Skip to content

Νέοι Γιατροί στην Κύπρο: Μια Πραγματικότητα

08/12/2007

Σπουδάζεις ένα μίνιμουμ έξι χρόνια μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατά τη διάρκεια των οποίων ξεχνάς κοινωνικές ζωές, ξεχνάς γιορτές, ξεχνάς διακοπές, ξεχνάς ότι έχεις πεθυμήσει την οικογένειά σου, ξεχνάς ότι είσαι νέος και ότι σφύζεις από ζωή. Όλη αυτή η αμνησία για ένα και μοναδικό σκοπό: Να κατακτήσεις το όνειρό σου, να γίνεις γιατρός.

 

Παίρνεις το πτυχίο, η περηφάνια σου είναι μεγαλύτερη απ’το ύψος σου, και τα πάμπερς των δικών σου είναι καταβρεγμένα και θέλουν άλλαγμα. Αποχαιρετάς την χώρα, την πόλη των φοιτητικών σου χρόνων για να ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου, το κεφάλαιο του εργαζόμενου γιατρού.

 

Και επιστρέφεις συνήθως στην πατρίδα σου, την Κύπρο, γιατί το επόμενο στάδιο, αυτό της ειδικότητας, θέλει προετοιμασία και ψάξιμο πολύ, διότι τα πράγματα για εξεύρεση εργασίας σαν ειδικευόμενος παγκοσμίως ουκ είναι ρόδινα όπως άλλοτε.

 

Η μοναδική επιλογή εργασίας στην Κύπρο για ένα νέο γιατρό είναι στον δημόσιο τομέα σαν εξασκούμενος γιατρός, άλλως preregistration. Το preregistration διαρκεί ένα χρόνο κατά τον οποίο τους έξι μήνες εργάζεσαι στο παθολογικό τμήμα και τους άλλους έξι στο χειρουργικό. Σκοπός αυτού είναι κατά την ολοκλήρωση του να γραφτείς στον ιατρικό σύνδεσμο και να αποκτήσεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Έρχεσαι κι εσύ, τρέχεις να προλάβεις να καταθέσεις τα χαρτιά σου στο υπουργείο όσο το δυνατόν το συντομότερο, και εκεί σου αναγγέλλουν πως θα έχεις μια αναμονή έξι μήνες με ένα χρόνο, εξαρτάται από την πόλη που έχεις προτίμηση. Αυτό φυσικά αν δεν έχεις μέσον, διότι άμα έχεις, ανοίγουν θέσεις απ’το πουθενά, ο αριθμός προτεραιότητας σου αλλάζει και πάει δέκα και είκοσι και πενήντα νούμερα πιο πάνω, και διορίζεσαι στον ένα, δύο άντε τρεις μήνες αναμονής.

 

Δουλεύω με παιδιά που περιμένανε εννιά μήνες. Κάνανε τους ιατρικούς επισκέπτες στο εξωτερικό για να περάσει ο χρόνος τους και να βγάλουν κανένα φράγκο. Εγώ ήμουν τυχερή και περίμενα πέντε. Μια κοπέλα ήτανε 10 αριθμούς πίσω από μένα σε αριθμό προτεραιότητας, και για την πόλη που δουλεύω (κατόπιν δήλωσης για το που θα προτιμούσες να δουλέψεις) ήταν η αμέσως επόμενη, ως δια μαγείας βρέθηκε 25 αριθμούς πίσω από μένα και τώρα θα περιμένει επ’αόριστο. Μια συνάδελφος μου υπέγραψε μετά από εννιά μήνες αναμονής συμβόλαιο για τη Λεμεσό (η πόλη που μένει), και εκεί που ετοιμαζόταν να πιάσει δουλειά της λένε «Ξέρεις, ξέχνα το συμβόλαιο που υπέγραψες, άμα θες να δουλέψεις να πας στην τάδε πόλη γιατί τη θέση σου θα την πάρει ο γιος του Τάδε μεγαλοδημοσιογράφου ο οποίος έχει απειλήσει πάμπολλες φορές πως θα κάνει την υπηρεσία βούκινο στα Μου Μου Ε. Οπότε όπως καταλαβαίνεις πρέπει να τον βολέψουμε.». Ούτε ίχνος τσίπας, τα λένε και στα μούτρα σου, για να νιώσεις σίγουρα σαν τον μαλάκα της παρέας, εσύ που είσαι ο γιος ή η κόρη του Ανώνυμου λογιστή.

 

Κάθε τμήμα πρέπει να έχει από 7 εξασκούμενους γιατρούς. Σύνολο 14 σε κάθε νοσοκομείο. Ο αριθμός αυτός αποφασίστηκε να είναι έτσι για να βγαίνουν από 4 εφημερίες στον καθένα τον μήνα, και εναλλάξ κάποιοι να κάνουν και μία 5η. Το θέμα των εφημεριών είναι μείζον. Πληρώνεσαι 70 λίρες τον μήνα (περίπου 120 ευρώ) για 4 εφημερίες. Αν κάνεις λιγότερες δεν πληρώνεσαι. Εφημερία ίσον με 32 συνεχόμενες ώρες δουλειάς. Αν κάνεις πέντε, έξι, εφτά, δεκαπέντε, εξακολουθείς να πληρώνεσαι 70 λίρες τον μήνα. £17.5 την κάθε μία αν βγάλεις 4, £14 αν βγάλεις 5, £11.50 αν βγάλεις 6 και £10 αν βγάλεις 7. Ανεξάρτητα από καθημερινή ή Σαββατοκύριακο. Μα 10 λίρες εν η πεζίνα μου! Επίσης, το υπουργείο πληρώνει τις εφημερίες τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο, δηλαδή κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

 

Μέχρι χθες στο τμήμα του νοσοκομείου που δουλεύω, ας το πούμε Άλφα, ήμασταν 7 άτομα, και στο Βήτα 8. Είμαστε λοιπόν συνολικά υπεράριθμοι γιατί ο μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος διορισμών τα έκανε σαλάτα (λένε) ή αναγκάστηκε να ανοίξει θέση απ’το πουθενά (λένε επίσης). Κάποιος έπρεπε να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο, και μετά από λογικότατη απόφαση, μεταφέρθηκε το 7ο άτομο του δικού μας τμήματος. Οπότε μένουμε εδώ 6 και στο άλλο 8. Ο ένας εκ των 6 που απομείναμε κρίθηκε από τους ειδικούς γιατρούς ανίκανος να εφημερεύσει, έτσι καλύπτουμε οι υπόλοιποι τις δικές του εφημερίες τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Τώρα που έφυγε το 7ο άτομο το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν 5 ενεργοί preregistration στο ένα τμήμα και 8 στο άλλο. Δηλαδή 6-7 εφημερίες τον μήνα για τους μεν, και 3-4 για τους δε. Και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’αυτό.

 

Πας να βρεις το δίκαιο σου παραθέτοντας το πρόβλημα και προτείνοντας λύσεις: Να μεταφερθεί ο πιο πρόσφατος του Βήτα (δηλ. ο 8ος) στο Άλφα, να έρθει καινούριο άτομο, αυτός που πήρε μετάθεση στην άλλη πόλη να φύγει τον άλλο μήνα, τουλάχιστον να βγουν οι γιορτές, να βγάλει εφημερίες ο ‘ανίκανος’. Όχι, όχι, όχι, όχι. «Να πάρει πόδι ο ‘ανίκανος’ και να έρθει άλλος στη θέση του;» «Πρέπει να ντρέπεστε, αυτό είναι αντιεπαγγελματικό». Θέλουν λένε να τον βοηθήσουν. Πως; Με το να τον αφήνουν να περιφέρεται χωρίς να έχει ουσιαστικά ευθύνες, και χωρίς να δικαιούται να εφημερεύει. Γνωρίζουμε όλοι πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για τους επόμενους 4 μήνες που θα έρθει καινούριο άτομο. Τρώμε την φάκκα εμείς και αντί αδικημένοι θεωρούμαστε τεμπέληδες. Θέλουν να τον βοηθήσουν. Εμείς τον βοηθάμε. Εμάς όμως, ποιος θα μας βοηθήσει; Και μην ξεχνάμε πως «όσο πιο πολύ κάνετε φασαρία τόσο πιο πολύ τα πράγματα γυρνάνε ενάντιων σας». Το να συζητάς για να βρεις λύση στο εμφανέστατο πρόβλημά σου θεωρείται φασαρία. Μάλιστα. Μένει ένα τελευταίο βήμα, μια τελευταία ‘φασαρία’ να κάνουμε, να πάμε στον διευθυντή. Κι αν κι αυτό δεν πετύχει, τότε δεν θα’χουμε καμία ελπίδα.

 

Και πάμε και στον βασικό μισθό. Εξακόσιες πενήντα (650) λίρες τον μήνα (περίπου 1100 ευρώ). Το οποίο, θα συμφωνήσετε, είναι ευτελέστατο ποσόν για το κόστος ζωής στην Κύπρο, ιδίως αν έχεις και εξαρτώμενους, νοικιάζεις γιατί είσαι από άλλη πόλη, ή πηγαινοέρχεσαι καθημερινά (οι πλείστοι από μας). Τέλος πάντων, αυτά είναι, δεν θα ζητήσουμε και αύξηση. Το πρόβλημα είναι πως πληρωμή περιμένουμε και πληρωμή δε βλέπουμε. Είναι δυνατόν να πληρώνεσαι στους δύο ή στους τρεις μήνες; Ξέρω παιδιά που πληρώθηκαν στους 5 μήνες! Χωρίς κέρδος κέρατα δηλαδή. Ο πατέρας μου έχει δώσει τα κέρατά του για να εκπαιδευτώ. Είναι παρανοϊκό να με συντηρεί εφόσον δουλεύω. Αυτή τη στιγμή του στοιχίζω 200 λίρες περισσότερες τον μήνα λόγω βενζίνης. Το ίδιο και οι συνάδελφοι μου, 24-30 χρονών άτομα, είτε από άλλες πόλεις, είτε παντρεμένοι που θέλουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, που θέλουν να χτίσουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους. Να τους ταΐζει ο πατέρας τους. Λες και του περισσεύουνε.  

 

Εφόσον γνωρίζεις λοιπόν αυτή την συνεχιζόμενη επί χρόνια κατάσταση, παίρνεις εκ των προτέρων στο λογιστήριο του υπουργείου (δύο βδομάδες πριν την κανονική μέρα της πληρωμής σου), και σου λένε πως «δεν υπάρχουν οι φακέλοι σας, να πάρετε στο αρχείο». Στο αρχείο δεν απαντά κανείς. Σε δύο μέρες καταφέρνεις να μιλήσεις με κάποιον ο οποίος σε παραπέμπει στην υπεύθυνη για τους preregistration. Εκείνη σου λέει πως εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω, να πάρεις στο λογιστήριο. Πινγκ-πονγκ σε τρία διαφορετικά τραπεζάκια. Είναι δύο τα νούμερα του λογιστηρίου, το ένα εδώ και δύο εβδομάδες δεν το απαντά κανείς, και το άλλο δεν λειτουργεί καν. Άλλη δουλειά δεν έχω να κάνω, να είμαι όλη μέρα καραούλι πότε να πάρω και αν θα μου το απαντήσουν! Αλλά το κάνω. Κι εγώ και οι υπόλοιποι. Εδώ και τρεις εβδομάδες δεν είχαμε καμία στοιχειώδη απάντηση ή βοήθεια, καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα και εννοείται ότι θα είμαστε πολύ τυχεροί αν δούμε μισθό πριν την πρωτοχρονιά αφού αυτός του Νοέμβρη πάει, πέταξε.  

 

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα των φτωχότατα οργανωμένων υπουργείου και συστήματος υγείας. Δεν είμαστε βλέπετε οι μοναδικοί στον ιατρικό και παραϊατρικό κλάδο που οι απαιτήσεις τους είναι σοβαρότερες από το «Θέλουμε wireless σύνδεση». Εμείς όμως, δεν μπορούμε να κινηθούμε επίσημα για όλα αυτά και άλλα γενικά ή συγκεκριμένα προβλήματα, γιατί εφόσον η περίοδος της εξάσκησης διαρκεί μονάχα ένα χρόνο, είναι αδύνατο να αποκτήσουμε οργανωμένο σύνολο που να μας αντιπροσωπεύει. Κι έτσι παριστάνουμε τους σάκους του μποξ των νοσοκομείων όλων των πόλεων χωρίς ποτέ να μας δοθεί η σημασία που στο κάτω κάτω δικαιωματικά μας αξίζει σαν τον κάθε εργαζόμενο. 

 

Τα νιάτα θέλουν κίνητρο! Ερχόμαστε να δουλέψουμε γεμάτοι ενθουσιασμό και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας τον στερούνε. Και αντί να χαιρόμαστε στη δουλειά μας, ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με ακόμα ένα διαδικαστικό πρόβλημα το οποίο μας σπάει τα νεύρα, μας αποθαρρύνει, μας αποσυντονίζει και μας κάνει όλο και λιγότερο παραγωγικούς. Θυμόμαστε τα χρόνια της ‘αμνησίας’ μας και λέμε, που θα πάει, κάτι καλό θα βγει. Υπομονή. Περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία την ώρα και τη στιγμή που θα ξαναξενιτευτούμε, αν είναι δυνατόν! Άσχετο αν αυτό θα γίνει δυνατό σε ένα, δύο, πέντε χρόνια. Στα 40 σου αν είσαι τυχερός θα καταφέρεις να κάνεις ένα ιατρείο, και αν δεν είναι κορεσμένη η ειδικότητα που διάλεξες γιατί την αγαπάς, μπορεί και να δουλέψεις. Αν ακούσω ξανά καμιά μάνα να λέει στο παιδί της «τες ευτζιές μου να’σιεις τζαι να σε δω γιατρό» θα την πληροφορήσω πως μάλλον κατάρες του βάζει. Τάδε έφη η πρώην πιο ιδεαλίστρια γιατρός.      

Advertisements
27 Comments leave one →
 1. 08/12/2007 17:32

  Τελικά παντού τα ίδια .Κουράγιο!

 2. 08/12/2007 18:50

  Εσκέφτηκες να το στείλεις τούτο σε καμιά εφημερίδα;

 3. psychia permalink
  08/12/2007 19:26

  Ναι, ετοιμάζεται ένα πιο ‘δημοσιοποιήσιμο’ βέρσιον.

 4. 08/12/2007 20:38

  Εννα αρχισω να σσιερουμε που ζω με τους Ναζι γιατι φενεστε μου οτι οι δικοι μας εν σσιειρροττεροι…

 5. 09/12/2007 16:43

  Μα στην Κύπρο του Τάσσου, που την νύχτα της εκλογής του είπε το αμίμητο ότι θα είναι αμείλιχτος με την αναξιοκρατία και τη γραφειοκρατία, συμπεριφέρονται στους νέους επιστήμονες με αυτό τον τρόπο Έλα, δεν το πιστεύω…

  Ασφαλώς και να το δημοσιεύσεις. Όχι πως θα αλλάξει τίποτε δηλαδή, τουλάχιστον όμως να ξέρουν πως δεν τρώτε κουτόχορτο.

 6. 09/12/2007 18:24

  Φώναξε. Μπορεί να επωφεληθούν οι επόμενοι.

 7. 09/12/2007 20:19

  Συμφωνώ με ασέρας και μονάχους. το καλύτερο θα είναι να συνεργαστείτε όλοι οι συνάδελφοι μαζί και να βγει κάτι κοινό! Μπράβο σου! Ακριβώς γιατί ό,τι κάνεις το κάνεις για αυτό που λέει ο ασέρας!

 8. crucifixio permalink
  10/12/2007 03:54

  to kommati me tes efimereies, ethimisen mou faseis pou strato, sta fylakia… sto ena eishe 3 je o enas en efkale noumero giati eishe “psyxologika” – sto dipla fylakio na eshei 5 je o dioikhths na paizei pello…

  toulaxiston jame emetrousame poses je popse gia apolysh…

 9. 10/12/2007 21:25

  α, μάλιστα.
  όπως και στην ελλάδα.
  μα καμία, καμία διαφορά;
  κι εμείς που νομίζουμε πως είστε πολύ καλύτεροι…

 10. 11/12/2007 20:49

  Ερώτηση που έθελα να κάμω που πριν…
  Γιατί επήες πίσω Κύπρο? Εν θα μπορούσες να κάμεις τούτο το preregistration thing εξωτερικό? Που εν ποιο σίγουρα τα πράματα.

 11. 12/12/2007 01:01

  kalh m psychia estw k sumvolika u get paid. emeis plhrwnoume tous k poupanw.:p

 12. Incus permalink
  16/12/2007 02:58

  Απ΄ότι ακούω απο συναδέλφους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα η οργάνωση είναι πολυτέλεια και οι μισθοί εξευτελιστικοί για τους ειδικευόμενους γιατρούς. Το ίδιο συμβαίνει απ’ότι γνωρίζω και σε άλλες Μεσογειακές χώρες. Π.χ στην Ιταλία που συγκεκριμένα ακόμα και η εκπαίδευση σε συγκεκριμένες ειδικότητες είναι πολύ χειρότερη από την Κύπρο και την Ελλάδα.
  Στην Αγγλία, όπου δουλεύω εγώ καθώς και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης τα πράγματα είναι όντως κάπως καλύτερα στους συγκεκριμένους τομείς (οργάνωση και μισθός). Όμως Dr Psychia μου αυτό που θέλω να σου πω μετά από 11 χρόνια νοσοκομειακής πείρας και εκπαίδευσης, χωρίς να θέλω να σε αποθαρρύνω ή να σε απαγοητεύσω είναι ότι όπου και να’σαι η Ιατρική είναι σκληρό επάγγελμα και ακόμα και στις οργάνωμένες χώρες το σύστημα δεν είναι σχεδόν ποτέ με το μέρος σου. Προσπαθεί να σε εκμεταλλευτεί, να σε στείψει κυριολεκτικά και να σου προσφέρει το ελάχιστο. Η γραφειοκρατεία ακόμα και στην Αγγλία καλά κρατεί και έχω περάσει και περνώ πάμπολλες ώρες στο τηλέφωνο και εντός και εκτός δουλειάς μέχρι να βγάλω άκρη (ακόμη και για θέματα μισθού). Είμαι serior Registrar στο βαθμό, κάτι σαν επιμελητής στην Ελλάδα νομίζω και έχω αναγκαστεί πολλές φορές να καλύψω άλλους συναδέλφους για απουσίες για αρκετό χρονικό διάστημα με τίμημα την κοινωνική μου ζωή, την σωματική και ψυχολογική μου υγεία. Ως νεαρός house officer (pre-reg) kai Senior house office έχω φτασει μέχρι και 90 ώρες εργασίας την εβδομάδα (Αυτό ευτυχώς έχει αλλάξει τώρα στην Αγγλία με πιό ανθρώπινες ώρες εργασίας λόγο του european time directive 56 ώρες maximum). Αυτά όλα βεβαίως δεν σημαίνουν ότι πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στις αδικίες του συστήματος αφημένοι στην εκμετάλλευση. Από την άλλη όμως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ασθενείς μας γιατί τελικά αυτοί είναι που υποφέρουν ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο και γιατί η ιατρική δεν είναι απλώς μια δουλειά αλλά ένας τρόπος ζωής, ένα λειτούργημα. Γι’αυτό μην περιμένεις να φτάσεις πάντα στην Ιθάκη. Η Ιθάκη σου δίνει το ωραίο ταξίδι!

 13. psychia permalink
  16/12/2007 06:24

  Καλωσόρισες Incus και σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Κάποιοες τις γνώριζα, κάποιες όχι. Συμφωνούμε πως προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς μας, γι’αυτούς και δεν μας πειράζει να δουλεύουμε περισσότερο, στο κάτω κάτω όσο πιο πολύ δουλέψεις, τόσο πιο πολλά περιστατικά βλέπεις και μαθαίνεις ούτως ώστε να γίνεις καλύτερος. Αυτό το λέω και εκ μέρος των συναδέλφων μου που αγαπούν τη δουλειά τους.

  Όμως όπως γνωρίζεις κι εσύ, καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους (από τις καθαρίστριες μέχρι το ιατρικό προσωπικό) σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα, και επομένως καλύτερη περίθαλψη. Αυτός είναι και ο στόχος στο τέλος της ημέρας. Δεν θα πάψω ποτέ να προσπαθώ για το καλύτερο στον χώρο αυτό, και ίσως κάποτε να βάλω το λιθαράκι μου για να αλλάξει προς το καλύτερο.

 14. WANNABE DR permalink
  30/12/2007 22:30

  Oi anamones einai ena provlima p antimetwpizume oloi an kai pisteuw pws etsi opws exoyn ta pramata enas xronos den einai kai tpt apo ti stigmi pu alloi perimenun akoma kai 6. oson afora sto mistho 1100 euro den einai katholu liga gia prwth fora(oi goneis m pu duleuoun 35 y en pianoun tosa)

 15. Runnaway Dr permalink
  09/12/2009 02:38

  Egw den mporousa allo pia auta ta geloia tou preregistration kai efyga.
  Fysika twra den eimai grammeni giatros, prepei na kanw eidikeusi stin kypro…..kai edw na deis vasana me tis exetaseis pou to apotelesma diarkei mono 2 hronia, kai tis theseis pou einai 1-2 gia kathe eidikotita mono!
  An ta ixera ola auta tote pou imoun 17, den tha pigaina na spoudasw iatriki, i pio megali blakeia tis zwis mou!

 16. ΧΑΡΑ ΛΙΛΗ permalink
  11/04/2010 10:19

  ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ .ΑΠΕΛΠΗΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ… ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ , ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ. ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΩ Η ΝΑ ΚΑΘΗΣΩ ΣΤΟ ΕΣΥ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ;
  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ, ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΨΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΑΣ, ΙΣΧΥΕΙ;
  ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ….

 17. 11/04/2010 10:44

  Χαρά απ’όσα διάβασες προφανώς η άψογη εικόνα που έχεις για την Κύπρο και τα συστήματα της δεν ισχύει. Απ’όσο ξέρω όμως, τα πράγματα είναι όντως καλύτερα από την Ελλάδα. Αν νιώθεις ότι πνίγεσαι και επιβάλλεται να φύγεις, δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις την Κύπρο.

 18. Cyprus permalink
  31/05/2010 10:09

  Συμφωνώ με την Psychia. Τα συστήματα στην Κύπρο αν και του κώλου που λέμε, είναι καλύτερα απο το χαμό που γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει καλύτερος ανταγωνισμός και καλύτεροι γιατροί στην Ελλάδα, καλύτερα λεφτά όμως στην Κύπρο.

  Εγώ δεν είμαι γιατρός αλλά σύμβουλος επιχειρήσεων. Δυστυχώς λόγω έλλειψης Ιατρικών σχολών στην Κύπρο, ο αριθμός των γιατρών είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός που υπάρχει σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα ο Γιατρός στην Κύπρο να θησαυρίζει και να αισχροκερδεί με σχετική ευκολία.

  Ο γιατρός στην Κύπρο είναι ακριβοπληρωμένος. Αν κάποιος ιδιώτης γιατρός δεν βγάζει λεφτά στην Κύπρο (τρομερά εύκολο), σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει δουλειά στο δημόσιο η να δουλεύει ως συνεργάτης σε κλινική. Για γιατρούς οι θέσεις αυτές είναι απεριόριστες και προσβάσιμες.

  Αν είστε γιατρός και γκρινιάζετε για δυσκολία, δέστε τη δυσκολία των άλλων ανθρώπων που αγωνίζονται να κερδίσουν ένα κομμάτι ψωμί.

  Θα μου πείτε ο Γιατρός κοπίασε στη σπουδή του. Εγώ σας λέω, ο κάθε άνθρωπος είχε τις δυσκολίες του, τους αγώνες του για επιβίωση σε αυτή τη ζωή. Αν ο γιατρός είχε ένα άλλο διαφορετικό ανήφορο, τότε δεν τον κάνει ποιό άνθρωπο από τους άλλους, που όσο ήθελαν να γίνουν και αυτοί γιατροί (η δικηγόροι), η ζωή τους κρατούσε δέσμιους στο δικό τους αγώνα.

  Άρα δεν είναι θέμα, να ανοίγονται πόρτες διάπλατα για τους γιατρούς που έρχονται στη Κύπρο, γιατί, λόγω του μή ανταγωνισμού, αισχροκερδούν και θησαυρίζουν. Το θέμα είναι να ανοίξουν τοπικές σχολές, να δώσουμε όλες τις ευκολίες στα άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα να ακολουθήσουν μια σπουδή και να αυξήσουμε τις επιλογές και την ανταγωνιστικότητα. Για να μην τους έχουμε να γκρινιάζουν και να βγαίνουν από πάνω μας ως οι αγωνισταί αυτής της ζωής. Ένας εργαζόμενος να κοπιάζει 50 για το ψωμί του και ο Γιατρός εκτός από τα 6-10 χρόνια στο πανεπιστήμιο να γίνεται κηφήνας σε ένα υπό-εξοπλισμένο Ιατρείο.

  Ο γιατρός δεν πρέπει να κερδίζει παραπάνω απο ότι ένα Ηλεκτρολόγο. Αν εξασκεί την Ιατρική, ο γιατρός πρέπει να το κάνει απο επιλογή και όχι για το εύκολο χρήμα…..

  Ζητώ απο τις αρχές της δημοκρατίας να ανοίξουν το δρόμο προς τον Ανταγωνισμό. Καταντήσαμε στη Κύπρο να έχουμε Κηφήνες γιατρούς οι οποίοι έμαθαν να κάθονται, να λένε μαλακίες και να πληρώνονται. Όταν πουν να σηκωθούν για να κάνουν την γνωστή επέμβαση “ρουτίνας”, χρεώνουν 100 ευρώ το λεπτό.

  • Anonymous permalink
   12/02/2011 14:00

   eisai iperfialos file mou…..

  • Anonymous permalink
   12/02/2011 14:02

   epidi theoreis tin igeia dedomeni gi afto klais t xrimata pou dineis st giatro… ama arrwstiseis omwss ou proteinw na min ton episkefteis… apla dwse 200 euro stin kopela sou na paei komotirio… ekei ginete kali douleia…

 19. 10/06/2010 19:05

  Να με συγχωρέσεις psychia αλλά μάλλον θα απαντήσω στις ασυναρτησίες(derailment..xexe) του πιο πάνω τυπά που το απόλυτα κυπριακό “πού σου νέφκω που πάεις” κολλά του γάντι..

  Κατ’ αρχας μονσιερ Cyprus εν εχρειάζετουν να μας πεις οτι εν είσαι γιατρός, αν ήσουν εν θα λάλες τόσες μπούρδες μαζεμένες σε μισή σελίδα κείμενο. Πάει το πρώτο.

  Δεύτερο το γεγονός επίσης πως εχεις σχέση με την αγορά και τη διαχείριση λεφτών και όχι ανθρώπων πάλε φκαίνει από τα γραφόμενά σου..διότι μόνο ένα καπιταλιστικό γουρούνι θα μπορούσε να συνδέσει την έννοια της δημοκρατίας με αυτής του ανταγωνισμού κι όλα αυτά στη τιμή του ενός( σαν τη γνωστή μάρκα σαμπουάν-2 σε 1).
  Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις πως η υγεία δεν είναι εμπόρευμα ή για να ακριβολογώ και να “πραγματικολογώ” δεν πρέπει να καταλήξει να γίνει ακόμη ένα εμπόρευμα που θα το αλέσουν οι ένδοξοι managers στην κρεατομηχανή της νεοφιλελεύθερης (sic) αγοράς! Έλεος δλδ με κοντόφθαλμες αναλύσεις αξίας κωλόχαρτου..

  Τρίτο, μου είναι τελείως ακατανόητο πώς εξάγεται το συμπέρασμα γενικά μιλώντας ότι αφού κάποιος “κοπίασε” περισσότερο από κάποιον άλλο ο δεύτερος θα πρέπει να μετρά τα λόγια του αφού δλδ έσιει και σιειρόττερα εσύ να σιωπάς..άντε γειά, λογικές συνεπαγωγές και συμπεράσματα του κώλου.

  Τέταρτο, το σχόλιο σου περι ηλεκτρολόγου και εύκολου χρήματος..Κατ’ αρχας κάμνε τη δουλειά σου για το πόσα πρέπει να παίρνει ή όι ένας γιατρός. Οι ηθικολογίες και οι νουθεσίες, ειδικά μέσα στα πλαίσια του προηγούμενο αχταρμά του κειμένου σου, μόνο αστείες μπορεί να ακουστούν. Και κάτι που κολλά πολλά όμορφα στη περίπτωσή μας, “Όσοι μιλούν για ηθική είναι συνήθως αυτοί που την έχουν χάσει” Oscar Wilde

  Και τέλος επειδή εμαζευτήκαν πολλά ανθρωπόμορφα ζώα στην ιατρική δεν σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί πάσχουν..

  Και στο κάτω κάτω αν θέλεις να ακούσεις κι εσύ..Για κάτι συνάδελφούς σου “σύμβουλους” επιχειρήσεων κι άλλους συναφείς σπεκουλαδόρους οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν ό,τι εκμεταλλεύσιμο(ακόμη και ζωές) πάμε από το κακό στο χειρότερο.
  Αλλά το παρήγορο σ’ όλο αυτό το παραμύθι της ελεύθερης αγοράς είναι ότι φίλε μου καλέ, σιγά σιγά ο θυμός μεγαλώνει κι η οργή αυξάνεται..Τα μακρά κοντά εγίναν ή αλλιώς
  Κυριακή κοντή γιορτή..

  Αα και για να με πεις ότι εν σου είπα..είμαι ειδικευόμενος γιατρός στην Ελλάδα

  Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου κορού..απλά εφούντωσα με τα όσα εδκιάβασα

 20. 29/07/2010 00:10

  Poly wraio to blog sou, ta eipes opws einai stin pragmatikotita, giati dystyhws etsi einai apo to 2007 pou ta egrapses, mehri to 2010 pou ta diabasa egw…..diladi as min perimenw oti kati tha allaxei, oute kai mehri na teleiwsw preregistration kai eidikotita, as to hwnepsw.

  Krima pou merikoi mi-giatroi den katanooun ta ti perasame kai akoma den kataferame tipota…..kai tha eprepe tahas na eimastan to idio epipedo enws ilektrologou….den kinas agwgi tou ilektrologou an pesei to reuma agapite mou! Kai oute tha trexei mes tin nyhta i wra 3, oute tha lypithei kaneis pou ehase tin zwh ths mia….lampa……alla as arkestw na pw oti wraia perase o ilektrologos otan mathene to epaggelma….kai egw tha tin ithela, tetoia foititiki zwi tou ilektrologou, gia na min me pianei to parapono twra.

  Mia erwtisi gia opoion xerei: Posos einai o misthos tou preregistration twra (2010)?

 21. Anonymous permalink
  16/01/2012 11:48

  WELCOME TO CYPRUS SYNADELFE!
  OPOS TA LALEIS EINAI TA PRAMATA. EGO TROO TA STI MAPA POU TO 2008 POU EPESTREPSA STIN KYPRO!
  EFTYXOS EIXA TIN EFKAIRIA NA FYGO KAI LIGO POU TIN KYPRO KAI NA DO KAI ALLES XORES POS LEITOURGOUN. DYSTYXOS EIMASTE OI XEIROTEROI SE OLOUS TOUS TOMEIS. AKOMA KAI I ELLADA POU POLLES FORES TIN YPOTIMOUME, MESA SE OLA TIS TA PROVLIMATA EXEI KAPIA PRAMATA POU DOULEVOUN. (ASPOUME TO SYSTIMA EDMS GIA EPITIRISI TIS THESIS ANAMONIS GIA TIN EIDIKOTITA).
  AFTO POU ME PROVLIMATIZEI FOVERA EINAI OTI TO ROUSFETI EINAI MONO MIA MIKRI PTYXI TIS KOINONIKIS EKSATHLIOSIS STIN OPOIA EXOUME PERIELTHEI. I AMORFOSIA EGINE DOGMA, I VLAKEIA KYRIARXEI KI EPIVRAVEVETAI, I ANITHIKOTITA MAS ODIGEI KAI O SKOPOS AGIAZEI TA MESA.
  OLOI EINAI EFXARISTIMENOI MESA SE AFTO TO DIEFTHARMENO SYSTIMA ARKEI NA EKPLIROSOUN TO ”CYPRUS DREAM” DILADI NA KTISOUN ENA SPITI 500 TETRAGONIKA , NA KATSOUN TZ ENA MERCEDES MESTO GARAGE, TZE NA MILOUN OULLI MERA GIA TA XORAFOUTHKIA TOUS.
  AFTI EINAI DYSTYXOS I KYPRIAKI PRAGMATIKOTITA PLIN ELAXISTON EKSERESEON, KAI TO THLIVEROTERO OLON EINAI OTI DEN KSERO AN KATA POSON AFTI I MOIRA EINAI KAI AFTI POU MAS AKSIZEI EN TELEI, ME VASI TO EPIPEDO TOU POLITISMOU MAS SIMERA.

 22. konstantinos permalink
  16/01/2012 11:51

  WELCOME TO CYPRUS SYNADELFE!
  OPOS TA LALEIS EINAI TA PRAMATA. EGO TROO TA STI MAPA POU TO 2008 POU EPESTREPSA STIN KYPRO!
  EFTYXOS EIXA TIN EFKAIRIA NA FYGO KAI LIGO POU TIN KYPRO KAI NA DO KAI ALLES XORES POS LEITOURGOUN. DYSTYXOS EIMASTE OI XEIROTEROI SE OLOUS TOUS TOMEIS. AKOMA KAI I ELLADA POU POLLES FORES TIN YPOTIMOUME, MESA SE OLA TIS TA PROVLIMATA EXEI KAPIA PRAMATA POU DOULEVOUN. (ASPOUME TO SYSTIMA EDMS GIA EPITIRISI TIS THESIS ANAMONIS GIA TIN EIDIKOTITA).
  AFTO POU ME PROVLIMATIZEI FOVERA EINAI OTI TO ROUSFETI EINAI MONO MIA MIKRI PTYXI TIS KOINONIKIS EKSATHLIOSIS STIN OPOIA EXOUME PERIELTHEI. I AMORFOSIA EGINE DOGMA, I VLAKEIA KYRIARXEI KI EPIVRAVEVETAI, I ANITHIKOTITA MAS ODIGEI KAI O SKOPOS AGIAZEI TA MESA.
  OLOI EINAI EFXARISTIMENOI MESA SE AFTO TO DIEFTHARMENO SYSTIMA ARKEI NA EKPLIROSOUN TO ”CYPRUS DREAM” DILADI NA KTISOUN ENA SPITI 500 TETRAGONIKA , NA KATSOUN TZ ENA MERCEDES MESTO GARAGE, TZE NA MILOUN OULLI MERA GIA TA XORAFOUTHKIA TOUS.
  AFTI EINAI DYSTYXOS I KYPRIAKI PRAGMATIKOTITA PLIN ELAXISTON EKSERESEON, KAI TO THLIVEROTERO OLON EINAI OTI DEN KSERO AN KATA POSON AFTI I MOIRA EINAI KAI AFTI POU MAS AKSIZEI EN TELEI, ME VASI TO EPIPEDO TOU POLITISMOU MAS SIMERA.

  • Psychia permalink*
   17/01/2012 17:30

   Καλώς όρισες στο μπλογκ μου Κωνσταντίνε. Αν σκεφτείς πως το κείμενο γράφτηκε το 2007 και αν κρίνω από αυτά που γράφεις, καμία βελτίωση δεν έχει γίνει σε 4 χρόνια. Πολύ λυπηρό. Προσωπικά μετανάστευσα στην Σκανδιναβία λίγους μήνες μετά που το έγραψα.

   • Aggelikh permalink
    16/10/2012 14:12

    Παιδια θα ήθελα αν ειναι δυνατον καποιες πληροφοριες..εχω πολλά χρόνια αναμονης στην Ελλάδα,δεν έχω μέσον ή χρήματα κ ψάχνω να βρω κάποιες εναλλακτικές λύσεις αν υπάρχουν…το συστημα στην Κυπρο πως ειναι τωρα?δινεις εξετάσεις για να ξεκινήσεις pre-registration για ενα χρόνο κ μετά συνεχιζεις ειδικότητα??Ή μπαίνεις σε λίστα αναμονης για pre-registration κ μετα δινεις εξετάσεις για ειδικότητα??ειναι
    προαπαιτούμενο το preregistration για να ξεκινησεις ειδικότητα?Τί ακριβως
    ισχυει ?
    Επίσης ,αν γνωρίζει κάποιος,στην Αγγλια αν πάει ένας ανειδικευτος γιατρος,θα κάνει 1 χρονο preregistration χωρις μισθο και μετα ξεκινά ειδικοτητα χωρις εξετάσεις?Ισχυει αυτο?
    Psychia,αν σου ειναι ευκολο,θα μπορούσες να μου πεις σε ποια περιοχη της Σκανδιναβίας εισαι και τι ισχυει-πως ειναι το συστημα εκει για κάποιον που παει έχοντας μονο το πτυχιο ιατρικής απο Ελλάδα?
    Ευχαριστω εκ των προτερων οποιον μπει στον κοπο να μου απαντησει,έχω ανάγκη να βρω αμεσα μια λύση,αλλιως θα πρεπει να περιμένω 8 χρονια κ προς το παρων δε βρισκω κ καμια αλλη δουλεια..

 23. Άγιος permalink
  16/01/2013 08:07

  Χαχαχα! Μετα απο τόσα χρόνια, δεν έχει αλλάξει τίποτα!! Μόνο οι πληρωμές των μηνιαιων μισθών που είναι τακτικές κάθε μήνα!

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: