Skip to content

Οικογενιακές Στιγμές: Περί Γαλάτου Μαραθώνιος

22/10/2007

Η μάνα μου (τότε που ήταν Μαμά, πριν γίνει Νάνου Νανούνα – αλλά αυτό ανήκει σε άλλο ανέκδοτο) αποκαλούσε πάντα την γενιά μου, «τα παιδιά των Corn Flakes». Αυτό το βάσιζε (ή ακόμα το βασίζει), στο ότι οι απόγονοι της δικής της γενιάς είναι κατά μέσο όρο ψηλότεροι από τους γονείς τους, και ότι η αλλαγή αυτή ήρθε με την εισβολή των Corn Flakes στη ζωή μας. Τα Corn Flakes σε κάνουν ψηλότερο. (Ναι αλλά το Red Bull σου δίνει φτερά!)

Από μικρή υπήρξα προβληματισμένη. Και ένας από τους μεγαλύτερους μου προβληματισμούς ήταν τι εννοούσε η μάνα μου όταν έλεγε «φάε Corn Flakes μεγάλα (μία λέξη)». Δηλαδή υπάρχουν κι άλλα Corn Flakes; Υπάρχουν και Corn Flakes μικρά; Και αν υπάρχουν, πως είναι; Εμείς γιατί δεν τα αγοράζουμε; Μήπως είναι τα Corn Flakes όταν τα τρίβεις και γίνονται σκόνη; Και αυτό πως τρώγεται; Σαν φαρίν λακτέ; Δεν πήγαινε ο νους μου στο ότι εννοούσε Corn Flakes με-γάλα (δύο λέξεις), γιατί απλούστατα ήταν αυτονόητο! Όταν λέω «τρώω Corn Flakes» εννοώ τρώω νυφάδες καλαμποκιού μες την κούπα με γάλα και μέλι! Τι σκατά θα φάω; Corn Flakes σκέτα; Είμαι τίποτε ηλίθια; Οπότε έψαχνα για μιαν απάντηση πέραν απ’το αυτονόητο.

Αυτό το ερώτημα με βασάνιζε για χρόνια. Δηλαδή από τότε που θυμάμαι (δηλαδή το μίνιμουμ από τα τρία μου) μέχρι τα έξι μου χρόνια. Δεν υπήρχε πιθανότητα να κάνω την ερώτηση στην μαμά μου. Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να λύσω μόνη μου. Κατά βάθος γνώριζα πως θα ήταν κάτι το ηλίθιο ή/και το απλό, οπότε πιστεύω πως με την εγκράτειά μου προστάτευα την φαινομενική, κοινή γνώμη της ‘έξυπνης κόρης’. Ήταν πολύ κολακευτικός ο τίτλος της «Δασκάλας» από τον περίγυρο μας και δεν θα διακινδύνευα να τον χάσω. Προτιμούσα να ζω με το μυστήριο του «Corn Flakes μεγάλα».

Η αποκάλυψη του μυστηρίου στα έξι μου χρόνια ήταν άκρως ξενερωτική, αφενός γιατί έλπιζα σε κάτι συναρπαστικό και αφετέρου γιατί χαράμισα τόσα χρόνια ψάχνοντας για κάτι το ηλίθιο, σαν αυτούς τους επιστήμονες που αφιέρωσαν 12 χρόνια απ’τη ζωή τους για να ‘κατασκευάσουν’ το πεπόνι χωρίς σπόρια. Απορείς ποιο σκοπό εξυπηρετούν δύο τέτοιες ανακαλύψεις!

 

Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στο σήμερα, κοιτάω το γάλα στο ψυγείο. Του οποίου η ημερομηνία λήξεως διαλαλεί πως έληξε πριν δύο μέρες. Ο Άρης επιμένει πως είναι καλό και να του βάλω στον καφέ του. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό στον δικό μου καφέ (αν έβαζα γάλα), αν και διαπιστώνω πως ο Άρης έχει δίκαιο: είναι όντως καλό. Ούτε βρομάει, ούτε κόβει, ούτε έχει μετατραπεί σε σκόνη το υπόλειμμα κάτω απ’το καπάκι του. Συν τοις άλλοις, είναι ο δεύτερος του καφές, και έχοντας ολοκληρώσει την κατάποση του πρώτου ανακατεμένο με το ίδιο γάλα, δεν τον έχει πιάσει η γουργουλαβίαση.

Επιστήμων άνθρωπος μιλάω για κάτι παθολογικό και το αποκαλώ γουργουλαβίαση. Η αλήθεια είναι πως αυτή η παράφραση είναι πιο χαρακτηριστική και πιο ευγενική για την πάθηση από το «γαστρεντερίτιδα», ή από το «οξύ κοιλιακό άλγος συνοδευόμενο από εκρηκτική διάρροια», ή από το «Some serious shit». Η ερμηνεία της παράφρασης «Γουργουλαβίαση» έχει ως εξής: Η κατάληξη –ίαση, παραπέμπει σε ασθένεια αυτόματα και ασυζητητί. Το αρχικό γουργουλ- παραπέμπει στην έντονη κίνηση των εντέρων που συνοδεύεται από τον ήχο γουρρρργγγρρρλλλ – πππθθθρρρ (με λίγη τύχη ο ήχος πππθθθρρρ λαμβάνει μέρος πάνω από την χέστρα). Το συνδετικό –αβία- συνδέει τις δύο αυτές ιδιότητες.

Και ιδού η απορία: Πόσες μέρες μετά την ημερομηνία λήξεως, λήγει στ’αλήθεια το γάλα; Και γιατί μας την κρατάνε κρυφή; Μήπως το ψευδολήξαν γάλα διαθέτει τις ιδιότητες της απόκτησης ύψους; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από το πρόωρα λήξαν γάλα; Μήπως τα συμφέροντα της οποιασδήποτε μάνας του ένα και πενήντα-δύο με τα χέρια στην ανάταση που κρυφά ζηλεύει “τα παιδιά των Corn Flakes”;

Advertisements
9 Comments leave one →
 1. 22/10/2007 13:50

  Ακόμα μια συνομοσία του καπιταλισμού ρε Psychia (real name edited due to censorship by Psychia :P). Η όλη ιδέα της ημερομηνίας λήξης εφευρέθηκε για να αγοράζουμε παραπάνω γάλατα Χαραλαμπίδη. (άκου προβληματισμούς πρωί-πρωί :P)

  Ciao

 2. 22/10/2007 13:59

  Το γάλα δεν χαλάει ποτέ, απλά γίνεται γιαούρτι.
  Αυτά περι ημερομηνιών είναι σημεία των γαλατοπαραγωγών.
  Επίσης να ξέρεις ότι τα κορν φλέικς, δεν τρώγονται μόνο με γάλα. Τρώγονται σκέτα, σαν τσίπς, τα βάζουμε γαρνιτούρα πάνω σε κέικ, τα περιχύνουμε με σοκολάτα λιωμένη.

 3. 22/10/2007 18:27

  Καλα ρε Ψυχια. Ολα στη ζωη σου τα ελυσες και το μοναδικο που σε απασχολει ειναι τα περι γαλακτος; Ελα μ…. στον τοπο σου (για αστειο το ενοοω βεβαια).

 4. psychia permalink
  22/10/2007 18:36

  Πρώτα τα εύκολα!

 5. 23/10/2007 04:35

  Corn flakes with Beer. Breakfast of the Champions.

 6. 23/10/2007 11:29

  Στη γενιά μου όταν ο άνδρας πάνω από 1.70 θεωρείτο ψηλός. Τώρα ίσως είναι κάτω από το μέσο όρο. Με τη φράση “γενιά των corn flakes” πιστεύω ότι η μαμά σου ήθελε να δόσει έμφαση στο γεγονός ότι με την πρόσθεση τεχνητά βιταμινών και άλλων στοιχείων στις τροφές σήμερα (κλασσικό παράδειγμα τα corn flakes) τα παιδιά αναπτύσσονται περισσότερο (τουλάχιστο σωματικά)

  Τελικά σε βοήθησαν καθόλου τα μεγάλα corn flakes να μεγαλώσεις 🙂

 7. 23/10/2007 13:46

  Θα μπορούσες να τα τρως με γιαούρτι. Το ληγμένο ή μη είναι άποψη και ως τέτοια δεν μπορώ να την πάρω αντικειμενική θέση. 😉

 8. m elina permalink
  23/10/2007 23:28

  egw pantos proxtes ipia gala ligmeno edw kai 5 meres (o nai) kai en epa8a tipote. 5-6 goulies eprolava na piw prin katalabw oti kati en paei kala me ti geysi, etimastika psixologika gia ta epakolou8a… alla telika eglitosa tin.

  eshi mian euxaristi xinilla pantos. enen toso xalia…

 9. psychia permalink
  24/10/2007 00:36

  Έχουμε ρεκόρ των πέντε ημερών ληγμένου δίχως γουργουλαβίαση. Ακούω έξι;

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: