Skip to content

Επιστροφή στην Καμένη Φύση

01/08/2007

Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την επιστροφή μου στη Μεγαλόνησο είναι οι εξής:

 

Η ζέστη εξακολουθεί να είναι αφόρητη. Η υγρασία εξακολουθεί να είναι  αποπνικτική. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου εξακολουθεί να μην έχει υπόθεση όσον αφορά την αποφυγή του επερχόμενου blackout με αποτέλεσμα να φοβόμαστε να ανάβουμε δύο κλιματιστικά συγχρόνως. Ήταν βλέπετε μεγάλη υπόθεση όταν κάνανε τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Μονής (νομίζω) να προνοήσουν για κάλυψη των αναγκών μας για περισσότερο από 5 χρόνια. Λέτε να πίστευαν ότι μόνο για πέντε χρόνια θα συνεχιζόταν η αφόρητη ζέστη και η αναγκαία χρήση κλιματιστικών; «Έθθα μας πείτε εμάς ήνταλος να κάμουμε την δουλειά μας! Ακόμα κι αν δεν την ξέρουμε!! Εμείς εν έχουμε κοινή λογική! Εμείς κάμνουμε τη δουλειά μας τζαι πιάνουμε το τσέκκι μας κάθε μήνα! Εκαταλάβετε;;». Μάλιστα.

 

Η λειψυδρία εξακολουθεί να μας απειλεί με διακοπή παροχής νερού για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Βλέπετε κάναμε τους σταθμούς αφαλάτωσης, αλλά επειδή τόλμησε να μας βρέξει ένα χειμώνα και τα φράγματα ψιλογέμισαν, τους άφησαν να αραχνιάσουν μέχρι να τους χρειαστούμε. Και τώρα που τους χρειαζόμαστε είναι εκτός λειτουργίας. «Ένι φταίμεν εμείς που τα Λεύκαρα εμείναν για τρεις μέρες χωρίς παροχή πόσιμου νερού! Φταιν οι άλλοι! Ένι ξέρουμε ποιοι.» Θαύμα.

 

Η οδική συνείδηση εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτη. Η χρήση του τραφικέιτορ (δείκτη) γίνεται ολοένα και πιο σπάνια. Βλέπετε, η χρήση του είναι ασήμαντη και οι Κύπριοι αυτό το καταλάβαν γρηγορότερα από τους υπόλοιπους λαούς. «Έθθα σου δώκω λοαρκασμό που εννά στρίψω, εκατάλαβες;;;». Οι ταμπέλες που γράφουν πάνω STOP πιστεύω είναι καιρός να αποσυρθούν, διότι άμα πηγαίνεις με 20χιλιόμετρα την ώρα, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσεις στο αλτ να κοιτάξεις αν έρχονται άλλα αυτοκίνητα. Υπάρχουν και κάποιοι που σταματούν. Στη μέση του κύριου δρόμου. Και περιμένουν να κοντέψεις καλά για να δεις πως δεν σε χωράει να περάσεις, έτσι αναγκαστικά θα σταματήσεις εσύ (που δεν είχες STOP στο διάβα σου) για να περάσει εκείνος που έκανε STOP. Στη μέση του δρόμου. «Έθθα μου πεις εσύ αν θα σταματήσω! Άμα θέλω σταματώ, άμα θέλω εν σταματώ. Και όταν σταματώ, σταματώ όπου θέλω εγώ! Εκατάλαβες;;;». Όμορφα. 

 

Οι πεζοί εξακολουθούν να είναι πλήρως αναίσθητοι όταν διασταυρώνουν τον δρόμο νυχτιάτικα (το ίδιο και όταν διασταυρώνουν ημερησίως αλλά το θέμα μας είναι το νυχτιάτικο). Φορούν ο,τι πιο σκούρο διαθέτουν, και βγαίνουν σεριάνι. Αν είσαι τυχερός και τους προσέξεις (τζαι δεν τους την πισκαλίσεις να πάσειν και να μεν κανίσουν), τότε ελαττώνεις με την ελπίδα να εξαφανιστούν από μπροστά σου όσο το δυνατόν το συντομότερο. Εννοείται πως δεν συγκινούνται, και παραμένουν μες τη μέση του δρόμου να προσπαθούν να συνεννοηθούν για το τι ώρα θα βρεθούν αργότερα την ίδια νύκτα για μπίρες. Εσύ τελικά σταματάς εντελώς το όχημά σου, και τους κάνεις τα tips σου 2-3 φορές με την ελπίδα να συγκινηθούν και να ταράξουν τον κώλο τους ως πάρα τζει. Αυτοί χωρίς να γυρίσουν το κεφάλι τους προς το μέρος σου, σου νεύουν, «Περίμενε». Ώσπου σπάζουν τα νεύρα σου, και εκεί που ήσουν ήρεμος και άκουγες χαλαρά τη μουσικούλα σου, λαόνεις την γειτονιά πατώντας την πουρού. Αυτοί τελικά αποχωρούν από τη μέση του δρόμου, και σου λένε και ένα «Ήνταλος κάμνεις έτσι κυρία μου!!!! Μαλακισμένη!». Χαρωπά.

 

Οι υπάλληλοι της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου θεωρούν πως εφόσον αυτοί σου δώσαν τον νέο σου αριθμό τηλεφώνου, είναι εντάξει να σε παίρνουν 4-5 φορές τη μέρα και να σε παρενοχλούν. Υπέροχα.

 

Τώρα έχουμε και την προεκλογική περίοδο. Τα αφτάκια μας θα κουφαθούν εκ νέου. Είναι τόσο κρίμα που ήρθαν έτσι τα πράματα, διότι και αληθινά σοβαρές κουβέντες να μας πουν, δεν θα μπορέσουμε να τις φιλτράρουμε από όλη τη σαβούρα που είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε. Αυτοί θα πιαστούν σαν τον βοσκό τον ψεύτη κι εμείς σαν τους χωριανούς που δεν τον πιστέψανε. Κλασικά.

 

Είμαι πολύ χαρούμενη με την επιστροφή μου! Κυρίως γιατί δεν την βλέπω να διαρκεί για περισσότερο από έναν χρόνο. Και σε αυτόν τον χρόνο, θα κάνω ο,τι καλύτερο μπορώ για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται, καθώς τα βουνά είναι συνηθισμένα στα χιόνια (όχι τα δικά μας, αλλιώς δεν θα είχαμε λειψυδρία).

Advertisements
20 Comments leave one →
 1. roam365 permalink
  02/08/2007 11:03

  welcome home 🙂

 2. 02/08/2007 13:20

  Καμένη φύση ή καμένη κοινωνία? Ξέρω, κάθε χωράφι έσιει τη ζούραν του αλλά στη νήσο των αγίων η ζούρα αρχίζει και τελειώνει στα μυαλά των ανθρώπων. Μα δεν θα μάθουν ποτέ ρε παιδί μου?
  Πεμου, εννα πάεις στη συναυλία στη παραλία της γειτονιάς ποψε? Αν ναι ρίξε μια βουτιά για μένα. Καηκα δακάτω στη Ντόχα!

 3. 02/08/2007 14:54

  Πε τζιαι κανένα καλό ρε αλεξία. Ήρτες τζιαι εμαύρισες μας:) Έχουμε τζιαι ωραίες παραλίες, μακριά που τον Πρωταρά, έχουμε τζιαι ωραίο κόσμο που πίνεις μαζί του ένα ποτό τζιαι νοιώθεις έσσο σου με ούλλη τη σημασία της λέξης. Εν πολλά τα θετικά μες την μαυρίλλα.

  Καλό come-back:)

 4. crucifixio permalink
  02/08/2007 18:26

  en gliora akoma… polla gliora… ksereis pollous pou ekaman xronia eksw je molis irtan pisw aresen tous?

 5. psychia permalink
  02/08/2007 19:03

  Roam
  Ευχαριστώ 🙂

  Λέξη Πένητας
  Μπα… ξεπακετάρω… και θα ξεπακετάρω για πολύ καιρό εώς φαίνεται..!

  Γιώργο
  That’s why I’ll make the most of it.

  Crucifixio
  Εμένα εν μου άρεσκεν τζαι πριν να φύω…

 6. crucifixio permalink
  02/08/2007 20:06

  vara me ki as klaiw

 7. 05/08/2007 20:59

  Περαστικά σου…

 8. 06/08/2007 14:00

  Το νερό (το ποιο;) των Λευκάρων είναι μολυσμένο. “Έθθα μας πείτε εσείς ιντα ξιμαρισιές ενα σίρνουμε μέσα στο φράκτη”. Καλά μάστρε.

 9. 06/08/2007 15:15

  τι μου θυμίζει, να δεις, τι μου θυμίζει!

  Ανατολική Μεσόγειος, αγάπη μου! δεν είστε κάτι πρωτότυπο!

  γιατί μέσα σε όλα αυτά, κι εσείς κι εμείς νομίζουμε πως μόνο στον τόπο μας γίνονται αυτά! αμ δε! δεν είμαστε ο ομφαλός του κόσμου! ούτε καν πρωτότυπο μπουρδέλο δεν είμαστε!

 10. 06/08/2007 21:48

  Να Ζήσουμε!!! 🙂

 11. 08/08/2007 15:12

  Ego apo tote pu perno ta antikatathliptika se takta pleon xronika diastimata, eime arketa happy me thn epistrofh mu, toso happy pu arxisa na anisixo. Mipos telika epatha auto pu fovomuna? Mipos mu exei salepsei oristika.

  Cheers 🙂

 12. stalamatia permalink
  11/08/2007 17:58

  Παιδιά δεν κατάλαβα πάτε λλία χρόνια έξω να σπουδάσετε τσιαι μόλις γυρίσετε πίσω κάμνετα ούλλα τσιαι φέρα σας που το φεγγάρι;
  περιγράψετε μας τούντο [ξίππασμα] που παθθένετε μόλις
  έρκεστε πίσω στα πάτρια εδάφη.

 13. psychia permalink
  11/08/2007 18:14

  Να σου το περιγράψω αμέσως! Καταρχήν μερικοί που μας, μόλις άρκεψεν να κόφκει νάκκον ο νους μας, εθέλαμεν να έρτει τζείνη η ώρα που εννά φύουμε που την ανοργάνωτη μικροκοινωνία της Κύπρου.

  Κάποιοι που μας επήαμε σε τόπους που μας εξέπληξε η ανωτερότητα τους σε πολλές πτυχές που τζείνες που ήδη απορρίπταμε στην Κύπρο, και άλλες τόσες που απορρίψαμε στην πορεία. Χωρίς φυσικά τούτο να σημαίνει πως οι τόποι που επήαμε εν είχαν τζαι τα κακά τους, αλλά έτερον εκάτερον.

  Όταν μετά που κάποια χρόνια εστραφήκαμε τζαι ήβραμε τα πράματα που απορρίπταμε σε χειρότερη κατάσταση απ’ότι τα αφήκαμε, εδυσκολευτήκαμε να ενθουσιαστούμε. Και σίγουρα, τα πρώτα πράματα που σου κεντρίζουν την προσοχή, είναι συνήθως τα κακά (παίζει και ρόλο η στενοχώρια του αποχωρισμού από την χώρα της φοιτητικής σου ζωής).

  Εσύ ονομάζεις αυτό το πράμα που συμβαίνει ‘ξίππασμα’, εγώ ονομάζω το ‘απογοήτευση’.

  Ελπίζω να σε κάλυψα.

 14. stalamatia permalink
  11/08/2007 18:54

  Ναι έχεις δίκιο όμως να ξεκαθαρ ίσω κάτι το [ξίππασμα], που λέω δεν εννοώ ότι είσαστε ξιππασμένοι εσείς οι νέοι ,ίσα ίσα εγώ είμαι με τους νέους γιατί και τα δικά μου παιδιά είναι σαν εσας ,απλά η Κύπρος μας μόνο στο χρήμα πάει μπροστά και στο κόρδομα των πολιτικών μας ,στα άλλα στάσιμοι και ξεροκεφαλιά.Οι νέοι μας πιστΕύουν πως όσο θα λείπουν κάτι θα αλλάξει γι’αυτό απογοητεΎεστε με την εκεί πραγματικότητα. ΥΠΟΜΟΝΗ .

 15. themanbehindthewall permalink
  13/08/2007 10:52

  καλή σας μέρα, stalamatina μπορείς να εξιγήσεις πως πάει μπροστα στο χρήμα η κυπρος? που είναι οι μισθοι και τι πρέπει να πληρώνεις για να επιβιώνεις? το billη λέει
  200 λιρες (αν είσαι τυχερος για ενοικια)
  ακομα χοντρα χοντρα 70 λίρες τηλέφωνα/ρεύμα/νερό
  δεν βάλλο καν internet καλωδιακές κτλ
  δέν μας καλύπτουν οι δημόσιες συνκοινωνιες άρα θέλεις αυτοκινητο ακομα 200 λιρες οι δοσεις του
  να πουμε τζιε 70 λιρες πεζινες λαδια ξυδια
  ποσο εφτάσαμε 540 αν ειμαστε τυχεροι παντα
  ποσα θελεις να ζησεις ενα μήνα , με 100 λιρες ψώνια φκαλεις την σφιχτα χοντρα ενα μηνα
  επιαμε 640
  τουτη εν η μία η λύση
  υπάρχει και πιο ευκολη σιγουρα, να μηνισκεις με τους δικους σου, να μην προχωρας και το προβλημα της νοοτροπιας που έχουμε να διαιωνίζετε
  δεν προχωράμε καθόλου το κουτί του μας γέμισε κορδέλλες και απομέσα βρωμάμε!

 16. 13/08/2007 13:41

  Όταν κάθε σπίτι έχει 2-3 αυτοκίνητα τα σπιτια έχου διπλά σαλόνια διπλές κουζίνες και το λιγότερο 3 καμπινέδες και έρχονται στην Ελλάδα σαβατοκυρίακα μόνο για τα μπουζούκια και καλά κάνουν ,εμένα μου φαίνεται για ευημερία τουτέστιν χρήμα ,ριάλια και σε λίγο καιρό ,κοινώς ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ με τι υγείες τα ευρωπουλα.Εμείς ακόμη τα χωνεύουμε.

 17. crucifixio permalink
  13/08/2007 14:36

  stalamatia, en oulla tis trapezas…

 18. 13/08/2007 14:48

  Αξίζει το κόπο ;Αν ο καθένας απλώσει το σιέρι του όϊ όσο φτάνει τσιαι λλίο πάρατσιει δενθα είναι πιο καλά;Αλα μάνα μου θέλουμε να φέρνουμε το σεράκι μας και 2-3 γυρούς που το κορμί μας με αποτέλεσμα να πνιγόμαστε μόνοι μας.Δεν κατηγορώ κανένα .

 19. psychia permalink
  13/08/2007 16:31

  Είναι αναγκαστικό να υπάρχουν 2 και 3 αυτοκίνητα σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχει συγκοινωνία, οπότε πως να κινηθείς σε μία πόλη άνευ πεζοδρομίων, γιατί είτε έγιναν χώροι στάθμευσης, είτε απλά είναι ανύπαρκτα; Από κει και πέρα η τάση του κόσμου να δειχτεί πως βαστά η πούγκα του έχει γίνει μάστιγα, ξεφεύγει από την ποσότητα των αυτοκινήτων και πάει στην μάρκα και στην τιμή τους. Άλλο να’χεις τρία subaruθκια και άλλο ένα mercendes, saab και ένα skataab.

  Στο πάρα πάνω παράδειγμα βλέπουμε έναν από τους τρόπους του πως επηρεάζει την καθημερινότητα μας η ανοργάνωτη, κομπλεξική μας Κυπριακή μικροκοινωνία.

  Οπότε η δική μου ερώτηση είναι η εξής: ‘Υπομονή’ ως προς τι; Και ‘Υπομονή’ μέχρι πότε; Όταν όλα αποδεδειγμένα χρόνο με τον χρόνο είτε παραμένουν στάσιμα, είτε χειροτερεύουν, ας μου πει κάποιος με λίγη περισσότερη ελπίδα απ’όση διαθέτω εγώ, τι πιστεύει πως μπορεί να αλλάξει προς το καλό, και πότε; Σε μια 20ετία; Μακάρι, αλλά εγώ δεν έχω σκοπό να μείνω εδώ να περιμένω κράζοντας. Θα γεράσω πρόωρα. Ίσως κάποια μέρα να επιστρέψω μπορώντας να συμμετάσχω ενεργά και αποτελεσματικά στην εξέλιξή μας.

 20. 13/08/2007 18:31

  Έρχονται εκλογές τίποτε άλλο.

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: