Skip to content

Γιατί Πονάνε Όλα;

26/03/2007

Λοιπόν, διάβαστε προσεκτικά, κι εσύ φίλη Krotkaya που εξέφρασες την απορία, και όλοι όσοι μοιράζονται την ίδια δίψα για επιστημονική γνώση. Τώρα θα σας εξηγήσω με απλά λογάκια γιατί πονάνε όλα κατά τη διάρκεια της περιόδου!

 

Μέσω της κατανόησης επέρχεται και η καλύτερη επικοινωνία, οπότε αυτό για τους άντρες, εκτός από γενική (ή ειδική – όπως το πάρει κανείς) γνώση, είναι και ο οδηγός κατανόησης της γυναικείας συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της δυσμηνόρροιας, της επίπονης δηλαδή περιόδου. Είναι ο οδηγός που θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον ιπποτισμό!

Για τις γυναίκες, αυτό είναι μια απάντηση στην μηνιαία σας ερώτηση: «Γιατί ρε γαμώτο! Γιατί σε μένα;;;;»

 

Κατ’αρχήν να πω, πως απ’όλες τις γυναίκες που βλέπουν περίοδο, (μόνο) οι μισές έχουν δυσμηνόρροια. Η δυσμηνόρροια χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την Πρωτοπαθή, και την Δευτεροπαθή. Εμείς θα μιλήσουμε για την πρωτοπαθή.

 

Πρωτοπαθής Δυσμηνόρροια.

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο όπως στη δευτεροπαθή που οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις όπως ενδομητρίωση κτλ. Τυπικές ηλικίες εμφάνισης είναι 17 με 22 χρόνια.


Μπακράουντ

Είμαστε περίπου στη μέση ενός κανονικού κύκλου. Τσούπ βγαίνει το αυγουλάκι από την (ωο)θήκη του και μπαίνει σε ένα τούνελ, την σάλπιγγα, η οποία μέσα σε λίγες μέρες το οδηγεί στο εσωτερικό της μήτρας. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών, περιμένει καρτερικά τον ιππότη με την πιο δυνατή ουρά (το σπερματοζωάριο), να το γονιμοποιήσει. Την ίδια στιγμή, τα κύτταρα του ενδομήτριου τοιχώματος πολλαπλασιάζονται, και έτσι δημιουργούν ένα εύφορο έδαφος για το πολυπόθητο έμβρυο.

Περνάνε οι μέρες και το αυγουλάκι συνεχίζει το μοναχικό ταξίδι του μέσα στο τούνελ, και κανένας ιππότης δεν έρχεται να το ζευγαρώσει. Έτσι μια μέρα πλουφ, βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας, και αργοπεθαίνει.

 

Χάρτης

Το ενδομήτριο είναι το κόκκινο. Οι σταγονίτσες πλουτς, πλουτς, είναι η θεία από τη Ρωσσία.

 

Γιατί Συμβαίνουν Όλα;

Καμία μήτρα δεν θέλει στο εσωτερικό της ένα πεθαμένο αυγουλάκι, γι’αυτό 14 μέρες μετά την γέννησή του, και λίγες μέρες μετά τον θάνατό του, αφού αρχίσει και βρομάει νεκρίλα, αποφασίζει να το στείλει στο θαφκιόν του, δηλαδή στο βάθος του απόπατου.

Και έτσι ξεκινάει να κάνει συσπάσεις για να το ξεφορτωθεί κι αυτό, και το πλούσιο ενδομητρικό κρεβάτι που έμεινε άκαρπο.

 

Πληροφοριακά, η μήτρα είναι ως επί το πλείστο, ένας μύς. Καθώς κάνει σπασμούς ο μυς, τα αγγεία που εφοδιάζουν με αίμα το ενδομήτριο, μικραίνουν σε διάμετρο σαν αποτέλεσμα της εν σπασμώ (από το εν βρασμώ) μήτρας που τα πιέζει απ’όλες τις μεριές. Έτσι λιγότερο αίμα πάει στο ενδομήτριο, και το ενδομήτριο παθαίνει ισχαιμία (λόγω χαμηλής ροής αίματος και κατ’επέκταση μικρότερης ποσότητας οξυγόνου.) Αυτό πληγώνει τα ενδομητρικά κύτταρα και αυτά πεθαίνοντας παράγουν τις ουσίες Prostaglandins.

 

Με απλά λόγια, κατά τη διάρκεια της περιόδου το εσωτερικό της μήτρας ξεκολλά και αιμορραγεί. Αυτό πονάει από μόνο του. Μην ακούω λιάξ και αηδίες. Συγκεντρωθείτε.

 

Το πάρα πάνω συμβαίνει σε κάθε κανονική περίοδο. Όταν λέω κανονική σημαίνει μετά ωορρηξίας.

 

Γιατί πονάνε όλα;;;

Οι γυναίκες με δυσμηνόρροια έχουν ψηλότερη μητρική δραστηριότητα που σημαίνει δυνατότερες και συχνότερες συσπάσεις. Επίσης αυτές οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους πολύ ψηλότερα επίπεδα Prostaglandins.

 

Οι ουσίες Prostaglandins έχουν την ικανότητα να προκαλούν συσπάσεις των λείων μυών, όπως αυτούς της μήτρας και του γαστρεντερολογικού συστήματος. Αυτό εξηγεί την παρουσία των εξής συμπτωμάτων: Συνεχής κραμπικός πόνος στην μήτρα ο οποίος εκτείνεται ακτινοειδώς στα πόδια και στην πλάτη, ναυτία, εμετός και διάρροια. Μην ακούω λιάξ είπα!

 

Είναι φυσικό δηλαδή να νιώθεις την κομμάρα του 39 πυρετού, χωρίς να έχεις 39 πυρετό, και τον εκνευρισμό της βουλωμένης μύτης που τρέχει, χωρίς να έχεις βουλωμένη μύτη που τρέχει. Να νιώθεις δηλαδή άρρωστη, χωρίς να είσαι άρρωστη!

 

Λύσεις

Τα Ponstan που πολύ καλά κάνετε και παίρνετε, εμποδίζουν την σύνθεση των Prostaglandins και έτσι εμποδίζονται και τα πιο πάνω συμπτώματα. Οι συσπάσεις είναι εκεί, όμως δεν γίνονται αντιληπτές.

 

Τα αντισυλληπτικά χάπια, εμποδίζουν την ωορρηξία και έτσι το ενδομήτριο δεν είναι ούτε ιδιαίτερα παχύ κατά την περίοδο, ούτε περιέχει ψηλά επίπεδα Prostaglandins. Έτσι αυτοί οι κύκλοι είναι συνήθως ανώδυνοι. Το ίδιο συμβαίνει και στις γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξίες εξ αιτίας διαφόρων λόγων, όπως πχ. πολυκυστικές ωοθήκες.

Έτσι όταν ρωτάς κάθε μήνα τον δημιουργό σου “Γιατί ρε γαμώτο; Γιατί σε μένα;;;;“, να χαίρεσαι γιατί εσύ τουλάχιστον γεννάς αυγουλάκια!

Εσύ που είσαι κωλόφαρδη, που και γεννάς αυγουλάκια, και έχεις ανώδυνη έμμηνο ρήση, κρύψου να μη σε ξαναδώ, στο λάθος δεν μπορώ να αντισταθώ.

 

Ένα φάρμακο που είναι πολύ αποτελεσματικό, είναι συνάμα παράνομο. Η Μαριχουάνα όπως πολλοί θα ξέρετε, έχει φοβερές θεραπευτικές ικανότητες. Μερικές από αυτές συγκεκριμένα είναι οι εξής: Χαμηλώνει την ενδοφθάλμια πίεση σε ασθενείς με γλαύκωμα, εμποδίζει την σοβαρή ναυτία και εμετούς σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, εμποδίζει επιληπτικές κρίσεις, και χαλαρώνει τους μυς σε προβλήματα συνεχών συσπάσεων. Οι ηρεμιστικές, παυσίπονες και αντιεμετικές της ικανότητες στην περίπτωση της δυσμηνόρροιας είναι θεραπευτικές.

 

Η ένεση Valium που σου βάζουν στον κώλο στην περίπτωση που φτάσεις στις πρώτες βοήθειες λόγω σοβαρότητας της κατάστασης, είναι θαυματουργή! Μπαμ και κάτω.

 

Όπως όλες όμως σχεδόν τις ουσίες, η κατάχρηση των τεσσάρων πιο πάνω θα προκαλέσει μακροχρόνια την ανεκτικότητα, και έτσι δεν θα σας πιάνει τίποτα. Οπότε, με μέτρο και εναλλαγή, και όλα θα πάνε καλά.

 

Και δύο αποτελεσματικά γιατροσόφια που λλόου μου:

1. Πάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι μεγέθους περίπου όσο η παλάμη σας, βάζετε λίγο οινόπνευμα, και το αφήνετε σαν κομπρέσα πάνω από τη μήτρα για όσες ώρες χρειάζεται.

2. Μαύρο τσάι με μέλι και 1-2 stick κανέλας. Δεν ξέρω πως, μα δουλεύει!

 

Τι να Αποφεύγετε:

Το μασάζ μπορεί να το αισθάνεστε ανακουφιστικό, όμως στην πραγματικότητα κάνει κακό. Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αιμορραγία. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγεται και η έντονη γυμναστική, αλλά και η έκθεση στον ήλιο. Για τον ίδιο λόγο, όχι ζεστό, αλλά χλιαρό μπάνιο. Ξέρω, δεν ανακουφίζει ιδιαίτερα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Λίγες εντριβές θα σας ανακουφίσουν χωρίς να σας προκαλέσουν μεγαλύτερη αιμορραγία.

 

 

Κι όλα αυτά για ένα αυγουλάκι!

Advertisements
19 Comments leave one →
 1. 26/03/2007 17:12

  Εγώ από αυτά ένα κατάλαβα…

  “Legalise it…” 🙂

 2. 26/03/2007 17:50

  αισθάνομαι πολύ μορφωμένη. τα περισσότερα τα ήξερα ήδη. αυτό που δεν ήξερα είναι η ακτινωτή αντανάκλαση του πόνου, η με λατινικό όνομα ουσία και οι θεραπευτικές της μαριχουάνας. Κατά συνέπεια ο/η s από πανω έχει δίκιο.

  επίσης, εμείς που δε θέμε να τεκνοποιήσουμε, τι φταίμε. γιατρέ μου;

 3. psychia permalink
  26/03/2007 17:57

  @Σσσσσσσ….
  Μόνο αυτό ε;
  Κρίμα κι έκανα τόσο κόπο!

  @krotkaya
  Η φύση δε σας ρώτησε ΑΝ θέλετε. Προνόησε για ΟΤΑΝ θα θέλετε. Κότες.
  (Πολύ χαίρομαι που αισθάνεσαι πολύ μορφωμένη. Σκέφτομαι να κάνω διδακτορικό και θέλω να δω αν το’χω.)

 4. supreme sous-prime permalink
  26/03/2007 18:11

  kai gia ta agorakia kanei kalo, anoigei tin orexi…
  wraio blog pantws mou arese poly!

 5. 26/03/2007 18:20

  κοίτα, αν είναι να απευθύνεσαι σε αδαείς το’χεις μια χαρά. Τώρα για την ακαδημαϊκή σου εξέλιξη, ίσως να τα έλεγες λίγο πιο επιστημονικά (πχ όχι αυγουλάκι!!!)

  (διαβαζω τα παλιά κι έχω λιώσει στο γέλιο! ευτυχώς που ξέρω κυπριακά και δεν χρειάζομαι και το λεξικό, συνήθως, χαχαχα!!!)

 6. 26/03/2007 18:39

  re pellogiatrouh,,na kamw mia aporia pu mu eproekipse pu ta grafomena su?
  opote 8eleis apantas ,,en tzain aman-aman,,katalavainw..

  pu laleis,,,, toutes oi ousies oi postaglandins (pou opws eipes,,prokaloun suspaseis stous leious mues,ktl,)po8en paragonte,,,k giati enne balancarismenes kala,,,na men mas talaipwroun?
  paizei tpt klironomikothta dame?
  aman dld en katalavainw 8eo,,,sumainei enexw polles poputes tes ousies kai ara nanpaw na koitaktw an exw provlima px?
  dld ama exw polles potutes tes ousies enaxw pi8anotata provlima (dld suspaseis) me oulous tous leious mues mu,,,ara ponos tis periodou sunepagete tzai pi8ana provlimata me to stomaxi ktlktl??

  (oups etravisa to polla to 8ema??!?)

 7. 26/03/2007 19:13

  τα άλλα τα έχω καταλάβει εδώ και καιρό ψυχία μου…δυστυχώς.

 8. Γ.Ι permalink
  26/03/2007 20:19

  why do i find this post so unpleasant? 😛

 9. themanbehindthewall permalink
  26/03/2007 22:45

  εγώ γιατι δεν βλέπω περίοδο?

 10. 27/03/2007 02:46

  Είναι δύσκολη η περίοδος. Υπομονή.
  Φιλιά

 11. psychia permalink
  27/03/2007 10:07

  @supreme
  Καλωσόρισες! Αν και δεν κατάλαβα πως το εννοείς το ‘ανοίγει την όρεξη’. Ανώμαλος είσαι παιδάκι μου; 🙂

  @krotkaya
  Να’σαι καλά 🙂

  @pelloshashoura
  Οι Prostaglandins είναι ενεργά λιπίδια που παράγονται τοπικά στον ιστό στον οποίο θα δράσουνε σαν απόκριση σε διάφορα ερεθίσματα, όπως ας πούμε κυτταρικός τραυματισμός σε αυτήν την περίπτωση.

  Το αν έχεις μεγάλη παραγωγή η όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα παίζει ρόλο η κληρονομικότητα στα γυναικολογικά, αλλά και ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Αν δεν έχεις δυσμηνόρροια, δεν σημαίνει πως έχεις και πρόβλημα. Άμα έχεις όμως, συνήθως οφείλεται στις ψηλές ποσότητες αυτών των ουσιών.

  Δεν μπορώ να σου δώσω πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από δω. Σημαντικό είναι να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις για την γυναικολογική σου υγεία, και οποιεσδήποτε απορίες ή προβλήματα που μπορεί να έχεις, να τα συζητάς και να τα λύνεις μαζί του. Ελπίζω να σε κάλυψα 🙂

  @Γ.Ι
  Μην ακούω λιάξ είπα!
  (Και έκανα και πλακίτσες πανάθεμα σε! :Ρ )

  @TheManBehindTheWall
  Εσύ δεν βλέπεις περίοδο γιατί αντί για μήτρα έχεις την αυτόνομη προέκταση που ανάλυσα στην “Σκευωρία των Εξωγήινων”.

  @Σοφο
  Λένε πως οι πλείστες γυναίκες το ξεπερνάνε μετά την πρώτη τους γέννα. Υπομονή μέχρι τότε δηλαδή! 🙂

 12. 27/03/2007 12:15

  Ti?! Pws?! Oxi, den 8elw na ksekolla h mhtra mou! Oxi, sas lewwwwww…

 13. 27/03/2007 14:58

  ok,,thx
  :))

 14. 27/03/2007 15:55

  Παρά την πλήρης επιστημονίκη σου επεξήγηση εγώ εξακολουθώ να μισώ αυτές τις μέρες.

  Το αστείο όμως είναι ότι όποτε τύχει να μου κάνει επίσκεψη η “θεία” μου (μια κάθε τρεις δηλαδής) κάνει ταυτόχρονη επίσκεψη στην αδερφή μου, και ενώ η μια, εγώ είμαι αυτή, είναι τάβλα στους καναπέδες και δεν κινείται από τους πόνους, η άλλη, η αδερφή μου δηλαδής, είναι καλύτερα από άλλες ημέρες.

  :(:(:( Τη αδικιά είναι αυτή;;;;

 15. crucifixio permalink
  27/03/2007 16:10

  Εβίτα. εν οι φερομόνες που φταίουν. η μια επηρεάζει την αλλη.

 16. 28/03/2007 02:06

  M’ arese poly h kataklida… gia thn athootita ke to megalio ths 🙂

  Kalhmera!

 17. Γιάννης permalink
  28/03/2007 14:33

  Να κάνω μία μικρη προσθήκη; Στα ελληνικά ο όρος είναι “προσταγλανδίνες”.
  Πολύ ενημερωτικό και χρήσιμο άρθρο ψυχία 🙂

 18. psychia permalink
  29/03/2007 09:52

  Ευχαριστώ για την προσθήκη Γιάννη! Υπολόγισα πως λέγονται προσταγλανδίνες, όμως όντας άσχετη με την ελληνική ορολογία, είπα να μην το ρισκάρω. 🙂

  Εν τω μεταξύ, τώρα που δεν επιτρέπεις ανώνυμα σχόλια στο μπλογκ σου, δεν μπορεί να σου κάνει κανείς που δεν έχει blogger account. Γιατί αντ’αυτού, δεν κάνεις comment moderation να μπορούμε όλοι να σου κάνουμε σχόλια και να τα εγκρίνεις; Μια ιδέα 🙂

 19. 29/03/2007 21:48

  eftyhos pou o Theos ektos pou ta avgoulakia pronoise kai gia playstation kai periptera pou en annoihta 24 ores, etsi gia na ypoferetai to perivallon jie gia na vouroumen opos ta manna opote anoigei i orexi tis kokonas.

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: