Skip to content

Η Γιορτή της Γυναίκας

08/03/2007

“Η γυναίκα στην οικονομία.

Η γυναίκα στην πολιτική.

Η γυναίκα στην κοινωνία.”

Εννοείται πως πλέον κατάντησε κάτι μεταξύ της Γιορτής της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου, γιατί και πάλιν οι άντρες καλούνται να ευχηθούν με διάφορους τρόπους στις γυναίκες της ζωής τους. Μόνο οι αδερφές νιώθουν ξεχωριστές σ’αυτή τη γιορτή, μια και οι μανάδες, σύζυγοι και γκόμενες έχουν πια συνηθίσει τις γιορτές για την ύπαρξη τους.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Παρακαλώ όπως είστε κόσμιοι.

«Κυρία πρόεδρε, αγαπητοί ένορκοι, κυρίες και κύριοι. Είμαστε εδώ όλες εμείς οι τύπισσες, για να καταγγείλουμε την Επιτροπή Πολιτιστικών (ΕΠΙΠΟΛ) του Νευρολογικού Τμήματος, για την απαράδεκτη αντιμετώπιση της γιορτής της γυναίκας. Η υποφαινόμενη, σαν εκλεγμένη αντιπρόσωπος, θα παρουσιάσει τα γεγονότα όπως α-κρι-βώς είχαν, και ελπίζουμε σε ένα δίκαιο πόρισμα και μια παραδειγματική τιμωρία στους ενόχους.

»Μπαίνοντας σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νευρολογικής κλινικής για να κάνω μαζί με τους συμφοιτητές μου το καθημερινό τεστάκι, βλέπω στο κέντρο της τραπέζης που κάτι σε μυστικό δείπνο παραπέμπει, ένα δοχείο, το οποίο εμπεριείχε κάτι μακριά κλαδιά, που πάνω τους είχαν κάτι κίτρινους ανθούς.

»Εκπλήσσομαι φυσικά απ’αυτή τη πρωτοφανή σήμανση του ερχομού της άνοιξης, και ερωτώ τους συμφοιτητές μου.

Τι είναι αυτό;

«Λουλούδια» (τα εισαγωγικά μπήκαν με την ανάλογη χειρονομία).

Γιατί;

Είναι η γιορτή της Γυναίκας.

Ωωωω… και μας φέρανε λουλούδια.

Ναι, αυτά είναι για σας.

Από την αυλή είναι; (αυλή: πως είναι οι αυλές; καμία σχέση.)

Και μεις έτσι υπολογίζουμε. Βγήκε ο επιστάτης πρώι πρωί με το κλαδευτήρι και κούρεψε κάτι αγριόχορτα.

»Παρατηρώντας το δοχείο στο οποίο ήταν μέσα τα άνθη, βλέπω ότι ήταν περιτυλιγμένο με λεπτό λεπτό χαρτί, από κείνα που σου τυλίγουν τα ρούχα άμα πας σε κανένα μάγκο ή ζάρα και μετά σ’τα βάζουνε στη σακούλα, τυλιγμένα – είπαμε.

»Το επισημάνω στους φίλτατους συμφοιτητές μου οι οποίοι με συνοδεύουν στην προσπάθεια εξακρίβωσης της ταυτότητας του μυστήριου δοχείου. Επειδή, άμα ήταν βάζο, γιατί να το τυλίγανε; Τι θέλανε να κρύψουν;

»Σιμώνουμε όλοι και το πλησιάζουμε απ’όλες τις πλευρές, σαν πολύ φτασμένοι ντετέκτιβ παύλα εγκληματολόγοι (βλέπε CSI), με το χαρακτηριστικό υφάκι, ‘ μαζεύω τα μάτια μου έτσι ώστε να μείνει μια χαραμάδα ανοιχτή ’, για καλύτερη εστίαση.

»Σαν καλή ντετέκτιβ έβγαλα φωτογραφία το τεκμήριο και σας την παρουσιάζω αγαπητοί ένορκοι.


Τεκμήριο νούμερο 01.

«Η τράπεζα είναι σαφώς μακρύτερη απ’ότι φαίνεται, γιατί κατά μήκος της χωράει 24 άτομα αμφίπλευρα. Συν ένας στην κεφαλή, σύνολο 25.»

«Και τι μας νοιάζει εμάς χρυσή μου;»

«Δεν σας νοιάζει κύρια πρόεδρε. Ήταν για να καταλάβετε την ταύτιση με την τράπεζα του μυστικού δείπνου. Άμα αμφίπλευρα χωράει 24, τότε στη μια πλευρά χωράει 12. Όσοι και οι απόστολοι. Σύν ένας, ο Χριστός, η κεφαλή δηλαδή, θα μπορούσαν άνετα να μαζευτούν στη μια πλευρά του τραπεζιού και να απαθανατίσουν τη στιγμή σε μια φωτογραφία. Φωτογραφική που να βγάζει πανοραμικές για να τους παίρνει όλους δεν ξέρω που θα βρίσκανε.»

«Ξεφεύγετε από το θέμα δεσποινίς!»

«Όντως, απολογούμαι.»

«Συνεχίστε.»

«Με ένα-δυο φλιπ των δαχτύλων επιβεβαιώνουμε πως το δοχείο είναι γυάλινο.

»Ακουμπώντας το λεπτό χαρτί περιτυλίγματος πάνω στην επιφάνεια του δοχείου και μικραίνοντας περισσότερο την οφθαλμική χαραμάδα, βλέπουμε να αποτυπώνεται μια κλίμακα. Αλληλοκοιταζόμαστε με νόημα. Κλίμακα πάνω σε μεγάλο δοχείο.

‘‘Κλίμακα πάνω σε μεγάλο δοχείο;!;!;!’’, μαρτυρούσαν τα μάτια μας γεμάτα αγανάκτηση.

»Έκανα μια αποτυχημένη απόπειρα να βγάλω το αποτύπωμα της κλίμακας φωτογραφία. Εκείνη την ώρα πίστευα ότι έφταιγε ο φωτισμός και γι’αυτό δεν φαινόταν στη φωτογραφία, μα τώρα βλέποντας πως η φωτογραφία είναι αρκετά φωτεινή, δεν ξέρω τι να πιστέψω.

Η αποτυχημένη απόπειρα να βγάλω το αποτύπωμα της κλίμακας φωτογραφία.

»Μετά ήθελα να σκίσω με τρόπο το περιτύλιγμα έτσι ώστε να φανεί η κλίμακα, μα να μην είναι τόσο έντονο το σκίσιμο που να μας πάρουν πρέφα και να ρωτάνε ποιός το έκανε. Οι Νορβηγοί μπορεί να μη με δίνανε, οι άτιμοι οι Εβραίοι όμως θα με δίνανε (η αλήθεια να λέγεται αγαπητοί συμφοιτητές). Αυτοί που μπορεί να μη με δίνανε, με απέτρεψαν από το να κάνω τη φοβερή μου ιδέα πράξη. Αυτοί που θα με δίνανε από την άλλη, με παρότρυναν όπως ολοκληρώσω την έρευνα αποκτώντας τρανταχτές αποδείξεις ως προς την ταυτότητα του δοχείου. Τελικά δεν υπήρξα αρκετά θαρραλέα. Ελπίζω, αγαπητοί ένορκοι, πως θα με πιστέψετε βασισμένοι μονάχα στον λόγο μου.

Καλά, ένα βάζο της προκοπής δεν αξιώθηκαν να βρουν;

Τουλάχιστον το καλύψανε ρε οι ανθρώποι, να φαίνεται της προκοπής.

Πάλι καλά!

Θα είναι ένα από κείνα τα δοχεία που μετράνε την ημερήσια παραγωγή ούρων.

Αααα (αναρρόφηση)..! Ναι! Δοχείο ούρων! Και πάω στοίχημα πως ούρα έχει μέσα, όχι νερό!

Στην αυλή δεν έχει κίτρινα λουλούδια… μόνο άσπρα… Ααα (αναρρόφηση)! Τα λουλούδια αρχικά ήταν άσπρα!

– Και δεν μυρίζανε αμμωνία!

»Ντροπή και αίσχος! Σας βλέπω κυρία πρόεδρε πόσο έχετε συγκλονιστεί από αυτές τις αποκαλύψεις.

«Αγκ… αλ… μπουχ…»

«Παρακολουθήστε αγαπητοί ένορκοι, αγαπητό ακροατήριο. Η φημισμένη για την ευφράδεια λόγου της εντιμότατη δικαστής, ούτε να αρθρώσει λέξη δεν μπορεί μετά τα ευτράπελα τα οποία πληροφορήθηκε.»

»Ζητάμε όπως τιμωρηθούν οι άντρες του ΕΠΙΠΟΛ δια να τους γίνει μάθημα το ότι, εφόσον αποφασίσουν να κάνουν κάτι για μας τη μέρα που γιορτάζουμε, να το κάνουν σωστά, σαν να τους ενδιαφέρει και όχι επειδή ‘πρέπει’! Οι ππάσα – ππάσα δουλειές, όπως περισσευούμενα κλωνάρια αντί για λουλούδια, και δοχείο ούρων με καμουφλάζ αντί για βάζο, είναι εφευρετικές, αλλά δεν εκτιμούνται. Ζητάμε να πληρώσουν οι ΕΠΙΠΟΛ για την επιπολαιότητά τους! Δεν δίνουμε άφεση αμαρτιών λόγω του ελαφρυντικού που τους προσφέρει η συντομογραφία του ονόματος της επιτροπής. Σας ευχαριστώ. Συνήγορε του ΕΠΙΠΟΛ, ο λόγος δικός σου.»

Advertisements
9 Comments leave one →
 1. shashoura permalink
  08/03/2007 20:31

  ma enna mpou touta ta fkiora, pu sas eferan??? tst tst

 2. Sofogreg permalink
  09/03/2007 02:23

  Τώρα, να πω ότι κατάλαβα το comment που προηγείται, ψέμματα θα πω! Τουλάχιστον, κατάλαβα το post!
  Χαίρομαι που έρχομαι εδώ.
  Έχεις πολύ πλάκα. Μάλλον είσαι και λίγο…τρελλό.
  Φιλιά.

 3. Sofogreg permalink
  09/03/2007 02:24

  Να κάνω μια προσπάθεια;
  “Μα τι ήταν αυτά τα λουλούδια που σας έφεραν;”
  Πέτυχα τίποτα;

 4. shashoura permalink
  09/03/2007 06:12

  OOOooh!!!
  bravo-bravo! to brikes!!
  :)))

 5. MhXeirotera permalink
  09/03/2007 06:46

  Mporei na isterun ligo se romantismo alla prepei na tus pistosume me ligh efevretikotita… as einai, tulaxiston ediksan ligo na niazonte- perithoria veltioshs yparxun poly sovara. Panta kala 🙂

 6. Lexi_penitas permalink
  09/03/2007 09:29

  Μας δίκασες και μας καταδίκασες Ντόκτορ! Νομίζω ότι αντί να δεις την οθσία της πράξης είδεσ στην κυριολεξία το περιτύλιγμα.

  Τώρα για όλες και όλους εκείνους τους Κυπραίους που νομίζουν ότι η 8η του Μαρτη είναι η επέτειος του γυναικείου ξεσαλώματος, ένα μικρό ιστορικό θα τους διαφωτίσει. Πηγαίνετε στο λινκ
  http://www.internationalwomensday.com/about.asp

 7. themanbehindthewall permalink
  09/03/2007 10:23

  πόντο στον lexi_penitas η πράξη μετρα γιατρέ. (τώρα φυσικά αν ήταν μεγαλύτερου μεγέθους θα μετρούσε περισσότερο) όλα εξαρτώντε απο το φακό που τα βλέπεις

  παραθέτω το πιό κάτω ανέκδοτο ( τζόουκ)

  AΥΤΗ έγραψε στο ημερολόγιό ΤΗΣ:

  Το Σάββατο το βράδυ τον βρήκα λίγο παράξενο. Είχαμε πει να συναντηθούμε στο μπαρ για ένα ποτό. Επειδή όλο το απόγευμα είχα βγει για ψώνια με τις φίλες μου, νόμιζα ότι ήταν εξαιτίας μου… επειδή έφτασα στο ραντεβού λίγο καθυστερημένα. Αυτός, όμως, δεν είπε τίποτα. Η συζήτησή μας δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο και τότε του πρότεινα να πάμε σε ένα μέρος πιο ήσυχο και πιο ρομαντικό. Ξεκινήσαμε για ένα ωραίο εστιατόριο, αλλά αυτός συνέχισε να είναι παράξενος. Έδειχνε να είναι απών. Προσπάθησα να τον διασκεδάσω χωρίς αποτέλεσμα. Αναρωτιόμουν επίμονα αν ήταν δικό μου το φταίξιμο. Τον ρώτησα αν ήταν εξ αιτίας μου και μου απάντησε πως εγώ δεν είχα να κάνω, αλλά δεν πείστηκα. Στο αυτοκίνητο, καθώς γυρίζαμε σπίτι του είπα ότι τον αγαπούσα πολύ κι αυτός με αγκάλιασε ψυχρά, χωρίς να βγάλει άχνα. Δεν μπορώ να εξηγήσω τη συμπεριφορά του, δεν είπε τίποτα, δε μου είπε ότι με αγαπάει κι αυτός… Δεν ξέρω τι να πω, είμαι πολύ ανήσυχη! Επιτέλους, φτάσαμε σπίτι. Τη στιγμή εκείνη ήμουν σίγουρη πως ήθελε να με αφήσει. Προσπάθησα να του μιλήσω, εκείνος, όμως, άναψε την τηλεόραση κι άρχισε να παρακολουθεί αφηρημένα, βυθισμένος σε σκέψεις, σα να ήθελε να μου πει ότι όλα είχαν τελειώσει. Στο τέλος παραιτήθηκα και πήγα για ύπνο. Δε θα είχαν περάσει ούτε 10 λεπτά κι ήλθε κι αυτός στο κρεβάτι και με μεγάλη μου έκπληξη τον είδα να ανταποκρίνεται στα χάδια μου και κάναμε έρωτα αν και εξακολουθούσε να είναι απόμακρος. Προσπάθησα να του μιλήσω για τη σχέση μας ακόμη μια φορά, για όσα είχαν συμβεί εκείνο το βράδυ αλλά τον έχει ήδη πάρει ο ύπνος. Έβαλα τα κλάματα. Έκλαιγα όλη νύχτα μέχρι που με πήρε και μένα ο ύπνος. Είμαι σχεδόν βέβαιη πως σκεφτόταν κάποια άλλη. Η ζωή μου είναι ένα μπάχαλο.

  ——————

  ΑΥΤΟΣ έγραψε στο ημερολόγιό ΤΟΥ:
  H Πανάθα έχασε… αλλά τουλάχιστον γά…σα!

 8. Psychia permalink
  09/03/2007 14:27

  @Λέξη πένητας και Τύποςπίσωπουτοντοίχο

  Είδα το περιτύλιγμα που κάλυπτε ένα δοχείο ούρων, έχει σημασία. Καλύτερα να τα βάζανε στον κουβά της σφουγγαρίστρας (Και πάλι θα το έκανα θέμα, αλλά ένιγουεϊ). Αν δεν υπήρχαν λουλούδια ας πούμε, δεν θα το έκανα θέμα. Άμα δεν γουστάρανε, καλά κάνανε!

  Κατά τ’άλλα I stand by my original statement: Εφόσον κάποιος αποφασίσει να κάνει μια πράξη με την ευκαιρία μιας γιορτής, είναι must να την κάνει σωστά (με την ψυχή του δηλαδή), διότι στο τέλος της ημέρας, σε τέτοιες περιπτώσεις, σημασία έχει ο φακός με τον οποίο βλέπει τα πράγματα ο εορτάζων και όχι εκείνος που κάνει την πράξη.

  Αμέσως να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Σάννα και εσείς είσαστε τα μέλη της ΕΠΙΠΟΛ! Τστστστς…

 9. themanbehindthewall permalink
  09/03/2007 18:19

  δωστου πελλού αγγούρι
  να σου πεί εν ζαβό

  🙂

Πε μας ρε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: