 11:36

  Kalo sou taxidi kai kali arxi! O kairos edw pleon einai yperoxos!

  Oute i Stockholmi, oute to Karolinska einai apiasto oneiro. Aplws erxontai ola me tin seira tous.

  Tha sou proteina na xanaskefteis tin Uppsala. Den einai toso pio voreia (35-40 lepta apo ti Stockholmi) kai einai panemorfi kai gemati (foititiki) zoi. Sti Lund milane mia poly idiaiteri souidiki dialekto (skånska) pou den prosferetai gia ekmathisi “normal” souidikwn! 🙂

 4. zappa permalink
  03/04/2008 11:57

  h Upsalla kai ean den exei foithtikh zwh

  Milame gia ena apo ta arxaiotera panepisthmia ths eyrwphs, mazi me ayta ths Coimbra, ths Granada, ths Salamanca tou Parisiou tou Heidelberg kai tou Freibourg

 5. nicolina permalink
  03/04/2008 12:36

  Sigxaritiria!!! 🙂 H scandinavia einai poli kali epilogi opou kai na pas.. Menw copenhagen edw kai 2 mines kai tin latrevw.. einai iperoxi poli gia na zeis kai xerw polla atoma pou katoikoun copenhagi kai pane gia douleia sto malmo. Kali epitixia opws ki an sou erthoun ta pragmata! Eimai sigouri oti tha latrepseis ti souidia!

 6. 03/04/2008 14:22

  Καλή αρχή και καλή τύχη. Η Στοκχόλμη είναι όντως πανέμορφη το καλοκαίρι, τη λάτρεψα. Και το Μάλμο όμως είναι εξαιρετικό.
  Για τις άλλες πόλεις δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, δεν τις είδα!

 7. 03/04/2008 14:31

  Vaya con Dios opws lene sthn Souhdia!

 8. 03/04/2008 14:40

  Uppsala tziai kanei pellares. H Malmo an 8eleis na kamneis parea me Danous tziai na kamneis jogging pas thn gefyra!

 9. 03/04/2008 14:53

  Μην το σκέφτεσαι καθόλου!!! Μάζεψε τα πραγματάκια σου και κάν’ την με ελαφρά πηδηματάκια! Αυτό είχα να δηλώσω και το δήλωσα. Α, πάρε και κανένα λαπτόπι μαζί σου να μας στέλνεις κανένα νέο, ΟΚ? 😀
  Υ.Γ. Ενθουσιάστηκα τώρα! 😀 😀 😀

 10. 03/04/2008 15:15

  Αυτό με τη διάλεκτο skånska στο Lund και Malmö το είχα σβήσει απ’τη μνήμη μου. Η δασκάλα των Σουηδικών μου κατάγεται από την Skåne και έτσι μου δίδασκε και τους δύο τρόπους. Πολλές φορές η διάλεκτος μου φαινότανε ευκολότερη :Ρ.

  Γιάννη που τόσο ένθερμα υποστηρίζεις ‘το σπίτι σου’, πως είναι τα ενοίκεια επιπλωμένων διαμερισμάτων (στούντιο ή ενός υπνοδοματίου) στην Upsalla, και πόσο εύκολο είναι να βρεις? Γιατί αυτό είναι που με καίει κυρίως για τις αρχές. Τώρα που τόσο εύκολα κι απλά με έβαλες σε δίλημμα σημαίνει πως μπορεί και να με πείσεις 🙂

 11. 03/04/2008 15:21

  Ευχαριστώ όλους για τις ευχές τους για καλή τύχη!

  Αγρινό: Είχα προνοήσει πως, but shit happens sometimes και μένεις χωρίς πουλουκκούι.

  Νικολίνα: Παίζει και να την έχω λατρέψει προκαταβολικά. Το ίδιο είχα πάθει και με τη Βουδαπέστη.

  Noullis: Εγώ? Jogging? Ποτέ! Ποτέ!
  Καλύτερα να μείνω, ένα γουρουνάααακι παχουλό πολύ (λέμε τώρα)…

  Μαρία: Δεν πάω πουθενά χωρίς laptop και broadband/WiFi!

 12. Machi permalink
  03/04/2008 15:56

  Kalo taksidi kai…epitelous! lew na symfwnhsw me to Yianni. Den einai toso pio voreia apo stockholm kai einai kalh periptwsh giati ama sth vidwsei ekei petagesai kai mia stockholm gia kselampikarisma.

  se perimenoume…

 13. 03/04/2008 19:37

  Καλή αρχή.

  Μια χαρά ακούετε το Μαλμό (τελικά εν Μαλμό ή Μαλμέ)?.

  Πότε πάεις με το καλό?

 14. 03/04/2008 22:20

  Κορίτσι μου σου εύχομαι εκεί που πας να περνάς καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου 🙂

 15. 03/04/2008 23:03

  Αντε, καλή αρχή στην νέα σελίδα της ζωής σου! (σαν ατάκα από λεύκωμα της τρίτης δημοτικού ήταν τούτο).

  Με το δεξί να κατεβείς από το αεροπλάνο 😀

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: